Erik Kersten

mail@erikkersten.nl
0619200114

Alle films

  • (Untitled) 2 januari 2012 In deze sterke satire op de kunstwereld draait het om 2 broers die elk op eigen wijze worstelen met hun kunstenaarsschap. Adrian maakt avantgardistische geluidskunst waarbij hij een piano geselt, tegen een emmer schopt en papier verscheurt. Josh maakt schilderijen die verkocht worden aan ziekenhuizen en hotels omdat ze zo…
  • 102 Minutes that Changed America 12 september 2011 10 jaar 9/11 vraagt om een terugblik. Dat doe ik met deze documentaire die volledig is samengesteld uit materiaal dat geschoten is door mensen die op dat moment toevallig een camera in handen hadden. Een staaltje Civic Journalism dus. Vrijwel in realtime ontvouwen de gebeurtenissen zich. De producenten van deze…
  • 12 Years A Slave 2 maart 2014 Ik zag m de avond voor de Oscaruitreiking, dus ik wist niet dat Brad Pitt voor deze film zijn eerste producersbeeldje zou ophalen. Het is verdiend. Maar zo verpletterend als Hunger en Shame is dit waargebeurde verhaal toch niet. Ik zal wel teveel films gezien heb, ook films over slavernij,…
  • 127 Hours 7 maart 2011 Dat een verhaal waargebeurd is is vaak aanleiding voor scepsis. Als de woorden 'based on a true story' verschijnen is mijn eerste gedachte 'wegwezen hier'. Film is voor mij vooral fictie. Voor de waarheid ga ik wel naar het IDFA. Al staat die waarheid ook in documentaires steeds meer onder…
  • 1408 21 september 2009 Een spookhuisthriller maar dan met een hotelkamer in plaats van een landhuis, met veel echo's van Poltergeist. John Cusack is Mike Enslin, een schrijver van boeken over paranormale activiteiten en door geesten bezochte plekken. Zijn nieuwe boek gaat over hotelkamers en zijn nieuwsgierigheid is gewekt als iemand hem probeert te…
  • 2012 1 december 2009 Het viel weer niet mee in de Pathe. Eerst werden 3 van de 4 trailers in het verkeerde formaat afgespeeld, en vervolgens startte de hoofdfilm ook nog in een versie waarin ineens iedereen enorm slank was. Na wat aandringen, veranderde dat. Maar het eerste kwartier heb ik helemaal gemist. Schandalig…
  • 21 5 oktober 2009 Ik las onlangs het boek Bringing down the house, van Ben Mezrich. De subtitel, The Inside Story of Six MIT Students Who Took Vegas for Millions, geeft al een aardig beeld van de aantrekkingskracht ervan. Zelfs als je nix met gokken hebt is het verhaal van een groep wizzkids die…
  • 3:10 to Yuma 21 september 2008 3:10 to Yuma, James Mangolds verfilming van de psychologische krachtmeting tussen de charismatische outlaw Ben Wade (Russell Crowe) en de naar respect zoekende familieman Dan Evans (Christian Bale), is een uitstekende remake van een al even sterke western uit 1957 over mannelijkheid, vaderschap en eer. De onfortuinlijke rancher Dan Evans bezit een stuk land…
  • 48 Hrs. 13 december 2009 Tijdens de 8WEEKLY filmborrel kwam de naam Walter Hill voorbij. Nu regent het over het algemeen van de regisseursnamen tijdens zo'n avond (al dan niet voorzien van een Sight & Sound cover) maar om een of andere reden dook Hill weer op toen ik na moest denken over een film…
  • 500 Days of Summer 10 december 2009 Originele en sterk geacteerde romantisch verhaal over een jongen en een meisje die beiden een iets andere kijk op hun relatie hebben. De plot schiet heen en weer in de tijd, waarbij het getal 500 als referentiepunt dient in de liefde tussen Tom (Joseph Gordon-Levitt) en Summer (een ontwapenende Zooey…
  • 99 Homes 4 juni 2020 Echt snappen hoe het hypotheeksysteem in de VS werkt, doe ik niet. Ook niet na deze film. Wat wel duidelijk wordt, is dat er niet veel van klopt. Net als in The Big Short staan de subprime leningen van Fannie Mae en andere geldverstrekkers hier centraal, maar in 99 Homes…
  • A Bucket of Blood 19 februari 2013 Roger Corman is vooral bekend als producent (met op dit moment 401! credits achter zijn naam volgens de IMDB) en mentor van vele, later beroemd geworden, filmregisseurs. Waaronder Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Jonathan Demme, James Cameron, Peter Bogdanovich en Joe Dante. Maar hij heeft ook 56 films geregisseerd. Kenmerk van…
  • A Dangerous Method 23 maart 2012 Bij het verlaten van de zaal wist ik niet echt wat ik van de nieuwe Cronenberg moest vinden, en nu eigenlijk nog steeds niet. De groeiende band en het opkomende  conflict tussen Freud en Jung is boeiende materie, maar de manier waarop het verwoord wordt draagt wat mij betreft niet…
  • A Fish Called Wanda 6 juni 2011 Uit de comedycollectie, deze toch wel met recht klassiek te noemen film uit 1988. De Amerikaanse criminelen Wanda en Otto (Jamie Lee Curtis en Kevin Kline) zijn in Engeland voor een juwelenroof. Daarvoor hebben ze de hulp nodig van de keurige advocaat Archie Leach (John Cleese) en de stotterende dierenvriend…
  • A Most Wanted Man 11 september 2014 Het overlijden van Philip Seymour Hoffman werpt een flinke schaduw op zijn laatste films. Hij is er niet meer maar als je naar hem kijkt in zijn rollen is dat moeilijk te geloven. In A Most Wanted Man is hij weer op zijn best. Wars van enige ijdelheid of bravoure,…
  • A Night to Remember 14 april 2012 Het is dit weekend 100 jaar geleden dat de Titanic zonk en ter gelegenheid daarvan kijk ik naar die andere verfilming van de ramp. Op special effects gebied verliest A Night to Remember het uiteraard van James Cameron, maar dat is ook niet gek voor een film uit 1958. Maar…
  • A Quiet Place 17 januari 2019 Deze film moet je alleen kijken of met iemand die heel goed stil kan zijn. Dit verdraagt geen enkel geluid van buiten. In een niet te noemen plaatsje ergens op het platteland probeert een familie in stilte te overleven terwijl ze bedreigd worden door mysterieuze wezens. Die kunnen niet zien…
  • A Royal Affair 18 januari 2013 Christian VII, koning van Denemarken van 1766 tot zijn dood in 1806, was gek. Nou ja, mentaal instabiel. Hij speelde liever met zijn hond of met prostituees dan leiding te geven aan zijn koninkrijk. Al duidt die voorkeur niet echt op krankzinnigheid. Toen hij in 1768 een persoonlijk lijfarts aan…
  • A Separation 4 april 2012 A Separation begint met de op handen zijnde scheiding tussen Nader en Simin maar die is slechts een aanleiding om diverse versies van de waarheid te bestuderen, en van de manier waarop dagelijkse routines eenvoudig kunnen escaleren. Simin wil met dochter Termeh naar het buitenland, op zoek naar een beter…
  • A Serious Man 5 maart 2010 De nieuwe film van de Coen-broers past naadloos in hun oeuvre van tragikomische personages en schlemielige situaties. Tegelijk is A Serious Man een anomalie, omdat de twee voor het eerst inzicht geven in het milieu waarin ze zijn opgegroeid. Het lijkt erop Joel en Ethan met deze geslaagde film full…
  • A Shot in the Dark 27 december 2010 "I made a terrible mistake." "Who did you assign to the case?" "Clouseau." "Oh, my God." Gekeken als eerbetoon aan de onlangs overleden Blake Edwards. De regisseur heeft evenzoveel missers als rake klappen gemaakt, maar het fenomeen Inspector Clouseau dat hij met Peter Sellers creëerde, blijft staan tot in de…
  • A Single Man 25 november 2010 Je kunt wel zien dat debuterend regisseur Tom Ford een achtergrond in de mode heeft. A Single Man ziet er prachtig uit, van de kostuums die Colin Firth draagt tot de auto waar hij in rond rijdt en het huis dat hij bewoont. Maar het is niet alleen visual eye…
  • A-ha – The Movie 17 juni 2022 Ik ben wel een fan van A-Ha. There, I said it. Nou ja, van de eerste twee albums. Daarna ben ik ze wat uit het oog verloren. Maar ze zijn er nog steeds. Morten Harket, Magne Furuholmen en Pål Waaktaar hebben met regelmaat de neiging elkaars hersens in te slaan…
  • Aanmodderfakker 17 januari 2015 Ik heb meerdere malen hardop gelachen bij de avonturen van deze aanmodderfakker en het is ook een sterk thema voor een film. Een thema dat in de vorm van slackerfilms al flink uitgediept is in Amerikaanse cinema. In Nederland is het weinig gedaan. Gijs Naber heeft dat lethargische wel in zich en…
  • Aanrijding in Moscou 9 september 2009 Nee, dit is geen Jason Bourne die in een nederlandse versie van een Ludlumboek verzeild is in de Russische hoofdstad. Dit Moscou is een wijk in Gent. Daar woont Matty, een 41-jarige moeder van twee tieners die een half jaar geleden is verlaten door haar man. Deze tekenleraar heeft een…
  • Abel 31 oktober 2009 Tijdens de borrel na Visual Acoustics hadden we het over Abel. De debuutfilm van Alex van Warmerdam is ook qua architectuur erg interessant. Hij maakt gebruik van bestaande locaties en maquettes. Zo is de ingang van de Maastunnel in Rotterdam gebruikt voor Naakte Meisjes, de club waar Zus (Annet Malherbe)…
  • Across the Universe 18 april 2008 Engelse jongen trekt naar de VS, ontmoet Amerikaans meisje, ze worden verliefd, meisje radicaliseert in de studentenprotesten rondom Vietnam, jongen raakt vervreemd van haar, jongen keert terug naar Liverpool, jongen komt niet over haar heen en gaat terug, ze ontmoeten elkaar weer bij een dakconcert, jongen zingt "All You Need…
  • Ad Astra 21 januari 2020 Heart of Darkness en Apocalypse Now (de verfilming daarvan) zijn direct in het oog springende referenties bij deze contemplatieve SF-film van James Gray. De zoektocht naar een leider die al dan niet gek is geworden aan de randen van de menselijke beschaving. Waar die randen in de voorbeelden diep in…
  • Aeon Flux 29 maart 2010 De film is een bewerking van de gelijknamige animatieserie en is een combinatie van The Matrix en Gattaca, met een vleugje Minority Report. Maar Æon Flux haalt het niveau van geen van die drie. Het verhaal is wel interessant maar de personages zijn zo plat als een dubbeltje en ook…
  • After Hours 29 juni 2011 Martin Scorsese had het wel even gehad met de heftige thema's en de bijbehorende filmstijl waarmee hij tussen 1970 en 1980 tekeer ging. Na het ongekend intense Raging Bull nam hij wat gas terug en maakte 2 films die een luchtigheid bevatten die zijn kijkers niet  van hem verwacht hadden:…
  • After the Wedding 5 augustus 2011 Of in het Deens: Efter brylluppet. Goed in familiedrama's zijn ze wel, die Denen. Er is blijkbaar veel leed te verwerken onder die schijnbaar ondoordringbare laag van perfectie die het land kenmerkt. Een steenrijke Deense zakenman heeft plannen om een noodlijdend kindertehuis in Bombay financieel te ondersteunen. Op één voorwaarde: hij…
  • Aftersun 1 maart 2023 Eind jaren negentig worden Calum (30) en Sophie (11) tijdens hun vakantie in Turkije voor broer en zus aangezien. Jeugdig is Calum zeker, maar het komt ook door de gemakkelijke en samenzweerderige manier waarmee vader en dochter met elkaar om gaan. Hoewel zijn opvoedingsvaardigheden af en toe haperen, probeert Calum…
  • Agora 9 december 2010 Alejandro Amenábar weet goed te laveren tussen de geneugten van Hollywood en artistieke geloofwaardigheid. Na twee sterke eerste films in Spanje, Tesis en Abre los ojos, maakte hij The Others, waarin hij samenwerkte met het productiebedrijf van Tom Cruise en Paula Wagner en met Dimension Films, dat weer van de…
  • Ain’t Them Bodies Saints 31 maart 2014 Ik moest bij het vluchtig lezen van de recensies al snel denken aan Terence Malick's Badlands. Daar zijn inderdaad overeenkomsten mee, maar veel minder wat betreft de inhoud dan wat betreft stijl. Waar in Badlands de geliefden samen op de vlucht zijn voor de wet zijn ze hier gescheiden van…
  • Airport 8 oktober 2012 In de jaren 70 raakte Hollywood in de ban van de rampenfilm. De combinatie van soapachtige verhaallijnen, veel personages, een serie steracteurs en een zich langzaam maar zeker ontvouwende ramp bleek een garantie voor succes. De eerste van deze serie was Airport. Al is de term 'rampenfilm' hier nog niet…
  • Akira 3 oktober 2011 Enthousiast gemaakt door de 3 animes die ik tijdens Camera Japan heb gezien kijk ik weer eens naar de film waarmee het allemaal begon. Voor mij althans. Akira is al 23 jaar oud maar blijft voor mij de standaard. Deze film heeft zoveel power en doet zoveel met de mogelijkheden…
  • Alice in den Städten 11 maart 2010 In deze prachtige roadmovie van Wim Wenders reist de Duitse journalist Philip Winter schijnbaar doelloos door het Oosten van de VS, terwijl hij met zijn instant camera voortdurend foto's maakt van wat hij zoal tegenkomt. Terug in New York ontmoet hij een landgenote die met haar dochter Alice een terugvlucht…
  • Alice in Wonderland 28 december 2010 Naar deze verfilming van Lewis Carroll's wereldberoemde boeken door wat toch wel de meest fantasierijke (ok, met Terry Gilliam dan) regisseur mag heten werd wereldwijd reikhalzend uitgekeken. De combinatie van Carrolls droomwereld en Burtons visuele flair moest wel vuurwerk opleveren. Maar toch is er ergens iets misgegaan. Ik heb er…
  • Alien 7 maart 2023 Het is eigenlijk nauwelijks te bevatten dat Alien pas de tweede film van Ridley Scott was. Een letterlijke en figuurlijke monsterproductie met een complexe voorgeschiedenis, in een genre waar de meeste filmliefhebbers vooral op neerkeken, met een team waarop constant enorme spanning stond vanwege die voorgeschiedenis en de verwachtingen van…
  • Alien: Covenant 12 december 2017 Hij is beter dan Prometheus maar dat komt vooral omdat Ridley Scott zich iets meer in houdt als het gaat om de mythologische en spirituele kant van zijn monstersaga. Scott probeerde in de voorganger met allerlei rare gedachtesprongen en gegoochel met de levenscyclus (maar wie heeft deze monsters dan ooit…
  • Aliens 15 januari 2010 Na het zien van Avatar en de vergelijkingen die ik trok met Aliens kreeg ik direct zin om die weer eens te bekijken. Voor de tigste keer, maar het blijft een fantastische achtbaanrit. Aliens is in mijn ogen de beste actiefilm ooit, wellicht samen met het twee jaar later uitgebrachte…
  • All is lost 24 april 2014 Die titel zegt veel. All is ook lost als ik de monoloog van Robert Redford aan het begin van de film hoor. Maar hoe is dat zo gekomen? Die drijvende container waarmee de solozeiler Redford ergens midden op de Pacific in aanraking komt is er in elk geval maar ten…
  • All That Jazz 15 september 2023 Toen Bob Fosse in de herfst van 1987 overleed, had hij net zijn klassieke call-girl musical Sweet Charity opnieuw op Broadway gelanceerd, met hemzelf als regisseur en choreograaf. Dat einde in het zadel was passend na een leven in de showbusiness. De regisseur/choreograaf had dit moment acht jaar eerder al…
  • All the money in the world 6 november 2021 De angst voor het nageslacht. Dat zou je de centrale thematiek kunnen noemen achter dit waargebeurde drama. En hoe groter de rijkdom, des te groter de angst. De rijkdom kon niet groter zijn dan die van J.P Getty, die in de decennia voor zijn dood de rijkste man op aarde…
  • Altered States 7 juli 2023 Ik heb een boek in de kast staan dat heet Mad, Bad and Dangerous? The scientist and the cinema. Auteur is Christopher Frayling, wiens uitstekende bio van Sergio Leone ik ook heb gelezen. De scientist in Altered States staat er niet in. Waarschijnlijk is dat omdat deze wetenschapper bepaald niet…
  • Amer 9 mei 2011 Amer is pure giallo-magie, een uitzinnige film vol seksueel geladen beelden die vraagt om meerdere kijkbeurten en zijn kijkers tot het uiterste tergt met een bombardement voor de zintuigen. Gruwelijk mooi. Direct vanaf de uiterst stijlvolle split-screentitelsequentie, voorzien van Bruno Nicolais hypnotiserende muziek uit La coda dello scorpione (1971), is…
  • American Hustle 16 februari 2014 Ik had er wel hoge verwachtingen van maar ik vond dit Oscarvehikel toch wat tegenvallen. Dat komt vooral door het verhaal. De con-film heeft een lange traditie maar American Hustle weet zich niet onder de besten te scharen. Acteertechnisch is er weinig op aan te merken. Alle acteurs zijn sterk…
  • American Made 29 mei 2018 Based on true story staat er tijdens de opening titles. Dat is net zoiets als de tagline This is a true story bij Fargo. American Made vertelt zo'n bizar verhaal dat er wel delen verzonnen moeten zijn. Maar het meeste niet denk ik. De periode die in de film aan…
  • American Psycho 6 augustus 2012 Deze verfilming van het beruchte en legendarische boek van Bret Easton Ellis kiest voor een satirische toon waardoor hij toegankelijk is voor een groter publiek. Het nadeel is wel dat het cynisme en de gruwelijkheid van het boek een stuk minder naar voren komen. Maar daar staat veel moois tegenover.…
  • Amy 31 augustus 2015 Ik had niet zoveel met de persoon van Amy Whinehouse, maar de documentaire over haar tragische leven is wel prachtig. Intiemer kan een film niet zijn: volledig samengesteld uit bestaand videomateriaal. Of dat nou van een vroege generatie mobiele telefoon komt of van een professioneel videoverslag door de BBC. Uit al…
  • An Education 24 maart 2010 Deze verfilming van de memoires van Lynn Barber gaat over de 16-jarige Jenny die hard studeert om naar Oxford te kunnen in het Londen van 1961. Dan leert ze de flamboyante, zachtaardige man van de wereld David kennen, die haar introduceert in de culturele wereld en het uitgaansleven van de…
  • Angst essen Seele auf 18 oktober 2016 Ik heb een videoband met een aantal Fassbinderfilms, waaronder deze. Opgenomen ergens midden jaren negentig bij een retrospectief op de BBC. Ik koester die band. Op een of andere manier doet die me meer dan mijn Fassbinder dvd boxset of de opgepoetste versie van het zelden geziene Welt am Draht.…
  • Aniara 24 september 2020 Meditatieve sci-fi over een passagiersschip dat de Aarde ontvlucht omdat hier alles mis is gegaan. Op weg naar Mars raakt het echter uit koers en langzaamaan dwaalt het af naar het onmetelijke heelal. Hoe langer dit duurt, des te meer raken de bewoners zelf ook uit koers. De hoofdrol is…
  • Anni felici 10 mei 2014 Thematisch is Anni felici niet bepaald vernieuwend. De bevrijding van de getrouwde vrouw en de zoektocht naar aandacht (gevonden in de armen van een lesbische relatie) en de worstelende kunstenaar op zoek naar erkenning zijn al heel vaak gedaan. Maar het is best onderhoudend en het is fijn om weer eens…
  • Annihilation 30 december 2018 Tijdens mijn werk bij Escher in Het Paleis kom ik regelmatig in aanraking met de twee Alice boeken van Lewis Carroll. Escher had groot respect voor de auteur en in zijn werk zijn veel overeenkomsten te vinden met Alice in Wonderland en Through the Looking Glass. Maar eigenlijk zijn er…
  • Another Year 1 maart 2012 'Het is allemaal wel goed geacteerd en zo, maar ik vond m ook nogal saai. En wat is nou eigenlijk het punt van deze film?' Dat zei Irene na afloop. Tja, zo had ik er nog niet tegenaan gekeken. Ik liet me wel meeslepen door de tragische perikelen van Mary…
  • Ant-Man 29 april 2016 Deze nieuwe loot aan de Marvelstam gaat over een man die zich tot miniatuurformaat kan laten verkleinen en op die manier tegen het Kwaad strijdt. Paul Rudd is niet de meest voor de hand liggende actieheld maar door de minimaat werkt het wel. Michael Douglas is zijn schepper en dat…
  • Antichrist 19 oktober 2010 Ik had het een tijdje uitgesteld maar uiteindelijk moest ik er toch aan geloven. En ik werd niet teleurgesteld. AntiChrist is een heftige film. Niet eens zozeer door het geweld, maar vooral doordat ik de hele film naar 2 acteurs kijk die zeer fysiek en geestelijk met elkaar bezig zijn. Lars…
  • Appaloosa 7 mei 2009 Het sterkste beeld in Appaloosa: een poema die vanaf een bergkam neerkijkt op een wegrijdende stoomtrein. Het oerbeest dat het zijne denkt van de mens en diens industriële creaties. Deze botsing is ook illustratief voor de kloof die er zit tussen vrijwel elk element in Ed Harris' bewerking van Robert B. Parkers…
  • Argo 8 februari 2013 Even wat van me afzeiken. Het kan zijn dat ik last had van te hoge verwachtingen maar ik vond Argo toch iets tegenvallen. Het is een Oscarwaardige, moedige en zeer vaardig gemaakte thriller met sterk spel en een foutloos gevoel voor de periode. Ook zijn alle scènes in Teheran voortdurend zwanger van…
  • Arrival 16 juni 2017 Fijne SF-film die nou eens niet met het 'ze hebben snode plannen'-scenario speelt, maar zich richt op het proberen elkaar te begrijpen. Letterlijk, de film gaat vooral over communicatie en het vertalen van elkaars bedoelingen. Duidelijk meer Close Encounters of The Day The Earth Stood Still dan Invaders from Mars of Alien.…
  • As it is in heaven 4 december 2010 Deze film was me langs diverse wegen aangeraden dus het moest er maar eens van komen. De wereldberoemde dirigent en violist Daniel Daréus (Michael Nyqvist, van Stieg Larssonfaam) stort in na een optreden en besluit na een verontrustende diagnose rust te  nemen in het dorp op het Zweedse platteland waaruit hij…
  • Attack the Block 28 december 2011 Aliens landen in Zuid-Londen. Maar de bewoners laten zich niet zomaar te grazen nemen. Originele variant op het hostile-aliens-wanna-take-over-the-world genre, met een ongeregeld zootje randgroepjongeren dat het opneemt tegen zwarte beesten met lichtgevende tanden, Het uitgangspunt is leuk: jongeren van wie je onder normale omstandigheden vooral crimineel gedrag mag verwachten…
  • Avatar 7 januari 2010 Nou, daar was ie dan eindelijk. Staande voor de kassa bij Pathe drong de keuze zich op voor 2D, 3D of 3D IMAX. The bigger, the better dacht ik, dus het wordt die laatste. Probleempje: er zijn alleen nog kaarten voor rij 1. Mezelf kennende, als we nu niet gaan…
  • Avatar: The Way of Water 7 februari 2023 A Titanic Alien Abyss vol Avatars. Je kunt stellen dat een filmmaker mag jatten, zeker van zichzelf. Maar het kijken van Avatar: The Way of Water voelt drie uur lang als een deja-vu van eerdere Cameronfilms. Ten eerste Avatar zelf, waarvan hij het verhaal min of meer opnieuw vertelt. Maar…
  • Avengers: Age of Ultron 3 juni 2015 De klappen van de clashende ego's der Avengers zijn vaak harder dan die met hun megalomane tegenstanders in het escapistische spektakel Avengers: Age of Ultron. Age of Ultron begint spectaculair, met de inval bij misdaadorganisatie Hydra. Als een geoliede machine gaat het team daar tekeer. Bij terugkomst gaat het echter…
  • Avengers: Endgame 12 oktober 2019 Natuurlijk moest ik dan ook de laatste zien, de succesvolste film ooit aan de box-office. Meer van hetzelfde en ik ben het wel een beetje met Martin Scorsese eens als die zegt dat comicbookfilms als deze een doodlopende weg zijn en eigenlijk niet eens films te noemen zijn. Het zijn…
  • Avengers: Infinity War 2 februari 2019 The Big Bad Wolf. Daar doet Thanos me aan denken. Nauwelijks een echt gevaar dus. Maar in het Avengers universum is hij het absolute kwaad. Daar moet je dus even doorheen kijken. Dat lukt over het algemeen best; er valt genoeg te beleven in dit 2,5 uur durende spektakel. Maar…
  • Baby Driver 2 maart 2018 Qua muziek en choreografie zit het wel goed. Baby Driver opent met een bankoverval op de beat van de Jon Spencer Blues Explosion. Bellbottoms knalt van het scherm af terwijl de zwijgende baby met hoofdtelefoon op het verloop van de gebeurtenissen volgt. Als zijn bendegenoten in zijn auto stappen, volgt…
  • Babylon 25 januari 2023 John Gilbert, Douglas Fairbanks, Louella Parsons, Clara Bow, Anna May Wong, Josef von Sternberg, Irving Thalberg. Juist omdat ik deze namen ken, zou je kunnen zeggen dat ik niet erg onder de indruk moet zijn van deze hommage aan het eerste gouden tijdperk van de film. Al deze personen komen…
  • Backdraft 17 november 2011 Voor het soapachtige verhaal hoef je niet naar Backdraft te kijken. Ook niet voor het bij vlagen hopeloze acteerwerk. Het kleine Baldwin broertje William wekt vooral irritatie op, Scott Glenn (die datzelfde jaar ook The Silence of The Lambs deed) is er met z'n gedachten niet echt bij en Jennifer…
  • Bacurau 7 maart 2021 Deze Braziliaanse film over een afgelegen dorp dat afrekent met een moorddadig stel westerlingen, eindigde hoog in alle jaarlijstjes. Bacurau is een genremix van thriller, sciencefiction, horror en western, besprenkelt met flink wat magische elementen en ook politieke kritiek. Maar behalve het feit dat de film zich afspeelt in de…
  • Bad Times At The El Royale 15 oktober 2018 Een soort kruising tussen The Big Lebowski en The Hateful Eight, deze Coen-Tarantino crossover met een groep reizigers die elkaar treft in een tijdloos motel op de grens van Californië en Nevada. De gasten lijken allen op doorreis, maar zijn (natuurlijk) met hele andere intenties naar het motel gekomen. De…
  • Ball of Fire 4 december 2014 Het feit dat Gary Cooper als wetenschapper altijd aan zijn werk denkt en al gaat wankelen bij de gedachte dat hij een vrouw aan moet spreken, was al in 1941 ouderwets. Toch weet Howard Hawks met dat gegeven een heerlijke film te maken die 70 jaar later nog steeds prima…
  • Bankier van het verzet 4 mei 2021 Mijn jaarlijkse oorlogsfilm rond 5 mei kwam ditmaal gewoon op tv. Bankier van het verzet vertelt wederom een verhaal over de Tweede Wereldoorlog, een periode die voor Nederland een onuitputtelijke bron voor boeken en films blijft. En het verhaal hierin is zelfs helemaal nieuw, voor film dan. Dat het nog…
  • Barbarian 7 november 2022 Horror is zowel een eenvoudig als een complex genre. Eenvoudig is het om mensen schrik aan te jagen, moeilijk is het om dat op een originele manier te doen. Het genre hangt volledig aan elkaar van clichés en dat is ook goed. Het horrorpubliek is daarmee opgegroeid en juist met…
  • Battle of the Bulge 4 mei 2012 Op 4 mei kijk ik traditioneel naar een oorlogsfilm. Liefst een die ik nog niet eerder heb gezien. Ondanks de cast en de big budget opzet volgens de beste Hollywoodtradities geldt dat ook voor Battle of the Bulge. In dit bijna 3 uur durende epos wordt ingezoomd op eind 1944.…
  • Beasts of the Southern Wild 21 maart 2013 Het is een wijs meisje, deze Hushpuppy. "Alles in het universum is afhankelijk van elkaar. Als één stukje kapot gaat, al is het het kleinste stukje, gaat het hele universum kapot." Samen met haar vader Wink woont ze in The Bathtub, een stukje samenleving dat is afgezonderd van de rest van…
  • Beats 4 oktober 2021 Ik kwam pas met de Criminal Justice and Public Order Act 1994 in aanraking toen ik Music for the Jilted Generation van The Prodigy kocht. Op de binnenhoes stond namelijk een prachtige tekening van een crowd van ravers die aan de overkant van een ravijn los gaat terwijl de politie…
  • Beau is Afraid 9 mei 2023 Het lijkt erop dat Ari Aster in de klassieke valkuil is gevallen van de maker die succes heeft aan het begin van zijn carrière (Hereditary en Midsommar), vervolgens een grote pot met geld krijgt en carte blanche en daarna ten onder gaat in de zee van opties. Beau is Afraid…
  • Ben-Hur 11 juni 2011 Ik zag Ben-Hur (de versie uit 1959) voor het eerst toen ik 13 was. Ik zat op het gymnasium en voor de eerste en tweedeklassers werd een filmliga georganiseerd. Zes weken op rij zagen we op vrijdagmiddag een film in de Bio Vink, de inmiddels ter ziele gegane plaatselijke bioscoop…
  • Benedetta 12 januari 2024 Paul Verhoeven kan nog zo hard roepen dat zijn film op feiten is gebaseerd en dat het verhaal van de non Benedetta aandacht verdient, dit project voelt toch vooral weer als een rasechte Verhoeven. Inclusief zijn vaste thema's seks, geweld en religie en de provocaties die bij zijn oeuvre horen.…
  • Bernie 14 januari 2013 Ik had nog niet gehoord van deze film maar hij stond op een lijst met toppers over 2012 van Paul C. Dus dan wordt je wel nieuwsgierig. Bernie (Jack Black) is een zachtmoedige, gezette allemansvriend met een zwak voor de ouderen van deze wereld. Hou ouder hoe beter. Liefst dood…
  • Beverly Hills Cop 8 juni 2011 Eddie Murphy kwam snel, brandde fel en was ook weer snel vergeten. Nou ja, vergeten. Het is meer dat alles wat hij na Coming to America maakte er nauwelijks toe doet. Op een enkele uitzondering na gleed Eddie weg in gemakzucht, slappe aftreksels van eerder werk en een overdaad aan…
  • Bin Jip 24 mei 2010 Tae-suk praat niet. Of kan niet praten. Hij breekt in bij mensen die een paar dagen weg zijn. Niet om iets te stelen maar om een dak boven het hoofd te hebben. Als tegenprestatie doet hij klusjes, als de was of een reparatie. Daardoor wordt er zelden aangifte gedaan, als…
  • Birdman 4 februari 2015 Virtuoos. Dat is het woord dat bij me opkomt. Nu kan dat woord ook een negatieve lading hebben, als de virtuositeit dreigt te ontaarden in 'art for art's sake' en 'style over substance'. Alsof de regisseur net wat teveel wil laten zien wat hij allemaal kan. Alejandro Iñárritu helt daar in…
  • Black Death 28 november 2012 Engeland, 1348. De Zwarte Dood waart door Europa en maakt miljoenen slachtoffers. De weinigen die overleven zijn als de dood dat de andere overlevers het virus al in zich hebben en paranoia heerst alom. Tegen deze achtergrond speelt dit verhaal van een monnik  die een groep door de bisschop gezonden…
  • Black Hawk Down 19 februari 2011 Het was de bedoeling om naar True Grit in de nieuwe Pathe City te gaan, maar we waren te laat om onze gereserveerde kaarten op te halen. Dus dan maar een Blu-Ray erin, en wat past dan beter dan een testosteronfilm als Black Hawk Down? Ridley Scotts bewerking van Mark…
  • Black Panther 12 december 2018 Ik vond m ok maar zeker niet de beste comicbookverfilming ooit, zoals ik wel ergens gelezen heb. Ook kan ik niet helemaal mee in het pleidooi dat deze film meer doet voor het self esteem van de zwarte bevolking dan dat MLK of MX ooit hebben gekund. Neemt niet weg…
  • Black Swan 9 september 2011 Uit de vele reacties van mensen die Black Swan gezien hebben trok ik de conclusie dat dit echt een film is die filmliefhebbers sterk verdeelt: of ze zijn er gek op of ze vinden m vreselijk. Ik zit er toch iets tussenin. Vast staat dat Natalie Portman ijzersterk is als…
  • Black Widow 16 april 2022 Een stukje escapisme is ook mij niet vreemd en op zo'n moment kun je altijd bij het Marvel Cinematic Universe terecht. Daar worden zoveel films gemaakt dat het ondoenlijk is om dat bij te houden, wetende dat de escapismebehoefte ook z'n grenzen kent en dat deze films ook wel erg…
  • BlacKkKlansman 4 september 2018 Het is een onmogelijk verhaal dus het moet wel echt gebeurd zijn. In het Colorado Springs van midden jaren 70 weet de Afro-Amerikaanse agent Ron Stallworth succesvol de lokale Ku Klux Klan-afdeling te infiltreren, met hulp van zijn joodse partner Flip Zimmerman. Regisseur Spike Lee kon het zelf ook maar…
  • Blade Runner 23 juni 2015 Als de zaallichten uit gaan in EYE, de openingscredits verschijnen en de fameuze score van Vangelis de zaal in stroomt, ben ik verkocht. Dan verdwijnt ook direct die immense legacy van Blade Runner (de beste SF-film ooit volgens velen) uit mijn hoofd en geef ik me over aan wat ik…
  • Blade Runner 2049 9 mei 2018 Fenomenaal. Ik moet bekennen dat ik wat sceptisch was, ondanks mijn waardering voor regisseur Denis Villeneuve. Hij moest opboksen tegen een film met een mythische status waarbij alle bewonderaars met argusogen de vorderingen van zijn sequel zouden volgen. Zelfs toen ik de juichende recensies las had ik nog twijfels. Zou…
  • Blue Collar 3 september 2010 Indrukwekkend regiedebuut van scenarioschrijver (oa Taxi Driver) Paul Schrader over het uitzichtloze leven aan de lopende band van een autofabriek in Detroit. Het salaris is klote, de werkdruk enorm, het leven eentonig en de vakbond die de arbeiders bij zou moeten staan is in handen van de maffia. Het driemanschap…
  • Blue Jasmine 1 september 2013 De nieuwe van Woody kreeg in de meeste media 4 sterren maar voor mij haalt hij dat toch niet. Dat ligt niet aan Cate Blanchett. Die is fantastisch. En de film is een stuk beter dan het wel heel niemandallerige To Rome with Love. Woody's films van de laatste jaren…
  • Blue Ruin 12 september 2014 De wraakfilm is een klassiek genre en al vele malen gedaan in de filmgeschiedenis. Maar de variant in Blue Ruin is toch wel een heel bijzondere. Dat komt vooral omdat degene die de wraak moet uitvoeren daar helemaal niet geschikt voor lijkt. Ook die ongeschiktheid is in eerste instantie niet origineel.…
  • Blue Steel 13 december 2021 Een feministische politiethriller door een regisseuse die vooral lijkt te willen laten zien dat ze toch echt niet onder doet voor haar mannelijke collega's. Zeker niet voor haar eigen man. Kathryn Bigelow was tijdens het maken van Blue Steel getrouwd met James Cameron, een regisseur die als het over actiefilms…
  • Blue Thunder 4 november 2023 Deze techno-thriller gaat over een overheidscomplot om met een enorm geavanceerde helikopter de bevolking te controleren, een wapen waarmee alle macht in handen komt van de politie. Het allernieuwste op het gebied van spionagetechnologie wordt combineerd met de vuurkracht van het leger. Roy Scheider (die ik onlangs ook al zag…
  • Bohemian Rhapsody 18 januari 2019 Losjes gebaseerd op het ontstaan, de opkomst, de glorie, de ondergang en de wederopstanding van een van 's werelds grootste bands. Nou ja, vooral over de frontman daarvan. Er valt van alles te zeuren over niet kloppende details en chronologische fouten in Bohemian Rhapsody en de film wordt op veel…
  • Booksmart 11 juli 2020 Een highschool comedy over tieners die met vooral met de andere sekse, of dezelfde, bezig zijn, klinkt niet bepaald vernieuwend. Maar in Booksmart is alles anders. Om te beginnen zijn BFF's Molly en Amy vooral geïnteresseerd in hun boeken en cijfers. Alles staat in het teken van de studie die…
  • Borg vs. McEnroe 18 juni 2018 Ik heb John McEnroe altijd verreweg de interessantste tennisser gevonden maar deze film maakt een duidelijk statement dat Bjorn Borg niet de saaie robot is waarvoor hij zo vaak is versleten. Sterker nog, in zijn jonge jaren was hij net zo'n heethoofd als McEnroe. Hij wordt zelfs uit de jeugdcompetitie…
  • Borgman 4 oktober 2013 De eerste helft van Borgman is schitterend. Van Warmerdam brengt al zijn favoriete locaties, personages en trucs in stelling om mij als kijker het van onheil zwangere verhaal in te trekken. Hij wisselt achteloos absurdistische humor af met koud opgediende gruwelijkheden, op typisch Nederlandse maar ook onbestemd modernistische locaties. Maar…
  • Boyhood 27 augustus 2014 Magisch. Dat is toch het woord dat te binnen schiet. Boyhood gaat over het leven van gewone mensen, met alledaagse beslommeringen en gesprekken, en toch is het een magische film. Dat komt omdat je die gewone mensen voor je ogen ouder ziet worden. Het ene moment is Mason zes jaar oud…
  • Brainstorm 22 november 2014 'Well, this is one beautiful mess of a movie'. Dat was mijn eerste gedachte toen de credits voorbij rolden. Maar het mag een wonder heten dat de film de bioscoop überhaupt gehaald heeft. Tijdens de opnamen overleed actrice Natalie Wood. Een drama dat heel Hollywood beheerste en dat de film in…
  • Brave 4 juni 2014 Prima toevoeging aan het Pixar-universum, al is het allemaal wat braaf. Disney lijkt nu toch echt de overhand te hebben. Doe mij toch maar Toy Story, The Incredibles of Monsters Inc.
  • Breaker Morant 7 mei 2011 Australië heeft in de geschiedenis van het Britse Rijk altijd een bijzondere rol gespeeld. De Britten zagen het continent als het afvoerputje van hun eigen eiland, een plek waar de misdadigers en kanslozen heen verscheept werden. De Australiërs hebben die voorgeschiedenis in hun genen en hebben altijd een bewonderende maar…
  • Breaking Away 15 maart 2015 Fijne coming-of-agefilm over Dave, een jongen op het platteland van Bloomington (Indiana) die gek is van fietsen. Als een echte Italiaan racet hij door de vlaktes. Zijn vrienden vinden het best maar zijn vader is faliekant tegen. Als hij verliefd wordt op een studente, iemand uit het andere kamp, slaat…
  • Bridge of Spies 28 februari 2016 Het blijft Spielberg. Zo gruwelijk als in een Koude-Oorlogfilm als The spy who came in from the cold wordt het nooit. Waar het je daar soms echt koud om het lijf werd bij de belevenissen van de Alec Leamas, blijft de Russische spion hier toch vooral een lieve man die…
  • Brimstone 5 april 2018 Martin Koolhoven heeft er jaren aan gewerkt dus ik mag er ook wel wat langer over doen voordat ik zijn magnum opus ga bekijken. Het is een helletocht van een film. Een soort kruising tussen The Night of the Hunter, Pale Rider en The Witch. Revelation, Exodus, Genesis en Retribution,…
  • Bronson 29 januari 2009 Michael Peterson (Tom Hardy), een ruwe ongepolijste krachtpatser, heeft nogal wat moeite met gezag en mist ergens een gen waarmee 'normale mensen' tot sociaal gedrag in staat zijn. Hij verdwijnt al op jonge leeftijd in de gevangenis, na een uit de hand gelopen roofoverval. Niet dat hij daar erg mee…
  • Brooklyn’s Finest 29 oktober 2011 Van Training Day had ik genoten en ook King Arthur kon ik wel waarderen, dus ik was toch wel benieuwd naar deze laatste van Antoine Fuqua. Maar het viel nogal tegen. Dat komt vooral door het rommelige script. Brooklyn's Finest bevat een aantal verhaallijnen maar die zijn allemaal slecht uitgewerkt…
  • Brotherhood of the Wolf 30 oktober 2021 Er zijn 20 jaar verstreken sinds de release van Le pacte des loups en ik kan wel vaststellen dat de unieke mix van historisch drama, een vleugje kolonialisme, liefdesgeschiedenis, horror en martial arts, nog steeds net zo uniek is als het destijds al was. Het is geen meesterwerk maar wel…
  • Brute Force 1 november 2010 Een heftige titel voor een heftige film. Brute Force is een vroege film voor zowel regisseur Jules Dassin als acteur Burt Lancaster. Lancaster is Joe Collins, een gevangene die als een leider onder zijn collega's gezien wordt door zijn rust en uitstraling. Allen lijden onder het sadistische bewind van bewaarder…
  • Brutti, sporchi e cattivi 12 november 2012 Het is jaren geleden dat ik deze beroemde en beruchte film van Ettore Scola zag en het blijkt dat ik veel scenes vergeten ben. Maar al kijkende komt er toch veel terug. Het is een bij vlagen hilarische maar ook aangrijpende blik op armoede in het moderne Rome, waar de…
  • Bug 23 november 2009 William Friedkin is een voorbeeld van een regisseur die zijn creatieve piek al vroeg in zijn carriere beleefde. Ik vergelijk hem altijd met Peter Bogdanovich die eenzelfde pad heeft bewandeld. Bug is voor Friedkin een terugkeer naar het horrorgenre, al is de film mijlenver verwijderd van zowel zijn eigen Exorcist…
  • Buongiorno, notte 31 maart 2011 Fascinerende film over de gewelddadige ontvoering, gijzeling en uiteindelijk moord op de voormalige Christen-Democratische premier Aldo Moro in 1978 door de Brigate Rosse. De film wordt verteld door de ogen van Chiara, het enige vrouwelijke lid van de groep. Net als haar collega's staat ze aanvankelijk volledig achter de actie…
  • Calibre 27 januari 2019 Twee vrienden die een weekend gaan jagen in de bossen van Schotland. Dat moet wel mis gaan. En dat is ook zo, maar anders dan je verwacht en met een scherp gedefinieerd kader. Dat het niet goed kan aflopen, lijkt al snel duidelijk. Marcus en Vaughn zijn in de loop…
  • Camera Japan 2008 23 september 2008 Het derde Camera Japan-festival geeft een goede indruk van de culturele ontwikkelingen in Japan. Ook deze keer vormde film de hoofdmoot van het programma. Daarnaast kwamen ook dans, muziek, kunst, architectuur en literatuur aan bod. De exposities in museum Boijmans van Beuningen en galerie Roodkapje lopen nog, en er volgen…
  • Camera Japan 2009 25 september 2009 Verslag van het Camera Japan festival in Lanteren Venster. Ik heb er verslag van gedaan voor 8W. Dag 1 Shinjuku Mad Zoals elk jaar heeft het festival een retrospectief rond een regisseur. Dit jaar is dat Wakamatsu Kōji. Zoals zoveel Japanse filmmakers is ook hij begonnen in het Pinku genre, maar in…
  • Camera Japan 2010 18 oktober 2010 Camera Japan bestaat vijf jaar en lijkt zich met de groeiende bezoekersstroom een plaats te hebben verworven in het Nederlandse filmfestivalaanbod. Maar aan die groei zit ook een natuurlijke grens. Een duik in het festivalprogramma vereist een open geest en interesse in een cultuur die op veel vlakken mijlenver verwijderd…
  • Camera Japan 2011 25 september 2011 Het weekend van 22 tm 25 september heb ik 4 dagen in Lantaren/Venster gezeten voor Camera Japan. En net als in 2009 en 2010 heb ik daarvan een verslag geschreven voor 8WEEKLY. Camera Japan heeft duidelijk de stijgende lijn te pakken. Althans wat publiek betreft. Deze zesde editie trok wederom…
  • Camera Japan 2012 7 oktober 2012 Op donderdag, vrijdag en zondag zat ik in Lantaren Venster, voor het Camera Japan festival. Elk jaar weer een feest om jezelf onder te dompelen in een cultuur die ik uitermate interessant vind, maar ook ver weg van me staat. Ik heb het volgende gezien: Mitsuko delivers Mitsuko heeft nogal…
  • Camera Japan 2014 6 oktober 2014 Ik beschouw mezelf als een vast bezoeker van Camera Japan, maar de laatste twee jaar komt er toch wat de klad in. In 2013 ben ik helemaal niet geweest en dit jaar kon ik me pas op vrijdag zetten tot een duik in het programma en bleef de oogst beperkt…
  • Cameraman: The Life and Work of Jack Cardiff 22 maart 2011 Prima docu over een man die als vierjarige in 1918 in de cinema begon, zich opwerkte tot camera-assistent en uiteindelijk director of photography, een periode actief was als regisseur, zich daarna weer concentreerde op zijn camerawerk en die bij aanvang van de film nog actief is, ruim 90 jaar oud.…
  • Camp X-Ray 4 november 2014 Nou, die Kristen Stewart maakt wel werk van het afschudden der Twilight veren. Elke keer als ik haar zie is ze totaal anders dan in de film ervoor. In Clouds of Sils Maria is ze een altijd pratende, intelligente en zeer zelfbewuste personal assistant. Maar hier transformeert ze tot een…
  • Capricorn One 1 maart 2010 Hollywood werd in de jaren zeventig overspoeld door een serie paranoiathrillers, over de strijd van het individu tegen een naamloze en gezichtsloze machtige tegenstander. Dat leverde een aantal zeer sterke films op (The Conversation, All The President's Men, Klute, The Parallax View, 3 Days of the Condor bv), vooral omdat…
  • Captain America: Civil War 12 april 2017 Misschien was ik zelf niet helemaal in vorm maar bij dit nieuwe deel van de hele Avengers sequel/prequel/spinoff reeks begint de vermoeidheid toch flink toe te slaan. Opnieuw wordt er spectaculair gevochten, is Robert Downey JR vooral cynisch en begin je op een gegeven moment te denken 'wat maakt het…
  • Captain America: The First Avenger 20 april 2012 Komende week gaat The Avengers in premiere, een spectaculaire actiefilm waarin de Avengers uit de comicbookserie voor het eerst samen in een film zitten. Producent Marvel had de markt eerst afgetast en voorbereid door Ironman (2 keer), Hulk, Thor en Captain America een eigen film te geven. Daarbij hebben ze…
  • Captain America: The Winter Soldier 31 augustus 2014 Als personage is Captain America de saaiste superheld die er bestaat. Maar hij is wel goed in het representeren van iets. In dit geval klassieke waarden als eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, zelfopoffering en de kracht van het individu. Een individu dat in deze tweede Captain America film het onderspit dreigt te delven tegen…
  • Captain Fantastic 28 april 2021 Ik denk dat ik ook maar mijn eigen Noam Chomsky dag ga vieren. Ik kon weinig inbrengen tegen de argumenten van vader Ben om de man te eren, zeker als je dat afzet tegen het alternatief volgens zoon Rellian: de Kerstman. Het gezin heeft zich met nog vijf andere kinderen…
  • Captain Phillips 8 april 2014 Indrukwekkende rol van Tom Hanks als de door Somalische piraten gegijzelde kapitein van een enorm containerschip. Als je het zo film ziet is het enteren van zo'n schip en het gijzelen van de bemanning eigenlijk een fluitje van een cent. Het gigantische schip en de voltallige bemanning is weerloos tegen…
  • Cargo 200 28 november 2008 Hoewel er meer gegadigden zijn voor de beste Russische film van 2007, lijkt de nieuwe film van Alexei Balabanov nauwelijks concurrentie hebben voor meest controversiële. Cargo 200 is een nietsontziend pamflet over de dood van de Sovjet-Unie, en biedt een rauw tegenwicht aan de nostalgische gevoelens jegens communistische regimes die nu, twintig jaar…
  • Carlos 10 december 2011 Ik heb de korte versie gezien van deze bio van Ilich Ramírez Sánchez, ofwel Carlos, ofwel The Jackal. En die was al zo sterk dat  de lange (332 min!) ook vast nog wel een keer zal volgen. Edgar Ramirez is fantastisch (hij spreekt minstens 5 talen en transformeert voor mn ogen…
  • Carnage 28 maart 2012 Nancy en Alan Cowan stonden al diverse keren op het punt te vertrekken maar om redenen die ze zelf ook niet helemaal goed kunnen volgen keren ze toch telkens terug in het appartement van Penelope en Michael Longstreet. De twee stellen hebben duidelijk niets met elkaar gemeen, maar omdat de…
  • Carol 20 december 2015 Ik moest denken aan In the Mood for Love. Net als het liefdesdrama van Wong-Kar Wai is Carol een film over een liefde die door het tijdperk waarin de personages leven niet geaccepteerd wordt. Verder zijn er net zoveel verschillen als overeenkomsten aan te wijzen, maar voor beide films geldt de prachtige…
  • Cat People 3 januari 2010 Ik heb een dvd-box met horrorfilms van producent Val Lewton (lees ook dit stuk), die in de jaren 40 aan het hoofd stond van de horrorunit van productiebedrijf RKO. Cat People was de eerste productie onder zijn leiding, en is een klassiek voorbeeld van goed gemaakte B-horror onder een klein…
  • Cedar Rapids 10 januari 2014 Een dramedy over verzekeringsagenten klinkt op het eerste oor noch grappig, noch onderhoudend. Toch is dat zo. De nerdy verzekeringsagent Tim Lippe is een klassieke good guy, zonder een greintje slechtheid maar ook zonder enige fantasie. Hij wil trouwen met zijn oude high school juf (Sigourney Weaver) maar die weet…
  • Celda 211 24 mei 2011 Aanstaande vader Juan heeft een nieuwe baan. Hij wordt gevangenisbewaarder. Niet de meest voor de hand liggende keuze voor zo'n lieve jongen, maar ok. Hij zou ook zomaar iets goeds kunnen brengen in een rauwe omgeving als deze. Hij gaat een dag eerder vast een kijkje nemen maar belandt middenin…
  • Centurion 18 februari 2011 Ik zit op dit moment middenin het derde seizoen van The Wire en het was dan ook vreemd om Dominic West terug te zien als generaal die het Romeinse rijk moet zien te verdedigen tegen de constante aanvallen van de Picten, in het noorden van Brittannia. Hij is nog rauwer…
  • Chariots of Fire 23 augustus 2012 Omdat ik nogal veel naar de Olympische Spelen heb zitten kijken kon ik niet om de film heen waaraan ik tijdens elke medailleceremonie herinnerd werd. Het beroemde thema van Vangelis was voortdurend te horen. Maar het herzien van Chariots of Fire bleek geen onverdeeld genoegen. De film opent met een…
  • Charley Varrick 18 juni 2015 Heerlijke, excentrieke thriller waarin Don Siegel overtuigend laat zien dat hij meer in zijn mars heeft dan als mentor voor Clint Eastwood te fungeren. Walter Matthau is vooral bekend als de immer droef kijkende komediant maar hier is hij ineens een berekenende crimineel. Hij en zijn partners beroven een bank…
  • Che, part 1 11 november 2009 Regisseur Steven Soderbergh heeft 4 uur nodig om het verhaal van Che Guevara te vertellen. Vanavond deel 1, waarin hij gevolgd wordt in de Cubaanse revolutie en de strijd tegen Batista. Ik zie de opmars van de troepen naar Havana, de hoofdstad die ze 1 januari 1959 zouden veroveren. Het…
  • Che, part 2 12 november 2009 Soderbergh heeft geen interesse in de apotheose van de revolutie. In deel 2 duikt hij gelijk Bolivia in, waar Che na de succesvolle opstand in eigen land naartoe is getrokken om het geloof te verkondigen. Maar daar gaat het een stuk moeizamer. Waar Che, part 1 verslag doet van Che's opmars…
  • Chronicle 30 mei 2012 Aardige variant op het genre 'jongere-wordt-zich-bewust-van-nieuwe-verkregen-superkrachten-maar-hoe-zet-je-die-verantwoord-in'. In dit geval gaat het om drie vrienden die na een duik in een mysterieus gat in de grond blijken te beschikken over kinetische gaven. Maar het ontbreekt Chronicle nogal aan een spanningsboog. Pas naar het einde toe gaat een en ander escaleren als…
  • Citizen Ruth 19 oktober 2011 Ruth Stoops is een niet al te snuggere jonge vrouw, verslaafd aan van alles en met inmiddels een aantal zwangerschappen achter de rug. Haar kinderen zijn elders geplaatst omdat ze gewoon niet voor ze kan zorgen. Als ze opnieuw zwanger raakt raadt de rechter haar dan ook aan een abortus…
  • CitizenFour 4 november 2015 Een man in een hotelkamer. En je weet al hoe het afloopt. Het is immers allemaal echt gebeurd. Toch ontvouwt het verhaal van Edward Snowden zich als een thriller. CitizenFour gaat over de acht dagen in juni 2013 waarin Snowden met Guardian journalist Glenn Greenwald en filmmaakster Laura Poitras in…
  • City Island 4 september 2010 Met dank aan collega Jorn die me de tip gaf. Ik had namelijk nog niets gehoord over City Island, een film over een gezin op het gelijknamige eiland dat deel uitmaakt van de Bronx. Vader Vince Rizzo (Andy Garcia, die ik nooit zo zag zitten maar waar ik hier niet omheen…
  • City without Baseball 12 januari 2010 In het kader van het Hong Kong panorama in het Filmmuseum gezien. City without Baseball volgt het nationale honkbalteam van Hong Kong, een sport die nauwelijks aandacht krijgt in deze metropool. De spelers werden als zichzelf gecast, een gewaagde stap die goed uit had kunnen pakken als het script meer…
  • Clouds of Sils Maria 25 september 2014 De trailer zag er al veelbelovend uit en de film maakt dat ook waar. Clouds of Sils Maria is een spiegelpaleis van een film waarin verhaallijnen tegenover elkaar staan en naar elkaar verwijzen en referenties alle kanten uit gaan. Binnen de ene verhaallijn, naar de andere maar ook naar de echte levens…
  • Cloverfield 16 januari 2010 Destijds in de bios gezien (met de marketing van de film zat het wel goed) maar ik wilde wel eens kijken hoe de film het een tweede keer doet. Cloverfield is een Blair Witchachtige film over een gigantisch monster dat Manhattan sloopt. Waar het vandaan komt wordt nooit duidelijk en…
  • Coffy 5 juni 2015 Coffy (Pam Grier) is verpleegster maar ze heeft nog wel tijd over om slechterikken op te sporen en to kingdom come te jagen. Dit omdat die haar kleine zusje aan de drugs of andere familieden in de vernieling geholpen hebben. Dat gebeurt allemaal in de eerste 10 minuten. En dit doet ze…
  • Colossus: The Forbin Project 25 maart 2016 Ik kwam deze science-fictionthriller tegen bij mijn research voor mijn nieuwe MacFan filmcolumn, over computers in film. Ik had er nog nooit van gehoord. Heel vreemd is dat niet. Colossus heeft een nogal donkere boodschap en een pikzwart einde. Bioscoopgangers zullen met weinig hoop de zalen verlaten hebben. Toch is…
  • Come and See 1 oktober 2009 Deze film duikt op in een aantal lijstjes met beste oorlogsfilms, en ik was nieuwsgierig geworden. Come and See vertelt het verhaal van de 14-jarige Florya, die in het Wit-Rusland van 1943 niets liever wil dan met de Partizanen de strijd aangaan tegen de Nazi's. Wat volgt is een letterlijk mind…
  • Conspiracy 8 maart 2010 Deze TV-film, gemaakt voor HBO, gaat over de Wannsee-conferentie. In deze bijeenkomst van topNazi's in een landgoed nabij Berlijn werd besproken hoe te komen tot een definitieve oplossing (Endlösung) voor het 'Jodenprobleem.' Conspiracy laat alles letterlijk zien, zonder verder aandacht te besteden aan het voortraject of de nasleep (behoudens een…
  • Contact 6 december 2009 Marcel en ik waren eigenlijk van plan een aantal BSG afleveringen te kijken maar er bleek nog wat extra gedownload te moeten worden. Dan maar iets moois uit de Blu-Ray kast getrokken. Contact is een zeer geslaagde SF van een regisseur die meestal nogal bezig is met alles wat er met CGI…
  • Contagion 18 januari 2012 Steven Soderbergh kan ik niet bijhouden. De chronogisch laatste die ik van hem zag is Che (2008), en sindsdien heeft hij al 5 speelfilms en een documentaire gemaakt. Met nog 3 films in post- of preproductie as we speak ga ik dat ook niet inhalen. Dat hoeft ook niet. Als ik…
  • Cool Hand Luke 20 september 2009 Deze quotable klassieker raakt vooral het hart en minder het hoofd, maar doet dat in zo'n grote mate dat het keer op keer genieten blijft. What we've got here is failure to communicate De fameuze tagline van de film, op schitterende wijze uitgesproken door Strother Martin, vat cynisch samen hoe…
  • Coraline 29 november 2009 Eindelijk staat Henry Selick alleen in de schijnwerpers. Sinds hij The Nightmare before Christmas regisseerde heeft hij vooral in de schaduw gestaan van de scenarist van die film: Tim Burton. Met Coraline weet hij zich te ontworstelen aan zijn mentor. Coraline is een meisje dat in een afgelegen huis gaat…
  • Crawl 29 mei 2021 Ik heb ooit een biografie over Don Simpson gelezen, met als titel High Concept. Simpson was als producent, samen met Jerry Bruckheimer, verantwoordelijk voor films als Flashdance, Beverly Hills Cop, Top Gun en Beverly Hills Cop II. Dat boek gaat vooral over Simpson zelf en de volledige focus op geld en succes…
  • Crazy Heart 17 december 2010 Bad Blake (Jeff Bridges) is een countryster wiens hoogtijdagen al lang achter hem liggen. Hij sleept zich van optreden naar optreden, steeds in aftandse kroegen en zaaltjes, in plaatsen waar hij en ik nog nooit van gehoord hebben. Ondertussen is hij stevig aan de drank, zo goed als blut en…
  • Crimson Tide 28 december 2023 De oorlog in Oekraine duurt lang en vergt veel slachtoffers. Onrechtvaardig tot op het bot, zo voelt het. Maar tegelijkertijd voelt het ook archaisch. Man-tegen-mangevechten, kanonnenvuur en schotenwisselingen staan ver af van de nucleaire oorlog die decennialang op de loer lag maar nooit is uitgebroken. Gelukkig maar. In Crimson Tide,…
  • Cyrus 17 augustus 2011 John (John C Reilly) is een typische protagonist van de Amerikaanse independent film: 7 jaar geleden is hij door zijn grote liefde verlaten en sindsdien zwelgt hij in zelfmedelijden en kwijnt hij weg in zijn huis, voorzien van veel boeken en een baan als freelance editor maar niet in staat…
  • Dallas Buyers Club 12 juli 2014 Oscarwaardige vertolking van Matthew McConnaughey als wild om zich heen neukende macho Ron Woodroof die AIDS oploopt, de ziekte van de door hem verafschuwde homoseksuelen. Zijn maten laten hem vallen maar hij krijgt een bijzondere vervanger in de vorm van een travestiet (Jared Leto als zijn steun en toeverlaat en geweten,…
  • Dark Waters 24 februari 2021 De advocatuur is een vak dat uiterst geschikt is voor film omdat het zowel iets heel nobels als iets heel corrupts kan hebben. De advocaten die in het begin van Dark Waters bij elkaar zitten vertegenwoordigen de grote chemische bedrijven en ze doen het er goed van. Als een van…
  • Darkest Hour 25 mei 2018 Dit is de film van Gary Oldman. Alles draait om zijn vertolking van Winston Churchill, de man die in begindagen van WOII uit het politieke slop gehaald werd om de tirannie van de Nazi's te weerstaan. Churchill wist dat het zijn finest hour zou kunnen worden in wat voor de…
  • Das Cabinet des Dr. Caligari 15 september 2009 Das Cabinet des Dr. Caligari is een van de eerste Duitse expressionistische films, maar staat toch vooral op zichzelf als een van de meest unieke kunstwerken uit de geschiedenis. Bijna negentig jaar na zijn première weet de film nog steeds de harten en geesten van liefhebbers te beroeren, en roept ook nu nog…
  • Das weisse Band 19 november 2009 Deze zeer indrukwekkende nieuwe film van Michael Haneke zit al dagen in m'n kop. In tegenstelling tot al zijn eerdere films komt Das weisse Band niet in de zaal heftig binnen, maar later pas. Als je erover na gaat denken wat je gezien hebt en, vooral, wat niet. Tussen de…
  • David Bowie Is 23 januari 2016 Het is deze weken even alles Bowie wat de klok slaat. Luisteren, lezen en kijken. Het bezoek aan de tentoonstelling in Groningen hebben we al weken geleden geboekt maar dat duurt nog tot halverwege februari. Gelukkig kan ik alvast een preview zien in de vorm van deze docu. Aan de…
  • Dawn of the Planet of the Apes 14 augustus 2014 De openingscredits, waarin in hypertempo wordt uiteengezet hoe de apen zo intelligent werden en de mensheid vrijwel ten onder ging, zijn flink bombastisch. Maar het vervolg is opvallend subtiel en eenvoudig qua plot en locatie. Iets te wellicht. Iets meer vaart was wel prettig geweest. Niettemin, een sterk vervolg op…
  • De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween 12 mei 2014 Deze verfilming van het gelijknamige boek lijdt aan hetzelfde euvel als Anni felici, meer nog zelfs. De nostalgie en het suikergehalte zijn zo hoog dat ik verlang naar een ongeluk of een echt dramatische scene. Nu kabbelt deze roadmovie een beetje voort, op weg naar een zo mogelijk nog zoeter…
  • De Heineken Ontvoering 11 oktober 2012 Ik was een beetje in de war bij het begin van de film. Dat Cor van Hout (Gijs Naber), Frans Meijer (Teun Kuilboer) en Jan Boellaard (Korneel Evers) Freddy Heineken zullen ontvoeren wist ik wel. Maar waar was Willem Holleeder? Die bleek vervangen door een zekere Rem Hubrechts. Ook de…
  • De helaasheid der dingen 10 juli 2010 In deze verfilming van het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst kijkt de volwassen schrijver Gunther terug op 1986, het jaar waarin hij naar een jeugdinrichting ging. Hij verzette zich heftig tegen die opsluiting, maar het bleek wel zijn redding uit een uitzichtloze jeugd. Hij heeft al lang afstand genomen van…
  • De laatste dagen van Emma Blank 10 oktober 2009 Emma Blank is ongeneeslijk ziek en ze gebruikt dat gegeven om haar gezin en personeel in een wurggreep te houden. Iedereen moet mee doen aan een vernederend rollenspel. Haneveld, haar man, speelt voor butler en moet haar zowel in het huishouden als in bed ter wille zijn.  Dochter Gonnie is…
  • De Marathon 23 februari 2013 Als inwoner van Rotterdam is het zowel een genoegen als een ergernis te kijken naar het groepje kansloze automonteurs dat mee wil doen aan de marathon. Het genoegen schuilt in de vele herkenbare locaties. De ergernis ook maar dan omdat de makers weinig kaas hebben gegeten van continuïteit en logica als ze…
  • De Oost 13 augustus 2023 Er zijn ontzettend veel boeken en andere publicaties verschenen over Nederland versus de Indonesiers, in de onafhankelijkheidsoorlog die beide partijen tussen 1946 en 1949 uitvochten. Films zijn er echter nauwelijks. Terwijl dat toch de manier is waarop je een groot publiek mee kan voeren, je veel beter emoties aan kan…
  • De slag om de Schelde 14 november 2021 Het moet voor veel Zeeuwen frustrerend zijn geweest dat hun 'slag' een stuk minder bekend is dan die bij Arnhem. Operation Market Garden kent iedereen maar de Slag om de Schelde? Geen idee zullen velen zeggen. Deze film doet een dappere en ook wel geslaagde poging om dat euvel te…
  • De stilte rond Christine M. 1 juli 2022 Het debuut van regisseuse Marleen Gorris trok in 1982 nogal de aandacht. Ze won er een Gouden Kalf mee en ook buiten Nederland had de film veel succes. De stilte rond Christine M. is een feministisch pamflet in de vorm van een psychologische thriller over drie vrouwen (Edda Barends, Nelly…
  • De wederopstanding van een klootzak 8 juli 2013 Het debuut van Guido van Driel (gebaseerd op zijn graphic novel Ommekaar in Dokkum) is vooral visueel interessant maar laat te wensen over als het over plot en coherentie gaat. Yorick van Wageningen is uitstekend als de gangster Ronnie die op het Friese platteland een nieuwe fase in gaat, na…
  • Dead & Buried 26 november 2009 De regisseur van deze horrorfilm doet weinig bellen rinkelen: Gary Sherman (al heeft hij wel ooit onze eigen Rutger Hauer geregisseerd in de ' klassieker' Wanted: Dead or Alive). Nee, het zijn de scriptschrijvers die verwachtingen wekken. Dat zijn namelijk Ronald Shusett en Dan O'Bannon, samen verantwoordelijk voor alle Alien…
  • Death Race 2000 28 januari 2014 Roger Corman was een ster in het met een laag budget navolgen van succesvolle films, in de hoop de slipstream van die grote films te gebruiken om zelf een hit te scoren. Death Race 2000 volgde direct na de sci-fi thriller Rollerball en gebruikt hetzelfde thema: een dystopische toekomst waarin…
  • Decoy 23 september 2009 Een obscure film noir die onderdeel uitmaakt van deze 10-delige boxset. Zoals in zoveel noirs is de bad guy in Decoy een vrouw. In dit genre heten ze dan femme fatale. In Decoy is haar naam Margot Shelby, en ze heeft met haar ex-lover Frank Olins een overval gepleegd. Hij is…
  • Deja Vu 10 oktober 2010 In deze bijdehante maar ook vervelende en zelfs aanmatigende thriller van Tony Scott en producent Jerry Bruckheimer vormt een explosie op een veerboot de start voor een pleidooi voor hoge defensiebudgetten. In een sterk staaltje rookgordijnen aanleggen wordt een super big-brothersysteem uit de hoge hoed getoverd waarin met bewakingscamera's alles…
  • DeLorean: Back from the Future 4 februari 2021 Wat als de fabriek niet in Belfast had gestaan? Wat als er geen economische crisis wat uitgebroken begin jaren 80? Wat als John DeLorean wel meer geld had gevonden om zijn droom levend te houden? Wat als hij niet in die kamer was gaan zitten met drugshandelaren? Wat als hij…
  • Der Fan 28 juli 2018 Met dank aan George. Hij raadde me deze vrij obscure film, ik had er althans nog niet van gehoord, aan. Een horrorfilm volgens de diverse filmsites maar dat geldt dan alleen voor de eindscènes. En dan nog zijn die heel clean en is er nauwelijks bloed en nauwelijks echte spanning.…
  • Der Goldene Handschuh 12 december 2019 Horror, wansmaak, freaks, zweet, kots, pis, een geweldsorgie, de hel op aarde. Der Goldene Handschuh zet de duimschroeven aan bij de verbouwereerde kijker. Maar de film zit ook vol humor. Van de wrange soort, dat wel. De personages die in het Hamburg van de jaren 70 rondscharrelen en zich vol…
  • Diamonds are Forever 13 oktober 2012 Ik ga mezelf de komende tijd op een serie Bondfilms trakteren (al is dat misschien niet altijd het juiste woord), in aanloop naar Skyfall. Dit is de eerste. De laatste keer dat Sean Connery de rol zou vertolken (zijn onofficiele terugkeer in Never Say Never Again niet meegerekend) is niet…
  • Die Blechtrommel 14 april 2015 Als eerbetoon aan de overleden Günter Grass kijk ik naar de verfilming van zijn debuutroman uit 1959. Ik had m wel al eerder gezien maar dat is echt jaren geleden. Die Blechtrommel won de Oscar voor buitenlandse film en de Gouden Palm (samen met Apocalypse Now). Critici en publiek waren…
  • Die Falscher 20 september 2010 Wat heeft iemand over om zijn eigen hachje te redden? Veel, zo blijkt keer op keer in film. In die Fälscher gaat het om overleven in concentratiekamp Sachsenhausen. Een groep begaafde Joden werd hier gedwongen om Engels en Amerikaans geld te vervalsen, om de oorlogseconomieën van die landen te ondermijnen.…
  • Die Hard 23 december 2012 DE kerstfilm is voor mij nog steeds Die Hard. Een van de beste actiefilms ooit, waarin John McClane (Bruce Willis) op Christmas Eve  een groep 'common thieves' (volgens Mrs. McClane, Bonnie Bedelia) het leven zuur maakt. Die hebben het personeel van de Nakatomi corporation gegijzeld, bovenin de gelijknamige toren. Die…
  • Diep 11 februari 2010 Even afkicken na het IFFR, dus een paar dagen geen film. Overigens wel een serie, het vrij briljante alweer 16 jaar oude My So-Called Life. In Diep (Simone van Dusseldorp) worstelt de 14-jarige Heleen met de eerste gevoelens van verliefdheid in een tijd, midden jaren 70, waarin seks meer en…
  • District 9 8 oktober 2009 Als actiespektakel met een twist start District 9 veelbelovend. De vele plotgaten, het extreme geweld en het loslaten van de visie uit het begin beroven de veelgehypte film echter van een status als klassieker. Meer dan twintig jaar geleden verscheen er een gigantisch ruimteschip boven Johannesburg. De bewoners bleken op sterven na…
  • Divergent 19 april 2015 Divergent is de verfilming van de eerste roman van een trilogie. Dat is niet de enige overeenkomst met The Hunger Games en The Maze Runner. Net als in die boeken en films draait het om een toekomst waarin de wereld verdeeld is in facties die elkaar in een precaire balans houden,…
  • Django 10 februari 2013 Sergio Leone was niet de enige Italiaanse regisseur die zich op de western stortte in de jaren 60. Wel de beste. Collega Sergio Corbucci wordt onder cinefielen vaak minstens zo hoog ingeschat, met name door zijn rauwheid en het gebruik van expliciet geweld. Maar als ik af ga op diens…
  • Django Unchained 21 april 2013 Ik ging er eens goed voor zitten. Het plan was echt om de nieuwe Tarantino heel goed te vinden. Een nieuwe film van hem wekt altijd verwachtingen, maar zeker bij deze waren ze hoog. Tarantino haalde zijn inspiratie uit de Italiaanse voorganger uit 1966 maar hij liet zijn verhaal gaan…
  • Dodgeball 26 juli 2011 Of in de lange titel: Dodgeball: A True Underdog Story. Het maakt niet veel uit. Het is geen beste film. Had ik ook kunnen verwachten, maar ja. Je probeert eens wat. Niet dat er is nix te lachen valt. In al z'n voorspelbaarheid en banale humor heeft Dodgeball toch wel…
  • Dogtooth 30 november 2010 Ik zie toch veel films in zo'n jaar, denk een stuk of  200 in de afgelopen 11 maanden, maar Dogtooth is wel de vreemdste tot nu toe. Al tijdens het IFFR willen zien maar toen kwam het er niet van. Dogtooth draait om een gezin dat in totale afzondering leeft.…
  • Don’t Look Up 5 januari 2022 De discussie rond deze film gaat vooral over de metaforische kwaliteiten ervan. De dreigende ondergang van de aarde ten gevolge van de naderende klimaatramp en in hoeverre de verbeelding daarvan realistisch is. Don't Look Up is een satire over het einde van de wereld en satire is een tricky subject.…
  • Donnie Darko 22 februari 2024 Op 2 oktober 1988 ontvangt Donnie Darko (Jake Gyllenhaal, in een geweldige doorbraakrol) een boodschap in zijn dromen dat de wereld op 30 oktober vergaat, een boodschap die komt van een satanisch konijn genaamd Frank. Dat gebeurt als hij slaapwandelt en mijlenver van zijn huis wakker wordt. Terwijl hij weg…
  • Downsizing 8 februari 2020 De uitvinding die centraal staat in Downsizing is schitterend in zijn eenvoud. Iedereen krimpen tot een paar centimeter en alle problemen zijn opgelost. Maar natuurlijk loopt toch alles anders en is de gekrompen mens ook op dat formaat nog steeds bekrompen. Zoals in alle films van Alexander Payne is de…
  • Dr. No 4 november 2012 Ik moest tot mijn schrik bekennen dat ik de eerste Bondfilm nooit gezien heb. Althans niet in zijn geheel. Uiteraard wel de iconische scene met Ursula Andress die als een moderne Venus van Botticelli oprijst uit de zee. Ook heb ik wat losse scenes gezien met Bonds Chinese tegenstander die…
  • Drag me to hell 2 september 2010 Er was nogal wat ophef in de filmwereld toen horroricoon Sam Raimi terugkeerde naar zijn roots met Drag me to hell. Na zijn vroege successen met de 3 Evil Deadfilms en Darkman richtte hij zich op andere genres. Die films waren goed voor z'n carrière maar zijn fans wachtten met…
  • Dredd 2 april 2013 Vermakelijke variant op het 'closed location' actiefilmgenre (waartoe oa Die Hard en een recente film als The Raid behoren) waarin 'judges' de orde moeten zien te herstellen in een gigantische skyscraper die is overgenomen door een meedogenloze drugsbende. Dredd is een verfilming van de Judge Dredd comicserie die eerder al…
  • Dressed to Kill 25 juni 2010 Heerlijke suspensethriller van Brian de Palma in een over the top hommage aan Hitchcocks Psycho en Vertigo, met als belangrijkste thema's identiteitscrises, gespleten persoonlijkheden en transseksualiteit. Dressed to Kill is vooral een opeenvolging van losse scenes, maar die zijn stuk voor stuk zo meesterlijk in elkaar gezet dat dit geen probleem…
  • Drive 23 januari 2012 Strak gestileerd en uiterst cool is Drive zeker. Maar een meesterwerk of de beste film van 2011 is het toch niet voor mij. Dat komt met name omdat hij op mij overkomt als een amalgaam, een samenstelling van elementen uit films van andere regisseurs. Zo kun je stellen dat er veel…
  • Druk 8 januari 2022 De mens zou geboren zijn met een half promille alcohol te weinig in het bloed, zo beweert een Noorse wetenschapper. Daarom moet dat tekort elke dag aangevuld worden. Dan ben je meer jezelf: ontspannen maar ook energiek, grappiger en met meer bravoure. Tijdens een etentje met vier vrienden, allemaal leraar…
  • Duel 26 september 2010 In de conceptreeks ‘films die op een of andere manier te maken hebben met onze laatste USA-reis’ vandaag: Duel. Nou zijn we op de highways daar niet gevolgd door een moorddadige truck, maar toch heeft dit debuut van Steven Spielberg wel iets te maken met de vakantie. Het landschap en de…
  • Dune 5 oktober 2021 Met een cynische blik zou je kunnen zeggen dat Denis Villeneuve films maakt die imponeren maar niet emotioneren. Niet dat hij dat laatste niet kan. Zijn doorbraakfilm Incendies en het vervolg Prisoners waren hard rakende drama's waarin de emoties volop aanwezig waren. Maar sinds Enemy begeeft hij zich op SF…
  • Dunkirk 4 december 2019 Het oorlogsgeweld is in Dunkirk voortdurend te horen maar toch blijft het nogal op afstand. Het strand is hier een gevangenis die is voorzien van muren in de vorm van Duitse troepen die langzaam dichterbij komen. Het is ver verwijderd van de hel zoals die in Saving Private Ryan te…
  • Duplicity 10 september 2009 Deze tweede regie van Tony Gilroy is een stuk luchtiger van toon dan Michael Clayton. Hij is vooral een scriptschrijver, iets dat hij vooral liet zien in de bewerkingen van Ludlum's Jason Bourne boeken. Julia Roberts en Clive Owen hebben zichtbaar plezier in hun rollen, die door Gilroy zelf zijn…
  • E.T. 1 januari 2011 Sci-fi voor alle leeftijden. Vaak gezien maar het blijft leuk om met z'n allen naar een lieve alien te kijken en het jongetje dat voor hem wil zorgen. Spielberg gebruikt de extra terrestrial als metafoor voor de kracht van vriendschap en het overbruggen van verschillen. Hij kan als geen ander…
  • Easy A 7 september 2011 Originele variant op de oneindige stroom highschoolfilms (en series) die Hollywood al zo'n 40 jaar uitspuugt. Het genre bereikte midden jaren 80 grote hoogten met het werk van met name John Hughes, maar sindsdien blijft het bij af toe een uitschieter (Dazed and Confused, Clueless, Rushmore, Election, The Virgin Suicides,…
  • Eden Lake 16 september 2009 UK horror met een originele twist. Het uitgangspunt, 2 geliefden gaan een weekendje naar de country side om daar geconfronteerd te worden met een gruwelijke tegenstander, is zo clichematig als maar mogelijk is. Maar als je ziet waar die tegenstand uit bestaat wordt dat anders. Dan nog liever een weerwolf…
  • Edge of Tomorrow 25 oktober 2014 Origineel mengsel van Groundhog Day en sf-actiefilms als Aliens en Starship Troopers waarin de aarde bedreigd wordt door een alien invasion en alleen Tom Cruise die kan stoppen. De grap is dat hij eerst heel vaak dood moet gaan en na die reboot steeds een beetje beter geschikt is voor zijn missie. Met dat voortdurend sterven…
  • Eisenstein in Guanajuato 27 juni 2015 Afgaand op de recensies had ik een hilarisch portret van de zijn seksualiteit ontdekkende Sovjetcineast Sergej Eisenstein verwacht. Maar dat viel toch wat tegen. Het was  me allemaal net wat te kunstzinnig. Dat had ik overigens kunnen verwachten bij de niet bepaald als publiekslieveling bekend staande Peter Greenaway. Filmen kan…
  • El Orfanato 14 september 2009 Gothic horror (horror die qua setting teruggrijpt op het verleden en waarin schrikmomenten belangrijker zijn dan de hoeveelheid bloed) is altijd een interessant genre geweest. Het heeft een lange geschiedenis, teruggaand tot Caligari. James Whale was in zijn eentje zo ongeveer verantwoordelijk voor de eerste golf in de jaren 30,…
  • El secreto de sus ojos 22 juli 2011 El secreto de sus ojos won de Oscar voor beste buitenlandse film en versloeg ondermeer Un Prophete en Das Weisse Band. Verrassend is dat niet direct, hij is wat toegankelijker met een mooie wending op het eind, maar het is ook een melodramatische film die vooral op het thrillervlak veel…
  • Eldorado 5 april 2010 Bijzondere roadmovie, geschreven en geregisseerd door Bouli Lanners en met hem zelf in een hoofdrol, over de alleenwonende autohandelaar Yvan die op een dag een inbreker in zijn huis aantreft. Deze Didier (of Eli zoals hij zich in eerste instantie noemt) is een gelegenheidsdief die op zoek is naar geld…
  • Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films 1 november 2021 De term Electric Boogaloo werd destijds gekoppeld aan Breakin' 2, het vervolg op een eerdere Cannon film over breakdancing. Inmiddels is het ook een benaming voor niet al te beste films en series. Dat wist Mark Hartley natuurlijk ook toen hij deze documentaire over Cannon films en haar fameuze leiderduo…
  • Elizabeth, the golden age 6 oktober 2009 10 jaar na Elizabeth maakte het team van de eerste film een vervolg op deze succes verfilming van de jonge jaren van Elizabeth de Eerste van Engeland. Cate Blanchet kan hierdoor op volkomen natuurlijke wijze de koningin spelen die al een tijd op haar troon zit. Het is inmiddels 1585…
  • Elle 9 juni 2016 In veel recensies lees ik dat Elle, ondanks de totaal veranderde omstandigheden ten opzichte van zijn andere films, toch een echte Paul Verhoeven is. Dat heb ik minder. Ik had vooral het gevoel naar de nieuwe Michael Haneke te kijken, aangevuld met een flinke dosis seks. Dat wel. Maar eigenlijk is…
  • Elysium 10 januari 2014 Het concept was veelbelovend: een toekomst waarin de rijken der aarden zich letterlijk van het gepeupel hebben afgesplitst op een ruimtestation waar alles mogelijk is en ziektes verleden tijd zijn. Elysium doet wel wat zaken goed maar voelt toch als een teleurstelling. Regisseur Neil Blomkamp heeft zich, na zijn sterke…
  • Emperor of the North 4 april 2022 Robert Aldrich maakte films die zich concentreren op de meest basale situatie: de mens die probeert te overleven in een vijandig universum. Zijn helden zijn ook tegelijk antihelden; ze zijn gewelddadiger, egocentrischer en cynischer dan de schurken waar ze tegen strijden. Aldrich beheerste alle genres (western, oorlogsfilm, film noir, psychologisch…
  • Encounters at the end of the world 17 december 2009 Werner Herzog houdt het al ruim veertig jaar vol als beroepsscepticus, zonder iets te verliezen van zijn verwondering over de gekte van de mens en de wereld waarin we leven. In zijn zoektocht zoekt hij altijd grenzen op en overschrijdt ze ook met regelmaat. Ditmaal echter gaat hij waar hij…
  • Enemy 14 juni 2014 Ik zat voortdurend op het puntje van mijn stoel bij deze dubbelgangerthriller van multitalent Denis Villeneuve, maar uiteindelijk blijf ik toch met een onaf gevoel zitten. Maar die onduidelijkheid over wat er nu echt aan de hand is heeft ook wel wat. Villeneuve suggereert van alles maar geeft geen, of…
  • Estomago. A Gastronomic Story 4 september 2008 Op een dag kreeg regisseur Marcos Jorge van schrijver Lusa Silvestre enkele van diens ongepubliceerde korte verhalen toegezonden, die allemaal rond eten draaiden. Het verhaal getiteld Presos pelo estômago, (Gevangen door de maag) over een man die in de gevangenis het respect van zijn celgenoten verdient door voor hen te koken, beviel…
  • Everything Everywhere All at Once 29 maart 2023 Toen deze film vorig jaar in de bioscopen draaide, had ik nooit gedacht aan de Oscars. Een anarchistische parabel over het vinden van jezelf in een serie bizarre afsplitsingen van je eigen saaie leventje. Everything Everywhere All at Once is een soort kruising tussen The Matrix, Groundhog Day, Lola Rennt,…
  • Ex Machina 10 augustus 2015 Fijne kale sci-fi over een creator die zijn creatie iets te goed gemaakt heeft waardoor ze zich uiteindelijk tegen hem keert. Daarin lijkt Ex Machina wel wat op Blade Runner. Ook de liefde tussen mens en robot/replicant is een terugkerend element. Tegelijk zijn de films visueel volkomen verschillend. De esthetiek,…
  • Excalibur 22 april 2011 Het was alweer een hele tijd geleden dat ik deze verfilming van de Arthurlegende zag. En ik was vergeten wat een vreemde onevenwichtige film het eigenlijk is. Dat komt vooral doordat regisseur John Boorman teveel wilde met zijn project. Uiteraard recht doen aan de uitgebreide vertelling van de legende, compleet…
  • Exit through the gift shop 18 december 2010 Of Faites les murs, zoals deze veelgehypete film stond aangekondigd bij de Odeon bioscoop in Parijs. Engels gesproken met Franse ondertitels. Zo leer je nog eens wat. Het maakt allemaal weinig uit. Ik heb ontzettend genoten van dit portret van de grote street artist Thierry Guetta. Of van de acteur…
  • Face/Off 12 juli 2010 Waarschijnlijk besefte John Woo ook wel dat Hollywood hem geen miljoenen zou blijven geven om zijn spectaculaire actiethrillerss te blijven maken. Hij had in Hong Kong wel bewezen wat hij kon, maar zijn thematiek (veel identiteitswisselingen, gespiegelde personages, wraakactie's en operateske actiescene's) leek niet echt aan te slaan bij een…
  • Fail-Safe 20 januari 2012 Het is toch wel bizar dat er in hetzelfde jaar 2 films zijn gemaakt over een escalerende Koude Oorlog waarin de VS per ongeluk vliegtuigen met kernkoppen op de Sovjet-Unie afsturen en de 2 presidenten aan de telefoon proberen een dreigende doomsday te voorkomen. Stanley Kubrick koos in Dr. Strangelove…
  • Fantastic Mr. Fox 29 april 2010 Het tijdrovende proces dat stop-motion animatie heet, doet het in deze door CGI gedomineerde wereld nog steeds goed. Veel filmmakers erkennen de bijzondere kwaliteiten ervan en weten dat het handwerk dat erin gestopt wordt, zich uitbetaalt. Dat Wes Anderson er zich nu op werpt, is gezien zijn eerdere films eigenlijk…
  • Ferry 15 juli 2021 En zo krijgen de liefhebbers toch meer Ferry, en meer Frank Lammers. Dat dit personage zo weinig screentime kreeg in seizoen 2 van Undercover werd door velen betreurd. Daarom krijgt Lammers hier een complete film om te shinen. Niet dat dit echt tot meer inzicht lijdt in waarom Ferry is…
  • Figures in a Landscape 1 oktober 2016 Joseph Losey’s Figures in a Landscape (een soort mix tussen The Defiant Ones, The Most Dangerous Game en The Naked Prey) opent met een helicopter die als een enorm dreigend insect in de lucht hangt. Die helicopter jaagt op Robert Shaw en Malcolm McDowell die een veilig heenkomen proberen te zoeken in…
  • Filmfestival Breda 2010, dag 1 26 maart 2010 Het tweede Film Festival Breda kan redelijk tevreden zijn met de filmprogrammering. Ook het randprogramma, met ondermeer aandacht voor shorts en animatie en voor de filmcultuur in Noord-Brabant, mag er zijn. Er is echter ook een gebrek aan samenhang in de programmering en vooral aan publiek. Internationaal en nationaal wemelt…
  • Filmfestival Breda 2010, dag 2 27 maart 2010 Dag twee is een zaterdag en het is dan ook iets drukker dan gisteren. Toch zit ik bij Police, Adjective en Three Days with the family helemaal alleen in de zaal. Gelukkig wordt het in de middag wat drukker. Het is te hopen voor Breda dat ze de stijgende lijn…
  • Filmfestival Breda 2011, dag 1 25 maart 2011 Ik heb voor 8WEEKLY 2 dagen in Breda mogen verblijven om films te kijken en verslag te doen. Vorig jaar was ik er ook en was toen vooral getroffen door het gebrek aan sfeer op de festivallocaties. Nu zijn we met het IFFR wat dat betreft nogal verwend, maar Breda…
  • Filmfestival Breda 2011, dag 2 26 maart 2011 Deel 2 van het verslag van het filmfestival Breda, startend met een bijzondere mockumentary en afsluitend met een zeer bijzondere roadmovie. Catfish Het fenomeen dat Facebook is, begint inmiddels ook de filmwereld binnen te dringen. Meest prominent is uiteraard The Social Network, maar waar dat vooral een film is over de oprichter…
  • Fires on the Plain 11 mei 2016 De jaarlijkse oorlogsfilm rond 4 en 5 mei is wat verlaat vanwege een Hemelvaartweekend dat alle aandacht opslokte. Daarom maar eens flink uitpakken met deze zwart-witklassieker waarin een groep Japanse soldaten moet zien te overleven op het Filipijnse eiland Leyte in de nadagen van het conflict in de Stille Zuidzee.…
  • First Blood 4 december 2011 En ik zit zowaar nog een Stallonefilm te kijken. First Blood is de eerste Rambofilm van wat uit zouden groeien tot een megalomane tetralogie. Het script van deze is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Morrell. Morrell verkocht de filmrechten van zijn boek al in 1972, maar het zou…
  • First Man 23 oktober 2018 Je hebt science fiction in de ruimte en je hebt science in de ruimte. Denk Star Wars en Alien versus Apollo 13 en First Man. Het is nogal een verschil. In SF-films is het doorkruisen van het heelal een gegeven. Die voertuigen waar dat mee moet gebeuren, werken gewoon. Hoe…
  • Flash Gordon 30 november 2020 Vanaf de openingstitles spat de cheesiness ervan af. Queen bezingt de titelheld met diens naam, 'Flash, ahaaaa!' gevolgd door het onweerstaanbare 'Savior of the Universe!', nog een keer ahaa en 'He saved everyone of us!'. Vervolgens zie je hoofdrolspeler Sam Jones met perfecte hoogblonde coupe en een kaaklijn a la…
  • Flesh for Frankenstein 1 mei 2010 Veel bloot, softcore seks, bloed en rondvliegende ingewanden en lichaamsdelen in deze door Andie Warhol geproduceerde versie van het fameuze verhaal van Mary Shelley. Udo Kier doet erg z'n best als Dr. Frankenstein maar gaat daarin zo ver dat het vooral lachwekkend wordt. Het is dan ook tekenend dat hij…
  • For the Love of Movies: The Story of American Film Criticism 11 december 2009 Gezien tijdens het symposium F voor Filmkritiek in het Filmhuis Den Haag. For the Love of Movies vertelt het verhaal van de Amerikaanse filmkritiek, een verhaal dat een jaar of 10 na de introductie van de film begon. Best een interessante documentaire, maar niet voor deze doelgroep. Die weten daar…
  • Ford v Ferrari 15 februari 2020 Het is aan de ene kant wonderlijk dat dit verhaal nooit eerder is verfilmd en tegelijk ook weer niet. De poging in 1965 van autofabrikant Ford om te proberen Ferrari van de troon der 24 uur van Le Mans te stoten, is een prachtig voorbeeld van 'de onmogelijke strijd'. En…
  • Four Lions 9 december 2011 Erg grappige film over een groep wannabe Jihadistische zelfmoordterrroristen die vooral een gevaar voor zichzelf zijn. Bij vlagen echt hilarisch. Ze kunnen het niet echt eens worden over hun doelwit, en de opties lopen uiteen van de lokale drogist, de moskee (to get  them to rise up you know?) tot…
  • Frances Ha 10 juli 2013 Irene gaf m een 7. 'Die Frances is me toch iets te ongrijpbaar' was (mijn verkorte versie van de) conclusie. Van mij krijgt Frances een 8. Ik kon me prima identificeren met deze 27-jarige naar een danscarrière hengelende maar nooit echt doorzettende blonde spring-in-het-veld. Dat is het mooie van film.…
  • Frank 13 april 2015 Jon, beginnend muzikant met aspiraties, ziet op een dag een man opgepakt worden door de politie. Hij dreigt zichzelf te verzuipen in de zee. De man blijkt toetsenist van de band Soronprfbs. De andere leden staan te kijken naar het gespartel van hun verwarde collega. Achteloos laat Jon vallen dat…
  • Free Solo 12 februari 2019 Alex Honnold. Onthoud die naam. Nu is ie er nog maar het moet natuurlijk een keer mis gaan. Alex is een klimmer, een hardcore klimmer. Liefst alleen en liefst zonder touw en zekering. Ofwel, een fout maken is sterven. Het is een bizar gegeven maar hij blijft er heel rustig…
  • Frost Nixon 7 juli 2009 Richard Nixon was al aan zijn vrije val begonnen toen hij het verzoek kreeg van news anchor David Frost voor een interview. Nixon en zijn staf zagen in het interview met de gladde playboy Frost een kans om zijn imago op te vijzelen, en wellicht zelfs meer. Nixon en Frost…
  • Frozen River 20 oktober 2009 Tijdens onze VS reis hebben we met eigen ogen gezien dat het daar heel normaal is om in een caravan of trailerhome te wonen. Sowieso heb ik het idee dat een woning daar een minder duurzaam concept is dan hier. In Frozen River woont Ray Eddy met haar 2 zonen…
  • Gates of Heaven 16 maart 2010 Errol Morris is de afgelopen jaren flink doorgebroken met The Fog of War (over Robert S. McNamara) en Standard Operation Procedure (over Abu Ghraib). Hij is echter al lang bezig en maakte al in 1976 zijn eerste documentaire: Gates of Heaven. Hierin interviewt hij huisdiereigenaren die hun geliefde maatje verloren…
  • Gentlemen Prefer Blondes 27 juli 2011 Na gangster- en avonturenfilms, screwball comedies, film noir, westerns en science fiction leek het Howard Hawks ook wel eens leuk om een komische musical te maken. En ook dat lukt. Lorelei Lee (Marilyn Monroe) en Dorothy Shaw (Jane Russell, die wereldberoemd werd door haar indrukwekkende decollete in Hawks' The Outlaw)…
  • Get Out 12 december 2017 De tamtam had zijn werk al gedaan: de verwachtingen waren hoog voor deze debuutfilm (!) van Jordan Peele. Get Out is een prachtige mix waarin horror- en thrillerelementen worden gecombineerd met romantic comedy en keiharde sociale kritiek. Echo's van Rosemary's Baby en The Stepford Wives maar deze film weet daar…
  • Glengarry Glenn Ross 7 oktober 2009 Deze bijdrage hoort niet in het filmdagboek, maar een beetje wel. We zijn namelijk naar dit toneelstuk geweest van Toneelgroep Amsterdam, onder de regie van Eric de Vroedt (bekend van het MightySociety project). Glengarry Glen Ross is een stuk van David Mamet uit 1982, over de excessen van het kapitalisme.…
  • Gloria 1 november 2013 Goede films over oudere vrouwen zijn zeldzaam. Als je geen Catherine Deneuve of Charlotte Rampling heet wordt het lastig. Aan die situatie zal slechts mondjesmaat wat veranderen denk ik, maar gelukkig komt er af en toe een film voorbij die de uitzondering is op de regel. Zoals Gloria. Het zit…
  • Gloria 6 september 2009 Gloria is gemaakt onder studiodruk en, volgens Cassavetes' eigen zeggen, alleen voor het geld. Toch mag het resultaat er zijn, al blijft het een rare mix van genres en stijlen. Gloria Swenson (Gena Rowlands) neemt de zesjarige Phil Dawn (John Adames) op sleeptouw nadat diens familie is vermoord door de maffia,…
  • Godzilla 2 juni 2014 Ergens is er toch was misgegaan in het traject van kleine monsterfilm naar grote monsterfilm van regisseur Gareth Edwards. Monsters maakte hij zelf met een kleine crew en een budget van 500.000 dollar. Hollywood took notice, gaf hem een zak met geld (160.000.000 dollar!!) en ziedaar: Godzilla. Die enorme sprong wil…
  • Gomorra 8 juli 2009 Deze verfilming van Roberto Saviano's gelijknamige boek gaat over de verwevenheid van de maffia met vrijwel het gehele sociale en politieke leven in Napels. Gewelddadig en nietsontziend, maar ook prachtig gefilmd, gemonteerd en geacteerd (door een grotendeels onbekende cast). De publicatie van zijn boek heeft Saviano veel publiciteit maar ook…
  • Gone Girl 24 oktober 2014 Ik vind het soms jammer dat David Fincher alleen nog bewerkingen doet. Hij vertelt in interviews over zijn werk als een ambacht. Doe gewoon alles volgens het boekje, werk zeer professioneel en dan komt het allemaal goed. Daarbij is het vermijden van risico's het allerbelangrijkste. Een belangrijke regel in Hollywood…
  • Good Night, and Good Luck 3 februari 2015 Journalistiek is in de VS een vak van uitersten. Dat gaat van nieuwsorganisaties als Fox News, die de naam hebben een verlengstuk van rechtse politieke partijen te zijn, tot media die de politiek het vuur aan de schenen leggen en optreden als waakhonden van de democratie. George Clooney maakte een…
  • Good Time 7 februari 2020 Ik zag overal goede berichten over Uncut Gems maar voordat ik die ga zien wil ik eerst even weten wat de broers Benny en Josh Safdie hiervoor gemaakt hebben. In Good Time beleven de broers Connie en Nick Nikas een bizarre nacht na een misgelopen bankoverval. Nick is geestelijk gehandicapt…
  • Gräns 17 oktober 2019 Origineel sprookje over de heel goed ruikende Tina die duidelijk niet helemaal op haar plaats in de samenleving met haar uiterlijk van een Neanderthaler. Ze werkt als grenswacht ergens tussen Zweden en Noorwegen en ze is zo gevoelig dat ze het merkt als mensen een schuldgevoel hebben of iets te…
  • Gravity 3D 8 november 2013 Het is jammer van het sentiment en de man-vrouw-Clooney-clichés die Alfonso Cuarón in zijn film gestopt heeft. De al dan niet aanwezige spanning tussen Ryan Stone en Matt Kowalski had er wat mij betreft best uit gemogen. En dat Kowalski zich opoffert voelt vooral als een belediging van de kijker.…
  • Green Zone 17 juni 2011 Bourne in Baghad. Zo zou de logline kunnen zijn. Iets te kort door de bocht maar er zijn wel wat overeenkomsten met special agent Jason Bourne. Matt Damon speelt de hoofdrol en ook hier heeft hij iets heldhaftigs en (vooral door zijn jongensachtige kop) iets aandoenlijks. Ook is hij ondanks…
  • Greenberg 25 februari 2011 Ik ben niet echt een fan van Ben Stiller maar in Greenberg is ie erg sterk. Net als Jim Carrey in Eternal Sunshine of the Spotless Mind schudt hij zijn komische imago van zich af en transformeert hij in een man bij wie het leven er ingehakt heeft. Roger Greenberg…
  • Greenland 19 februari 2021 Rampenfilms hebben een enorme aantrekkingskracht. De wereld ten onder te zien gaan op een scherm en vanuit je luie stoel heeft iets bevredigends. Omdat er niets tegen te doen is, of het gevaar nou komt van aliens of een natuurramp, komt de nadruk vooral te liggen op overleven. Of een…
  • Gremlins 14 januari 2010 Jaja. Oh zo foute maar wel leuke kinder-/groot publiek horror uit de hoge hoed van Spielberg en zijn coproducenten Frank Marshall en Kathleen Kennedy. Een soort It's a wonderful life maar dan met enge beestjes. Zo Capra-esk als het stadje dat de creatures hier onveilig maken zie je ze zelden.…
  • Guardians of the Galaxy 30 december 2014 Van de drie grote superheldenfilms die ik het afgelopen jaar heb gezien is Guardians of the Galaxy toch wel de leukste. Zeker de luchtigste. X-Men: Days of Future Past en Captain America: The Winter Soldier zijn als actiespektakel minstens zo goed maar die films missen de lichte touch van dit samengeraapte…
  • Guardians of the Galaxy II 23 augustus 2017 Ik vond m eigenlijk nog leuker dan deel I. Beide delen van GotG zijn een soort videoclips van 2 uur met een enorm hoog tempo, een hele trits aan one-liners, veel flauwe grappen en heel veel 70's muziek. Dat begint al bij de heerlijke openingstitles van deel II waarin Groot…
  • Gunfight at the OK Corral 18 augustus 2010 Naar aanleiding van de vakantie hebben we een lijstje gemaakt met films die we willen zien die op een of andere manier met de reis te maken hebben. Zie de komende weken voor updates en waarom we films gekozen hebben. De eerste is niet direct een voor de hand liggende.…
  • Hadewijch 25 maart 2010 Het basisidee van Hadewijch is sterk: creëer een moderne versie van de gelijknamige middeleeuwse dichteres en mystica, waarin het personage haar liefde voor God wil uiten in een wereld die daar geen ruimte voor biedt. Studente theologie Céline wordt uit het klooster gezet omdat haar gehechtheid aan Hem alle redelijke grenzen te…
  • Hail, Caesar! 13 mei 2016 De trailer was beter dan de film. Ik ben een groot Coen-fan maar Hail, Caesar! is helaas geen topper. Visueel is het allemaal prachtig maar het kabbelt nogal, zonder veel focus en zonder scherpe dialogen. Je houdt genoeg tijd over om alle referenties naar oude Hollywoodfilms, beroemde personen en historische…
  • Harakiri 14 oktober 2008 Na het uiteenvallen van zijn clan arriveert de ronin Hanshiro Tsugumo bij het landhuis van daimyo Lyi. Hij smeekt zijn clanhoofd Saito om op de binnenplaats seppuku (rituele zelfmoord) te mogen plegen, maar deze verdenkt hem ervan op zoek te zijn naar liefdadigheid. Tsugomo lijkt echter vastbesloten, maar wil eerst zijn levensverhaal vertellen. Masaki Kobayashi's Harakiri (1962) is een keiharde…
  • Harry Potter and the Chamber of Secrets 25 december 2009 Harry Potter. Ideaal voor Kerstmis. Om een of andere duistere reden ben ik nooit voorbij de eerste film gekomen, dus we starten bij deel 2: de geheime kamer. Ik heb alle boeken wel gelezen (nee, daar schaam ik me niet voor), en het is dan ook niet moeilijk om in…
  • Harry Potter and the Deathly Hallows 21 februari 2014 In twee zittingen gezien want de laatste 2 delen beslaan samen ruim 5 uur. Van die 5 uur hadden er best een paar geschrapt kunnen worden. Vooral deel 1 voelt als een lange opeenvolging van scenes die nergens naar toe lijken te gaan. De film is af en toe echt…
  • Harry Potter and the Goblet of Fire 12 juli 2011 Na het sterke Prisoner of Azkaban is dit toch weer een tegenvallende Potter. De film is weliswaar nog donkerder dan nummer 3, waardoor ie voor mij op zich wel interessanter wordt, maar qua plotting, tempo en vooral samenhang is het een zooitje. Dat ligt niet direct aan het boek. Dat…
  • Harry Potter and the Half-Blood Prince 22 oktober 2012 Wat geldt voor the Order of the Phoenix geldt nog sterker voor the Half-Blood Prince. De film is nog complexer en donkerder dan zijn voorganger. En ook hier schijnen wat drastische cuts gemaakt te zijn ten aanzien van het boek. Maar dat heb ik ditmaal toch echt niet gelezen, dus…
  • Harry Potter and the Order of the Phoenix 19 oktober 2012 Ik had mezelf ten doel gesteld eerst de boeken te lezen voordat ik de films ging zien. Dat lukte aanvankelijk goed, maar bij deel 4 heb ik het toch maar opgegeven. Er zit toch echt teveel herhaling in de avonturen van Harry om me steeds opnieuw te boeien. In het…
  • Harry Potter and the Prisoner of Azkaban 28 december 2009 En inderdaad. Deel 3 is veel beter dan delen 1 en 2. Dat hangt niet zozeer van het bronmateriaal af maar vooral van de regisseur. Kindervriend Chris Columbus is vervangen door de veel donkerder aangelegde Alfonso Cuarón. Hij creëert een versie van Harry's wereld waarin een constante dreiging voelbaar is,…
  • Headhunters 26 september 2012 Deze titel mag letterlijk en figuurlijk opgevat worden. Headhunters gaat over de zeer succesvolle recruiter Roger Brown die zijn lifestyle - mooie villa, mooie vrouw (een kop groter, dat wel), mooie auto - niet alleen met zijn werk financiert maar ook met een lucratieve handel in zelfgeroofde kunst. Totdat hij…
  • Heat 12 oktober 2015 De directe reden om de beste crimefilm van de jaren 90 te herzien was dat Irene m nog niet gezien had. Maar ik moet toegeven dat het vooral op mijn aandringen was. Ik heb Heat al vele malen gezien, maar nooit zal die allereerste keer overtroffen worden. In het filmhuis…
  • Heat Wave 3 november 2009 De Japanse cinema is er een van archetypen en terugkerende motieven. Variërend van de eenarmige zwaardvechter en de mythe van de 47 ronin tot de hardwerkende salarymen en het naïeve schoolmeisje. Een minder bekend archetype is dat van de nomadische gokker. Een nobel figuur dat in zijn reizen betrokken raakte bij vetes tussen yakuzaclans,…
  • Heimatklänge 22 maart 2008 Jodelen? Het woord heeft niet bepaald een positieve connotatie, maar deze documentaire weet dat beeld totaal op z’n kop te zetten. De drie muzikanten die we in Heimatklänge leren kennen zijn weliswaar jodelaars, maar ze doen zulke speciale dingen met deze traditionele Zwitserse volkskunst dat je wel van ze moet gaan houden.…
  • Hell or High Water 6 april 2019 Toffe film waar ik al veel over gehoord had, maar die maar op het lijstje bleef staan. De laatste job van een politieman/sheriff/rechercheur, voordat hij met pensioen gaat, is een veelgebruikt filmthema. Maar hier krijgt het een sterke lading door de gespiegelde buddies. Texas Ranger Marcus Hamilton (Jeff Bridges) heeft…
  • Her 16 maart 2014 De trailer intrigeerde al enorm en de hele film blijkt dat ook waar te maken. Een prachtige film over de liefde tussen een man en zijn operating system. Huh? Hoe vreemd het op papier ook klinkt, het werkt fantastisch. Joaquin Phoenix is de ietwat nerdy maar lieve Theodore Twombly die…
  • Hereditary 19 december 2018 Je weet dat er een probleem is als Ann Dowd (leider van de Guilty Remnant in The Leftovers) in beeld komt, hoe lief ze ook lacht. En de problemen zijn groot voor het gezin Graham. Sterke film die rouwverwerkingsdrama, bovennatuurlijke thriller en uitzinnige horror op prachtige wijze in zich weet…
  • Het meisje met het rode haar 4 mei 2011 Het is 4 mei en dus kijk ik naar een Nederlandse oorlogsfilm. Toen Het meisje met het rode haar werd gemaakt was hoofdrolspeelster Renee Soutendijk op het toppunt van haar roem. Ze had net Spetters gemaakt, Paul Verhoevens controversiële film over losgeslagen jongeren in het keurige en burgerlijke Maassluis, en…
  • Het zusje van Katia 16 september 2010 Wat wil je later worden, vraagt de leraar aan een meisje in de klas. 'Nou gewoon, het zusje van Katia'. Omdat ze dit al is komt dat toch raar over. Ze kijkt op tegen haar oudere zus maar door haar antwoord lijkt het ook alsof hun familieband nog niet helemaal…
  • High-Rise 20 december 2016 Ik had er een tijd naar uitgekeken, deze verfilming van J.G. Ballards dystopische roman over een woontoren waarin bevolkingslagen letterlijk hierarchisch gestapeld zijn en de onderlinge haat en nijd uiteindelijk volkomen uit de hand loopt, maar het is een tegenvaller. Op het IFFR stond hij al in de planning maar…
  • Hitchcock 21 juni 2013 De film over het maken van Alfred Hitchcock's grootste gok maar ook grootste triomf is niet overal goed ontvangen maar ik heb genoten. Dat komt vooral omdat ik al veel van de achtergrond van de regisseur en van Psycho wist. Ik heb twee biografieën en het beroemde boek van Hitchcock…
  • Holy Spider 15 november 2022 Een thriller over een seriemoordenaar is niet bepaald nieuw, maar dit verhaal speelt zich af in Iran en dat maakt toch alles anders. Prostituees hebben het overal moeilijk en zijn ook vaker slachtoffer van seriemoordenaars (denk aan Jack the Ripper en The Yorkshire Ripper) maar voor prostituees in Iran komt…
  • Homicide 19 juli 2011 David Mamet is vooral bekend als schrijver van toneelstukken en scenarios, maar hij heeft inmiddels ook een respectabele regiecarriere opgebouwd. Waarbij hij overigens wel zijn eigen script als basis neemt. Homicide is zijn 3e, na het sterke House of Games en Things Change (nog niet gezien). In Homicide speelt Joe…
  • Hoop Dreams 18 november 2010 Het verhaal van Hoop Dreams is zo onwaarschijnlijk dat het wel echt gebeurd moet zijn. Geen screenwriter kan zoiets verzinnen. In deze bijna 3 uur durende documentaire worden twee zwarte jongens uit een achterstandswijk in Chicago gevolgd tijdens hun jarenlange jacht op basketballsucces en een plek in de NBA. William…
  • Hoosiers 22 april 2010 De bijrol van Dennis Hopper als basketbalkenner annex dronkaard is het beste element van Hoosiers. Hij kan als geen ander de paranoia neerzetten van een man die ooit trots had maar nu in een aftandse schuur zijn dagen doorkomt met de fles. Als hij door coach Gene Hackman teruggehaald wordt…
  • How The West Was Won 20 juni 2010 Met dikke hoofdletters. Zo'n film is het wel. In dit epos over de verovering van het (wilde) Westen van Amerika, worden een aantal personages en hun nakomelingen gevolgd terwijl de natie zich langzaam naar het westen (en zuiden) uitstrekt. Qua verhaallijn is de film vergelijkbaar met de miniserie Into The…
  • How to Have Sex 28 januari 2024 Ik had er al over gelezen in filmbladen, een verhaal dat al vaak is verteld maar toch steeds goed werkt in cinema. Elke generatie moet het sekswiel opnieuw uitvinden en dan blijkt het met die hele emancipatie maar langzaam te gaan. Consent is hier een begrip dat voor de jongens…
  • How to train your dragon 26 februari 2011 De Vikingen op het eiland Berk hebben het best goed voor mekaar, ware het niet dat ze voortdurend belaagd worden door draken die er met hun voedsel vandoor gaan en slachtoffers maken onder de bevolking. Daar staat tegenover dat de Vikingen nix liever doen dan lekker vechten met deze vliegende…
  • Howards End 16 april 2021 Het getuigt van een zekere ironie dat films als The Bostonians, A Room with a View en Howards End zijn geregisseerd door een Amerikaan (James Ivory), zijn geschreven door een Duits-Poolse joodse vrouw die was getrouwd met een Indiër (Ruth Prawer Jhabvala) en zijn geproduceerd door de Indiër Ismael Merchant.…
  • Hugo 16 april 2012 Ik had het in War Horse over het verschil tussen Martin Scorsese en Steven Spielberg, maar er blijken nu toch ook ineens overeenkomsten. Het is dat ik beter weet maar Hugo zou zomaar door Spielberg gemaakt kunnen zijn. In de hang naar en idealisering van het verleden, de prominente plek…
  • Hunt for the Wilderpeople 7 juni 2022 Er staat een tag 'comedy' bij deze film maar 'dramedy' is eigenlijk beter. Een eigenzinnige en soms wat bizarre mix van komedie en drama. De Nieuw-Zeelander Taika Waititi schaart zich onder collega's als Jared Hess en Wes Anderson die ook al zo goed zijn in de quirky comedy. Hij maakte…
  • I Saw the Devil 30 augustus 2011 Koreaanse filmmakers zijn ijzersterk in het neerzetten van een unheimische sfeer. Ook zij ze nogal gepreoccupeerd met wraak en komt het vaak voor dat een pulpy verhaal virtuoos verfilmd wordt, waarbij je je af kan vragen of het bronmateriaal de glossy production en acting values wel verdient. Voor I Saw…
  • I, Tonya 15 mei 2018 Het is toch wel ironisch dat iedereen Tonya Harding kent, als 8e geëindigd op de OS van 1994 in Lillehammer, en niemand nog weet wie er goud, zilver en brons wonnen. Het schandaal rond de aanval op Hardings concurrent Nancy Kerrigan en de mogelijke rol daarin van Harding was gigantisch…
  • I’m Still Here 4 januari 2011 In deze hilarische fictiefilm of, naargelang je standpunt, documentaire volgt acteur Casey Affleck zijn brother-in-law Joaquin Phoenix in diens moeizame strijd om afscheid te nemen van zijn acteursbestaan en een nieuwe carrière te beginnen als rapper. Op nietsontziende wijze schetsen ze samen een portret van een verward man, opgegroeid als son of Hollywood…
  • IDFA 2010: Waste Land 28 november 2010 De zaal zat vol bij Waste Land. De film voerde met overtuiging de lijst van publieksfavorieten aan en dat is altijd een goede leidraad voor iemand die wat onvoorbereid het festival instapt, zoals ik in dit geval.  Nu is het verhaal op papier alleen al genoeg om interesse te wekken:…
  • IDFA 2010: When China Met Africa 28 november 2010 Voor menigeen zal de innige relatie tussen China en Afrika een eyeopener zijn, maar niet voor iemand die met regelmaat een krant leest. In When China Met Africa worden drie mannen gevolgd die verschillende kanten van die relatie vertegenwoordigen. De makers focussen zich op Zambia waar de minister van Handel…
  • IDFA 2012, dag 1+2 18 november 2012 Vrijdag en zaterdag was ik voor 8WEEKLY op het IDFA. Ik heb voor het eerst een perskaart van het documentairefestival, dus waar het meestal bij 1 of 2 films blijft zal ik nu ver over de 10 gaan schat ik. Al zal het wat beperkter zijn dan het IFFR omdat…
  • IDFA 2012, dag 3+4 25 november 2012 Voor de tweede sessie heb ik veel in EYE gezeten, op vrijdag zelfs de hele dag. Het was een soort bivakkeren, met 4 films in zaal 1. Ook zaterdag waren de eerste 2 in EYE dus ik heb mijn portie in het mooie gebouw voorlopig wel weer gehad. IDFA 2012…
  • IFFR 2008 5 februari 2008 Een overzicht van mijn stukken voor 8WEEKLY, de eerste keer dat ik met een perspas op het festival was. Hiervoor kocht ik gewoon kaartjes. Daardoor bleef het aantal beperkt tot zo'n 15 a 20 films. Nu ga ik daar flink overheen. Uiteindelijk zijn daar de onderstaande 11 stukken uitgekomen. El…
  • IFFR 2009 5 februari 2009 Een overzicht van de films die ik gerecenseerd heb. Dus niet alles wat ik gezien heb. Dat aantal zal rond de 30 liggen. The Storm (Bahoz) Kazim Öz • Turkije, 2009 Als Cemal zijn toegangsexamen voor de universiteit heeft behaald, begint hij aan een lange reis van zijn afgelegen geboortedorp Tunceli…
  • IFFR 2010 5 februari 2010 Een overzicht van alles wat ik gezien heb. Soms met een lange, soms met een korte recensie. Die zijn geschreven voor 8W. De anderen zijn soms voorzien van korte feedback, en in een aantal gevallen blijf ik blanco. Dat zegt nix over de film maar ben er gewoon niet aan…
  • IFFR 2010: persvoorstellingen 22 januari 2010 Vrijdagochtend 10.00 uur, Lantaren Venster. Ietwat onwennig staat het journaille te wachten op de eerste film. Ik weet niet hoe het met de rest zit, maar dit wordt mijn eerste IFFR-dag. Moet er ff inkomen. Maar de eerste film weet me al aardig in de festivalstemming te brengen. Lebanon vertelt…
  • IFFR 2011: persdag 21 januari 2011 De eerste drie films van het festival, in een vrijwel verlaten Lantaren Venster. Gelukkig zijn 8W collega´s George en Arman er wel, dus er valt genoeg te praten tussen de films door. Black Blood - Bright Future Miaoyan Zhang • China/Frankrijk, 2011 Het ochtendnieuws staat aan in het huis van de…
  • IFFR 2011: terugblik 6 februari 2011 Het was rustig hier de afgelopen 10 dagen. Ik was heel actief met film bezig maar heb mijn ervaringen verwerkt in tweets en in 8W stukken. Daarom zet ik alle langere en de tweetreviews hier nog eens bij elkaar. Attenberg - Bright Future Athina Rachel Tsangari • Griekenland, 2010 De naakte…
  • IFFR 2013 5 februari 2013 Het zit er weer op. Het zit er al een paar dagen op maar ik ben nog wat van slag. Lichamelijk maar ook geestelijk. Dat krijg je ervan. Het was een fijn festival maar geen topper, om het maar eens kort door de bocht te zeggen. Ik denk dat ik…
  • IFFR 2015 2 februari 2015 Ik was dit jaar 10 dagen op het IFFR met een perspas. Niets nieuws wat dat betreft, maar toch was het anders. Die pas stond namelijk op naam van mijn journalistieke opleiding, de PDOJ. De focus lag op het schrijven van nieuwsberichten, previews, reportages en kijkjes achter de schermen. Ik…
  • IFFR 2016, de lijst 10 februari 2016 Over het IFFR als geheel heb ik wel wat te klagen, maar de filmscore viel me uiteindelijk best wel mee. Ik ben een fanatiek kijker maar het feit dat ik geen enkele Tiger Award kandidaat heb gezien, zegt ook wat over mijn veilige voorkeuren. Maar alleen al qua gezondheid was…
  • IFFR 2017 3 februari 2017 Een zeer kort IFFR dit jaar. Diner met de vaste filmcrew en daarna twee films. Ik koos voor Hustler's Convention en Wùlu . De eerste is een docu over een lid van het legendarische collectief The Last Poets. Deze Jalal Mansur Nuriddin bracht in 1973, onder het pseudoniem Lightnin' Rod,…
  • IFFR 2018 31 januari 2018 1 dag. Dat was het. Maar dan wel een goeie met 5 films. De 31e jan was van tevoren vrij willekeurig gekozen zonder dat ik wist wat er zou draaien. Het resultaat is dan ook wisselend, al sprong er een op voorhand uit vanwege het zwik Oscarnominaties dat Del Toro…
  • IFFR 2019 28 januari 2019 Zelfde recept als vorig jaar; 1 dag met films en in dit geval nog een extra zaterdagavond erbij. Dit heb ik gezien. The Movie Orgy 4 uur durend spektakel van beeldfragmenten, als een enorme stroom over je heen gestort. Het is digitale versie van de live orgies die regisseur Joe…
  • IFFR 2020 27 januari 2020 Ik heb deze 8 gezien. Het was een beter jaar qua kwantiteit, maar de kwaliteit viel tegen. First Love, de laatste telg van veelfilmer Miike Takashi, was de beste. En dat zegt wel wat. Nou ja, True History of the Kelly Gangwas de beste, maar ik heb flinke delen gemist…
  • IFFR 2024 28 januari 2024 Eén dag, daar blijft het bij. Slechts 2 films maar ik was wel de hele dag in Rotterdam om de sfeer te proeven. Ook naar Het Nieuwe Instituut geweest (mijn oude werkplek) en naar Ai Weiwei in de Kunsthal. Ik heb How to Have Sex en Confidenza gezien. Niet de…
  • Igby Goes Down 23 april 2022 Ik was benieuwd wat de voorgeschiedenis was van Kieran Culkin, de sardonische jongste zoon Roman in de superrijke Roy-familie in Succession. Igby Goes Down is zijn eerste 'volwassen' rol na zijn kindacteurfilms in de jaren 90. Igby Slocumb blijkt net zo rebels en sardonisch als Roman. Deze zeventienjarige tiener probeert…
  • Il capitale umano 22 februari 2015 Mooie variant op het Rashomon-principe: vertel hetzelfde verhaal drie keer maar dan steeds vanuit een ander standpunt. Het draait allemaal om de rijke familie Bernaschi die op een landgoed woont in de buurt van Milaan: de kille zakenman Gino, zijn dromerige en onzekere vrouw Carla en hun verwende zoon Massimiliano. Daaromheen cirkelen figuren…
  • Il Conformista 9 december 2009 Schitterende film van Bernardo Bertolucci uit een periode waarin hij op z'n top was. In deze verfilming van de gelijknamige roman van Alberto Moravia is de protagonist de onzekere Marcello Clerici (Jean-Louis Trintignant) die zo passief is dat hij zich gewillig voor het karretje van Mussolini's fascisten laat spannen. Hij…
  • Images 30 maart 2010 Prachtige film van Robert Altman over de schizofrene Cathryn die met haar man een weekend aan de kust zit en daar moet vechten tegen een serie al dan niet denkbeeldige personages, waaronder een versie van haarzelf. Erg sterk camerawerk van Vilmos Zsigmond waarin haar gespleten persoonlijkheid voortdurend wordt benadrukt. Het…
  • Imagine Limited Edition 6 december 2014 Ik was zaterdag in EYE voor de speciale wintereditie van Imagine. De eerste (What we do in the shadows) en laatste (Kundo: Age of Rampant) heb ik gemist, maar met 5 prima films was dit toch een heel geslaagde dag. Voor WWDITS kan ik herkansen trouwens, vanaf 18 december. Dat…
  • Import Export 3 april 2008 "Der Mensch ist ein Wolf." Deze levensfilosofie van regisseur Ulrich Seidl wordt zeer consequent en meesterlijk naar voren gebracht in Import Export, een film waarin twee jonge mensen op zoek zijn naar zichzelf en daarvoor door een grote berg rotzooi moeten waden. Tegelijk schetst Seidl een portret van een Europa dat op…
  • In Bruges 12 mei 2010 Als ultieme voorbereiding op een lang weekend België in Jabbeke (tussen Oostende en Brugge) nog een keer gekeken naar In Bruges. Heerlijke film over 2 gangsters die na een moord moeten schuilen in Brugge. Iets waar de ene (Brendan Gleeson) zeer happy mee is ('We shall strike a balance between…
  • In the Loop 27 november 2021 Ik kende Armando Iannucci niet voordat ik The Death of Stalin zag, maar die film noopte mij eens wat verder in zijn carrière te duiken. The Thick of It en Veep (waar hij ook achter zat) heb ik niet gezien en dat gaat waarschijnlijk ook niet gebeuren. Maar een film…
  • Inception 11 augustus 2010 Deze post is wat verlaat want we hebben deze kaskraker vorige week al gezien in het mormonenmekka Salt Lake City. Christopher Nolan heeft bewezen dat hij een megabudget kan combineren met een intelligent script en hij weet met die combinatie massa's mensen te trekken. Ik moet echter bekennen dat Inception…
  • Indigenes 10 mei 2010 In deze combi van Gallipoli, Glory en Band of Brothers wordt een groep rekruten in het Franse leger gevolgd tijdens de nadagen van WOII. Allen zijn afkomstig uit de kolonies Algerije en Marokko, en als nieuwe Fransen worden ze geacht met net zoveel enthousiasme te vechten voor de natie als…
  • Inferno 28 februari 2010 Ik ben een fan van Dario Argento. Die liefde werd op het IFFR weer eens gevoed met de vertoning van Amer, een film die in alles een eerbetoon is aan de giallo in het algemeen en vooral aan het werk van de italiaanse horrormeester. Argento is de meester van het…
  • Inglorious Basterds 18 september 2009 Met Annemet naar de Cinerama, romantisch genieten van de nieuwe Tarantino. Zijn postmoderne zelf is Quentin ook hier weer, en de film is veel beter dan het lege Death Proof. Maar het is allemaal wel erg 'tongue in cheek'. Alsof hij wil zeggen dat hij zijn trilogie (Reservoir Dogs, Pulp…
  • Inherent Vice 14 februari 2015 Ik snap het idee dat je vooral mee moet gaan met de zoektocht van Larry 'Doc' Sportello en je niet teveel moet laten leiden door logica. Die is er namelijk niet. Inherent Vice heeft wel de flamboyante stijl maar de coherentie en spanningsboog die Boogie Nights (de vergelijkbare film uit zijn oeuvre…
  • Inside Llewyn Davis 8 december 2013 Ik raak hopeloos achter met dit blog. Films kijken lukt nog wel maar er iets over schrijven eigenlijk niet. Ik ga daarom over op korte reflecties. Net lang genoeg om over een paar jaar nog terug te kunnen halen wat ik van de film vond. De laatste Coen-film is meer van…
  • Insidious 20 juli 2011 'Het is niet het huis dat bezeten is. Het is je zoon'. Sterke tagline voor een horrorfilm. Verhuizen heeft dus geen zin, het kwaad achtervolgt je tot het einde der dagen. En je zoontje dumpen doe je nou eenmaal niet. Schrijver Leigh Whannell en regisseur James Wan, verantwoordelijk voor de…
  • Instinct 23 februari 2023 In film bestaat het begrip 'suspension of disbelief'. Ga je als kijker mee in het verhaal, ook al klinkt het niet bepaald plausibel of kan het eigenlijk helemaal niet? Op het regiedebuut van Halina Reijn is het ook van toepassing en ik moet zeggen dat het uitstellen van het ongeloof…
  • Interstellar 14 november 2014 Ik moest tijdens het kijken (voor de hand liggend nogal) steeds denken aan 2001, A Space Odyssey. Maar waar daarin de mensheid vooruit geholpen wordt door een buitenaardse intelligente entiteit, in de vorm van een zwarte monoliet, is dat hier de mens zelf. Een gewone man die toevallig ook een astronaut…
  • Into the Abyss 10 april 2012 Over gevangenen op Death Row zijn al vaker films en documentaires gemaakt, maar de manier waarop Werner Herzog het doet in Into the Abyss is toch wel erg bijzonder. Zoals in al zijn documentaires weet Herzog steeds nieuwe manieren te vinden om de situatie te bekijken en als een nieuwsgierig…
  • Into the Wild 17 maart 2010 Eindelijk kwam ik toe aan een film die ik al heel lang wilde zien. En het was het wachten waard. Schitterend. En ook erg confronterend: Christopher McCandless doet iets wat ik in mijn diepste gedachten ook erg graag zou willen. Het is jaloersmakend hoe hij in zijn eentje de wereld…
  • Invasion of the Body Snatchers 14 september 2010 Op 11 september overleed acteur Kevin McCarthy. Hij speelde in zo'n 100 films maar zal voor altijd herinnerd worden door zijn hoofdrol in de sci-fi klassieker Invasion of the Body Snatchers. Het is een echte nailbiter die je van begin tot eind bij de les houdt over een stadje dat…
  • Invictus 23 augustus 2010 Het is een onwaarschijnlijk verhaal en het moet dus wel echt gebeurd zijn. In 1995 won Zuid-Afrika in eigen land de Rugby World Cup. Against all odds zoals dat zo mooi heet. Niet dat de Springboks zo slecht zijn, maar het land was totaal verdeeld na de vrijlating van Nelson…
  • Io sono l’amore 1 mei 2011 Een rijke adellijke familie komt bijeen in de grote villa van Tancredi, de zoon en uitvoerend hoofd. Deze Recchi's zijn rijk geworden met hun textielfabrieken en weten niet beter dat alles wat is zo zal blijven. Niet dat er geen spanning is. Op deze gedenkwaardige avond zal de familiepatriarch zijn…
  • Ironclad 6 februari 2012 Ik had zin in een fijne Middeleeuwse ridderfilm met zwaardvechten, kastelen en jonkvrouwen. Echt goed is Ironclad echter niet. Er zitten nogal wat plotgaten/onduidelijkheden in en het verhaal en de personages hadden wel iets meer verdieping verdiend. Aan de basis staat de ondertekening door de Engelse koning John van de…
  • J Edgar 24 september 2012 Op zich is het logisch om een biopic vooral over een persoon te laten gaan, maar de nadruk op de man J Edgar Hoover gaat wel ten koste van inzicht in een uiterst interessant instituut dat al sinds de oprichting zorgt voor intriges, politiek gekrakeel en een immer voortdurende controverse…
  • J Kessels 14 oktober 2015 Fear and Loathing in Las Vegas. Maar dan in Tilburg en Hamburg. Frank Lammers is echter geen Benicio del Toro. Waar die weg kwam met nauwelijks een verstaanbaar woord irriteert het gebrek aan tekst uit de mond van de immer rokende Brabander. En als hij spreekt is het vaak in…
  • Jackie Brown 22 november 2012 Ik geloof dat ik bij het herzien van Jackie Brown toch iets kritischer ben geworden dan destijds bij de release, en ook meer dan het geval is bij Pulp Fiction. Jackie Brown wordt vaak de meest volwassen film van Quentin Tarantino genoemd, en dat is ook terecht. Maar omdat Tarantino…
  • Janet Jackson 1 februari 2024 Bij geschreven biografieen van beroemdheden zie je nog wel eens een verschil tussen authorized en non-authorized. In het eerste geval heeft het subject eraan meegewerkt, in het tweede niet. Bij gefilmde portretten ligt dat anders. Om iets goeds te maken heb je eigenlijk de medewerking van de beroemdheid nodig, of…
  • Jayne Mansfield’s Car 26 juli 2013 Zoals met vele pet projects het geval is durft Billy Bob Thornton niet in zijn eigen film te snijden. Veel scenes zijn te traag of gaan te lang door. Maar zijn laatste is wel een fijne film over de invloed van de oorlog en de problemen die veel families hebben om over…
  • Jeremiah Johnson 10 maart 2010 Bedaagde maar wel mooie western van Sydney Pollack met een hoofdrol van Robert Redford. Die twee waren gek op elkaar, want na deze tweede regiesamenwerking (This Property Is Condemned was de eerste en als acteurs zaten ze samen al eerder in War Hunt) zouden ze samen nog 5 (!) films…
  • Jiro Dreams of Sushi 2 oktober 2012 Donderdag t/m zondag is het weer Camera Japan, het festival over de Japanse cultuur dat elk jaar in LantarenVenster wordt gehouden. Ik ga een stuk of 10 films zien schat ik. Om op te warmen kijk ik vast naar deze mooie documentaire over een 85-jarige sushichef die van geen ophouden…
  • Jobs 23 september 2014 Ik had het afgelopen jaar weinig behoefte om deze biopic over Steve Jobs te zien. De film kreeg niet al te beste recensies en het leek me vooral een vererende in plaats van een kritische kijk op deze bijzondere man. Ik was echter wel geïnteresseerd in het ontstaan van het bedrijf dat…
  • Jodorowsky’s Dune 27 februari 2016 Alejandro Jodorowsky, Salvador Dali, H. R. Giger, Chris Foss, Jean Giraud (Moebius), Dan O'Bannon, Orson Welles, David Carradine, Mick Jagger, Amanda Lear en Pink Floyd. Het had zo mooi kunnen zijn. Maar juist in de mislukking zit de tragische grootsheid van dit nooit gemaakte science fiction epos. Een script dat…
  • John Carter 17 juli 2012 Hoewel de film tot de grootste flops ooit gerekend schijnt te kunnen worden, bezoekers massaal wegbleven en ook de kritiek niet mals was heb ik uitermate genoten van John Carter, Man from Mars. De belangrijkste plus daarin is de mate waarin de makers de enorme bak aan special effects hebben…
  • John McEnroe: In the Realm of Perfection 21 november 2019 In deze schitterende filosofische docu wordt John McEnroe geportretteerd als een eenzaam genie, een onbegrepen tennismeester die elke tegenstander zijn wil oplegt terwijl hij door de scheidsrechter, fotografen, cameramensen, lijnrechters en het publiek voortdurend wordt tegengewerkt. Tijdens Roland Garros 1984, toen McEnroe op zijn best was maar na een lange…
  • John Wick 11 februari 2015 Dat dit een relaunch is van zowel de actieheldcarrière van Keanu Reeves als van het wraakfilmgenre, zoals in een aantal media wordt beweerd, gaat wat ver. Maar de eenvoud waarmee John Wick op pad gaat en tegenstanders systematisch uit de weg ruimt heeft wel wat. Wick is een hitman die met…
  • John Wick: Chapter 4 4 januari 2024 De verschillen tussen James Bond en John Wick zijn legio maar het is wel interessant om de overeenkomsten te zoeken. Macho mannen met enorme vechtskills, schijnbaar niet te verslaan maar toch (in de Daniel Craig versie in het geval van JB) ook kwetsbaar. Tegenstanders worden in grote aantallen uit de…
  • Joker 1 februari 2020 Het valt niet mee om Joker met een open blik te bekijken. Er is nogal veel te doen geweest rondom deze vreemde tak aan de superheldenboom. Nou ja, superhelden. Het universum van Batnam nam altijd al een bijzondere plaats in tussen alle superkrachten in het pantheon. Net als Peter Parker…
  • Joy Division 13 juli 2010 Indrukwekkende documentaire over opkomst en, door de zelfmoord van Ian Curtis, ondergang van deze legendarische band. In slechts 4 jaar tijd wisten Curtis en zijn collega's een onuitwisbare indruk achter te laten. Ook schetsen de makers een goed beeld van industriestad Manchester waarin in de jaren 70 alles leek mis…
  • Judgment at Nuremberg 2 april 2015 De vier verdachte rechters die in 1948 in de beklaagdenbank van Neurenberg stonden, waren schuldig. Dat stond op voorhand eigenlijk wel vast. Maar ze stonden ook symbool voor de complexiteit van de Tweede Wereldoorlog waarin schuld en verantwoordelijkheid op een hierarchische schaal gezet werden. Het gezag bepaalde immers je gedrag…
  • Kick-Ass 6 januari 2011 De verwachtingen waren hooggespannen. Kick-Ass duikt in allerlei jaarlijstjes op als een van de beste (actie)films van 2010. Ook mijn 8W-collegas Arman en Marcel waren onder de indruk. Maar ik heb grote moeite met de film. Het begint nog wel aardig maar binnen de kortste keren raakt regisseur Matthew Vaughn…
  • Kill List 12 december 2012 Zo. Was dit me even een frustrerende film. Ik zat zowel met bewondering als met ergernis naar deze mengeling van kitchen-sinkdrama en martelporno te kijken, me afvragend waar dit alles heen ging. Ik had me er veel van voorgesteld omdat ik voorganger Down Terrace zo sterk vond. Na afloop is…
  • Killer Joe 11 december 2019 Een laatste salvo van regisseur William Friedkin, deze pikzwarte en keiharde killercomedie met een fantastische Matthew McConaughey in de hoofdrol. Killer Joe is een verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Tracy Letts, de scenarioschrijver en acteur wiens toneelstuk Bug in 2007 ook is verfilmd door Friedkin. McConaughey is Joe, een…
  • Kinatay 19 januari 2011 Peping is een goeie jongen. Hij studeert hard, is lief voor zijn vriendin en het kind dat ze net samen hebben gekregen en hij heeft een vriendengroep die met hem wegloopt. In het eerste deel van Kinatay laat regisseur Brillante Mendoza dit allemaal uitgebreid zien. Ook toont hij dagelijkse routine…
  • Kingdom of Heaven 24 juni 2013 Ridley Scott's Kingdom of Heaven is wellicht een wat belerende en lang niet altijd accurate geschiedenisles, maar wel een les die met veel bravoure en diepgang verteld wordt. Zeker in deze 189 minuten durende directors cut. Het zwakste punt van dit verhaal van een dorpssmid die (tijdens de belegering in…
  • Klute 27 juni 2022 Het gezin van de rijke industrieel Tom Gruneman zit bijeen en ze hebben het goed, ergens in Pennsylvania. In het midden zit een zwijgzaam man die dit alles met een glimlach aanschouwt. Deze John Klute (Donald Sutherland) is geen familie maar het voelt bijna wel zo. Hij is Grunemans beste…
  • Knives Out 30 maart 2020 Er zijn redenen waarom er in Hollywood zelden een moordmysterie wordt gemaakt. Ze zijn narratief complex en bevatten veel wendingen waardoor het genre over het algemeen niet geschikt is voor de beperkingen van een tijdslot van twee uur. Met Knives Out bewijst schrijver/regisseur Rian Johnson echter dat er uitzonderingen zijn…
  • Kong: Skull Island 25 juli 2017 Vermakelijke avonturenfilm die weinig van doen heeft met het originele King Kong verhaal maar kiest voor bombast en in een sneltreinvaart door scenes scheurt. Het is makkelijk om de tekortkomingen aan te wijzen maar ik kies ervoor de film te nemen zoals ie is en ervan te genieten. De Kong…
  • L’Ecume des Jours 9 juni 2013 Bewonderenswaardig is de nieuwe Michel Gondry zeker maar het is teveel. Ik ga ten onder in een overdaad aan fantasie, animatie en (express knullige) special effects. Dit superieur vormgegeven verslag van de vorming en het einde van een relatie intrigeert maar raakt uiteindelijk niet. Dat komt vooral omdat Gondry geen…
  • L’Inconnu du lac 23 februari 2014 De recensies waren nogal laaiend (een spannende thriller in de gay-scene rond een Frans meer) dus de nieuwsgierigheid won het van de vrees naar een film vol cruisende homo's te gaan. Niet dat ik daar iets tegen heb maar een film vol leek me wat veel. In de praktijk bleek…
  • La coda dello scorpione 22 mei 2011 Ofwel: The Case of the Scorpion's Tail. Schitterende titel toch? Ik ken de muziek uit de film, althans die van de openingscredits, omdat die is gebruikt in Amer. Muziek die direct de toon zet voor het soort film dat volgt: giallo. Een blonde vrouw wordt door een camera gevolgd terwijl…
  • La Grande Bellezza 10 november 2013 Ook hier waren de verwachtingen flink opgeklopt na een stuk of vier 5-sterrenrecensies gelezen te hebben. Gravity voldeed er grotendeels aan en La Grande Bellezza helemaal. Toen de film na bijna 2,5 uur afgelopen was dacht ik twee dingen: Is hij al voorbij? En ik wil hem eigenlijk direct weer…
  • La isla minima 24 juli 2015 True Detective in Spanje. Natuurlijk ligt het allemaal genuanceerder en zijn er ook een hoop verschillen aan te wijzen, maar de zoektocht naar de verkrachter en moordenaar van twee jonge meisjes doet toch erg denken aan het geploeter van Woody en Matthew. Dat is een compliment. De twee zijn op…
  • La Mala Educacion 7 september 2010 Ik moet eerlijk zeggen dat mijn verwachtingen ten aanzien van deze autobiografische film van Almodóvar anders waren dan de film die ik te zien kreeg. Waarschijnlijk onder invloed van de vele nieuwsartikelen rondom seksueel misbruik binnen de katholieke kerk dacht ik dat het vooral daar om ging. Maar het bleek…
  • La Notte 19 september 2011 Met La notte maakte Michelangelo Antonioni het ultieme portret van moderne verveling en apathie. Dat is ook de grootste valkuil van de film: ben je als kijker bereid je in deze leegte te storten en mee te gaan in een wereldbeeld dat ook nu, veertig jaar later, nog steeds confronterend…
  • La vie d’Adele 4 december 2013 Ik heb het kijken van La vie d'Adèle een paar keer uitgesteld. Hij duurt drie uur en ik moest alleen gaan, maar het was vooral om de rust te vinden om deze naar verwachting zeer intense film te bekijken. En intens was hij. Ongelooflijk. Er was van tevoren veel te doen…
  • Lawrence of Arabia 21 december 2012 Op de vraag wat mijn favoriete film is heb ik altijd een standaard antwoord: Lawrence of Arabia. Deels om er vanaf te zijn, maar toch ook wel omdat het gewoon waar is. Ik heb m zeker 10 keer gezien. Uiteenlopend van een pan&scan versie op de tv van mijn ouders,…
  • Le conseguenze dell’amore 23 december 2009 Titta Di Girolamo woont in een Zwitsers hotel. Hij heeft vrouw en kinderen maar die willen hem niet meer zien. Hij schuwt mensen en praat zo weinig mogelijk met de andere gasten en het personeel van het hotel. Op de vraag bij wat voor bedrijf hij precies werkt volgt eerst…
  • Le dernier combat 19 oktober 2009 De postapocalyptische, die weer deel uit maakt van de dystopische, cinema kent twee basisvarianten. Je hebt de hele serieuze die vooral in gaan op de dramatische kant en die op integere wijze proberen te verbeelden hoe een wereld er na een nucleaire ramp uit ziet. The Day After, Testament en Le…
  • Le Doulos 24 mei 2013 Ik ben een groot liefhebber van het werk van Jean-Pierre Melville, maar ik moet er wel voor in de stemming zijn. Zijn films zijn zorgvuldig opgebouwd, met een maximum aan ambiguïteit, sfeer en plotconstructie en een minimum aan dialogen en uitleg. Het is genieten op de vierkante centimeter, waarbij er…
  • Le gamin au velo 23 juni 2011 Ik heb van de nieuwe Dardennefilm op zich net zo genoten als van hun eerdere films, maar Le gamin voelt ook repetitief. Thematisch introduceren ze weliswaar wat nieuwigheden (muziek, een minder schokkerige cameravoering en een zekere lichtheid die afsteekt tegen hun eerdere grimmiger werk) maar de overeenkomsten hebben toch de…
  • Le Mans 9 januari 2012 Het schijnt dat Le Mans vooral gemaakt is omdat Steve McQueen zo graag een film wilde waarin hij zijn racing skills kon laten zien. En om racen gaat het in inderdaad. Als film, met een plot, spanningsboog, dialogen, karakakterontwikkeling en acteerwerk is Le Mans compleet mislukt. Maar als verbeelding van…
  • Le silence de Lorna 17 november 2009 De laatste film van de Dardennebroers past aan de ene kant heel goed in hun oeuvre, maar wijkt tegelijk op cruciale punten af. Lorna, een jonge Albanese die in België woont, wil samen met haar geliefde Sokol een snackbar openen. Maar daarvoor moet ze wel eerst de Belgische nationaliteit zien…
  • Le tout nouveau testament 26 november 2015 Luchtiger dan zijn meesterwerk (wat mij betreft, de filmkijker liet het afweten) Mr Nobody, maar qua thematiek en stijl zijn er veel overeenkomsten tussen deze films van Jaco van Dormael. Van Dormael is erg goed in het mengen van dagelijkse beslommeringen en een zekere banaliteit en een flink dosis surrealisme.…
  • Leave her to heaven 3 maart 2014 Gene Tierney was een van de mooiste vrouwen die op het witte doek te zien was, in de jaren 40. En dat wil wat zeggen met concurrentes als Rita Hayworth, Lana Turner, Lauren Bacall en Ava Gardner. Maar door persoonlijke problemen was haar carrière uiteindelijk minder indrukwekkend. Toch heeft ze…
  • Leave No Trace 18 november 2018 Vader Will en 13-jarige dochter Tom leven in een natuurpark in de buurt van Portland. Vrij en blij, maar als kijker denk je natuurlijk wel dat hier iets niet helemaal klopt. Hoewel de parken in de VS groot zijn, gaat dit natuurlijk een keer mis. De twee worden opgepakt, liefdevol…
  • Lee Towers: The Voice of Rotterdam 28 januari 2013 Aanstekelijk en aangrijpend portret van een man die iedereen denkt te kennen maar die tegelijkertijd veel emoties in zich verborgen houdt. Emoties die er echter direct uit komen als het om zijn muziek of zijn gezin gaat. De aanloop naar het meest recente gala in Ahoy wordt afgewisseld met momenten…
  • Lek 10 oktober 2011 Lek is een aardige politiethriller die ik al eerder gezien heb en waarbij het terugzien vooral een nostalgische trip wordt. Met rollen voor Cas Jansen, Gijs Scholten van Aschat, Victor Löw, Ricky Koole, Thomas Acda, Jacob Derwig en Ton Kas is het een sport om te constateren dat het de…
  • Lenny Bruce: Swear to Tell the Truth 26 mei 2010 Sterke documentaire (waaraan 12 jaar is gewerkt) over het fenomeen Lenny Bruce. Begonnen als een bescheiden stand-up comedian die vooral aan impersonations deed groeide hij eind jaren 50 uit tot de schrik der natie met zijn onverbloemde en vaak meedogenloze taalgebruik. Hij slaagde erin om vrijwel alle bevolkingsgroepen te beledigen…
  • Les enfants du paradis 7 januari 2016 Deze Franse klassieker had ik nog nooit gezien. Een film die vooral bewonderd wordt vanwege de omstandigheden waarin hij is gemaakt. Niet vanwege de inhoud. Uit een gevoel van plichtsbesef zat ik in het Haags Filmhuis naar de gerestaureerde versie te kijken. Dat viel eigenlijk nog best mee. Ik wist vooraf…
  • Les Misérables 9 april 2021 De enige overeenkomst tussen deze versie en het oorspronkelijke boek van Victor Hugo is dat de schrijver is geboren in dezelfde Parijse voorstad als waar de film zich afspeelt: Montfermeil. De miserabelen zijn hier de bewoners van de banlieus, weggestopt in wegrottende torenflats met een minimum aan kansen om daar…
  • Les Salauds 6 januari 2015 Marco Silvestri is kapitein op de grote vaart. Hij wordt naar huis geroepen omdat zijn beste vriend Jacques, de man van zijn zus Sandra, zelfmoord heeft gepleegd en zijn nichtje Justine naakt, verward en gewond op straat is aangetroffen. Zo begint deze brute film van Claire Denis, de Franse filmmaakster…
  • Les temps qui changent 19 mei 2010 Kan je eerste liefde ook je laatste zijn? Antoine Lavau (Gérard Depardieu) denkt van wel. Hij is nooit over zijn eerste liefde heen gekomen en is nog altijd verliefd op Cécile (Catherine Deneuve). Antoine heeft nooit een andere vrouw gehad en is naar Tanger getrokken, waar Cécile al jaren woont,…
  • Lethal Weapon 8 november 2009 Stevig weekend gehad, met oa de Museumnacht in Amsterdam en een indringende theatervoorstelling (prachtige monoloog van Halina Reijn op basis van Jean Cocteau's La Voix Humaine). Ben dus toe aan stukje escapisme. Dat komt in de vorm van de eerste Lethal Weapon, met Mel Gibson als ongeleid projectiel Martin Riggs…
  • Lethal Weapon 2 19 maart 2010 Mel Gibson met een matje tegen die gekke Suid-Afrikanen. Veel gedoe en de plot hobbelt van het ene Melmomentje naar het andere, maar het blijft erg entertainend. Met dank aan de bravoure van scenarioschrijver Shane Black.
  • Leviathan 28 oktober 2014 Ik had de trailer gezien, iets met dronken Russen en een walvis, maar begon toch nogal onvoorbereid aan het verorberen van dit mythische monster. Het was een zware maar voedzame maaltijd, begeleid door veel wodka en waarbij ik af en toe wegdommelde. Nikolai heeft een mooi huis aan de baai,…
  • Licorice Pizza 4 maart 2023 De San Fernando Valley (met plaatsen en wijken als Sherman Oaks, Encino, Receda, Van Nuys en Tarzana) ligt aan de andere kant van de wereld maar toch voelt het volledig vertrouwd. Zelfs als de gebeurtenissen zich 50 jaar geleden afspelen. De Valley is het habitat van regisseur Paul Thomas Anderson…
  • Life 17 juni 2017 Waar Arrival in de categorie 'ze komen in  vrede' valt, is Life een SF waarin het wezen duidelijk kwade bedoelingen heeft. En het begint nog wel zo lieflijk. Wat Life sterk maakt en laat afwijken van de klassieke voorganger Alien is de locatie: de astronauten die in contact komen  met…
  • Life During Wartime 27 mei 2010 De nieuwe film van Todd Solondz is een vervolg op Happiness (1998), een unieke film met een humor die zo zwart is dat je je als kijker voortdurend afvraagt of je wel mag lachen. De suburbs waarin het verhaal zich afspeelt, zijn als de hedendaagse krochten van de hel, vol egoïsme, verraad, angst en…
  • Life Is Sweet 29 september 2010 Hilarische en tegelijkertijd aangrijpende film van Mike Leigh, over de jong maar gelukkig getrouwde Wendy (Alison Steadman) en Andy (Jim Broadbent) en hun twee dochters Nicola en Natalie, die hemelsbreed van elkaar verschillen. Ze hebben het niet altijd makkelijk maar blijven altijd positief over hun kansen. Huisvrienden Patsy (Stephen Rea)…
  • Life of Pi 3 mei 2013 Ik heb het boek van Yann Martel wel gelezen maar dat is jaren geleden. In detail kan ik niet beoordelen wat Ang Lee en scenarist David Magee van het boek hebben bewaard en wat niet. Maar de essentie blijft overeind. Ik kon destijds moeilijk geloven dat een boek dat zich…
  • Lifeboat 18 mei 2010 Eind jaren 30 werd Alfred Hitchcock door David O. Selznick naar Hollywood gehaald. Hitchcock had al een respectabele carriere in zijn eigen land opgebouwd en had er het volste vertrouwen in dat dit hem ook overzees zou lukken. Toch ging het niet van een leien dakje. Dat lag voornamelijk aan…
  • Lincoln 12 maart 2014 Ik heb een tag 'biografie' bij Lincoln gezet maar dat is het eigenlijk niet. De film gaat over de laatste maanden uit het leven van Abraham Lincoln. Maar dat waren wel maanden die de wereld voorgoed deden veranderen en waarin het beeld van de beste president die de VS ooit…
  • Little Big Man 14 februari 2011 Geinspireerd door het avondje True Grit komende zaterdag wilde ik alvast een western zien. En om een of andere duistere reden had ik deze klassieker van Arthur Penn nog nooit bekeken. De film vertelt het levensverhaal van Jack Crabb, in zijn eigen woorden omdat hij op 121-jarige leeftijd terugkijkt op…
  • Locke 18 september 2014 Het is moeilijk voor te stellen dat je een spannende en aangrijpende film kunt maken van een man in een auto, maar toch is dat hier fantastisch gelukt. In een vergelijkbare opzet als in The Last Conversation volg ik hier Ivan Locke, een voorman van een constructie-onderneming die op de…
  • Loft 4 juni 2010 Sterke thriller over een groep mannen, allen getrouwd en een aantal ook met kinderen, die samen een loft hebben om daar hun buitenechtelijke avontuurtjes mee naar toe te nemen. Niet iedereen heeft in eerste instantie behoefte aan maar uiteindelijk buigen ze allemaal voor het aanbod van architect Vincent. Hij heeft…
  • Logan’s Run 7 oktober 2013 In mijn toch wel behoorlijk feilbare geheugen had Logan's Run zich genesteld als een van de beste sci-fi's van de jaren 70. De film kreeg die status omdat het al erg lang geleden was dat ik de vlucht van Logan zag. En hoe langer geleden des te mythischer worden de…
  • Looper 16 februari 2013 Voor Looper geldt hetzelfde als voor Argo: ik had veel goeds over de film gehoord en bij het bekijken viel het toch wat tegen. Bij Looper nog sterker dan bij Argo. Looper zou iets echt vernieuwends weten te doen met een afgekloven SF-fenomeen als tijdreizen, maar ik werd vooral voortdurend…
  • Lost Highway 21 januari 2013 Zelfs na 3 of 4 keer kijken valt er weinig chocola te maken van de plot van deze droom/nachtmerriefilm (al wemelt het van de theorieen), maar dat geeft niet echt. David Lynch leeft zich uit met identiteitswisselingen en een suggestieve beeld- en geluidsmontage waarmee hij me voortdurend op het verkeerde…
  • Lourdes 11 maart 2010 Volgens de overlevering verscheen de Maagd Maria in 1858 achttien keer aan de veertienjarige Bernadette Soubirous, in een grot nabij Lourdes. Sindsdien is het stadje uitgegroeid tot een bedevaartsoord waar elk jaar miljoenen rooms-katholieke pelgrims naar toe trekken, in de hoop verlossing van hun ongemakken te vinden of een wonder…
  • Lucy 26 maart 2017 Bizar concept maar daardoor des te leuker. Lucy (Scarlet Johansson in een prima rol) slikt bolletjes met een nogal vreemde drug. Als die knappen in haar maag begint haar brein te veranderen en verandert ze geleidelijk in een soort supergeleidend kinetisch wezen dat alles naar haar hand kan zetten. Leuke…
  • Machete 21 april 2011 Op papier klonk het mooi en de trailer zag er ook lekker vet uit, maar toch viel Machete tegen. Ik weet dat ik te maken heb met een B-film met veel tongue in cheek humor, niet functioneel bloot en een overdosis geweld, maar het had allemaal een stuk scherper en…
  • Mad Max is een feminist 18 mei 2015 Mad Max: Fury Road is met groot enthousiasme onthaald door critici en publiek, in binnen- en buitenland. Regisseur George Miller triomfeert, 36 jaar na de eerste film. Maar dat doet er allemaal niet toe. Millers film moet namelijk zo snel mogelijk de zalen uit. Hij blijkt namelijk een paard van…
  • Mad Max trilogie 1 oktober 2013 De meeste grote filmsterren hebben een ding gemeen: hun doorbraak hebben ze te danken aan één film. Dit geldt ook voor Mel Gibson, al is het eigenlijk een trilogie. De saga van de road warrior is het verhaal van een man met een missie die zich nergens door laat afstoppen.   Onder…
  • Madame Bovary 3 januari 2011 De reden dat ik deze BBC-verfilming van Flauberts beroemde boek heb gekeken is nogal een vreemde. Ik was namelijk op zoek naar een verfilming van een beroemd boek over een jonge vrouw die op zoek is naar passie en dat vindt in de armen van een man die niet haar…
  • Madigan 26 augustus 2010 Don Siegel heeft zich in zijn carrière van allerlei soorten genres bediend, maar een springt er echt bovenuit: de politiethriller. De strijd tussen goed en kwaad die hier zo op de voorgrond treedt fascineerde hem mateloos en hij wist er vele sterke films over te maken. Vooral omdat de scheidslijn…
  • Maggie’s Plan 4 februari 2017 Ik kijk graag  naar Greta Gerwig. Ze heeft iets prettig onaangepasts over zich en straalt uit dat ze alleen maar goed wil doen. Al loopt dat ook wel eens mis. Of ze doet juist helemaal niets, zoals in Frances Ha. In Maggie's Plan wil ze zwanger worden zonder direct een man voorhanden…
  • Magic in the Moonlight 22 augustus 2014 Vragen om diepgang, een kritische blik of een nieuwe visie op relaties van de oude meester Woody Allen is wat veel gevraagd. Dat is het in feite al sinds Crimes and Misdemeanors in 1989 en Husbands en Wives uit 1992. Met uitzondering van Match Point en, in mindere mate, Blue…
  • Magic Mike 1 juli 2013 Een ding moet ik Steven Soderbergh toch keer op keer nageven: hij heeft lef. Behind the Candelabra, zijn nieuwste, gaat over de relatie tussen Liberace en zijn veel jongere minnaar Scott Thorson. Niet bepaald mainstream zeg maar. Magic Mike is dat wat meer maar met het wel en wee van…
  • Magic Mike XXL 16 februari 2016 De sequel van Magic Mike moet het stellen zonder regisseur Steven Soderbergh (hij nam wel de camera in de hand), zonder male entertainment guru Dallas (Matthew McConaughey), zonder een verhaal (nou ja, nauwelijks) en de dansroutines van de heren zijn wat mij betreft ook wat minder. Ginuwine's Pony (HET stripnummer)…
  • Man of Steel 28 juni 2013 Ik weet van tevoren dat ik me niet druk moet gaan maken over plotlogica en subtiliteit maar dan nog is het af en toe naar adem happen. Uit ongeloof maar ook omdat het zo doordendert dat ik mezelf voortdurend afvraag welke puber er hier aan het roer zit. Niet dat…
  • Manchester by the Sea 6 februari 2018 Het plaatsje heet echt zo. Ik dacht dat die zee er als poëtisch element bij was gehaald maar in deze uithoek van de VS komt het 'by the sea' van pas als logische aanvulling op de zo Engels aandoende naam. Net als in Fargo (de film en de serie) ligt…
  • Mandela: Long Walk to Freedom 3 januari 2014 De keuze om het leven van Mandela, vanaf zijn dagen als advocaat in Johannesburg die langzaam betrokken raakt bij de strijd tegen het regime tot aan zijn verkiezing tot president, volledig in beeld te brengen is een logische. Het gevolg is wel dat ik me erg bewust wordt van de…
  • Mandy 24 januari 2019 High on style, low on substance. De reputatie was de film al vooruitgesneld en visueel maakt Mandy het ook waar. Hallucinerend en trippy, met veel scenes die als levende schilderijen ogen. Een helletocht in spectaculaire kleuren. Daar staat dan weer een doorsnee verhaal tegenover en een cult die eerder vermoeiend…
  • Manhattan 25 mei 2016 Er is veel geschreven over de relatie van de 42-jarige Isaac (Woody Allen) met de 17-jarige Tracy (Mariel Hemingway) in deze klassieker van Woody. De regisseur had op dat moment zelf een verhouding met de eveneens 17-jarige Stacey Nelkin en later schokte hij Mia Farrow en de wereld door iets…
  • Mank 7 april 2023 Herman J. Mankiewicz behoorde tot wat filmcriticus Pauline Kael in haar beroemde essay Raising Kane de Algonquin-to-Hollywood groep noemde. Cynische New Yorkse literaire types die naar de westkust werden gelokt om scenarioschrijver te worden. Mankiewicz had er al een carriere als briljant publicist en scenarist alsmede notoir gokker en alcoholicus…
  • Maps to the Stars 24 december 2014 Een film die je vanaf het begin pakt, nooit saai is en vol sterk acteerwerk zit. Maar ook een film die je volledig in verwarring achter laat. Waar ging dit nou eigenlijk over? Net als in David Lynch' Mulholland Drive arriveert een jonge nieuwsgierige vrouw uit een gat ergens in de…
  • Marley 5 november 2012 Ik heb de biografie van Timothy White, Catch a Fire: The Life of Bob Marley, gelezen en was daardoor aardig op de hoogte van het leven van de reggaegod. Maar dat boek is vooral een feitenrelaas en in Marley weet regisseur Kevin Macdonald nieuwe lagen aan te boren en tot…
  • Martha Marcy May Marlene 5 juni 2012 Martha is zichzelf niet. Als ze haar zus belt vanuit een telefooncel weet ze niet waar ze is, 'Upstate, i think', en als een bang vogeltje duikt ze weg voor menselijk contact. Vlak daarvoor is ze in alle vroegte de boerderij ontvlucht waar ze met een tiental andere vrouwen en…
  • Martin 22 mei 2010  George A. Romero schijnt zelf het meest trots geweest te zijn op deze originele mengeling van coming of agedrama, gothic- en vampierhorror. Het is in elk geval een uitschieter in zijn door zombies gedomineerde oeuvre. Martin is een stille en op het eerste oog onschuldige tiener die door zijn oom…
  • Martyrs 11 oktober 2009 Waanzin. Pure waanzin. Dat is wat ik denk tijdens het kijken van Martyrs. De Franse horror zit al jaren in de lift, maar heftiger dan dit kan het toch niet meer worden lijkt het. De eerste helft van de film zie ik hoe Lucy een gezin uitmoordt waarvan de ouders…
  • Matewan 28 mei 2010 West-Virginia, de jaren 20. Destijds was dit gebied nog vrij onherbergzaam en de industriële ontwikkeling concentreerde zich volledig op de mijnbouw. Die was in handen van een aantal grote ondernemingen die er alles aan deden die controle te behouden. Werknemers hadden nauwelijks rechten, hun gereedschap moesten ze in winkels kopen…
  • Matterhorn 27 januari 2013 Het debuut van Diederik Ebbinge lijkt een ode aan de films van Alex van Warmerdam en het absurdisme van de Coenbroers. Al beweert de nieuwbakken regisseur dat hij niets van film weet en dus ook niet is beïnvloed door welk voorbeeld dan ook. Als die vergelijking toch getrokken wordt is…
  • Mayor of the Sunset Strip 27 februari 2011 Rodney Bingenheimer. Nooit gehoord van die man? Ik eerlijk gezegd ook niet voordat ik deze tragikomische documentaire over zijn leven zag. Bingenheimer groeide op in Mountain View California, en was al vroeg geïnteresseerd in celebrities. Hij trok naar het LA van midden jaren 60 dat onder invloed van de rock…
  • McEnroe 26 september 2023 Dit is de tweede documentaire (na In The Realm of Perfection) die ik zie over John McEnroe. Eerder was daar al de speelfilm Borg vs. McEnroe (al ging die vooral over de Zweed). Voor geen enkele andere tennisser zou ik het in m'n hoofd halen om daar drie films over…
  • Meatballs 18 mei 2022 Goed is de film niet maar hij is wel van groot belang. Meatballs is namelijk de film die Bill Murray aan de wereld introduceerde. De plot begint met arriverende bussen vol kinderen en eindigt met vertrekkende. De honderden kampeerders worden een zomer lang beziggehouden op Camp North Star, de beste…
  • Medium Cool 17 januari 2011 Martin Luther King is op tv met een indrukwekkende en ook prachtig in beeld gebrachte speech. Cameraman John Cassellis (Robert Forster) is erg onder de indruk, maar niet van King. Hij ziet vooral mooie televisie en roept uit: "Jesus, I love to shoot film." In Medium Cool wordt er vooral…
  • Melancholia 15 januari 2012 Ik heb nooit last gehad van depressieve gevoelens. Dat zal de voornaamste reden zijn dat Melancholia me niet echt emotioneel raakte. Het gedrag van Justine (Kirsten Dunst, die wel erg goed is in de hoofdrol) komt vooral vreemd over en ik kon me wel identificeren met Kiefer Sutherland. Visueel is het…
  • Memory: The Origins of Alien 10 april 2022 Obsessief. Zo zou je deze duik in de geschiedenis van Ridley Scotts sciencefictionklassieker wel kunnen duiden. De makers zien Alien als een film die niet alleen door schrijvers, acteurs, technici en de regisseur is gemaakt, maar is geboren uit een soort collectief onderbewustzijn. Als een natuurkracht die wel naar buiten…
  • Metropolis 19 augustus 2010 Een zwijgende science fictionfilm uit 1927 op de pleinbios. Ben benieuwd hoeveel mensen hier op afkomen en hoe lang ze het volhouden. Maar het was druk en er waren weinig weglopers. Nu is Metropolis ook een van de onbetwiste meesterwerken uit de filmgeschiedenis, vol met memorabele scenes en een bombastische…
  • Midnight Run 4 september 2021 In maart van dit jaar overleed Yaphet Kotto en Charles Grodin volgde in mei. Ook las ik deze zomer een biografie van Robert DeNiro. Genoeg redenen om de film waarin ze samen speelden nog eens terug te zien. Midnight Run is de beste film van Grodin en een van de…
  • Midnight’s Children 16 juni 2013 Zoals wel vaker het geval is heb ik het boek waarop de film is gebaseerd niet gelezen. Het staat wel in de kast trouwens, maar het is er nooit van gekomen. Maar Salman Rushdie is er toch bij in de filmversie van Midnight's Children. Hij was intensief betrokken bij het…
  • Midsommar 30 juli 2019 Een horrorfilm die zich grotendeels overdag en in de volle zon afspeelt, is dat nog horror? Dat ligt aan de definitie. Heel spannend is Midsommar niet en heel eng ook niet. Maar hij grijpt je wel bij de keel en veroorzaakt een voortdurend schuiven op je stoel. Regisseur Ari Aster…
  • Minnie and Moskowitz 4 september 2009 John Cassavetes maakte met deze moderne screwball comedy een veel lichtere film dan zijn publiek tot dan toe van hem gewend was. Het resulteert in een weliswaar grappige en soms pijnlijke film, maar met zijn liefdespaar maakt de regisseur een te grote inbreuk op de geloofwaardigheid. Minnie (Gena Rowlands) en Moskowitz (Seymour…
  • Mission Impossible – Rogue Nation 5 augustus 2015 MI5 dus. Het is een grappig samengaan van namen met de Britse geheime dienst. Ethan Hunt en zijn team doen iets vergelijkbaars maar dan een stuk minder officieel. De vijfde editie van de cyclus is wat minder high tech dan deel vier. Waar er daar nog op de hoogste wolkenkrabber…
  • Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One 29 oktober 2023 In veel films waarin ingewikkelde dingen gebeuren, moet de kijker vaak bijgepraat worden. Wat is er allemaal aan de hand? Daar wordt dan altijd een oplossing voor gezocht (een personage rechtstreeks iets tegen die kijker laten zeggen kan, maar is ongebruikelijk) door personages elkaar de situatie uit te leggen. In…
  • Mission: Impossible – Fallout 21 augustus 2018 Ik ben fan van Tom Cruise. Altijd al geweest, sinds Risky Business zeg maar. Daarmee begeef ik me op gevaarlijk terrein. 'Echte' filmliefhebbers kijken toch wat neer op deze pretty boy die alleen maar aan zijn bankrekening zou denken en het serieuze acteerwerk aan anderen overlaat. Maar ik heb hem…
  • Mission: Impossible – Ghost Protocol 12 april 2012 Je weet wat je krijgt met de MI franchise maar daar kies je dan ook voor: een waanzinnig plot - dat weinig met de werkelijkheid te maken heeft - over een doorgedraaide wetenschapper die de aarde dreigt te vernietigen door een nucleaire oorlog te ontketenen, en die alleen  gestopt kan…
  • Modern Times 7 maart 2019 Met live begeleiding in het kader van het Sounds of Silence festival. Eerlijk gezegd valt dat al snel niet meer op als je meegenomen wordt door de avonturen van de arme sloeber Charlie Chaplin en zijn al even onfortuinlijke vriendinnetje. Schitterende gags en bij vlagen echt hilarisch maar ook ontroerend,…
  • Molly’s Game 21 juli 2018 In een aantal tijdspannes vertelt Aaron Sorkin (scenarist van oa The Social Network en Steve Jobs) het verhaal van Molly Bloom. Nee, niet die van James Joyce, maar die uit Loveland (Colorado). Het is een verfilming van haar boek Molly's Game: The True Story of the 26-Year-Old Woman Behind the…
  • Moloch 2 februari 2024 Prima Nederlandse griezelfilm die aansluit bij de folkhorrortrend zoals die in Midsommar en The Witch. Door het te plaatsen aan de rand van een veenmoeras ergens in Drenthe en er een lokale legende bij te halen over Witte Wieven, wordt die traditie overtuigend vertaald naar ons platte land. Van de…
  • Moneyball 3 januari 2023 Het is eigenlijk best vreemd dat een sport waarover zoveel statistische gegevens bekend zijn geen gebruik maakt van die gegevens om teams mee te formeren of om opstellingen te maken. Dan komt het aan op ervaring van de coach en het onderbuikgevoel van een serie zeer ervaren scouts. Dat is…
  • Mongol 14 augustus 2008 Kazachstan moest wat doen. De natie voelde zich gekleineerd en voor gek gezet door Sacha Baron Cohen met zijn Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. En wie is er beter geschikt om de grootsheid van het land te benadrukken dan haar beroemdste zoon, Genghis Khan?…
  • Monkey Business 25 november 2009 Het eerste hoogtepunt in het oeuvre van de Marx Brothers, waarin ze als verstekelingen op een oceaanstomer de boel onveilig maken. Een stroom van grappen stort over je heen, variërend van de achtervolgingen door Harpo, de muzikale gags van Chico en de onnavolgbare woordenstroom van Groucho. Zeppo is de beschaafde…
  • Monsters 29 juli 2011 In deze sterke lowbudget mix van science fiction en roadmovie trekken een man en een vrouw dwars door de Infected Zone, een gebied in Noord-Mexico dat belaagd wordt door monsters. Van deze beesten is slechts af en toe een glimp te zien maar het is genoeg om mij ervan te…
  • Moon 28 april 2010 Oldskool science fiction waarin de filosofische aspecten van de ruimte en de eenzaamheid daarin de boventoon voeren. Moon (van debuterend regisseur Duncan Jones, zoon van David Bowie ) gaat over een mijnwerker op de maan die langzaam gek dreigt te worden als zijn run van drie jaar er bijna opzit.…
  • Moonage Daydream 20 september 2022 Moonage Daydream begint en eindigt met de stampende, pulserende ritmes van Hello Spaceboy uit 1995. David Bowie zingt daarin alsof hij uit een andere dimensie komt. En dat is ook zoals hij was en hier geportretteerd wordt. Iemand die op Aarde gedropt wordt en alles verandert. Meer dan twee uur…
  • Moonlight 10 januari 2018 'Wat is een flikker?', vraagt de stille Chiron aan crackdealer Juan. Die zegt: 'Een flikker is een woord dat wordt gebruikt om gays een rotgevoel te geven.' 'Ben ik een flikker?', vraagt Chiron dan. 'Nee', antwoordt Juan. 'Je zou best gay kunnen zijn, maar je mag niet toestaan dat iemand…
  • Moonraker 19 november 2012 Van alle Bondacteurs is Roger Moore (George Lazenby tel ik ff niet mee met maar 1 film) mijn minst favoriete. Niet omdat hij een slecht acteur is maar zijn versie van Bond is er vooral een van grappen, veel vleierij met vrouwen, een mannelijkheid die nauwelijks nog fysiek is en…
  • Moonrise Kingdom 17 september 2013 Deze melancholische eiland-idylle speelt zich af in 1965 maar zoals meestal het geval is bij films van Wes Anderson is dat jaartal in feite volkomen irrelevant. Het universum van de zeer inventieve regisseur is er een dat volkomen bij elkaar gefabuleerd is, zowel qua tijd als plaats. Dat maakt het…
  • Moscow on the Hudson 4 februari 2024 Bitterzoet. Dat is toch wel het kernwoord van deze film van Paul Mazursky over Vladimir Ivanoff, de Russische immigrant die tijdens een trip naar New York overloopt naar de VS. Defection is een woord dat nu weinig mensen nog wat zegt, maar tijdens de Koude Oorlog was de betekenis ervan…
  • Mother! 26 januari 2018 De nieuwe Aronofsky is een film om te haten of om enorm te bewonderen. Er leek geen tussenweg als ik de recensies mocht geloven. Toch ervaar ik dat zelf wel zo. De film bevat alle elementen van een klassieke spookhuishorror en mixt die met wat Rosemary's Baby. Ik moest ook…
  • Mr and Mrs Smith 24 januari 2010 Brangelina, de natte droom van elke roddelkrant en website, schijnt uit elkaar te zijn. Mooi moment om eens te kijken hoe ze ooit bij elkaar gekomen zijn en hoe de boedelscheiding vanaf nu uitgevochten zal worden. Mr and Mrs Smith is een onzinnige maar wel leuke actiefilm over twee top…
  • Mr Nobody 22 juni 2011 Het leven bestaat uit keuzes maken. Soms maak je die keuzes bewust en afgewogen, soms doe je het intuïtief of helemaal niet. Voor Nemo geldt hetzelfde maar regisseur Jaco Van Dormael gaat ze allemaal langs en toont voor elke keuze de gevolgen ervan voor zijn hoofdpersoon. Alle mogelijke vertakkingen die…
  • Mr. Turner 7 januari 2015 Mike Leigh doet een prijzenswaardige poging om een atypische biopic te maken maar het resultaat is helaas een beetje als 'watching paint dry'. Het is aan het realistische tijdsbeeld, het schilderachtige camerawerk en de uitzonderlijke sterke acteerprestatie van Timothy Spall te danken dat ik wakker blijf. Mr. Turner gaat over de laatste 25 jaar van…
  • Mud 30 december 2013 Sterke film over twee romantici die beiden geloven in de liefde maar er of niet goed mee uit de voeten kunnen en/of nog veel over moeten leren. De een is een rondzwervende dertiger die zich, op de vlucht voor 'the law' en voor een boze pa, teruggetrokken heeft op een…
  • Napoleon 8 december 2023 Ik heb begrepen dat de Fransen niet echt blij zijn met de manier waarop Napoleon wordt geportretteerd in deze verfilming door Ridley Scott en Joaquin Phoenix. Ik geef ze geen ongelijk. Er schijnen honderden biografieen te bestaan over de Corsicaanse generaal en ook meerdere films, maar ik had nog niks…
  • Nebraska 15 augustus 2014 Vijf sterren. Het is een eenvoudige film maar Alexander Payne levert misschien wel zijn beste af met dit meesterlijke avontuur van een gedesillusioneerd man die achter een pot met goud aan gaat, naar een regenboog die moet eindigen in Lincoln, Nebraska. Of all places. Ik zou echt niet weten wat hier…
  • Niemand in de stad 19 oktober 2019 Voor zijn speelfilmdebuut (gebaseerd op het boek van Philip Huff) gebruikt documentairemaker Michiel van Erp een onderwerp dat niet bepaald origineel is: het conflict tussen vader en zoon. Het start met studentengebral in het Amsterdamse Studentencorps, met veel seks en drugs. Maar vrienden Philip, Matt en Jacob kampen eigenlijk meer…
  • Night Moves 4 oktober 2014 Niet te verwarren met de film van Arthur Penn. De nachtelijke bewegingen in de film van Kelly Reichardt draaien om een dam. Een dam die drie milieu-activisten, Josh (Jesse Eisenberg), Dena (Dakota Fanning) en Harmon (Peter Sarsgaard), op gaan blazen. Reichardt volgt ze in de voorbereiding, de uitvoering en de nasleep…
  • Night Moves 31 oktober 2009 Schitterende psychologische thriller van Arthur Penn over een privé-detective Harry Moseby die de weggelopen tiener Delly moet zien te vinden. Wat begint als een routinezaak blijkt al snel een diepe put te worden waar Harry langzaam maar zeker steeds verder intuimelt. De titel verwijst naar het draagbare schaakspel dat Harry…
  • Nightcrawler 1 december 2014 Van de twee kemphanen uit The Sweet Smell of Succes kun je zeggen dat ze vilein, egoïstisch en nietsontziend zijn, maar Jake Gyllenhaal's Louis Bloom is een regelrechte psychopaat. Iets dat hem overigens flink van pas komt bij zijn nieuw gevonden werk. Louis Bloom leeft vooral 's nachts en heeft weinig respect voor zijn…
  • Nightmare Alley 28 september 2022 Guillermo del Toro is gek op outcasts, dropouts, misfits, midgets en freaks. Nightmare Alley past naadloos in die fascinatie: het verhaal speelt zich af in de wereld van de travelling carnivals, waarin al die types voorbij komen. De film deed me denken aan Carnivale, de serie over zo'n travelling carnival…
  • Nikita 1 juli 2010 Sterke gestileerde thriller van Luc Besson over een junkie die door een geheime overheidsdienst opgeleid wordt tot huurmoordenaar, een variant op het maakbaarheids principe in de Pygmalion mythe. In stijl en muziek doet Nikita zeer eighties aan, maar dat is juist een sterk punt. De opdrachten die ze uiteindelijk krijgt…
  • No Time To Die 14 oktober 2021 In het reclameblok voorafgaand aan de nieuwe Bond schenkt Daniel Craig heel beheerst een Heineken in, neemt een slok en zegt: 'Well worth the wait.' Of dat geldt voor dat biertje betwijfel ik maar het wachten op de film heeft m misschien nog wel beter gemaakt. Rijper, met een ouder…
  • Noah 7 september 2014 Ik ken het verhaal van Noah zoals vrijwel iedereen het kent. Noah ontvangt een boodschap van God dat hij een ark moet bouwen waarmee hij het dierenrijk kan redden als de zondvloed over de aarde uitgestort wordt. De mens heeft er een potje van gemaakt, vandaar. Maar hoe het zat met…
  • Nocturnal Animals 11 februari 2017 Ik heb wel genoten van de nieuwe Tom Ford. Pretentieus, dat zeker, maar ook intrigerend. De plot is nogal vergezocht en door de dubbele lijn met het manuscript Nocturnal Animals en de flashbacks, ook iets te kunstmatig. Maar Ford houdt je wel bij de les. Door de nachtelijke scenes doet…
  • Nomadland 18 mei 2021 Als Fern (Frances McDormand) tijdens haar nomadische bestaan gaat werken bij Wall Drug komt haar werkelijkheid op een vreemde wijze dichtbij. Ik was namelijk ook in Wall Drug, die enorme drugstore in South-Dakota waar elke passant daar als vanzelf naartoe getrokken wordt. Ook heb ik net als Fern het nabijgelegen…
  • Nordwand 3 november 2011 Elke sport heeft zijn eigen uitdagingen en in elke periode zijn die ook weer anders. Voor alpinisten in de jaren 30 is het beklimmen van de noordwand van de Eiger de ultieme droom. In Nordwand volg ik twee jonge Duitsers en twee Oostenrijkers die een poging doen en een journalist…
  • North by Northwest 31 augustus 2010 In de conceptreeks 'films die op een of andere manier te maken hebben met onze laatste USA-reis' vandaag: North by Northwest. Voor wie de film kent is dit een inkoppertje, maar voor sommigen zal het een raadsel zijn waarom deze Hitchcockthriller over een zakenman die aangezien wordt voor een CIA-agent…
  • Not Quite Hollywood 15 november 2009 Erg leuke documentaire over opkomst en ondergang van de Australische genrecinema, de zogenaamde ozploitation. Het blijkt dat er veel meer films down under gemaakt zijn dan alleen die van Peter Weir, Nicolas Roeg en George Miller (Mad Max). Dat we er hier niet veel van weten is overigens niet zo…
  • Nothing Personal 15 januari 2011 Het is wat moeilijk om deze film zonder al teveel verwachtingen te kijken, omdat Nothing Personal al veel lof en prijzen heeft gekregen. Ik zie 'm nu pas maar de film kwam net als Kan door huid heen van Esther Rots, uit in 2009. En net als die film gaat…
  • Now you see me 10 februari 2014 Onderhoudende kat-en-muisfilm over een stel magicians die met hulp van een geldschieter de wereld versteld doen staan van hun kunnen. Maar achter die sprankelende façade blijken ze zaken in hun schild voeren die heel wat aardser zijn. De film mist echter de diepgang van een illusionistisch drama als The Prestige.…
  • Nowhere Boy 20 december 2010 Nowhere Boy vertelt het verhaal van de tienerjaren van John Lennon, van zijn eerste schreden op het muzikale pad met The Quarrymen tot aan het vertrek van de band die hij had gevormd met Paul McCartney, Stuart Sutcliffe en George Harrison voor een eerste serie optredens in Hamburg. Ik heb…
  • Oblivion 11 september 2021 In 2013 en 2014 maakte Tom Cruise twee opeenvolgende science-fictionfilms. Niet echt iets voor hem, gezien zijn carriere tot dat moment. Met de laatste, Edge of Tomorrow, pakte dat verrassend goed uit. De eerste is wat minder. Dat ligt niet aan het budget overigens. Met 120 miljoen dollar konden de…
  • Obsession 23 november 2014 Een kwaadwillende zou veel van Brian De Palma's films als schaamteloze rip-offs van Alfred Hitchcock kunnen zien. Het werk van de Britse meester druipt er over het algemeen inderdaad aan alle kanten af. Maar je kan De Palma ook als een bewonderaar beschouwen die hommages maakt met een eigen twist op de master…
  • Okja 7 augustus 2018 De groeiende wereldbevolking, de toenemende welvaart én een nauwelijks afnemende vleesconsumptie brengen multinational The Mirando Corporation op het idee om een genetisch gemanipuleerd supervarken te ontwikkelen. Directeur Lucy Mirando (Tilda Swinton) liegt de wereld voor dat het supervarken een biologisch, niet-gemanipuleerd dier is. De varkens, een soort kruising met een…
  • Old School 3 maart 2010 Redelijk geslaagde komedie over 3 vrienden die volwassen zouden moeten zijn maar nog te veel hang hebben naar het losse, vrijgezelle leven dat ze hebben geleid. Als een van hen een huis op een universiteitscampus betrekt maken ze er een fraternity van om te zorgen dat hij daar mag blijven…
  • On the Basis of Sex 16 september 2022 In de openingsscènes van deze biopic over de in 2020 overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg zien we een parade van blanke mannen in donkere pakken die door Harvard University marcheren, begeleid door het lied Ten Thousand Men of Harvard. In hun midden loopt Ruth, eerstejaars student rechten en een van…
  • On the Road 1 juni 2012 Eerlijk gezegd heb ik de wereldberoemde roman nooit gelezen. Maar voor het bekijken en waarderen van de verfilming maakt het volgens mij niet zoveel uit. Ik ken de diepere thema's van het boek niet, althans niet van het lezen, maar die komen in verfilmingen toch nooit echt uit de verf.…
  • Once 24 november 2009 Mooie film over een straatmuzikant annex stofzuigerreparateur (jaja) met liefdesverdriet. Dan leert hij een Tsjechisch meisje kennen dat ook muzikale talenten heeft, maar nog te bescheiden is er iets mee te doen. Glen Hansard speelt de muzikant en omdat hij zelf een populair artiest is in Ierland als zanger van The…
  • Once Upon a Time in Hollywood 29 augustus 2019 De fijnste Tarantino in jaren. Het lijkt erop dat een setting in LA toch echt het beste losmaakt bij de bijna gepensioneerde regisseur. Pulp Fiction en Jackie Brown zijn de illustere voorgangers en OUATIH kan zich met de laatste zeker meten. PF valt niet meer te overtreffen. Zoals in al…
  • One False Move 4 november 2019 In One False Move vlucht een trio dat een paar gruwelijke moorden heeft gepleegd in LA naar het plaatsje Star City in Arkansas. Dat gaat uiteraard mis. Ik ben altijd op zoek naar pareltjes en deze dook op in een aantal lijstjes die ik online tegen kwam. Ook de review…
  • Only God Forgives 14 juni 2013 Nicolas Winding Refn valt te prijzen om zijn pogingen de grenzen van de genrefilm op te zoeken en er liefst overheen te duiken, maar dat levert niet automatisch een goede film op. Waar hij met Drive nog tegen die grens aanschuurde daar schiet hij er met Only God Forgives vol…
  • Only the Brave 14 april 2021 Het is een feest om veel films te zien en ook gezien te hebben, maar er zit ook een groot nadeel aan. Mijn hoofd zit zo vol met plotlijnen, personages, dialogen en shots dat ik eigenlijk nog zelden verrast wordt. Verhalen en personages worden voorspelbaar omdat ik het al zo…
  • Oorlogswinter 7 september 2009 Ik heb wat dubbele gevoelens bij Oorlogswinter. In tegenstelling tot bijna alle andere Nederlanders, zo lijkt het althans, heb ik het boek van Jan Terlouw nooit gelezen. Ik ging in die zin zonder verwachtingen de film in. Toch viel het tegen. Wellicht omdat ik een film had verwacht die meer…
  • Oppenheimer 29 augustus 2023 Een nieuwe Nolan is altijd een belevenis en in het geval van Oppenheimer is dat niet anders. Het is de eerste keer dat de regisseur zich waagt aan een biopic maar uiteindelijk staan de biografsche elementen in dienst van de thema's die Christopher Nolan al zo lang fascineren: het manipuleren…
  • Orca 22 november 2009 Of Orca The Killer Whale, zoals de film ook wel heet. In de slipstream van de enorme blockbuster Jaws probeerde menig producent een graantje mee te pikken van dat enorme succes. Daardoor doken er ineens allerlei films op waarin de antagonist een sea creature was. Producent Dino de Laurentiis en…
  • Our Hospitality 15 juli 2010 Zolang ze zich kunnen herinneren is er een vete tussen de families McKay en Canfield. Willie McKay's vader werd gedood in een duel met zijn Canfield rivaal en Willie groeit op bij zijn tante in New York. Dan krijgt hij erfenis die hem noodzaakt naar het grondgebied van de Canfields…
  • Out of the Furnace 13 maart 2020 Goede broer laat zich de ellende in slepen door mislukte broer. Terwijl Russell (Christian Bale) in de staalfabriek werkt, houdt zijn broer Rodney (Casey Affleck) zich tussen zijn Irak-tours bezig met bokswedstrijden om zijn schulden te vereffenen. Wanneer Rodney verdwijnt, onderneemt Russell actie tegen drugsbaas DeGroat (Woody Harrelson). De ontsnapping…
  • Outland 26 september 2012 Sean Connery heeft veel pogingen gedaan om van zijn Bond imago af te komen, met Zardoz als meest vreemde uitwas daarvan. Ook Outland is een sci-fi (met veel westernelementen), maar wat terughoudender qua uitwerking. Connery is William T. O'Niel, de nieuw aangestelde marshall van Io, een maan van Jupiter. Io is…
  • Over the Edge 17 september 2017 Ik heb een 'dystopisch' tag bij deze film gezet. Beetje vreemd wellicht want het gaat om verveelde jongeren in suburbia, maar toch ook weer niet. Want Over the Edge toont wel een utopie waar het ergens enorm mis is gegaan. New Granada is een nieuw aangelegde community in de buurt…
  • Pan’s Labyrinth 7 mei 2010 Ook aan deze veelbesproken en gelauwerde film kwam ik niet eerder toe. De verwachtingen waren hooggespannen en dat zal de oorzaak zijn dat het iets tegenviel. De verhalen van het meisje dat, a la Alice in Wonderland, afdaalt in het ondergrondse en daar in aanraking komt met een faun die…
  • Paradise Lost 3: Purgatory 13 november 2012 Deze documentaire kwam ik tegen op uitzendinggemist en na een voorzichtige eerste 10 minuten kon ik niet meer stoppen met kijken. Filmmakers Bruce Sinofsky en Joe Berlinger volgen de 'West Memphis 3' al sinds de geruchtmakende moordzaak in 1993 toen ze veroordeeld werden voor de moord op drie achtjarige jongens.…
  • Parasite 4 februari 2020 Dat die Koreanen best aardige films konden maken wist elke filmliefhebber eigenlijk wel. Maar het duurde even voordat de gemiddelde Amerikaan dat door had. Parasite, dat een geraffineerde mix biedt van klassenstrijd en cutting edge architectuur, wint de Oscar voor beste film. Dat is toch wel erg bijzonder, ondanks die…
  • Pasolini 26 oktober 2015 Ik ken Pier Paolo Pasolini eigenlijk alleen van oude zwartwit foto's. En ik heb zijn bio (Pasolini Requiem) nog ongelezen in de kast staan. Of Willem Dafoe echt op hem lijkt is de vraag en of het echt allemaal zo gegaan is eind 1975, toen de regisseur dood op het strand…
  • Pastorale 1943 5 mei 2015 4 en 5 mei: ik kijk naar een (liefst Nederlandse) oorlogsfilm. Pastorale 1943 heb ik tig jaar geleden gezien en bevat in mijn geheugen vooral veel seks. Dat valt mee. De film is vooral erg kneuterig, knullig en slecht geacteerd. Aan het einde van de film laat Rutger Hauer nog…
  • Paterson 20 januari 2018 Heerlijk trage film over buschauffeur Paterson (Adam Driver) die in Paterson New Jersey (jaja) zijn diensten draait. De film volgt hem en zijn vriendin Laura gedurende een week, met nadruk op de vaste momenten in de dag. Regisseur Jim Jarmusch is zo ervaren dat hij inmiddels precies weet hoever hij…
  • Patser 17 augustus 2021 Je kunt deze Vlaamse film zien als een: a) totale rip-off van zowat elke misdaadfilm die je maar kunt bedenken, of een b) heerlijke ode aan zowat elke misdaadfilm die je maar kunt bedenken. Ik hou het op b). Het is een sport de soms zeer nadrukkelijke en soms ook…
  • Payback 10 november 2009 Nogmaals Mel Gibson. Valerius beweert al jaren dat Payback de beste film ooit is. Nu is ie meestal dronken als hij dat beweert, dus ik ben er nooit achtergekomen of het een serieuze mening is of met een flinke korrel zout genomen moet worden. Dat laatste, dat kan niet anders.…
  • Pearl Jam Twenty 14 augustus 2012 Sterke documentaire over de band die tegen alle klippen op en ondanks vele tegenslagen en persoonlijke crises nog steeds bij elkaar is. Regisseur Cameron Crowe geeft een beeld van de rockscene in Seattle midden jaren 80, hoe daar de grungebeweging ontstond  en hoe daaruit eerst Nirvana en later Pearl Jam…
  • Perfetti sconosciuti 6 januari 2017 Het is iets te toevallig allemaal, maar deze film geeft wel een interessante visie op het fenomeen mobiele verslaving. Een vriendengroep besluit om tijdens hun gezamenlijke avondje de telefoons op tafel te leggen en alles wat daar op binnenkomt direct met elkaar te delen. Dat loopt uiteraard gruwelijk uit de…
  • Petulia 1 augustus 2015 Het is raden wie er echt achter de stuurknuppel heeft gezeten in dit swinging 60's filmfeest: regisseur Richard Lester of cameraman Nicholas Roeg. Lester maakte eerder de Beatles vehikels A Hard Day's Night en Help! Petulia is heel anders. Dat lijkt vooral te danken aan Roeg. Die zou samen met…
  • Phantom Thread 6 januari 2019 Net zo min als The Master over Scientology ging, gaat Phantom Thread over mode. Paul Thomas Andersom beschouwt het meesterschap van Reynolds Woodcock als een gegeven. Zonder dat dit overigens tot een verminderde focus op de details rond dit vak leidt. De parallellen tussen Woodcock en zijn nieuwe muze Alma en tussen Lancaster Dodd…
  • Pineapple Express 5 juni 2011 Ik had een serie comedies bij elkaar verzameld die op een harddisk mee naar Hemelvaartweekend zijn geweest. Maar aangezien het er ter plekke niet van gekomen is om die te bekijken doe ik het mezelf thuis aan. Met mate. Pineapple Express is een stoner bromance over twee wiet rokende dudes…
  • Ping Pong Summer 25 januari 2014 Voor het IFFR had ik dit jaar helaas geen tijd. Te druk met werk en studie. Het bleef bij deze, op eerste zaterdag, en bij de slotfilm. Van Ping Pong Summer had ik op basis van de synopsis goede verwachtingen maar het viel bitter tegen. Het bleek een 80's film a…
  • Piranha (1978 en 2010) 20 maart 2011 Tijd voor een experimentje. Vergelijk de 2 films met dezelfde titel over een school roofvissen die zich voedt met alles menselijks dat in hun buurt komt. De versie uit 1978 is van Joe Dante, die net als vele collega regisseurs begon bij cultproducer Roger Corman. James Cameron maakte 3 jaar…
  • Platoon 4 mei 2017 Mijn oorlogsfilm van dit jaar (vaste prik rond 4 en 5 mei) is Oliver Stones Vietnam-coming-of-age-testosterondrama over de verse recruit Chris Taylor (Charlie Sheen) die in korte tijd doordrenkt wordt met de gruwelen van een grondoorlog. Tegen een tegenstander die je niet kent, in een gebied dat je niet kent…
  • Possessor 19 juni 2023 Vader David Cronenberg zal trots zijn geweest. Zoon Brandon leverde met Possessor een film af die naadloos in zijn eigen oeuvre zou passen. Zo naadloos dat je je ook af kan vragen of Brandon niet te veel naar pa heeft gekeken. Tasya Vos (Andrea Riseborough, die ik oa ken van…
  • Precious 15 maart 2010 Based on the Novel Push by Sapphire. Dat moet er officieel achter. De 16-jarige Precious is zwanger van haar tweede kind. De vader ervan is haar eigen vader die haar regelmatig verkracht. Verder ziet ze niet veel van hem. Ze leeft samen met haar moeder die alleen oog heeft voor…
  • Predators 17 mei 2011 Ik had gehoord dat dit een vrij sterke bijdrage was aan de hele Predator-Alien-confrontatie-sequel-serie, maar toch (of juist daardoor) viel Predators wat tegen. Dat begint al doordat Adrian Brody de hoofdrol speelt. Niets kwaads over zijn capaciteiten, maar als met hese stem pratende tough guy is hij gewoon volstrekt niet…
  • Premium Rush 7 januari 2013 De plot van Premium Rush is niet zo interessant: een filmkaartje staat symbool voor een hoop geld waar zowel de Chinese gok- en smokkelwereld als een plaatselijke politiedetective achteraan zitten en waar een aantal fietskoeriers als drager (letterlijk) tussen zitten. Maar de manier waarop die jacht in beeld wordt gebracht en…
  • Prey 2 november 2023 Zeker, dit is de beste Predatorfilm sinds het origineel uit 1987. En het is een sterk idee om de jager tegenover Naru, een vrouwelijke Comanche jager, te zetten in het Amerika van begin 18e eeuw. Maar de hoofdvraag bljft toch vooral waarom al die vervolgen uberhaupt gemaakt worden (duh.., het…
  • Prince of the City 10 januari 2010 Schitterend portret van een police detective in de special investigations unit van de NYPD. Hij streed tegen de corruptie in het korps door de Chase commission (een unit van de FBI) van informatie te voorzien die hij via een opnamemicrofoon onder zijn kleding verkreeg. De agenten waren zeer vrij in…
  • Prisoners 29 mei 2014 Zware kost dit maar als je je daar overheen zet krijg je een ijzersterk drama dat je van begin tot eind aan je stoel gekluisterd houdt. De gevangenen uit de titel zijn twee zesjarige meisjes die op klaarlichte dag ineens verdwijnen. Vlak daarvoor is een camper gezien die vreemd was in…
  • Prometheus 8 juni 2012 Prometheus in IMAX 3D is, los van de film zelf, al een bijzondere ervaring. Doordat ik wat verder van het scherm zat dan destijds bij Avatar leidde het 3D-effect in elk geval niet zo enorm af. En door de gemengde ontvangst van de film in de diverse recensies die ik…
  • Promising Young Woman 12 juli 2021 Het 'rape and revenge' genre heeft vooral een traditie in de jaren 70 (Bergmans The Virgin Spring is zelfs een heel vroeg voorbeeld) maar laat met films als Irréversible, Baise-moi, Hard Candy, I Saw the Devil en Paul Verhoeven's Elle zien dat het nog hoogst actueel is. Het genre is…
  • Public Enemies 18 februari 2010 Jaja, bijna dezelfde titel als de biopic van Mesrine. Ook Public Enemies gaat over een misdadiger die uitgeroepen werd tot staatsvijand nummer 1, zij het minder expliciet dan bij Jacques, maar voor de rest verschillen de films in alles. Zo was Mesrine een loner die nauwelijks concurrentie had. Public Enemies…
  • Public Enemy Number One 12 februari 2010 Eerste deel van een 4 uur durende biopic van de Franse crimineel Jacques Mesrine. Het tempo ligt hoog in deze eerste helft en dankzij de zeer knappe performance van Vincent Cassel kan ik me tot op zekere hoogte ook nog wel identificeren met iemand die overduidelijk psychopatische trekken heeft en…
  • Public Enemy Number One, deel 2 15 februari 2010 Het tweede deel is wat anders van opzet dan deel 1. Mesrine krijgt, na weer een geslaagde uitbraak, een nieuwe handlanger met wie hij een tijd zijn criminele avonturen doorzet. Bij een ontvoering van een rijke industrieel is er ineens een nieuwe, tot het moment dat de laatste vrouw in…
  • Pulp Fiction 27 april 2012 Uiteraard heeft de doorbraakfilm van Quentin Tarantino niet meer dezelfde impact als toen ik m voor het eerst zag in de Carolusbioscoop te Nijmegen, in 1994. De aanwezigheid van de film was toen zo alom en overweldigend dat er werkelijk niet aan te ontkomen was. Pulp Fiction beheerste de zalen,…
  • Q The Winged Serpent 1 september 2021 Larry Cohen maakte naam als onafhankelijk producent, schrijver en regisseur van low budget horrorfilms als It's Alive en God Told Me To. High concept films met een sterk basisidee waarin het minder gaat om het shockeffect van de film dan de aanval op heersende taboes. Toen hij in 1981 werd…
  • Rabat 1 november 2011 Het was een voorspelbare film qua plot maar ik heb wel genoten van Rabat. De film heeft een vibe die echt aanvoelt en de dialogen ook. Tuurlijk is de rolverdeling tussen de voorspelbaar en kun je wachten op de louterende confrontatie aan het eind. In die zin doen de makers…
  • Rango 5 maart 2012 Gore Verbinski en Johnny Depp kunnen wel erg goed met elkaar opschieten. Na de 3 samenwerkingen in Pirates of the Caribbean maakten ze deze animatiefilm, en de volgende zit al weer in de pijplijn: The Lone Ranger. Ga zo door zou ik zeggen,  die samenwerking werpt vruchten af. De 3…
  • Ratatouille 13 oktober 2009 Ik was net begonnen met de tweede film van Hideo Gosha, maar er gebeurde iets vreemds. Japans is niet mijn sterkste punt, dus ik ben aangewezen op de ondertiteltrack. Maar wat bleek? De track van Tracked (...) staat onder Heat Wave. Ik keek voor de tweede keer naar dezelfde text,…
  • Raw 11 september 2017 Justine gaat zus Alexia achterna als ook zij aan de opleiding tot dierenarts begint. De plek waar die opleiding zich bevindt maakt deze film alleen al tot een must see. Nog nooit zo'n gloomy en kil instituut gezien. Raw scoort flink op sfeer en vervreemding met deze bizarre plek waar…
  • Real Steel 5 juli 2012 Wat een vreemde film is dit. Zelden zoveel plotgaten, vreemde montagekeuzes, filmclichés en botsende verhaalelementen in 1 film gezien, maar onderhoudend is het allemaal wel. Real Steel speelt in de nabije toekomst. Bokspartijen tussen mensen zijn vervangen door die tussen robots en de bestuurders ervan. Charlie Kenton (Hugh Jackman) is zelf…
  • Red Riding Trilogy 13 oktober 2010 Schitterend drieluik dat zich afspeelt in 3 afzonderlijke jaren (1974, 1980 en 1983) maar met een gedeelde thematische lijn: het stikt van de misstanden in Yorkshire (Noord-Engeland), vooral binnen het politieapparaat. Dat is vooral bezig met allerlei louche zaakjes en corruptiepraktijken, waardoor een seriemoordenaar jarenlang zijn gang kan gaan. Het…
  • Red River 3 mei 2010 De geschiedenis van de Amerikaanse frontier is gemaakt door de pioniers die dwars door de great plains naar het Westen trokken. De mythes die daar uit zijn voortgekomen zijn altijd een dankbare bron geweest voor de filmindustrie. In Red River (Howard Hawks, 1948) verlaat Tom Dunson (John Wayne) zo'n karavaan…
  • Rendition 28 september 2009 Nog een film over de oorlog tegen het terrorisme? Jawel, en het is niet de beste. Maar ja, het valt ook niet mee om een sterke film te maken en tegelijkertijd inzicht te verschaffen in een ethisch mijnenveld als dit. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse regisseur Gavin Hood heeft kwaliteiten die ook…
  • Reservation Road 16 januari 2010 Redelijk drama over een kind dat doodgereden wordt waarna de dader ervandoor gaat. Die dader (Mark Ruffalo) heeft daar zijn eigen redenen voor, maar ontkomt niet aan het schuldgevoel. De ouders zijn uiteraard helemaal van slag, maar ze gaan beiden op een andere manier met het verlies van hun zoon…
  • Revolutionary Road 4 december 2009 Regisseur Sam Mendes keert in Revolutionary Road terug naar de thematiek uit zijn doorbraakfilm American Beauty: is een mens gedwongen zijn dromen op te geven en zich te schikken in een leven waarmee hij niet tevreden is, omdat de verantwoordelijkheden die bij volwassenheid horen hem daartoe dwingen? De Wheelers (Leonardo…
  • Rififi 3 februari 2015 De moeder van alle heistfilms. Met die bagage kijk ik naar dit zenuwslopende verhaal over de voorbereiding, uitvoering en nasleep van een overval op een juwelier. Ondanks die voorkennis blijft dit gewoon een vijfsterrenfilm. Fantastisch. Rififi is beroemd geworden door de overval die volledig in stilte wordt gepleegd. Juist door…
  • Rise of the Planet of the Apes 16 december 2011 Via traditionele en nieuwe (social media)kanalen wordt er flink gelobbied om Andy Serkis een Oscar te geven voor zijn motion capture acteerwerk in deze laatste variant op de apenplaneetserie. Dat zou dan ook een soort oeuvrewaardering zijn, gezien zijn werk in de LOTR-trilogie, King Kong en TinTin. Het lijkt mij…
  • Robin Hood 15 mei 2010 Robin Hood in Oostende. In de Rialto welteverstaan. Het viel niet mee. Zeker, aan Ridley Scott kun je het wel overlaten om een historisch spektakel te maken met belegeringen, massale gevechten en epische shots van het engelse landschap zoals dat er in de twaalfde eeuw uit moet hebben gezien. Maar…
  • Robocop 27 mei 2010 Na geborreld te hebben met collega's is het zaak een film te kijken die af en toe wegzakken verdraagt. Ofwel, iets kiezen dat ik al vaak gezien heb. Om er toch een interessante twist aan te geven heb ik Robocop met het audiocommentaar bekeken van Paul Verhoeven, scenarist Ed Neumeier…
  • Rocketman 2 oktober 2022 Deze biopic over Elton John vertelt niet het hele verhaal over zijn leven. De film start en eindigt met een sessie in een afkickkliniek, in 1983. Elton John komt daar, in een outrageous costume, binnenstormen en vertelt in flashbacks zijn leven. Beginnend met zijn jeugd in de jaren vijftig in…
  • Rocky 28 november 2011 Ik kijk naar Rocky omdat ik net in Philadelphia geweest ben en er aan herinnerd werd dat de film zich daar afspeelt. Voor het Philadelphia museum of art staat een standbeeld van hem en het is ook op die lange trappen waar ik menig fan tegen kwam die op eenzelfde…
  • Rogue One 7 mei 2017 Hoog fungehalte, dit eerste deel uit wat de anthologyreeks van Star Wars moet worden. Dit zijn spin-off films die buiten de algemene serie vallen (delen I-VII). In dit geval gaat het om een groep rebellen die de bouwplannen van de Death Star in handen moeten zien te krijgen. Tijdens het…
  • Rollerball 2 mei 2012 Net als in het oude Rome is het hoofdthema van deze bombastische science-fictionfilm brood en spelen. In een ronde arena met daarin een uit een flipperkast geleende lanceerbaan vechten twee teams, bestaande uit rollerskaters en motorrijders, om een ijzeren bal die ze in een magnetisch gat moeten zien te krijgen.…
  • Rolling Thunder 4 december 2012 Paul Schrader was 'on a roll' in de 70's. Als een maniak schreef hij het ene script na het andere, alsof hij wat goed te maken had of zichzelf wilde bevrijden van iets. Zijn eerste 4 scripts zijn erg gewelddadig en je hoeft geen Freud te heten om daar wat…
  • RRR 11 februari 2023 Van de ene drie uur durende spektakelfilm naar de andere drie uur durende spektakelfilm. Tot zover de overeenkomsten tussen de laatste Avatar en dit geweldige avontuur uit India. Van Hollywood naar Bollywood, of Tollywood moet ik eigenlijk zeggen. Films die gemaakt worden in de regio rond Haiderabad waar de taal…
  • Rundskop 21 februari 2012 Het schijnt dat hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts voor zijn rol een Robert DeNiroke heeft gedaan; 27 kilo aangekomen én hij heeft een plat Limburgs dialect aangeleerd. Ik zie m voor het eerst dus kan niet oordelen, maar dat hij een sterke rol neerzet die waarachtig dreigend en tragisch is, is een feit. Rundskop lijkt…
  • Rush 19 maart 2014 Mooie verfilming van de strijd tussen twee stijlen: de flamboyante levensgenieter James Hunt en de zwijgzame controlefreak Niki Lauda. Hart versus hoofd, testosteron versus discipline. Het scenario is prima en weet de rivaliteit op meerdere fronten te illustreren. De wereld van de Formule 1 (de racestijl, de circuits en de…
  • Scandal 4 januari 2010 Akira Kurosawa was een begenadigd schilder, maar dat is niet de enige reden dat hij zich zal hebben geïdentificeerd met zijn hoofdpersoon in Scandal (1950). Deze felle aanklacht tegen de Japanse roddelpers moet gevoed zijn door persoonlijke ervaringen. Kunstschilder Ichiro Aoye (Toshiro Mifune) en zangeres Miyako Saijo ontmoeten elkaar bij toeval…
  • Scanners 7 oktober 2014 Ik ben een tijdje geleden naar de grote overzichtstentoonstelling van David Cronenberg in EYE geweest. Die is inmiddels weer doorgereisd maar er is nog wel een mooie website in de lucht waarin het fijn ronddwalen is. Los van het feit dat het heerlijk is om via props, kostuums, promotiemateriaal, etc…
  • Scaramouche 24 november 2012 Een film die al zo lang bij me is als ik me kan herinneren, omdat ik m als kind al met pa zag en we er beiden verrukt over waren. Door de tijd waarin het verhaal speelde, door alle intriges, door de kostuums en de mooie vrouwen (met oa een…
  • Schizopolis 2 december 2011 Ik had al veel van Steven Soderbergh gezien maar deze nog nooit. Gelukkig draaide hij in het vernieuwde en nog niet geziene Worm, zodat ik mijn nieuwsgierigheid dubbel kon voeden. Na zijn sensationele succes met sex, lies and videotape maakte hij een aantal interessante films die het commercieel echter een…
  • Schneider vs Bax 20 juni 2015 De mengeling van bittere ernst, menselijke onmacht en gortdroge humor werkt ook hier weer als een tierelier. Alex van Warmerdam weet hoe hij dit moet doseren, liefst in een echt aandoende maar in wezen compleet kunstmatige omgeving. De plek waar het drama zich ditmaal afspeelt is een geïsoleerd vakantiehuis aan…
  • Scott Pilgrim vs. the World 7 februari 2011 Scott Pilgrim (22) is een aardige jongen, speelt bas in de hippe band Sex Bob-omb en hij doet het goed bij de meisjes. Maar het is allemaal nog vrij onschuldig. Zeker met zijn laatste aanwinst, de 17-jarige scholiere Knives Chau. Het blijft beperkt tot samen platenbakken doorneuzen en dancegames spelen.…
  • Se7en 8 februari 2012 Het is een aantal jaar geleden dat ik m zag en bij het herzien van Se7en valt me weer op hoe nihilistisch en misantropisch Finchers (en die van scenarioschrijver Andrew Kevin Walker) visie op de Westerse cultuur is. De zoektocht van detectives Somerset (Morgan Freeman) en Mills (Brad Pitt) naar de…
  • Secretary 20 juli 2012 Naar aanleiding van de hele SM hype rond 50 Shades of Grey en de mogelijke verfilming daarvan kijk ik weer eens naar de film die 10 jaar geleden al een overtuigende gooi deed naar het eerste geslaagde 'romantische edoch sadomasochistische relatiedrama'. In Secretary is Maggie Gyllenhaal (die echt fantastisch is…
  • Senna 9 maart 2012 Ik kan niet echt zeggen dat ik een Formule 1 fan ben. Vroeger, toen ik nog met regelmaat naar Studio Sport keek, werd ik er wel door geboeid als er weer eens een samenvatting van een race werd uitgezonden. Maar toen de sport naar de commercielen ging, waar de liefhebbers…
  • Seven Psychopaths 2 oktober 2013 Waar deze film over ging valt echt niet samen te vatten (een ontvoerde Shih Tzu in elk geval) maar vermakelijk was het wel. SP schaart zich onder dat aparte genre films-over-films, maar doet dat op een eigenzinnige manier. Het lijkt wat op Charlie Kaufman's Adaptation. Ook hier zit een scriptschrijver (Colin Farrell)…
  • Shallow Grave 14 juli 2012 De debuutfilm van Danny Boyle mag er bijna 20 jaar na release nog steeds zijn, al is het wel een typisch voorbeeld van style-over-substance. Hij lokt ons het verhaal in met de grappige openingsscenes waarin drie flatbewoners een vierde zoeken voor een leegstaande kamer. Die flat oogt als een veelgekleurd…
  • Shame 6 mei 2012 Het voordeel van wachten met het bekijken van een populaire film is dat je weer met enigszins frisse ogen kan kijken. Als ik Shame tijdens het IFFR had gezien was ik meegelift op de hype. Nu kan ik met een gerust hart zeggen dat die hype terecht was. Steengoed. Al…
  • Shanghai Blues 23 januari 2010 Hark Tsui wordt wel de Steven Spielberg van Azië genoemd. Net als zijn Hollywood-tegenhanger is de regisseur verantwoordelijk voor vele blockbusters en ook hij wist de carrières van veel acteurs die nu sterren zijn, een eerste duw te geven. Hij is thuis in elk genre denkbaar en voortdurend bezig om…
  • Sherlock Holmes: A Game of Shadows 15 juni 2012 Een actiefilm in een klassiek jasje. Nog meer dan zijn voorganger is deze Sherlock Holmes een achtbaan die door het Victoriaanse Engeland (en Parijs en Zwitserland) dendert. Je ziet wel wat van het Londen van 1895, maar dan moet je wel goed opletten. In alles is dit vervolg net wat…
  • Shirley 2 januari 2021 Bijzondere mix van biografie en fictie, deze film die weer is gebaseerd op de gelijknamige roman van Susan Scarf Merrell. Daarin landt het fictieve echtpaar Rose en Fred Nemser middenin het huwelijk van auteur Shirley Jackson (Elizabeth Moss) en literatuurcriticus en -docent Stanley Hyman (Michael Stuhlbarg). Maar wat er precies…
  • Shokuzai 7 augustus 2013 Op de valreep want het was de laatste dag dat deze 270 minuten durende trip in LV draaide. De zaal zat verbazingwekkend vol: ik schat zo'n 20 kijkers. En volgens mij zijn die allemaal blijven zitten. Terecht ook. Shokuzai (boetedoening) is een prachtige mix van reality en fantasy waarin je…
  • Shutter Island 21 augustus 2010 Ik heb het bekijken van de laatste Scorsese steeds uitgesteld tot ik het boek van Dennis Lehane had gelezen. Dat bleek een goede zet want het is een echte page turner die me steeds op het verkeerde been wist te zetten. In de verfilming is dat toch minder goed uitgewerkt.…
  • Sicario 19 mei 2016 Het is vreemd om te zeggen over een film waarin zoveel keihard geweld voor komt en waarin dood en verderf altijd aanwezig zijn, maar er hangt een soort mystieke sfeer in Sicario. Zen bijna. Dat komt omdat er nauwelijks gehandeld wordt. Zeker niet door FBI-agente Kate Macer (Emily Blunt). Zij…
  • Side by Side 15 mei 2014 Interessante docu over de ontwikkelingen in de digitale cinema, met aandacht voor camera's maar ook voor montage, colour-coding, after effects, digitale distributie en projectie. Analoge film lijkt ten dode opgeschreven, of toch niet? En als dat zo is, is dat dan erg? Vanaf de opkomst van de eerste DV-cams tot…
  • Sightseers 20 februari 2013 Het is een beetje vreemd wellicht om de nieuwste van Ben Wheatley als uitnodigende folder voor een zomervakantie te zien, maar dat is wel een beetje zoals het gegaan is. 'Die wil ik wel zien, want het gaat over een kampeervakantie in Engeland. En hij lijkt me ook wel grappig.'…
  • Silent Running 14 januari 2022 50 jaar geleden verscheen het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome. De centrale boodschap daarin was dat er binnen honderd jaar grote problemen zouden ontstaan door de bevolkingsgroei en de industriële productie als de westerse maatschappij in hetzelfde tempo door bleef consumeren. In 1972 verscheen er…
  • Silver Linings Playbook 30 november 2013 Het is een moeilijk deze film los te zien van de hele Oscarhype eromheen en de beeldjes die ervoor uitgereikt zijn in maart. Nu zit je toch te checken of het allemaal wel voldoet aan de verwachtingen. Maar Silver Linings Playbook komt ver. Vooral door het getoonde acteerwerk. Ik had…
  • Skoonheid 1 februari 2012 Het kabbelende bestaan van een in de apartheidsperiode opgegroeide blanke Zuid-Afrikaan slaat op hol als hij verliefd wordt op de zoon van een oude vriend. Een indrukwekkend portret van een op leugens gebaseerd leven met een fantastische hoofdrol. François van Heerden (Deon Lotz) heeft het als blanke, conservatieve Zuid-Afrikaan goed voor…
  • Skyfall 30 juni 2013 Met de introductie van Daniel Craig als James Bond in Casino Royale werd er al een compleet nieuwe versie van 007 gelanceerd, maar in Skyfall wordt zowel het personage als zijn bestaan in (en de opzet van) de Secret Service opnieuw gedefinieerd. Bond heeft roots en zowaar een ouderlijk huis.…
  • Slap Shot 1 juli 2021 Regisseur George Roy Hill maakte samen met Paul Newman (en met Robert Redford) twee enorme hits. Films die je met recht klassiekers kan noemen: Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) en The Sting (1973). Het ligt niet direct aan het ontbreken van Redford maar Slap Shot is wel wat…
  • Slither 17 oktober 2009 Horror waarbij ook gelachen mag worden. Het is een genre dat zich in de jaren 80 ontwikkelde met films als Gremlins, An American Werewolf in London, Fright Night, Re-Animator, Tremors, Braindead, Night of the Creeps, en Evil Dead II. Regisseur James Gunn beweerde echter dat zijn invloeden vooral uit de…
  • Slumdog Millionaire 13 april 2010 Jaja, eindelijk gekeken. Dat is nog eens achter de feiten aanlopen. Maar ja, zoveel heb ik nou ook weer niet gemist. Het is een goed gemaakte film met veel vaart en het concept van het ophangen van het levensverhaal van Jamal, Salim en Latika aan de vragen uit Who wants…
  • Snowpiercer 15 april 2014 Runaway Train met Koreanen. Ik vond m toch wat tegenvallen. Wat Runaway Train zo sterk maakte is de nadruk op het fysiek afzien in de kou en de intense haat die Manny (Jon Voigt) overeind houdt. Hoe verwerpelijk zijn personage ook is, hij sleept je mee tot het bittere einde.…
  • Somebody up there likes me 11 juli 2009 Prachtige bio over bokser Rocky Graziano met een schitterende hoofdrol van Paul Newman. Newman kreeg een unieke kans om zijn eerste hoofdrol te spelen toen James Dean, voor wie de rol in eerste instantie bedoeld was, om het leven kwam tijdens een auto-ongeluk. Newman werd een ster en de rest…
  • Somersault 28 oktober 2009 Heidi is jong en mooi. Een klassieke Lolita lijkt het, als ze toenadering zoekt tot de vriend van haar moeder. Tegelijkertijd is duidelijk dat ze ook niet precies weet waar ze mee bezig is. De hoogoplopende ruzie leidt tot het vertrek van Heidi, die uiteindelijk in het gehucht Jindabyne belandt.…
  • Son of Saul 8 november 2015 Hoe vreselijk en aangrijpend het lot van de slachtoffers ook is, het verhaal van Saul raakt me toch niet echt. Het is allemaal erg goed gemaakt en door de zeer subjectieve cameravoering wordt je als kijker ook goed meegevoerd in de persoonlijke zoektocht van de hoofdrolspeler. Maar ik betrap me erop dat ik afdwaal.…
  • Sonny Boy 16 september 2011 Deze verfilming van het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl scheen wel mooi te zijn had ik begrepen. Aangrijpend in elk geval. Maar ik vond het toch erg tegen vallen. Even een synopsis: in de twintiger jaren ontmoet de jonge, uit Suriname afkomstige, Waldemar Nods in Nederland de oudere…
  • Sorcerer 12 mei 2015 William Friedkin's Sorcerer was niet bepaald een boxoffice succes. Ook door critici werd de film niet binnengehaald als het nieuwe meesterwerk van de maker van The Exorcist en The French Connection. Maar bijna veertig jaar later durf ik Sorcerer wel onder Friedkins beste te scharen. Schitterend. Sorcerer ging vlak na Star…
  • Sound of Metal 17 juni 2021 Een kleine film die door alle Oscaraandacht ineens heel groot wordt. Sound of Metal is een heel ander soort film dan Nomadland maar beide zijn kleine producties die in een enorme marketingstorm op de schouders gehesen worden als vaandeldragers van de betere cinema. Terecht overigens. Sterke films met een krachtig…
  • Source Code 23 augustus 2011 Inventieve kruising van het 'what if' concept zoals getoond in films als Kieslowski's Blind Chance, Harold Ramis' Groundhog Day of Tykwers Lola Rennt, en het realtime principe dat te zien is in bv Timecode van Mike Figgis of Nick of Time van John Badham. Regisseur Duncan Jones toont dit in…
  • Spectre 6 december 2015 De term 'ouderwets vermaak' is nogal eens gevallen in de besprekingen van de laatst Bond. Die term moet dan vooral in relatie tot Skyfall gezien worden, waarin James Bond een verleden bleek te hebben en er ruimte kwam voor veel gepsychologiseer rond zijn personage. In die zin is Spectre inderdaad traditioneler.…
  • Spellbound 25 oktober 2023 Alfred Hitchcock was een van de eerste regisseurs die psychoanalyse en de theorieen van Freud in zijn films verwerkte. Issues die diep in de mens verborgen zaten en er alleen via therapie uit konden komen, vormden voor Hitch een onweerstaanbaar onderwerp. Spellbound is daar het eerste echte voorbeeld van. De…
  • Spider-Man: Homecoming 28 april 2018 Afgelopen week stond er een stuk in de Volkskrant over het Marvel Cinematic Universe. Het grote plan van producent Kevin Feige begon in 2007 toen hij werd aangesteld als hoofd productie bij Marvel. Hij was al eerder als co-producent mede-verantwoordelijk voor films als X-men, X2, Hulk en Daredevil maar hij…
  • Spotlight 2 maart 2016 Een Oscar voor Beste film schept verwachtingen. Die maakt Spotlight waar. Het verhaal over een team van onderzoeksjournalisten dat kindermisbruik door katholieke priesters in Boston boven water wil brengen, is meeslepend van begin tot eind. Vergelijkingen met de godfather van dit genre, All The President's Men, liggen voor de hand maar Spotlight kan…
  • Staking 22 september 2009 Staking is het debuut van Sergei Eisenstein, het filmisch icoon van de bolsjewistische revolutie en van de experimentele montagetechnieken die toen werden geïntroduceerd. Elke filmmaker is sindsdien schatplichtig aan het baanbrekende werk van hem en zijn collega's.  Eisenstein was opgeleid als architect en technicus, maar hij hervond zichzelf toen hij bij het Proletkult (volks)theater verzeild raakte.…
  • Stanley Kubrick: The Exhibition + retrospectief 22 juni 2012 Tussen 21 juni en 9 september besteedt EYE aandacht aan de legendarische regisseur Stanley Kubrick in de vorm van een unieke tentoonstelling en een uitgebreid retrospectief. Ik kijk terug op de carrière van een man die net zo boeiend is door wat hij niet heeft gemaakt als wat wel. 'If I had my…
  • Star Trek en Star Trek Into Darkness 18 oktober 2013 Ik heb beide remakes / prequels / sequels / reimaginings van Star Trek binnen een paar weken van elkaar gezien dus ik maak er 1 stuk van. De verhalen lopen in elkaar over en ze hebben ook precies dezelfde toon. Een toon die uitschreeuwt: aan de kant allemaal, hier komen…
  • Star Wars – The Force Awakens 22 december 2015 Ik huil niet mee met de wolven die melden dat deel 7 zo goed is dat hij de vorige drie delen doet verbleken. Star Wars: The Force Awakens is inderdaad beter dan delen 1, 2 en 3 (die met Jar Jar Binks, Palpatine, Grievous en andere vage types) maar dat komt vooral…
  • Star Wars: The Last Jedi 10 mei 2018 Het is niet helemaal eerlijk maar na het zien van Blade Runner 2049 gisteren voelt Star Wars: The Last Jedi als een wat kinderachtige film die van climax naar climax rent. Maar Star Wars films leven in een eigen universum waarin Dark Forces, Evil Empires en First Orders voortdurend de…
  • Star Wars: The Rise of Skywalker 12 juni 2020 Ik vond m niet eens zo slecht. Er is veel kritiek geweest op deze laatste aflevering van de 9-delige Star Wars saga, maar wat mij betreft was het vooral meer van hetzelfde. Er zit een verhaallijn in maar het voelt voortdurend als een herhaling van zetten. De training van Rey…
  • Starcrash 26 januari 2010 Voordat ik me in het high culture-geweld van het IFFR stort leek het een mooi moment om iets lows te kijken. En veel lager dan Starcrash krijg je ze niet. In de nasleep van het succes van Star Wars kwam er een hoop scifi films uit die in wilden haken…
  • Stardust 5 juni 2010 Verfilming van de gelijknamige fantasyroman van Neil Gaiman over een magische wereld die naast de echte bestaat, slechts gescheiden door een muur. Stardust is een lieve film, in de stijl van Narnia en The Princess Bride, waar het meer om de romance en sfeer gaat dan om veldslagen en allerlei…
  • Starred Up 26 mei 2014 In dit harde en rauwe gevangenisdrama krijgt het begrip vader-zoonrelatie een geheel nieuwe betekenis. Beiden zitten namelijk in de gevangenis. Dezelfde gevangenis. Vader Neville zit er al jaren en komt er, volgens eigen zeggen, ook nooit meer uit. Zoon Eric wordt overgeplaatst vanuit een jeugdgevangenis omdat hij daar niet meer…
  • Stella’s oorlog 27 november 2009 Maartje Remmers, die ik al vele malen op het toneel heb gezien met haar gezelschap Wunderbaum, doet erg haar best. Maar ze kan de film niet redden. Stella's oorlog gaat over de nasleep van de deelname aan de missie in Afghanistan door Jur, Stella's man, en Twan, haar broer. Tijdens…
  • Stellet Licht 14 februari 2008 Stellet Licht begint met een hypnotiserend openingsshot van de zonsopkomst boven Chihuahua. Een fenomenaal begin, maar ook een illustratie van de technische bravoure waarmee regisseur Carlos Reygadas te werk gaat. Een illustratie van het ritme van de natuur waaraan de personages onderworpen zijn, en een directe verwijzing naar de bijbelse eerste…
  • Steve Jobs 4 november 2016 Sinds ik een column schrijf voor de MacFan ben ik in sterke mate geïnteresseerd in Apple en vooral de geschiedenis van het bedrijf. Ik ga de biografie van Isaacson nog lezen maar ik kijk nu al naar de film die erop is gebaseerd. Deze is totaal tegenovergesteld aan die zonnige…
  • Stop Making Sense 23 januari 2024 Vaak gezien, blijft genieten. De gelegenheid nu is de rerelease in de bios van de gerestaureerde versie. Van dat feit krijg ik overigens weinig mee, voor mn gevoel is dit nog steeds die oude vertrouwde concertfilm van een van de beste bands ooit. De grijns verscheen op mn gezicht bij…
  • Strange Invaders 7 oktober 2017 De titel is alvast goed. Deze SF-film uit 1983 is een luchtige variant op het klassieke Invaders from Mars uit 1953 waarin de inwoners van een stadje onder de invloed komen van  buitenaardse bezoekers. Ook Invasion of the Body Snatchers is een duidelijke referentie en ik moet daarnaast uiteraard denken…
  • Submarino 28 februari 2013 Ik heb Jagten nog niet gezien. Eerst de vorige film van eeuwig Festen-talent Thomas Vinterberg. En dat blijkt een heftige ervaring. Twee jongens (Nick en zijn niet nader genoemde jongere broer) worden in een aangrijpende proloog geïntroduceerd als ze zo'n jaar of 10 en 8 zijn. Hun alcoholistische moeder laat ze aan hun lot…
  • Suburbia 23 november 2010 Een update van de juvenile delinquent films uit de jaren 50, waarin een groep jongeren samenklit in verzet tegen een maatschappij die hen niet begrijpt. Suburbia (1983) is het debuut van Penelope Spheeris die hiermee doorgaat op het thema dat ze in haar fameuze documentaire The Decline of Western Civilization…
  • Sunrise 9 april 2016 Sunrise begint met een man die de Sirene aan zijn raam niet kan weerstaan. De geliefden ontmoeten elkaar in het maanlicht, kussen en dan gaat ze over tot het Grote Plan: is het geen goed idee als hij zijn vrouw vermoordt, jong en oh zo onschuldig? Zacht fluistert ze hem…
  • Sunshine 28 februari 2011 Voordat ik me aan 127 Hours waag eerst een eerdere film van Danny Boyle. De Britse regisseur is van alle markten thuis. Hij lijkt in die zin wel wat op Michael Winterbottom maar Boyle ligt een stuk minder zwaar op de maag. Met Sunshine overspeelt hij echter zijn hand, al…
  • Sunshine Cleaning 27 augustus 2009 Net terug uit de VS, dus dit vraagt om een wat lichtere film. Op de Pleinbios, dus relaxt met een drankje en een hapje naar de schoonmaakavonturen van twee zussen kijken die wel eens wat met hun leven willen doen. Van de makers van Little Miss Sunshine staat erbij, en…
  • Super 8 23 mei 2012 Het is wel te merken dat Steven Spielberg hier als producent een grote vinger in de pap heeft gehad. Super 8 is in alles een ode aan zijn films uit de periode 1977-1985, als regisseur maar ook als producent, waarin SF- en adventure-elementen gecombineerd worden met jeugdige branie, family values…
  • Superstar: The Karen Carpenter Story 3 oktober 2010 Bijzonder portret van Karen Carpenter waarin haar successen met The Carpenters maar vooral haar ondergang na een slopende strijd met anorexia worden getoond. Regisseur Todd Haynes laat in zijn tweede (korte) film zien wat er mogelijk is met beperkte middelen. Hoe beperkt? Nou, geen acteurs bijvoorbeeld. Superstar is een animatiefilm…
  • Suskind 3 mei 2014 Rondom 4 en 5 mei kijk ik altijd een oorlogsfilm, liefst een Nederlandse. Bioscoop of beamer zat er ditmaal niet in, maar in deze periode biedt de tv gelukkig altijd veel opties. Het werd Süskind. De recensies waren wel goed volgens mij maar ik vond m nogal tegenvallen. Dat ik…
  • Suspiria 21 februari 2019 Echt hoge verwachtingen had ik niet van deze remake/reimagining van de klassieke horrorfilm van Dario Argento. De reviews waren maar zozo, terwijl je met namen als regisseur Luca Guadagnino en actrice Tilda Swinton toch echt iets neer had kunnen zetten. Het grootse euvel van de film is dat Guadagnino niet…
  • Sweeney Todd 23 januari 2010 The Demon Barber of Fleet Street. Deze bewerking van de gelijknamige musical van Stephen Sondheim door Tim Burton schept hoge verwachtingen. Een macaber verhaal als dit, over een kapper die zijn bruid gestolen ziet worden en jarenlang verbannen wordt en terugkeert om wraak te nemen, is helemaal geschikt voor Tim.…
  • Swoon 10 juli 2009 Swoon, de debuutfilm van Tom Kalin, werd bij uitbreng in 1992 al snel in het hokje 'queer cinema' gestopt. Een hok waarin ook de rond die tijd uitgekomen films van Gregg Araki (The Living End) en Todd Haynes (Poison) belandden. Ook uit commerciëlere films uit dezelfde periode, zoals My Own Private Idaho en The Crying…
  • Synecdoche, New York 2 maart 2011 Een fascinerende maar vooral frustrerende film. Philip Seymour Hoffman is een neurotische regisseur van een gezelschap in Schenectady NY. Deze Caden Cotard is niet echt heel gelukkig met zijn leven maar hij slaat zich er zo goed en kwaad als het kan doorheen. In het begin van de film woont…
  • T-Men 10 november 2009 Deze vroege film noir van regisseur Anthony Mann gaat over twee agenten van het Treasury department (T-Men) die infiltreren in een grote valsemuntersbende. Mann start en eindigt zijn film bij het hoofdkantoor in Washington, en hij laat een hoge pief daar een inleiding geven over de 6 pijlers waarop die…
  • Take Shelter 27 februari 2012 Het gevaar ligt op de loer dat Michael Shannon voor de rest van zijn acteercarriere getypecast wordt als een licht psychotisch type dat zwijgen afwisselt met heftige uitbarstingen. Maar oh boy, wat kan hij dat goed. In Take Shelter is hij de zachtaardige Curtis die met vrouw en dochter ergens…
  • Taking Woodstock 3 juni 2010 Halfgeslaagde want wel erg lieve film van Ang Lee over de totstandkoming van dit legendarische festival. Elliot Tiber is de zoon van Joods-Russische immigranten die in een gat in de Catskills een armoedig motel runnen. Hij organiseert elk jaar een klein festival met een strijkje of iets anders luchtigs, maar…
  • Talk to Me 11 december 2023 Een horrorfilm maken is niet zo moeilijk (hoor mij nou), je moet gewoon voldoen aan een serie cliche's en zorgen voor flink wat schrikeffecten. Maar dat maakt het des te moeilijker om boven de middelmaat uit te stijgen. De Australische tweelingbroers Danny en Michael Philippou hebben daarom eerst flink geoefend,…
  • Tár 14 maart 2023 Regisseur Todd Field begint zijn film waar de meeste anderen eindigen: bij de aftiteling. Vaak loopt het publiek al weg tijdens die aftiteling, maar nu moet het wel kijken naar die lange lijst namen. Daarmee vraagt Field aandacht voor het feit dat het maken van een film een groepsproces is.…
  • Teeth 15 januari 2011 Vagina dentata. Oeps, daar staat het gewoon. Een mythe, maar tegelijk zo gruwelijk en bizar dat zelfs het lezen van een Wikipedia artikel al wat veelgevraagd lijkt voor een gemiddelde man. Niet voor Mitchell Lichtenstein (zoon van Roy). Hij maakt er een film over. In deze vreemde mengeling van horror…
  • Tellen de oude Franse meesters nog mee? 30 mei 2008 Claude Chabrol (1930) en Bertrand Blier (1939) gaan al lang mee en het is veilig om te stellen dat hun beste werk achter ze ligt. Maar ondanks de afnemende relevantie van hun films lijkt het te vroeg om ze daadwerkelijk met pensioen te sturen. Thematisch blijven ze zichzelf trouw en…
  • Tenet 8 september 2020 De COVID-19 film. Dat is toch het label dat de nieuwe Nolan heeft meegekregen. De eerste grote film die in de bios gaat draaien na de lockdown. Tenet moet in z'n eentje het wereldwijde zalencircuit zien te redden. Daar kan de film natuurlijk nooit aan voldoen. Maar in de basis…
  • Terugblik IFFR 2012 5 februari 2012 Nou. Liep dat ff wat anders dan ik had verwacht. Voelde me niet zo lekker op de 1e dag maar ik dacht dat het wel beter zou worden. Vrijdag en zaterdag was dat ook zo, maar tijdens Miss Bala, in een overvolle Oude Luxor op zaterdagavond, ging het helemaal mis.…
  • Thank you for smoking 10 juli 2009 Als niet-roker is het kijken naar de constant rokende mannen in Mad Men nogal vervreemdend. Waarom steeds die stinkende staaf opsteken denk je dan. Thank you for smoking is een satire over een beminnelijke tabakslobyist die onvermoeibaar strijd voor het recht om er een op te steken. Erg grappig, zeker…
  • The 39 Steps 16 december 2009 The 39 Steps is een fascinerende vroege film van Alfred Hitchcock uit 1935, vijf jaar voordat hij de sprong naar Hollywood zou maken. Gebaseerd op het gelijknamige boek van John Buchan is de verfilming een speelse en ongedwongen thriller met plotfouten en een onevenwichtig tempo. Desondanks is het een meesterwerk,…
  • The Adjustment Bureau 1 augustus 2011 Redelijke sci-fi over de jonge politicus David Norris die op weg is naar een senaatszetel en dan de vrouw van zijn dromen tegenkomt. Helaas staat hun samenzijn niet in het levensboek wat voor ze is opgetekend, en dus komen de mannen van het Adjustment Bureau in actie. Deze agenten van…
  • The adventures of Tintin 2 maart 2012 Steven Spielberg moet genoten hebben van het maken van Tintin. De plot en tone, het karakter van de serial, de locaties en een aantal personages komen zo overeen met Indiana Jones dat hij vast  herinneringen opgehaald heeft aan het maken van die films. Je zou Tintin de ware opvolger van…
  • The Agony and the Ecstasy 21 januari 2016 Prachttitel natuurlijk. De extase komt hier van het hemelse dat Michelangelo op het gewelf van de Sixtijnse kapel wil schilderen, De kwelling zit op veel meer plekken. Om te beginnen wil deze renaissancistische meester helemaal geen schilder zijn. Hij wil beeldhouwen, alleen maar beeldhouwen. Zoveel wordt ook duidelijk tijdens de…
  • The Amazing Spider-Man 29 oktober 2012 Toen de film in de bioscoop verscheen was mijn eerste reactie: waarom in hemelsnaam nog een re-imagining van Spiderman? Maar ja, dan wordt je uiteindelijk toch nieuwsgierig hoe nieuwelingen Marc Webb (al zie ik dat hij 500 Days of Summer ook gemaakt heeft) en Andrew Garfield (die ik vooral ken…
  • The American 13 maart 2011 Tja, dat viel toch een beetje tegen. Het valt te prijzen dat Anton Corbijn na zijn liefdesproject Control iets heel anders wilde proberen, maar dat levert dan niet vanzelf een goede film op. The American is een soort thriller over huurmoordenaar/wapenmaker Jack (George Clooney) die uit het vak wil stappen…
  • The Andromeda Strain 8 mei 2014 Met The Andromeda Strain is iets vergelijkbaars aan de hand als met Logan's Run, die ik half jaar geleden (her)zag. In mijn herinnering is dit een van de betere SF-films, maar in de praktijk blijkt dit nogal tegen te vallen. In deze verfilming van het gelijknamige boek van Michael Crichton…
  • The Angels’ Share 10 oktober 2012 Grappig is de nieuwe film van Ken Loach zeker, maar de plot is nogal ongeloofwaardig en zit vol gaten. Ik heb me niettemin prima vermaakt. Robbie heeft nogal een kort lontje en hij slaat er bij het minste of geringste op los. Ondanks een flashbackscene in de film waar dit…
  • The Apartment 5 juni 2019 In het enorme kantoor van verzekeringsmaatschappij Consolidated Life Insurance Company in New York slijt C.C. 'Buddy' Baxter zijn dagen. Baxter is vrijgezel en heeft weinig anders dan zijn werk. Desondanks heeft hij geen grote ambities. Hij vindt het eigenlijk wel prima zo. Toch is er iets dan hem af doet wijken…
  • The Artist 14 mei 2012 Waar ik Hugo eerder vond tegenvallen en ik het met Marcel eens was dat het een beetje een Jeunet-ripoff is, valt ook deze grote Oscarwinnaar wat tegen. En zie ik vooral een ode aan de langere films van Charlie Chaplin en Buster Keaton, zonder de durf die deze twee legendes…
  • The Assassin 2 november 2008 De aankomst van vier Amerikaanse fregatten voor de kust van Japan in juli 1853 was een cruciaal moment in de Japanse geschiedenis. Admiraal Matthew Perry bracht een brief van de Amerikaanse president, die Japan met klem verzocht zich open te stellen voor buitenlandse handel na drie eeuwen vreedzame afzondering van…
  • The Autobiography of Nicolae Ceausescu 23 januari 2011 In deze essayistische tour de force word je als kijker drie uur lang ondergedompeld in het wereldbeeld van een totaalheerser die langzaam de weg kwijtraakt. Monumentaal en uniek. In het Roemenië onder Nicolae Ceausescu gold slechts één visie en werd naar één man geluisterd. Hoewel het tijdens zijn vijfentwintig jaar…
  • The Avengers 26 november 2012 Ik had me grondig voorbereid op The Avengers. Eerder zag ik namelijk beide Ironman films, The Incredible Hulk, Thor en Captain America. Maar uiteindelijk blijkt dat allemaal weinig uit te maken. De Aarde wordt bedreigd en dit groepje superhelden moet haar redden. Klaar. Black Widow en Hawkeye zijn de nieuwelingen…
  • The Bad News Bears 14 maart 2012 Morris Buttermaker (Walter Matthau) is een luie en stevig drinkende ex-honkballer die zijn dagen slijt als poolcleaner. Dan wordt hij gevraagd de Bears te coachen, een honkbalteam dat in de Little League speelt maar dat nauwelijks die naam mag hebben. Ze zijn een team omdat een lokale politicus ze als…
  • The Band Wagon 11 december 2009 Waarom is het toch dat comedies en musicals nooit in canonlijstjes komen? Zeker voor musicals geldt dat zowel critici als publiek (bij films dan, die van Van den Ende worden massaal bezocht) er met een boog omheen lopen. Andre Waardenburg is echter fan, en ik kan er zeker ook van…
  • The Beach Bum 30 april 2019 The Big Lebowski is het net niet, maar deze beach bum komt een heel eind. Waar Lebowski zichzelf half onder zeil hield met White Russians doet deze Moondog (Matthew McConaughey) dat met elke vorm van drugs die hij kan vinden. Verder doet hij weinig. Die lifestyle kan hij vol houden…
  • The Big Easy 7 juli 2010 Weinig diepgravende maar wel onderhoudende en grappige thriller/neo noir over corruptie binnen de New Orleans politie. Dennis Quaid is de rechercheur wiens familie al decennia in het korps zit en meedoet aan deze zaakjes. Hij weet niet beter dan dat het zo gaat. Ellen Barkin is de onervaren openbaar aanklaagster…
  • The Big Short 8 maart 2016 Actrice Margot Robbie (onder eigen naam, die van The Wolf of Wall Street) zit aan het begin van The Big Short in bad en legt uit wat subprime hypotheken zijn en wat going short betekent. Ik kan haar volgen, ondanks dat bad. Maar het wordt allengs complexer in dit vermakelijke maar ook pijnlijke…
  • The Bird with the Crystal Plumage 17 december 2010 In dit debuut van horrorgrootheid Dario Argento is Sam, een Amerikaan die voor een job tijdelijk in Italie is, getuige van een moordpoging in een galerie. Door de grote ramen ziet hij nog net een figuur in een zwarte jas verdwijnen. Het slachtoffer kruipt naar hem toe, bebloed en om…
  • The Birds 20 oktober 2022 James Brown wordt The Hardest Working Man In Show Business genoemd, maar Alfred Hitchcock kon er ook wat van. Vanaf zijn eerste dagen als regisseur van stomme films in 1925 en zijn mijlpaal Psycho in 1960 bracht de regisseur gemiddeld één film per jaar uit. Een razend tempo naar hedendaagse…
  • The Book of Eli 14 november 2011 Film ziet er mooi uit maar de plot is zo slordig en ongeloofwaardig dat de balans toch negatief wordt. Denzell Washington speelt een man die in een postapocalyptische wereld op weg is naar het Westen met in zijn rugzak een zeer kostbaar bezit: het laatste overgebleven exemplaar van de bijbel.…
  • The Box 10 november 2010 Richard Kelly heeft het zwaar in Hollywood, al doet hij zich dat vooral zelf aan. Na zijn veelbelovende debuut Donnie Darko, een film die het destijds redelijk deed maar inmiddels is uitgegroeid tot een cultfilm van jewelste, duurde het vijf jaar voordat het hem lukte een tweede af te leveren.…
  • The Bucket List 1 januari 2010 1 januari is een dag om uit te rusten, wat te wandelen en een makkelijk te verteren film te kijken. Met Pepijn en Boudewijn in de ochtend al naar Dinosaur en na het eten naar Junglebook gekeken. De late film werd The Bucket List. Ik had er niet veel van…
  • The Burglars 1 oktober 2023 Halverwege de film zitten inbreker Azad (Jean-Paul Belmondo) en politie-inspecteur Abel Zacharia (Omar Sharif) tegenover elkaar in een restaurant in Athene. De eerste had een steak frites voor zijn neus maar Zacharia laat het weghalen en vervangen door een enorm plateau met Griekse specialiteiten. Vervolgens begint hij alle geneugten van…
  • The Cabin in the Woods 30 augustus 2012 Heerlijke horrorfilm die speelt met genredefinities en daarmee nieuwe wegen opent zonder liefhebbers van zich te vervreemden. Debuterend regisseur Drew Goddard heeft de grootste lol in het hanteren van genreclichés om die vervolgens volledig te doen botsen met een The-Truman-Show-achtige gecontroleerde wereld waarin de tieners volgens een cynisch masterplan systematisch en…
  • The Caine Mutiny 7 mei 2008 The Caine Mutiny is een film met veel gezichten. Oorlogsfilm, rechtbankdrama, politiek pamflet en liefdesgeschiedenis. Deze samenwerking tussen Stanley Kramer en Edward Dmytryk, naar de Pulitzer-prijswinnende roman van Herman Wouk, overtuigt op bijna alle fronten. De jonge en onervaren marine-officier Willis Keith (Robert Francis) wordt op de Caine gestationeerd, een aftandse…
  • The Candidate 3 mei 2011 Geïnspireerd door de dood van Osama Bin Laden en de daarmee gestegen kansen van Barack Obama om herkozen te worden kijk ik naar een film over de machinaties achter de politieke verkiezingsmachine. Bill McKay (Robert Redford) is de zoon van een succesvolle ex-senator van Californië, maar heeft zelf absoluut geen…
  • The Chaser 30 augustus 2009 Al eerder gezien op het IFFR, maar een kans 'm nog een keer te zien op een groot doek laat ik niet voorbijgaan. Tot m'n verrassing staat deze keiharde Koreaanse thriller geprogrammeerd bij de Pleinbioscoop. Het is niet bepaald een publieksfilm en dat was te merken aan de opkomst. Wel…
  • The Cincinnatti Kid 20 november 2015 Heerlijke pokerfilm met een nog jonge en onversaagde Steve McQueen als de new kid on the block Eric Stoner in het New Orleans van begin jaren 30. Hij moet het opnemen tegen de levende legende Lancey Howard (Edward G. Robinson). De match wordt geregeld door de oudere Shooter (Karl Malden) die ooit net zo…
  • The Color of Money 9 augustus 2012 Het blijft toch enigszins cynisch dat Paul Newman een Oscar kreeg voor zijn rol als Fast Eddie Felson in het vervolg op The Hustler, de film waarvoor hij 25 jaar eerder al genomineerd was. Newman had al 6 (!) nominaties op zak toen de Academy eindelijk besloot hem die dan ook…
  • The Conjuring 31 oktober 2020 De Halloweenfilm voor dit jaar is een prima variant op het haunted house genre waarin de oude bewoners nogal gruwelijk aan hun einde zijn gekomen en de nieuwe de stuipen op het lijf jagen. Er wordt een echtpaar ingeschakeld dat veel ervaring heeft met dit soort zaken. Maar ook die…
  • The Cooler 13 oktober 2011 Eindelijk eens een hoofdrol voor William H Macy. Al is hij wel getypecast. Hier speelt hij Bernie Lootz, een gokker die zoveel ongeluk heeft dat hij van een gelukshand van een ander een slechte hand met kaarten kan maken als hij alleen al aan de speeltafel komt staan. Casino-eigenaar Shelly…
  • The Core 19 januari 2010 Totaal ongeloofwaardige maar daardoor des te leukere sci-fi over een storing in de buitenkern van de aarde. Volgens de dynamotherie zal het aardmagnetisch veld dan verstoord worden wat er weer voor zal zorgen dat kompassen, navigatie-appatuur en allerlei andere computergestuurde systemen niet meer werken. En dat zou nog maar het…
  • The Cove 14 december 2010 Deze documentaire over de slachting van dolfijnen in de Japanse kustplaats Taiji draaide het afgelopen jaar met groot succes in het festivalcircuit. Dat succes is begrijpelijk. The Cove is opgebouwd volgens de wetten van de suspense film met cliffhangers, veel suggestieve beelden, nacht- en verborgen camera's en achtervolgingen. De pogingen…
  • The Curious Case of Benjamin Button 17 oktober 2009 Pas toen hij zich bekeerde tot een biografische geschiedenis met veel sentiment en levensvragen keerde het Oscartij voor David Fincher. Hoewel hij vooral voor Se7en, Fight Club en Zodiac veel terechte kritische waardering kreeg, waren zijn films voor een groot publiek thematisch nogal heftig en wist de Academy niet goed…
  • The Dark Knight Rises 8 december 2012 Na een lange en vaak overdonderende zit blijf ik met gemengde gevoelens over deze afsluiter van de trilogie achter. Christopher Nolan weet zijn verhaal niet echt goed rond te krijgen en de film zit vol kleine plotfoutjes en onlogische (acties van) personages. Maar als je daaroverheen stapt dan verveel je je…
  • The Day After 22 mei 2022 De rampenfilm to end all rampenfilms. In dystopische spektakelfilms gaat de wereld meestal spectaculair ten onder, maar die ondergang is geworteld in fantasie. Ook vormt die ondergang meestal het decor voor een heroïsche strijd van een groepje overlevenden. Maar in 1983 is er een film gemaakt over een reëel doemscenario.…
  • The day the earth stood still 22 maart 2000 Een heerlijke lentedag in Washington, D.C. We schrijven het jaar 1951, en er zijn wel een aantal misstanden in de wereld waar de gemiddelde godvrezende all american liever niet bij stil staat. Opnieuw is er een oorlog waar de USA als scheidsrechter en vredestichter in verzeild is geraakt. In het…
  • The Death of Stalin 11 oktober 2021 Charlie Chaplin en Ernst Lubitsch wisten al tijdens WOII dat een dictator maar het beste geparodieerd kan worden. The Great Dictator en To Be or Not to Be zijn vroege voorbeelden van een satire over een megalomaan leider van een totalitair regime. Woody Allen deed er met Bananas (over een…
  • The Descendants 28 juli 2012 Alexander Payne blijft groeien. Zijn vroege films (Citizen Ruth en Election) konden nog wel eens een overdaad aan satire bevatten waardoor het dramatische element wat achter bleef. Hij wist die satire vervolgens goed vast te houden in zijn dramedy's About Schmidt en Sideways, waardoor die films sterke visies op menselijke relaties…
  • The Dig 2 april 2021 Sutton Hoo. De een zal zeggen 'huh?', de ander ziet direct een beeld voor zich van een enorme goudschat die staat te blinken in het British Museum. Sutton Hoo is een plaatsje in de buurt van Ipswich waar in 1938/1939 een opgraving plaats vond die zou resulteren in de grootste…
  • The Double 4 januari 2015 En dan was er nog die andere dubbelgangerfilm van 2014. The Double deelt wat elementen met Enemy, de ander als betere/socialere/geslaagdere versie van jezelf bijvoorbeeld, maar is toch een heel andere film. Deze bewerking van een verhaal van Fjodor Dostojevski is veel romantischer maar in zekere zin net zo donker. Simon…
  • The Driver 26 februari 2022 Kaler kan een film niet zijn. Alle personages hier zijn gepolijste abstracties. De Driver zelf, de Speler (Isabelle Adjani) en de Detective (Bruce Dern) zijn naamloos en hebben geen ander bestaan dan dat van hun professie. De bestuurder rijdt, de speler speelt en de detective jaagt. De bestuurder is goed…
  • The Eiger Sanction 8 december 2020 Clint Eastwood als universitair kunstdocent met een verleden als bergbeklimmer en huurmoordenaar voor de CIA (of iets schimmigs dat erop lijkt). Dat kan niet mis gaan toch? Jawel dus. The Eiger Sanction is een clichematige actiethriller over een man die nog eenmaal een klus moet doen zoals hij die vroeger…
  • The Evil Dead 30 oktober 2022 Het debuut van Sam Raimi uit 1981 wordt alom erkend als een horrorklassieker. Met minimale middelen maakte hij een film met maximale impact. Maar veertig jaar en talloze navolgers later, is die impact toch anders. De special effects waren erg goed voor het budget waar Raimi mee werkte, maar ze…
  • The Exorcist 31 oktober 2018 Dat was een mooie verrassing. Een eenmalige vertoning in Pathe Buitenhof vanwege Halloween. In de director's cut, al voegt die wat mij betreft weinig toe. The Exorcist is een unieke en gedurfde film. Nog steeds, 45 jaar na de release. Ik heb deze zomer de autobiografie van William Friedkin gelezen…
  • The Expendables 11 januari 2011 Een actiefilm over een stel huurlingen op leeftijd die nog eenmaal een grote klus gaan doen klonk, ondanks het clichématige uitgangspunt, best aantrekkelijk. Ik verwacht actie, humor en vooral veel zelfrelativering. En met die cast (Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Mickey Rourke, Dolph Lundgren, Eric Roberts en zelfs Arnold Schwarzenegger)…
  • The Fall 24 oktober 2010 Visueel aantrekkelijke maar verder niet echt geslaagde avonturenfilm over een groep fantasiefiguren die op zoek gaan naar de slechte gouverneur Odious omdat die hen allen iets heeft aangedaan. Dit alles wordt uit de doeken gedaan in een raamvertelling. De gewonde stuntman Roy vertelt in een ziekenhuis in Los Angeles in…
  • The Favourite 14 januari 2019 Barry Lyndon meets Monty Python. Heerlijke absurditeit aan het Britse hof begin 18e eeuw, waarin manipulatie, machtsmisbruik, seks, jaloezie, verraad en vulgariteiten de dagelijkse agenda bepalen. Koningin Anna is omgeven door clowns maar ze is ook een getraumatiseerde vrouw die overal buiten wordt gehouden en snakt naar liefde. Liefde die…
  • The Fighter 26 maart 2012 Twee broers groeien op met een dominante moeder en met als enige vooruitzicht een bokscarriere om aan de grauwheid van Lowell, een industriestad in Massachusets, te ontkomen. Micky Eklund, de oudste, leek bijna te slagen: in 1978 bokste hij tegen Sugar Ray Leonard en wist de legendarische bokser zelfs te…
  • The Flight of the Phoenix 30 oktober 2017 Robert Aldrich was al een zeer ervaren regisseur met een aantal classics op zijn naam toen hij met deze 2,5 uur durende survivalfilm kwam. Veteraan Jimmy Stewart heeft de lead als de piloot die zijn vliegtuig wegens motorproblemen moet laten crashen in de woestijn zonder zijn crew de dood in…
  • The Fortune Cookie 20 augustus 2012 Heerlijke comedy van Billy Wilder met de twee volledig aan elkaar gewaagde acteerkanonnen Walter Matthau en Jack Lemmon op het toppunt van hun kunnen. Al meerdere malen gezien maar hij blijft leuk. De film opent met een american-footballwedstrijd waarvoor Harry Hinkle (Lemmon) cameraman langs de lijn is. Bij een aanval…
  • The Founder 20 november 2020 Ik heb een zwak voor biopics. Of verfilmingen van een deel van iemands leven. Het is alsof je een documentaire kijkt maar dan in gedramatiseerde vorm. Heel goede films zijn het meestal niet omdat er vaak veel verteld moet worden en karakterontwikkeling en onverwachte elementen er wat bij in schieten.…
  • The Fountain 9 maart 2010 Telkens uitgesteld, het bekijken van deze 'flop' van Darren Aronofsky. Ik zeg flop omdat het geen commercieel succes was en de film door critici unaniem is neergesabeld. Het argument was dan vooral dat het te zweverig zou zijn, het verhaal niet te volgen was en de boodschap clichématig. Maar als ik…
  • The Game 30 december 2022 Het is wel toepasselijk om deze film te kijken rond Kerstmis. The Game is namelijk een variant op A Christmas Carol, de allegorie over de vrek Ebenezer Scrooge die in de nacht voor Kerstmis een aantal dromen heeft en daardoor tot inkeer komt. Hier is de vrek investeringsbankier Nicholas Van…
  • The Ghost Writer 8 oktober 2010 Ik heb genoten van de nieuwe Polanski. De regisseur kan als geen ander een thema en plot dat op het eerste gezicht wat afgezaagd is op een hoger plan trekken. Er valt ook wel wat aan te merken op het verhaal, maar als je dat doet ga je voorbij aan…
  • The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest 4 november 2010 Hoewel iets beter dan deel 2 lijdt de afsluiting van de trilogie aan hetzelfde euvel als voorgaande delen: weinig tot geen inzicht in motivaties van personages, stereotyperingen, veel losse ploteindjes en een fanatisme grenzende gehechtheid aan een protagonist die maar niet interessant wil worden. Waar Stieg Larsson cq de filmmakers…
  • The Girl Who Played with Fire 30 oktober 2010 Het tweede en derde deel van de Millenniumtrilogie heb ik niet gelezen dus de verfilmingen beoordeel ik los van het boek. Deel twee, Flickan som lekte med elden, gaat verder waar deel een is geëindigd. Lisbeth Salander is de wereld rondgereisd en keert terug naar Stockholm. Daar wordt ze al…
  • The Girl with the Dragon Tattoo 26 oktober 2010 Ofwel: Män som hatar kvinnor. Verwarrend allemaal. Mannen die vrouwen haten, dat is de letterlijke vertaling van de Zweedse titel van het eerste deel uit de trilogie van Stieg Larsson. Maar de internationale titel is The Girl with the Dragon Tattoo. Blijkbaar is het origineel wat te controversieel. Waarom, ik…
  • The Girl with the Dragon Tattoo 19 maart 2012 Nu zit ik verdorie toch weer te kijken naar Stieg Larsson productie. Ik vond het eerste boek maar zozo, vandaar dat ik de andere twee heb laten zitten. Zijn stijl spreekt me gewoon niet aan, al kan ie wel een mooi plot neerzetten. De Zweedse verfilming van dat boek was…
  • The Go-Go’s 26 mei 2021 Ze waren korte tijd enorm beroemd maar gingen ten onder als gevolg van klassieke bandconflicten als gedoe om geld en enorme druk van buitenaf. In die zin waren The Go-Go’s niet uniek maar hun samenstelling was dat wel. Deze vijf meiden waren de enige all-girl groep die het lukte om…
  • The Godfather 28 oktober 2011 Er wordt altijd veel gepraat over The Godfather maar wordt ie ook wel eens bekeken? Nou, door mij wel. Zeker als een zeker iemand roept dat ze deze klassieker nog nooit gezien heeft. Dus, daar gaan we nog een keer. Genieten van de bedachtzame maar uiterst slimme Marlon Brando die…
  • The Godfather II 23 november 2011 Wat voor deel 1 geldt gaat wellicht nog meer op voor 2: een film die altijd genoemd wordt in de lijst van beste films ooit maar niet zo vaak ook daadwerkelijk wordt bekeken. Deels zal dat te maken hebben met de lengte: 200 minuten gaat je niet in de koude…
  • The Godfather III 14 december 2011 Het derde deel is dan wel het minste van de drie maar er valt niettemin veel te genieten in deze afsluiter. Bij het herzien valt vooral de schaal op waarop alles gebeurt. De Corleones hebben zo goed geboerd dat de honderden miljoenen inmiddels over tafel vliegen. Michael wil niets liever…
  • The Golden Compass 4 januari 2012 Nieuwsgierig geworden door de boeken van Philip Pullman die ik de kast van I zag staan hebben we ons geworpen op de verfilming ervan. Nou ja, van het eerste deel dan. Iets waar ik pas achter kwam toen The Golden Compass afgelopen was. Maar ik zal niet weten hoe het…
  • The Goonies 2 september 2022 Een serie als Stranger Things en een film als Super 8 grijpen terug op de SF- en adventurefilms uit de jaren tachtig over tieners die bizarre avonturen meemaken in smalltime America. Denk aan ET, The Gremlins, Stand by Me, Explorers en The Lost Boys. Een andere hoeksteen van dat genre…
  • The Grand Budapest Hotel 4 april 2014 Misschien nog wel beter dan al die andere toppers van Wes Anderson. Rushmore blijft mijn favoriet maar deze komt dichtbij. Zoals altijd creëert Anderson een volledig kunstmatig universum dat toch volledig echt aan doet. Hij neemt zijn wereld volstrekt serieus waardoor je er als kijker gemakkelijk in mee kan gaan.…
  • The Grapes of Wrath 10 januari 2013 Ik lees Reizen zonder John waarin Geert Mak 50 jaar na dato het pad volgt dat John Steinbeck nam in 1960. Steinbeck zocht naar wat er over is van het Amerika waarmee hij was opgegroeid en Mak doet hetzelfde. Tegelijkertijd reflecterend op de visie van de toch wel vaak sentimentele…
  • The Great Escape 7 mei 2013 Rond 4/5 mei kijk ik altijd naar een oorlogsfilm, maar dit jaar heb ik een beetje vals gespeeld. Schindler's List stond klaar maar het ondergaan daarvan liet ik bij nader inzien toch aan me voorbijgaan. Het alternatief kun je nauwelijks een oorlogsfilm noemen. Het is vooral een onderhoudend actie-epos met…
  • The Great Gatsby 1 juni 2013 Halverwege de voorstelling ging het beeld op zwart in Cinerama: pauze. Oh ja. Dat doen ze hier. Ben ik niet meer gewend nu ik vooral thuis kijk. Irene en  ik keken elkaar aan en er was een duidelijke blik van herkenning. 'Ik vind m eigenlijk nogal saai', zeiden we beiden.…
  • The Grey 8 mei 2012 Aangespoord door de redelijk positieve recensies en ook het stuk van Marcel op 8W besloot ik Liam Neeson maar weer eens een kans te geven. De acteur rijgt al jaren de ene slechte film aan de andere, alsof hij vastbesloten is zijn talent zoveel mogelijk te verkwanselen. The Grey is…
  • The Guest 3 november 2015 Het verhaal is niet bepaald nieuw: vreemdeling (in de vorm van een teruggekeerde oorlogsveteraan) staat op de stoep, palmt moeder en zoon in en ook langzaam de dochter des huizes, en blijkt vervolgens een creep met gewelddadige bedoelingen. Maar de manier waarop dit getoond wordt, is erg goed gedaan. Vooral door…
  • The Hand of God 12 februari 2022 De hand van God is de hand die Maradona hielp te scoren in de WK-kwartfinale 1986 tussen Argentinië en Engeland. Maar het is ook de hand die alles in beweging zet en het spel speelt met de personages in deze persoonlijke terugblik van regisseur Paolo Sorrentino (La Grande Bellezza, Youth)…
  • The Hateful Eight 26 januari 2016 Hoewel ik zijn vorige film flink tegen vond vallen, moest ik The Hateful Eight toch gewoon zien. De film is immers op 70mm gedraaid en heeft een score van Ennio Morricone. Op naar EYE dus. Los van het prachtige widescreen beeld en de mooie score had de film ook inhoudelijk wel…
  • The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy 28 oktober 2010 Of het een natuurgetrouwe verfilming is weet ik niet. Het boek van Douglas Adams heb ik nooit gelezen. Al staat het wel netjes in de kast te wachten tot het zover is. De vele fans van het boek, en elk cultboek dat verfilmd wordt overigens, zullen destijds vast met angst…
  • The Hobbit: An Unexpected Journey 18 december 2012 De opening van The Hobbit was prima, maar toen ik daarna anderhalf uur naar een groep dwergen, een niet geïnteresseerde Bilbo Baggins en een beminnelijk glimlachende Gandalf had gekeken stond ik bijna op het punt de zaal uit te lopen. 'Gaat er nou nog wat gebeuren?' De 3D-bril hielp ook…
  • The Hobbit: The Battle of the Five Armies 17 december 2014 Peter Jackson heeft geluisterd naar mijn klachten over deel 1 en deel 2. Daar had ik echt het gevoel dat het niet opschoot en kon ik die dwergen en Bilbo wel een schop onder hun kont geven terwijl ik ze toe riep: 'Ga die berg bezetten, versla die draak en…
  • The Hobbit: The Desolation of Smaug 16 december 2013 Het is ook niet gauw goed. Zat ik bij de eerste film te klagen dat er in het eerste uur niets gebeurde, bij nummer 2 denk ik geregeld 'kan het alsjeblieft wat minder allemaal!' Zeker in IMAX 3D dendert deze lang uitgesponnen roadmovie over je heen. Waarbij de vraag of…
  • The Homesman 7 maart 2015 Op papier is dit een western maar The Homesman is totaal niet te vergelijken met een film van  John Wayne of Clint Eastwood. Al zitten er wel elementen in van diens Unforgiven. Nee, de films die me het eerst te binnen schieten zijn Tommy Lee Jones' eigen debuut The Three Burials Of…
  • The Hot Spot 20 april 2010 Waar een video op Magic Hour al niet goed voor is. Dennis Hopper time dus. De eerste die ik kies heeft hij geregisseerd en hij is zelf niet te zien. Maar The Hot Spot heeft DH written all over it zoals dat zo mooi heet. Veel sex en geweld. Toen…
  • The Human Condition 10 april 2008 "Het is niet mijn fout dat ik een Japanner ben – en tegelijkertijd is juist dat mijn grootste fout." Het zijn de woorden van Kaji, protagonist in Masaki Kobayashi's The Human Condition (Ningen no joken). Maar het citaat zou ook uit de mond van de regisseur kunnen komen. The Human Condition duurt in totaal…
  • The Hunger Games 28 augustus 2012 Het onvermijdelijke gevolg van het bekijken van een boekverfilming is altijd, mits je het boek gelezen hebt, dat de film vergeleken wordt met het boek. Dat valt vaak ten nadele uit van de film. Zo ook hier. Dat komt in dit geval vooral omdat de makers een vrij letterlijke vertaling…
  • The Hurt Locker 12 april 2010 Sterke Irakfilm waarin juist de boodschap dat oorlog ook verslavend kan werken naar voren komt. De manier waarop de soldaten hun spanningen kwijt moeten zien te raken, in hun dagelijkse werk maar ook in onderling gestoei, is goed getroffen. Toch vraag ik me af waarom nou juist The Hurt Locker…
  • The Ides of March 21 mei 2012 Jaloersmakend is het. Qua looks kan ik wel mee met die George Clooney (al is ie wel een stuk ouder..), maar naast acteren kan ie ook nog eens regisseren. Na Confessions of a Dangerous Mind, Goodnight and Good Luck en Leatherheads (die heb ik niet gezien) is The Ides of…
  • The Idiot 13 januari 2008 Akira Kurosawa was een groot bewonderaar van Russische literatuur, met name van Fjodor Dostojevski. Toen hij in 1950 begon met de verfilming van diens roman The Idiot, wilde Kurosawa dan ook zo trouw mogelijk blijven aan die bron. Dit in tegenstelling tot zijn normale werkwijze, waarbij hij een team van…
  • The Imitation Game 6 april 2015 Altijd mooi, zo'n waargebeurd verhaal. Maar het zet me ook op scherp: is het wel echt allemaal zo gegaan? Nee natuurlijk, een film is een versie van de werkelijkheid. Ook als de makers zich baseren op feiten. Er zijn altijd gaten tussen die feiten en die moeten opgevuld worden. Maar…
  • The Incredible Hulk 28 november 2009 Hulk van Ang Lee deed het niet heel best bij critici en publiek, en ook niet bij moederbedrijf Marvel. Velen vonden dat er teveel gepraat werd in die film en dat er nodeloos om de actiebrij heen gedraaid werd. Daarom werd er een nieuwe versie bedacht met in de hoofdrol…
  • The International 29 mei 2010 Deze glossy thriller over de pogingen van een Interpol-agent (Clive Owen) en een openbaar aanklaagster uit New York (Naomi Watts) om de corrupte internationale zakenbank IBBC ten val te brengen werd afgelopen jaar niet best ontvangen. En dat nog wel tijdens de wereldwijde bankcrisis. Maar ik heb wel genoten van…
  • The Invisible Man 4 juni 2021 Ik schreef ooit een stuk over de Dark Side van Big Tech. Dat is dit ook een beetje maar ook heel anders. De donkere kant zit vooral in de door zijn vriendin geobsedeerde tech-nerd die zijn technische vaardigheden inzet voor verkeerde doeleinden. The Invisible Man is losjes gebaseerd op HG…
  • The Ipcress File 6 januari 2012 Ik wil Tinker Tailor Soldier Spy gaan zien maar wil me eerst wat voorbereiden met andere films uit deze Britse traditie. Michael Caine speelde de rol van agent Harry Palmer, hoofdpersonage in de spionageromans van Len Deighton, 3 keer in 1966 en 1967. De eerste keer in deze sterke thriller…
  • The Irishman 22 december 2019 Een elegie. Ik moest steeds aan dat woord denken, Een drieëneenhalf uur durende klaagzang over en ode aan een verdwenen tijdperk. Martin Scorsese sluit een tijdperk af met The Irishman. Ten eerste dat van hemzelf. Het zal niet zijn laatste film zijn, maar het is waarschijnlijk wel de laatste keer…
  • The Island 4 juli 2011 Om een of andere reden dacht ik dat dit, ondanks dat het een Michael Bay film is, best een leuk zou kunnen worden. Het concept sprak aan: een groep mensen wordt in een strak regime en onder klinische omstandigheden klaargestoomd voor een toekomst op een idyllisch eiland. Dat eiland heeft…
  • The Jungle Book 12 januari 2017 Mowgli, Shere Khan, Bagheera, Baloo, Kaa en natuurlijk King Louie. Het verhaal is bekend, de vraag was vooral wat regisseur Jon Favreau en zijn special effects afdeling ermee zouden doen. Dat ik er niet echt bij stil heb gestaan dat ik al precies wist wat er zou gebeuren, is dan…
  • The Kids Are All Right 16 mei 2011 Een film over een lesbisch huwelijk met een zoon en een dochter die van dezelfde donor afkomstig zijn is voor Amerikaanse begrippen nog steeds pikant. Dat de kinderen op zoek gaan naar de donor is logisch, maar wat er vervolgens allemaal gebeurt is nogal vergezocht. The Kids Are All Right…
  • The Killer 1 maart 2024 De filosofische huurmoordenaar is een personage dat erom vraagt om op de hak genomen te worden. Een man die minutieus, consciëntieus, vakkundig en met een enorme dosis geduld zijn dodelijke werk verzet, daarbij nauwelijks praat en over een enorme bak hardware beschikt in de vorm van guns, creditcards en hoofddeksels,…
  • The Killer Inside Me 5 oktober 2010 Michael Winterbottom is als regisseur van alle markten thuis, en hij heeft ook al aardig wat meegemaakt als het om gedoe rond zijn films gaat. Controverse is hem niet vreemd, maar de reacties op zijn nieuwste waren wel erg heftig. Ik was dus nieuwsgierig. The Killer Inside Me gaat over…
  • The Killers 3 mei 2017 Het is een van de vroegste en meest bekende noirs, maar ik had The Killers nooit gezien. Ik had er wel een beeld bij, door de hoofdrollen van Burt Lancaster en Ava Gardner, de poster, de titel en omdat ik wist dat er verhaal van Ernest Hemingway aan ten grondslag lag.…
  • The King 8 november 2019 The Battle of Agincourt. Een slag uit de geschiedenisboeken waarvan ik de naam wel kende maar de achtergrond niet. Agincourt is Frans en de slag wordt vaak in het Engels geduid. Dat moet welhaast betekenen dat de Engelsen gewonnen hebben van de Fransen. Waarschijnlijk tegen alle verwachtingen in, anders had…
  • The King of Kong 14 april 2011 Donkey Kong. Dat is nog eens ouwe shit. Maar het blijkt dat er een hele community is die zich nog dagelijks uitleeft op deze oer arcadegame. The King of Kong duikt in deze wereld, en vooral in de rivaliteit tussen twee topspelers. Een oude en zijn nieuwe uitdager. In 1982…
  • The King’s Speech 24 juli 2011 Nou, daar was ie dan. De grote Oscarwinnaar. En ik moet zeggen, het is een prima film. Sterke rollen van Colin Firth, Geoffrey Rush en (vooral) Helena Bonham Carter (als Elizabeth). Die laatste leeft zich uit als de keurige maar ook standvastige en liefhebbende vrouw die een man heeft getrouwd…
  • The Last Emperor 30 april 2010 Ik zag The Last Emperor in de bios in 1987 en was completely blown away zoals dat zo mooi heet. Ik kocht direct de soundtrack en een poster die nog jaren op mijn kamer hing. 23 jaar en duizenden films later is de impact uiteraard minder maar het blijft een…
  • The Last Valley 9 februari 2016 Een onontdekt meesterwerk is het niet, maar toch was deze historische film over een idyllische vallei tijdens de 30-jarige oorlog (1618-1648) een aangename verrassing. Ik had werkelijk nog nooit gehoord van The Last Valley. Uitgebracht in 1971 met in de hoofdrollen toch twee grote sterren (Michael Caine en Omar Shariff),…
  • The Left Handed Gun 17 januari 2010 Legendes doen het altijd goed op het witte doek. Mensen zijn nou eenmaal gevoelig voor doorvertelde verhalen vol heroiek waarin slechts een kern van waarheid zit. Een van de grootste amerikaanse legendes is die rond Billy the Kid. Deze William Bonney overleed al jong, maar al tijdens zijn leven begon…
  • The legend of Billie Jean 22 september 2018 Voor een korte periode was Helen Slater een superheldin, een all-american girl die de wereld weet te redden. Dat deed ze in Supergirl (1984), in een bijpassend kostuum, maar ook in deze toffe classic van een jaar later. Weliswaar zonder passend pakje en superkrachten, maar deze Billie Jean is wel…
  • The Lighthouse 23 juli 2020 Twee mannen in een vuurtoren op een afgelegen eilandje, dat moet wel misgaan. Een volbloed horrorfilm is dit zeker niet, maar dat was het debuut van Robert Eggers ook niet. In The Witch draaide het om religieuze intolerantie en hekserij in de desolate leegte van het 17e eeuwse New England.…
  • The Little Girl Who Lives Down The Lane 31 oktober 2014 Deze onontdekte parel (althans voor mij) is een prachtige combinatie van thriller en coming-of-agedrama. Jodie Foster is een fantastisch actrice, maar dat ze dat al op 13-jarige leeftijd was wil ik nog wel eens vergeten. Ik had nog nooit van de film gehoord maar kwam erop met dank aan een bijdrage…
  • The Lobster 1 november 2015 De eerste helft is fantastisch, met een absurdisme dat door de consequent aangehouden toon toch volkomen logisch is. Je krijgt een maand om een partner te vinden (dat kun je verlengen door los rondlopende singles af te schieten) en als dat niet lukt wordt je in een dier veranderd. Maar in…
  • The Lodge 22 september 2020 Aardige variant op het 'afgelegen huis waar we lekker afgesloten zijn van de wereld en waar vast niks erg gaat gebeuren' genre. Het monster is in dit geval niet het huis zelf (dat in de vorm van een poppenhuis al vroeg geintroduceerd wordt) of een beest dat ergens in de…
  • The Loneliness of the Long Distance Runner 26 april 2010 Gisteren overleed Allan Sillitoe, een van de vertegenwoordigers van de zogenaamde Angry Young Men van de Britse literatuur. Een van zijn bekendste verhalen is The Loneliness of the Long Distance Runner uit 1959. Tony Richardson maakte er met behulp van de schrijver een speelfilm van. Verhaal en film gaan over…
  • The Lookout 14 november 2010 Alles zit mee in het leven van Chris Pratt. Hij ziet er goed uit, komt uit een welgesteld gezin, is een fantastische ijshockeyer en hij doet het goed op school. Maar dan gaat het mis. Hij verliest twee vrienden tijdens een auto-ongeluk waarbij hij zelf nogal onverantwoord bezig was. Hij…
  • The Lost Weekend 28 april 2013 Hoeveel klassiekers kan een mens missen, zelfs als je jezelf een liefhebber noemt? Veel, zo blijkt geregeld. Ik heb al veel films van Billy Wilder gezien maar juist diegene voor wie hij zijn eerste Best Director Oscar kreeg niet. The Lost Weekend is een film over alcoholisme. Een van de…
  • The Maltese Falcon 24 september 2010 Een echte MacGuffin is de Maltezer valk niet. Waar dit element bij Alfred Hitchcock vaak slechts een aanleiding was om de plot voort te drijven, is de valk hier ook echt te zien en vormt voortdurend de spil van dit spannende en uiterst ingenieuze verhaal. Maar tegelijkertijd heeft de manier…
  • The man in the white suit 23 juni 2013 Ik ben van plan de komende tijd wat films van Alexander McKendrick te gaan zien. Een regisseur die een grote carrière voor zich leek te hebben maar na een aantal zeer bijzondere films voor de Ealing Studios de (door de ondergang van Ealing noodzakelijk geworden) overstap naar Hollywood maakte en…
  • The Martian 3 maart 2016 'I'm gonna have to science the shit out of this'. Deze quote van Matt Damon (astronaut/botanicus Mark Watney) figureert prominent in de trailer en is inderdaad een pracht van een oneliner. Matt sciencet ook flink wat shit, letterlijk zelfs, in dit avontuur over een astronaut die moet zien te overleven op Mars, contact…
  • The Master 23 januari 2013 Philip Seymour Hoffman is Lancaster Dodd, de master uit de titel, een leider voor zijn mensen. Maar hij is ook een letterlijke meester voor Freddie Quill (Joaquin Phoenix). Die is als een leeuw die getemd moet worden, een man zo laag gezonken dat slechts vooruitgang mogelijk is. Een ideaal testsubject voor de…
  • The Maze Runner 23 december 2014 Gooi een flinke scheut Lord of the Flies, wat van het ingenieuze labyrinth uit Cube en de strijd onder jongeren uit The Hunger Games op een hoop en je hebt het aardige The Maze Runner. Niets nieuws dus maar wel een prima genrefilm onder de flinke stroom aan Young Adult…
  • The Men Who Stare at Goats 22 maart 2010 Leuk concept, matige film.  The men who stare at goats is een verfilming van het gelijknamige boek van Jon Ronson over een unit in het Amerikaanse leger die onderzoek deed naar New Age concepten en de mogelijkheden van paranormale en psychologische oorlogsvoering. Dat klinkt niet alleen bizar maar het levert ook…
  • The Menu 21 mei 2023 De wereld van de toprestaurants leent zich natuurlijk uitstekend voor satire en zwarte humor. Een wereld waarin gerechten bewierookt worden in de mooiste woorden, eten nooit zomaar eten is en waarin een meergangendiner een levensveranderende ervaring is. Het restaurant in The Menu slaat daarin alles, met een menuprijs van 1200…
  • The Mule 20 maart 2015 Deze film is vrijwel de hele lengte bezig met wachten op het leeglaten der darmen. Dat klinkt niet al te boeiend maar dat is het wel. Melbourne 1983. De niet al te snuggere Ray Jenkins draaft al jaren braaf mee in zijn footballteam, maar weet weinig potten te breken. Toch mag hij zich…
  • The Naked City 1 december 2010 Collega Jorn wees me al op de kwaliteiten van Jules Dassins Rififi nadat ik een tijdje geleden Brute Force zag. Die fameuze heistfilm komt zeker aan bod, maar ik werk me er naar toe via een aantal vroegere films van Dassin. The Naked City volgde direct op zijn gevangenisdrama en…
  • The Next Three Days 24 november 2011 Redelijke thriller over het gelukkig getrouwde stel John (Russel Crowe) en Lara (Elizabeth Banks) Brennan. Op een dag wordt Lara opgepakt en ze verdwijnt achter de tralies omdat ze haar baas vermoord zou hebben. John komt er langzaam achter dat ze nooit meer vrij zal komen en hij beraamt een plan…
  • The Nightmare before Christmas 23 december 2011 Ik mocht een kerstfilm uitkiezen en dan wordt het toch al gauw deze animatieklassieker van Henry Selick en Tim Burton. Voor wie m nog nooit gezien heeft moet dit een overweldigende ervaring zijn. Het schitterende artwork en de prachtige stopmotion animatie maakten dit verhaal reeds bij het verschijnen tot een…
  • The Northman 19 april 2022 In interviews heeft Robert Eggers gezegd dat hij zich wellicht een beetje vertild heeft aan deze vikingsaga, een variant op Shakespeare's Hamlet. Groot budget, een flinke cast met een aantal sterren, stevige special effecten en idioot heftige opnames op de meest intense locaties. Daar valt iets voor te zeggen, maar…
  • The Odd Couple en Hopscotch 16 januari 2012 Hoe ik erbij kwam weet ik niet maar ik had ineens zin om Walter Matthau weer eens te zien. Een acteur die geboren leek om de enigszins droevige komiek te spelen maar die toch wel meer in z'n mars bleek te hebben. The Odd Couple (naar het toneelstuk van Neil Simon)…
  • The Old Dark House 20 mei 2010 Prachtige gothic horror van James Whale met opnieuw Boris Karloff in een ' monsterlijke' rol, ditmaal als de nogal lompe en sinistere hulp. Beiden waren het jaar daarvoor doorgebroken met Frankenstein en wilden dat succes graag herhalen. Een groep reizigers belandt tijdens een stormachtige avond in Wales in een afgelegen…
  • The Perfection 15 december 2020 Met haar grote Bambi ogen past Allison Williams 'perfect' in het horrorgenre. Lief, onschuldig en zachtaardig. Dat zijn de eigenschappen waaraan ik denk en waarmee ze me dus mooi op het verkeerde been kan zetten. In deze variant op het genre 'voormalig protegee neemt wraak op de nieuwe protegee' is…
  • The Piano 25 februari 2012 Het herzien in high res van deze ijzersterke Oscarwinnaar (voor Holly Hunter, Anna Paquin en het scenario van Jane Campion) was een genot. De film maakte destijds in de bioscoop veel indruk op me, en ook 19 jaar later staat ie nog als een huis. Dat komt in eerste instantie…
  • The Pink Panther Strikes Again 5 maart 2010 Als kind vond ik deze films geweldig, maar 30 jaar later is dit toch iets anders. Niettemin zit dit deel zo vol met grappen dat het toch geregeld tot een schaterlach komt. Peter Sellers en Herbert Lom (als de doorgedraaide inspecteur Dreyfus) zijn in topvorm in een verhaal dat een…
  • The Post 23 mei 2018 Het is een Steven Spielberg film dus kun je een degelijk, goedgemaakt, goed geacteerd, goed aangekleed, goed gefilmd en goed gescript resultaat verwachten. Klinkt saai wellicht maar dat is het toch eigenlijk nooit bij hem. Zeker niet met dit bronmateriaal. Ik ken de Washington Post vooral van de onthulling van…
  • The Power of the Dog 15 maart 2022 Het is een sterk staaltje casting om Benedict Cumberbatch een rol te geven als een macho alfaman die iedereen om hem heen in een greep houdt en, in het geval van vrouwen, terroriseert. Als dat de enige kant van zijn persoonlijkheid was dan had de film ook een probleem gehad.…
  • The Prince of Darkness 23 oktober 2009 Niet de beste van John Carpenter, maar toch zitten er wel wat interessante dingen in. Het Kwaad dat op het punt staat zich te manifesten op aarde is niet het meest originele uitgangspunt. Talloze horrorfilms zijn gebaseerd op dit principe. Carpenter gebruikt ook weer de setup van een groep die…
  • The Prisoner of Shark Island 19 april 2010 Op 14 april 1865 werd president Abraham Lincoln vermoord door John Wilkes Booth, tijdens een toneelstuk dat Lincoln bijwoonde. Booth wist te ontsnappen maar hield aan zijn sprong van het balkon wel een gebroken been over. Op zijn vlucht richting Virginia klopte Booth aan bij plattelandsdokter Samuel A. Mudd. Volgens…
  • The Queen 3 september 2009 Toen Lady Diana op 31 augustus 1997 plotseling overleed kwam dit ook bij mij als een schok. Ik had niets met haar en niets met het Engelse koningshuis, maar dat er iets goed mis wat met de manier waarop zij altijd behandeld was door haar familie en door de pers…
  • The Quick and the Dead 23 september 2021 Met een user rating van 6.4 en een metascore (die van critici) van 4.9 op IMDb, zou je op het eerste gezicht spreken van een nogal mislukte film. Maar als je met het juiste oog kijkt naar deze westernpastiche, dan valt er veel te genieten. Toegegeven, Sharon Stone ziet er…
  • The Raid 9 juli 2012 Ik wist wel een beetje wat me te wachten stond na het lezen van de recensies, maar als je er dan daadwerkelijk middenin zit is het toch weer andere koek. The Raid is geen film maar een level in een ultragewelddadig computerspel waarin je toeschouwer bent bij de strijd van…
  • The Reader 29 september 2009 Op een dinsdagmiddag naar het filmhuis in Gouda. Dat wordt een lege zaal dacht ik. Maar nee hoor, het was afgeladen. Vooral met gepensioneerden, maar toch. Indrukwekkend. Al schijnt het ook met een zekere AH actie te maken hebben, begreep ik later. The Reader is een verfilming van de succesvolle roman van…
  • The Revenant 6 april 2016 Je moet er voor open staan maar dan krijg je ook wat. Een helletocht van een film die je moet ondergaan, niet analyseren. De Oscar voor Leonardo is terecht. Zijn masochistische portrettering van de met alle macht overlevende Hugh Glass is fenomenaal. Die prestatie wordt ondersteund door schitterend camerawerk en…
  • The Road 28 augustus 2010 Op bezoek bij Irene en Bart kwam mijn zwager (zoals dat zo mooi heet) op het lumineuze idee een film te gaan kijken. Daar ben ik altijd voor in en dus was de vraag: 'wat had je in gedachten?' 'Nou, ik heb The Road gedownload en dat lijkt me wel een…
  • The Ruins 18 februari 2011 Ik wist wel ongeveer wat me te wachten stond bij deze horrorfilm (groep teenagers heeft onder idyllische omstandigheden groot plezier maar als ze een bezoek brengen aan een afgelegen Mayatempel gaat het al snel gruwelijk mis), maar toch viel The Ruins nogal tegen. De makers proberen de clichés niet te…
  • The Salesman 25 augustus 2022 De verkoper uit de titel is Willy Loman, het hoofdpersonage uit Death of a Salesman. Dit beroemde toneelstuk van Arthur Miller is een hoeksteen van de Westerse toneeltraditie, maar ik wist niet dat het ook in Iran opgevoerd wordt. Willy is een man die teleurgesteld is in het leven. Hij…
  • The Scent of Green Papaya 2 januari 2011 Deze week gaat Norwegian Wood in première, de verfilming van het beroemde boek van Haruki Murakami door de Vietnamese regisseur Anh Hung Tran. Tran's eerste drie films (The Scent of Green Papaya, Cyclo en The Vertical Ray of the Sun waren prachtige, mystieke en ook heftige (Cyclo) films, en het was…
  • The Silence of the Lambs 13 maart 2021 Het is 30 jaar geleden dat deze serial-killerthriller de bioscopen vol liet lopen. De film maakte een ster van Jodie Foster en, vooral, van Anthony Hopkins. The Silence of the Lambs was, na It Happened One Night en One Flew Over the Cuckoo's Nest, pas de derde film die de…
  • The Sisters Brothers 6 november 2018 Fijne trage western die zowel zijn epische momenten en vette shootouts heeft als intieme scenes. Voor zijn eerste film met een engelse cast koos regisseur Jacques Audiard (Un prophète) maar direct voor het meest Westerse genre: de western. Het is een verfilming van het gelijknamige boek van Patrick deWitt. Maar…
  • The sixth sense 15 januari 2000 De invloed van Kevin Williamson, scenarist van onder meer Scream, Scream 2, Scream 3 (!), The Faculty, Teaching Mrs. Tingle, en I know what you did last summer, heeft ertoe geleid dat het zo traditionele genre van de 'teenage horror' weer volle zalen trekt. Het grote verschil met de films…
  • The Social Network 19 november 2010 Nou, daar was ie dan eindelijk. Iedereen vroeg me steeds of ik deze al had gezien, en toen het antwoord ontkennend was luidde het merendeel van de reacties:'maar jij bent toch zo'n filmfanaat?' Nou ben ik dat inderdaad, maar het wemelt van de films die ik nog wil zien of herzien…
  • The spy who came in from the cold 11 januari 2012 De tweede (en laatste want ik ga donderdag al) in voorbereiding op Tinker Tailor. The Ipcress File was een Len Deighton verfilming, maar deze is ook van John le Carré. Maar waar TTSS vooral over de burelen van de Britse Geheime dienst zelf gaat concentreert The spy who came in…
  • The Square 24 mei 2018 De wereld van de moderne kunst is een makkelijk doelwit voor satire. De pretenties en wollige taal vragen om erom geridiculiseerd te worden. In de openingsscène van The Square wordt de Zweedse museumdirecteur Christian (Claes Bang) geïnterviewd door Amerikaanse journaliste Anne (Elizabeth Moss). Zij stelt hem juist die vraag: wat…
  • The Stunt Man 3 december 2010 Actie, avontuur, comedy, drama, suspense, satire, romantiek. The Stunt Man van Richard Rush is het allemaal, en dat is zowel een zegen als een vloek. De film biedt veel en op veel fronten, maar overtuigt daardoor niet op die individuele vlakken. The Stunt Man is nog het best te omschrijven…
  • The Sugarland Express 14 november 2020 Al vaker gezien, deze heerlijke combi van drama en comedy, gevangen in één lange roadmovie. Dit officiele debuut, na zijn briljante tv-film Duel, is gebaseerd op het echtgebeurde verhaal van een Texaanse gevangene die ontsnapt en met zijn vrouw naar het dorpje Sugarland rijdt omdat ze bij hun zoontje willen…
  • The Suspected Death of a Minor 27 december 2011 In deze originele menging van poliziotteschi, giallo en comedy van multitalent Sergio Martino doet ene Paolo Germi onderzoek naar een serie brute moorden op tienerprostituees. Naarmate hij dichterbij de bron en de opdrachtgever op de achtergrond komt, wordt de situatie ook voor hemzelf steeds nijpender. Deze Germi doet zich voor…
  • The Sweet Smell of Succes 30 november 2014 Ik had me een tijd geleden voorgenomen om eens flink in het oeuvre van Alexander MacKendrick te duiken maar nu ik terug kijk is het bij The Man in the White Suit gebleven. Al die films die om aandacht vragen, het is om gek van te worden. The Man in..…
  • The Swimmer 26 maart 2014 Dit is toch wel een van de vreemdste films die ik ooit gezien heb. Burt Lancaster (uitstekend in de titelrol) is Neddy Merrill, een graag geziene gast in een rijkeluisenclave boven New York. Het is zomer en Neddy besluit om vanuit de tuin van een bevriend echtpaar naar huis te…
  • The Taking of Pelham 1 2 3 30 september 2009 Met Bert naar de Pathe. Op dinsdagavond, dus het zal wel niet druk zijn. Viel dat ff tegen, of mee. Ook hier waart het AH-spook rond. En belangrijker: het is Ladies Night. Voor zaal 1 is het een enorme drukte. Allemaal dames in afwachting van hun glaasje bubbels, de zwijmelfilm…
  • The Tenant 24 november 2023 Deze verfilming van Le Locataire Chimérique van Roland Topor, is de derde film in wat bekend is geworden als de paranoiatrilogie van Roman Polanski. De andere twee zijn Repulsion en Rosemary's Baby. Naast de toenemende angst bij het hoofdpersonage is de andere overeenkomst dat deze drie films zich grotendeels afspelen…
  • The Thing (2011) 30 maart 2012 Ik las een tijd geleden een uitgebreid interview met Matthijs van Heijningen Jr. in Vrij Nederland. Hij vertelde daarin uitgebreid over zijn Amerikaanse avontuur waarin hij met zijn gezin in een scenario belandde dat niemand ooit had kunnen voorzien. Het feit dat hij een film mocht gaan regisseren voor een grote…
  • The Towering Inferno 30 december 2011 Wat is er nou toepasselijker dan om aan de vooravond van wat volgens Maya's en Jehova's het rampjaar is, te kijken naar de beste rampenfilm? Toen producer Irwin Allen, hoewel zeer succesvol met zijn tv-series, begin jaren 70 het boek The Poseidon Adventure wilde verfilmen was dat een gok. Het…
  • The Town 12 mei 2011 Wat is er toch met Ben Affleck gebeurd? Ik vond m altijd maar een oninteressante sidekick van Matt Damon die vooral geïnteresseerd was in roem en geld en wiens carrière op z'n zachtst gezegd nogal in het slop was geraakt, maar sinds hij het regisseren heeft ontdekt lijkt hij herboren.…
  • The Tragedy of Macbeth 6 juni 2023 Geweldige versie van het klassieke stuk van Shakespeare over de Schotse generaal Macbeth die van drie heksen de voorspelling krijgt te horen dat hij op een dag koning van Schotland zal worden. Die voorspelling plant bij hem een zaadje en vanaf dat moment wordt de route naar dat koningschap, maar…
  • The Train 16 november 2014 In tijden van oorlog gaat de aandacht in eerste instantie uit naar het verlies van mensenlevens. Al het andere heeft eigenlijk geen prioriteit. Zeker kunst niet. Het afzetten van de waarde van een mensenleven versus dat van een schilderij is sowieso onbegonnen werk. In John Frankenheimer's The Train komen de twee…
  • The Tree of Life 24 juni 2011 Met het deel rond Sean Penn sloeg Terrence Malick wat mij betreft nogal de plank mis. Dat had er zo uit geknipt kunnen worden. Ook het 'evolutie' stuk, hoewel voorzien van enkele fenomenaal mooie beelden, voelt alsof het er niet bij hoort. Maar het centrale deel van The Tree of…
  • The Troll Hunter 21 december 2011 In deze sterke kruising tussen The Blair Witch Project en Cloverfield, maar dan met een sterk ironische insteek, volgt een groepje studenten met camera een rondreizende jager die achter iets aan zit waarvan ze maar moeilijk kunnen geloven dat ze bestaan: trollen. Gigantische kwaadaardige trollen. Regisseur en scenarist André Øvredal…
  • The Turin Horse 11 december 2011 Bij 8W hebben we altijd fijne discussies over de kwaliteiten van Bela Tarr. De een vind het prachtig, de ander zegt dat het is 'like watching paint dry'. Ik val op zich in de eerste categorie maar The Turin Horse is wel erg kaal. De regisseur heeft werkelijk alles uit…
  • The Wailing 28 oktober 2016 Ik heb horror, fantasy, religie en thriller als tags bij The Wailing gezet. Dit verhaal van mysterieuze gebeurtenissen in een Koreaans dorp overschrijdt genres en is zeldzaam intens. Toch heb ik er wat gemengde gevoelens over. Regisseur Na Hong-jin maakte eerder twee sterke films: The Chaser en The Yellow Sea. Ook…
  • The Warriors 14 januari 2023 Ik las vorig jaar het boek Can't Stop Won't Stop: A History of the Hip-Hop Generation. Daarin gaat auteur Jeff Chang vooral in op de politieke en sociaal-economische aspecten van het ontstaan van hiphop. De locatie is precies te bepalen, de South Bronx in New York. Daar gingen eind jaren…
  • The Well 4 november 2014 The Well begint met de mededeling dat we in Oregon zijn, in de nabije toekomst. Nu ben ik daar net geweest en het is een prachtige groene staat met bossen, rivieren en bergen zover je kan zien. Maar het Oregon hier is een woestijn. Dat zet de boel direct op scherp.…
  • The Wild Bunch 5 april 2016 Niemand maakte films zoals Sam Peckinpah dat deed. Spijkerhard, compromisloos, nihilistisch, extreem gewelddadig en vol zwarte humor. Hij was niet bang de donkere kanten van de mens te laten zien, zonder overigens de romantische kant van zijn personages en hun omgeving te vergeten. The Wild Bunch is de film waarin…
  • The Witch 13 januari 2017 Indrukwekkende gothic horror over een diepgelovig gezin dat getergd wordt door een demon. The Witch scoorde hoog in allerlei griezellijstjes vorig jaar en het is wel te begrijpen waarom. Al is het de vraag of dit eigenlijk wel horror is. Echte schrikmomenten zijn er maar weinig. Het is vooral een erg…
  • The Wolf of Wall Street 18 januari 2014 Het mag dan leeg, doelloos en cynisch zijn, maar deze biopic van een nietsontziende stock broker die ten onder gaat aan geld, drugs en vrouwen is zo vermakelijk en bij vlagen zo hilarisch dat dit er weinig toe doet. Ik heb zelden zo hard gelachen, vooral toen de wat over…
  • The World’s End 7 mei 2014 Vermakelijk mengsel van 'aliens/mutants/robots have taken over our world' films als The Stepford Wives, They Live, Westworld en Invasion of the Body Snatchers en een kroegentocht van veertigers die hun studententijd willen herbeleven. Het eerste deel, waarin de in het verleden levende Gary King (Simon Pegg, compleet met Dr. Martens en Sisters of…
  • The worst person in the world 18 februari 2022 Julie (Renate Reinsve) is een jonge vrouw in Oslo van rond de dertig. Haar vroegere volwassen jaren worden oppervlakkig geschetst: een goede studente die medicijnen studeert, daarmee stopt om psychologie te gaan doen, daar weer mee stopt voor fotografie en uiteindelijk een baan neemt in een boekhandel om in haar…
  • The Yellow Sea 23 april 2012 Regisseur Hong-jin Na heeft pas twee films gemaakt maar toch denk ik dat we al kunnen spreken van een oeuvre en een eigen signatuur. Zijn debuut, The Chaser (die ik tijdens het IFFR zag en nog eens op de pleinbios), vierde triomfen in het wereldwijde festivalcircuit en de regisseur zette zich…
  • Thirst 12 april 2013 Een diepgelovige en intens goede priester sterft als hij zich vrijwillig aanmeldt voor een medisch experiment. Maar hij herrijst uit de doden, met een flinke behoefte aan bloed tot gevolg. En aan vleselijke lusten. Het is een wonderlijk uitgangspunt maar het werkt goed in deze sfeervolle horrorromance van Chan-wook Park,…
  • Thirteen Conversations About One Thing 2 april 2009 Toeval bestaat niet. Kleine gebeurtenissen kunnen onvoorziene en dramatische gevolgen hebben. Tijd is geen rechte lijn, maar een moeras van onzekerheden waarin het makkelijk verdwalen is. Voorbijgangers op straat zijn met elkaar verbonden zonder dat ze het door hebben, als atomen in een scheikundig experiment. Dit soort inzichten vormen een…
  • This is England 16 november 2010 Indrukwekkend tijdsdocument over Engeland, begin jaren tachtig. Thatcher regeert met harde hand en probeert de nationale trots overeind te houden door met veel machtsvertoon te reageren op de bezetting van de Falklandeilanden door Argentinië. De vader van de twaalfjarige Shaun (Thomas Turgoose) wordt er als militair heengestuurd, maar komt om.…
  • This Is It 22 februari 2010 Deze docu over de voorbereidingen van Michael Jackson en zijn crew voor de grote serie concerten die hij deze zomer zou geven is onweerstaanbaar. Of je nu houdt van zijn muziek of niet, je kan niet anders dan gegrepen worden door zijn energie en professionaliteit. Als je This Is It…
  • Thor 2 november 2011 Tja. Ik kon er niet zoveel mee, terwijl ik toch best open sta voor een goede comicbookverfilming.Thor gaat over de dondergod Thor, die door z’n vader Odin uit het rijk van Asgard wordt verbannen. Thor is nogal een eigenwijs en roekeloos mannetje en Odin vindt dat hij met z'n laatste actie…
  • Thor Ragnarok 13 maart 2018 Deze nieuwe Thor-film lijkt veel meer een spinoff van Guardians of the Galaxy dan van The Avengers of andere films uit het Marvel Cinematic Universe. Dat komt omdat Thor Ragnarok eenzelfde soort over the top humor en ironie heeft als de 2 Guardian films. Dat begint al met de grappige…
  • Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 17 april 2018 Toffe film. Martin McDonagh (In Bruges) is een meester in het mengen van drama en humor. Het drama is duidelijk: de dochter van Mildred Hayes (Frances McDormand) is verkracht en vermoord. Maanden gelede al maar van de moordenaar nog geen spoor. Tijd voor een drastische stap: ze huurt ruimte op…
  • Tideland 4 november 2009 Terry Gilliam heeft een voorkeur voor het surreele en het bizarre. Soms pakt dat goed uit, soms verdwaalt hij in zijn eigen fantasie. Hij is een genie dat een beetje strak gehouden moet worden voor de beste resultaten. In Tideland heeft hij toch iets teveel ruimte gehad. Jeliza-Rose vertrekt na de…
  • Tightrope 31 januari 2023 De beroemde scenarioschrijver William Goldman zei ooit: 'Here is one of the basic lessons a screenwriter must learn and live with: stars will not play weak and they will not play blemished, and you better know that now.' Hoewel dat tegenwoordig wellicht minder het geval is, is de rol die…
  • Timbuktu 2 mei 2015 Ik had eigenlijk een vrij zware film verwacht. Extremistische jihadisten die een gewelddadig sharia-regime op willen leggen aan de legendarische woestijnstad Timboektoe. Maar hoewel dat geweld bij vlagen wel zichtbaar is, is dit toch vooral een tijdloze, poëtische film waarin misstanden op subtiele wijze aan de kaak gesteld worden. Zo subtiel dat…
  • Tinker Tailor Soldier Spy 12 januari 2012 Nou, dit is echt zo'n film die je nog eens vaker kan zien. Ik zat geboeid naar het acteerwerk, de sets en props, de locaties en het camerawerk te kijken maar miste wel eens wat van de plotontwikkelingen. Het verhaal van TTSS zit nogal complex in elkaar, met een hoop…
  • Tiramisu 13 september 2009 Een artistiek geslaagd actrice maakt er financieel een puinhoop van. Haar nieuwe boekhouder tracht er tegen de klippen op enige ordening in aan te brengen. De botsing tussen de flamboyante Anne en de flegmatieke Jacob levert mooie momenten op. Anneke Blok en Jacob Derwig vervullen hun rollen met verve, maar het…
  • Tirza 25 april 2011 Ik heb het boek van Arnon Grunberg niet gelezen en was dan ook volkomen onwetend over wat te gebeuren stond in deze film. Gijs Scholten van Aschat is Jörgen Hofmeester, een alleenstaande vader van 2 dochters die beiden uit zijn gevlogen. Letterlijk. De oudste runt in Frankrijk een bed and…
  • Titane 25 augustus 2023 Julia Ducournau liet met Raw al zien dat ze in staat is om arthouse te combineren met horror. Echte horror. Je moet haar natuurlijk om haar kwaliteiten als regisseur waarderen en het feit dat ze een vrouw is negeren. Maar je kunt je niet aan het oordeel onttrekken dat haar…
  • To Rome with Love 17 december 2012 Woody-Allenfilms vallen de laatste jaren uiteen in WA-light en WA-zeer-light. De laatste film die me echt bijbleef was Matchpoint. Midnight in Paris (heb ik niet gezien) valt, concludeer ik uit de reacties, in de light categorie. You will meet a tall dark stranger en To Rome with Love duidelijk in…
  • Toni Erdmann 10 mei 2017 Ik moest er even in komen, maar vanaf het moment dat Winfried Conradi zijn dochter Ines volgt naar Roemenië ben ik hooked. Prachtig hoe die twee om elkaar heen draaien en de koele werkelijkheid van Ines botst met het absurdisme van pa. Niet dat Ines hem niet door heeft. Ze heeft gewoon…
  • Top Gun: Maverick 22 juni 2022 Net als zijn voorganger is het vervolg een videoclip van twee uur die weinig met de realiteit te maken heeft, maar des te meer met marketing, glamour, slow motion, testosteron en hedonisme. In een wereld als deze is het heel gewoon om te doen alsof je in een vliegtuighangar woont,…
  • Torn Curtain 2 april 2012 Torn Curtain was Alfred Hitchcocks 50e film. Na 3 ongelooflijk productieve decennia deed hij het in jaren 60 wat rustiger aan, maar juist die rust heeft zijn werk niet goed gedaan. Althans, na Psycho werden zijn films gewoon minder goed ook al besteedde hij er meer tijd aan. The Birds…
  • Torso 7 juli 2011 Uitgedaagd door de giallo hommage Amer, en mijn recensie daarvan, duik ik in de archieven van dit genre. Het werk van Dario Argento, Mario en Lamberto Bava en deels ook Lucio Fulci ken ik wel, maar er valt hier nog veel meer te ontdekken. Ik zag eerder La coda della…
  • Toy Story 30 juni 2010 In aanloop naar deel 3 kijken we nog eens naar delen 1 en 2. Ook na de 10e keer blijft het schitterend. Annemet was alleen wat in de war over de verhaallijn. Wanneer komt die man nou die Woody steelt? Even wachten tot deel 2 dus. Toy Story was de…
  • Toy Story 2 3 juli 2010 En daar was deel 2. Het is niet vaak het geval, maar bij Toy Story doet zich hetzelfde fenomeen voor als bij The Godfather: deel 2 is nog beter dan deel 1. Toy Story 2 laat wat werkte in het eerste deel intact en vult dat aan met meer actie,…
  • Toy Story 3 19 april 2013 Het duurde even maar daar is ie dan toch. Met films die ik verwacht goed te gaan vinden heb ik vaak een masochistische houding: ik stel het kijken ervan uit om nog iets heel moois in het vooruitzicht te hebben of uit angst dat het resultaat tegen zou vallen. Bij Django…
  • Toy Story 4 14 april 2020 De release van Toy Story in 1995 was een mijlpaal in de geschiedenis van de animatie. De eerste lange animatiefilm die volledig gemaakt was met de computer. In de artikelen die destijds verschenen werd veel aandacht besteed aan de technische kanten van dit project. De krachtigste computers die nachtenlang stonden…
  • Tracked 12 oktober 2009 Het carrièrepad van de Japanse regisseur Hideo Gosha verliep in tegengestelde richting van dat van veel van zijn contemporaine collega's. Waar die zich op latere leeftijd vaak moesten schikken naar investeerders of commerciële motieven, kwam Gosha juist tot bloei. Twee van zijn latere films, onlangs uitgebracht in de reeks Japanse filmklassiekers van distributeur…
  • Tragedy of Japan 13 januari 2010 Keisuke Kinoshita en Akira Kurosawa maakten allebei hun eerste film in 1943. Ze waren tijdgenoten en droegen beiden in hoge mate bij aan de wederopstanding van de Japanse cinema na de Tweede Wereldoorlog. Ook reflecteerden zowel Kinoshita als Kurosawa in hun werk op de rol van Japan in die oorlog…
  • Train to Busan 26 januari 2017 Een sentimentele zombiefilm. Klinkt vreemd, maar de makers van Train to Busan weten het herstel van de band tussen vader en dochter te verenigen met een uiterst enerverend mens-versus-dodenleger-spektakel. Ik had er een hard hoofd in dat er nog wat toe te voegen is aan dit uitgekauwde genre, maar die…
  • Triangle of Sadness 20 december 2022 De rijken der aarde hebben het ook niet gemakkelijk. En dan moet je ook nog dealen met al dat personeel en de bedienden die constant om je heen scharrelen en niet eens op alle vragen antwoord hebben. Het is een boodschap die vol glanzende ironie was verpakt in het eerste…
  • Tron Legacy 7 februari 2012 Ik had al een tijd voorpret gehad over de nieuwe Tronfilm omdat ik met regelmaat naar de heerlijke soundtrack van Daft Punk luister. Als de film dan eindelijk start voelt het direct vertrouwd aan. Wat ik verder ook aan negatiefs zou kunnen zeggen over remakes, sequels, prequels, reimaginings en spin-offs,…
  • Turist 11 maart 2015 Wat zou ik zelf doen als er een lawine op je afkomt: je voor je vrouw en kinderen gooien of het op een rennen zetten? Je hart zegt het eerste maar als de nood aan de man is zou het wel eens anders uit kunnen pakken. In Turist vormt die…
  • Twenty-Four Eyes 21 januari 2010 Kinoshita's Twenty-Four Eyes (1954) speelt in 1928 in het kleine vissersdorp Shodoshima. Een groep kinderen neemt afscheid van hun lerares die gaat trouwen. Ze wordt vervangen door de jonge gemotiveerde Hisako Oishi (Hideko Takamine). Hisako weet al snel de harten van de kinderen te veroveren, maar de dorpsbewoners zijn sceptisch. De lerares…
  • Twilight Zone: The Movie 12 oktober 2014 Ik heb in Powell's bookstore in Portland (volgens eigen zeggen de grootste in de wereld, en groot was het zeker) een anthology van het werk van John Landis gescoord. Bol.com heeft het boek overigens ook zie ik. Giulia D'Agnolo Vallan schreef een mooi portret van deze door iedereen geliefde regisseur, aan de…
  • Two Lovers 12 oktober 2011 Die James Gray is een bijzonder filmmaker. Erg productief is ie niet, maar elke film die hij heeft gemaakt is anders. Little Odessa was een hectisch en onrustig drama, en The Yards en We Own the Night zijn gestileerde, trage thrillers. Two Lovers is een verrassend relatiedrama waarin de Joodse…
  • Un Flic 27 april 2010 Jean-Pierre Melville was gek van Amerikaanse gangsterfilms en Un Flic is opnieuw een ode daaraan. Melville had zijn top al bereikt met Le Samourai en Le Cercle Rouge en Un Flic, zijn laatste film, voelt dan ook meer als een herhaaloefening. Van de plot klopt niet veel en van personages…
  • Un prophete 14 augustus 2011 Ik heb mezelf getrakteerd op het herzien van de beste film van 2009. Mijn korte 8W review: Meesterlijke film over de negentienjarige Malik, die voor een nooit verklaard vergrijp in de gevangenis belandt en daar gerecruteerd wordt door een Corsicaanse maffiaclan. Malik gaat daar op het eerste oog lijdzaam in…
  • Una pistola en cada mano 7 september 2013 Episode/anthology films maken zelden waar wat ze beloven: door een aantal losse verhalen aan elkaar te binden door gedeelde personages en/of gedeelde onderwerpen dieper inzicht bieden in een overkoepelend thema. Hier is dat niet anders maar de losse verhalen zijn over het algemeen prima. En de acteurs al helemaal. Ricardo…
  • Uncut Gems 21 oktober 2020 Irene liep halverwege weg. Ze vond het echt helemaal niks. Maar ik heb genoten. Nog meer dan Good Time is Uncut Gems een koortsdroom van een film. Een aantal hectische dagen in het stressvolle leven van de Newyorkse juwelier en beroepssjacheraar Howard Ratner (fantastische rol van Adam Sandler). Die staat…
  • Under the Silver Lake 14 augustus 2018 Een cultfilm in de dop. Zo kun je Under the Silver Lake toch wel samenvatten. Of het zo zal gaan als bij The Big Lebowski, die andere Los Angeles dwaalfilm met personages die geen echt doel in het leven hebben en waar dingen gewoon 'gebeuren', is de vraag. Maar de…
  • Under the Skin 15 december 2014 De verwachtingen waren nogal opgeklopt dus de ervaring zelf moest wel teleurstellen. Dat komt denk ik vooral omdat dit typisch een film is die om nabespreking en analyse schreeuwt en laat ik daar nou net niet aan toegekomen zijn. Nu blijft het een film die mythische pretenties heeft maar ze…
  • Unmade Beds 24 augustus 2010 Regisseur Alexis Don Santos was regelmatig in het wild te zien tijdens het afgelopen IFFR. Vandaar misschien dat ik zijn film toen heb laten zitten. Het kon ook zijn omdat ik Michiel Huisman op de titelrol zag staan en daar ff geen zin in had. Unmade Beds is een slackermovie…
  • Unstoppable 11 april 2011 Tony Scott heeft de laatste jaren (Man On Fire, Domino, Deja Vu, The Taking of Pelham 123) een formule gevonden die voor hem werkt maar mij een beetje op de zenuwen werkt. Er is altijd veel actie, maar die wordt in beeld gebracht via een kinetische en hectische/vertraagde cameravoering die…
  • Up 7 maart 2012 Ik loop nog wat achter met het bekijken van Pixarfilms. Ze maken ze sneller dan ik ze kan zien. Misschien moet het tempo er wat uit. Ik vond Up toch iets minder dan de wat ik in de voorgaande 15 jaar van ze zag. De animatie is weer erg sterk…
  • Up in the Air 10 februari 2011 George Clooney doet waar hij goed in is als de charmante Ryan Bingham, en die charme zet hij in om mensen te ontslaan. Hij vliegt voortdurend het land rond om overal het slechte nieuws te brengen er er weer snel vandoor te gaan. Een perfecte baan voor Bingham die geen…
  • Upgrade 7 mei 2019 Hij lijkt qua styling wel wat op Ex Machina en qua concept op Robocop, maar ondanks de titel haalt deze film het niet bij de voorbeelden. Of het een budgetkwestie is of een artistieke keuze is de vraag, maar Upgrade oogt nogal kaal. Bij EM hebben ze dat opgelost door…
  • Us 19 november 2022 In mijn stuk over Barbarian had ik het erover dat horror aan elkaar hangt van clichés en dat die ook nodig zijn. Maar er zijn filmmakers die deze clichés gebruiken om verontrustende films te maken die zich onttrekken aan het genre. Jordan Peele liet in Get Out zien dat hij…
  • Uzak 14 april 2010 In deze doorbraakfilm van Nuri Bilge Ceylan komt Yusuf aan in Istanbul. Hij is zijn dorp ontvlucht in de hoop op een beter leven en vindt onderdak bij Mahmut. Die vertrok al tien jaar geleden en heeft inmiddels een nieuw leven opgebouwd. Langzaamaan beseft Mahmut dat zijn leven en idealen…
  • Valkyrie 22 oktober 2009 Tom Cruise begint met een paar zinnen Duits maar gaat toch al snel over op het Engels. We zijn op zich wel gewend dat de Duitsers in oorlogsfilms uit Hollywood Engels spreken, maar omdat hier heel veel Duitsers in zitten die vrijwel allemaal door Britten (Kenneth Branagh als een Nazi…
  • Vanishing Point 20 maart 2019 Nooit eerder gezien, deze toch best wel klassieke film. Klassiek omdat Vanishing Point vaak opduikt in artikelen, lijstjes en essays over mythische films die iets zeggen over een verdwijnend tijdperk of over eenzame helden die strijden tegen het establishment en de oprukkende beschaving. Barry Newman speelt de rol van ex-agent,…
  • Velvet Buzzsaw 24 november 2019 Leuke titel, niet al te beste film. Ik heb m vooral gekeken vanwege de omgeving waarin deze horrorsatire zich afspeelt: de kunstscene in LA. En omdat de regisseur Dan Gilroy en hoofdrolspeler Jake Gyllenhaal eerder samen Nightcrawler maakten. In VB wordt een net overleden en tot dan toe onbekende kunstenaar…
  • Velvet Goldmine 31 maart 2010 Heerlijk portret van de glamrockperiode waarin een journalist (Christian Bale) op zoek gaat naar de verdwenen held daarvan, Brian Slade (Jonathan Rhys Meyers). In een flashbackstructuur die veel weg heeft van die in Citizen Kane wordt je als kijker getuige van de opkomst en ondergang van een popidool. De film…
  • Ventoux 25 mei 2015 Het boek van Bert Wagendorp las ik met veel plezier omdat het gaat over mannen van middelbare leeftijd die proberen te fietsen en hun jongere versies die al even inefficient naar boven gaan. Die vermaledijde Mont Ventoux op. De berg is uiteraard een uitgekauwde metafoor. Terwijl ze daar naar boven slingeren…
  • Vera Cruz 30 mei 2011 Deze leuke maar niet erg bekende western stond vorig jaar ineens in de schijnwerpers toen Paul Verhoeven 'm liet vertonen als slotfilm voor zijn optreden bij Zomergasten. Wat Vera Cruz zo'n fijne film maakt is de knappe afwisseling tussen actie en humor, de spiegelende personages, de heerlijk losse vertelstijl en…
  • Veronica Guerin en Charlie Hebdo 8 januari 2015 Jerry Bruckheimer en Joel Schumacher hijsen de vermoorde journaliste Veronica Guerin op een schild. Daarvoor zijn ze te prijzen, maar het is jammer dat dit op een weinig subtiele manier is gebeurd. Hun verfilming van haar strijd tegen Ierse drugshandelaren mist nuance en loopt over van sentiment. Toch is het…
  • Vertigo 11 oktober 2022 Ik weet niet waarom ze het doen, maar ik kan er alleen maar blij om zijn. Dit najaar toont Pathé een serie hoogtepunten van Alfred Hitchcock. De eerste is Vertigo. Of het zijn beste film is, is een vraag die niet te beantwoorden is. Maar het is waarschijnlijk wel zijn…
  • Vice 7 augustus 2019 Net als Darkest Hour het stervehikel was voor Gary Oldman, is Vice dat voor Christian Bale. Oscarmateriaal dit. Niet dat het de beste rollen van hun leven zijn, maar biografische films doen het nou eenmaal goed bij de gouden beeldjes. Maar waar Oldman won, moest Bale de prijs laten aan …
  • Vincere 15 juli 2011 Ida Dalser valt als een blok voor de ambitieuze Benito Mussolini. Die lijkt ook van haar te houden en de twee krijgen zelfs een kind, Benito Albino. Maar als Mussolini begint te stijgen op de politieke ladder verdwijnt Ida in een gesticht en verliest ze de voogdij over haar zoon.…
  • Visual Acoustics 29 oktober 2009 De openingsavond van het AFFR moest uiteraard een knaller bevatten. Visual Acoustics is een sterke documentaire over architectuurfotograaf Julius Shulman, de godfather van het genre die onlangs is overleden. Mooi vormgegeven en met een hoofdpersoon die ondanks zijn hoge leeftijd nog erg gevat is en je als kijker direct meevoert…
  • Voleurs de chevaux 3 juli 2008 In een onbestemd gebied, ergens in Oost-Europa, wordt een jongen ingesmeerd met modder door zijn oudere broer. Het jaar is 1856. Ze sluipen richting rivier, waar twee jonge mannen naakt aan het stoeien zijn. Hun paarden staan langs de stroom; de broers lokken deze niet zonder moeite mee. De daad wordt te laat opgemerkt…
  • Volver 5 januari 2010 Eindelijk gezien. Pedro Almodovars succesfilm uit 2006 over een moeder die dood is maar toch weer terugkeert, over een moeder die verdwenen is, over een hardwerkende vrouw die een tragedie uit het verleden meezeult, over haar zus die door haar man is verlaten, over een buurvrouw met kanker die voor…
  • W. 18 oktober 2009 Oliver Stone die het leven van George W. Bush verfilmt. Dat moet wel een staaltje character bashing van heb ik jou daar opleveren. Maar dat valt mee. Stone weet een redelijk genuanceerd beeld te scheppen van een man die ondanks een hoop tekortkomingen toch de machtigste man ter wereld werd.…
  • Waitress 4 oktober 2011 Leuk, origineel maar ook tragisch portret van een serveerster in een diner die een bullebak van een vent thuis heeft zitten en valt voor de nieuwe plaatselijke dokter. Wat de film bijzonder maakt is de nadruk op alledaagse personages en locaties en een mix van drama en een bijzonder soort…
  • War Horse 22 maart 2012 Hoewel Steven Spielberg, in tegenstelling tot bv Martin Scorsese, wat mij betreft al jaren over z'n hoogtepunt heen is, wil dat niet zeggen dat ik niet kan genieten van zijn films. Op spektakelgebied is hij nog steeds een van de grootsten. En hij bewees met Tintin dat hij, al was…
  • War of the Arrows 11 mei 2012 Het helpt als je wat van de voorgeschiedenis weet, want dan krijgt het verhaal van dit historische spektakel meer lading. Daarom had ik ook opgezocht hoe het zat met de Chinese Qing dynastie, de Koreaanse Joseon dynastie, en de twee invasies die de Manchurijse krachten uitvoerden in Korea. War of the…
  • WarGames 19 december 2023 Tuurlijk, veel is hopeloos verouderd maar WarGames is wel een van de beste films die laat zien hoe de dreiging tijdens de Koude Oorlog voelt en hoe computertechnologie de overheid maar ook de huiskamer veroverde. Het uitgangspunt dat de mens feilbaar is maar dat alles overdragen aan een computer niet…
  • Warrior 27 maart 2012 Ik was eerst van plan om The Fighter en Warrior achter elkaar te bekijken, als een double bill. Maar de eerste duurt bijna 2 uur en Warrior zelfs 140 minuten. Ondanks de lengte voelt Warrior echter nergens traag of langdradig. Als film is The Fighter wat gebalanceerder, maar als puur adrenaline…
  • We Are The Best 31 januari 2014 Prima titel want zo voelden George, Suzan en ik ons ook toen we deze film gingen kijken. Samen met Wim hadden we namelijk de IFFR-filmquiz gewonnen en de hoofdprijs was een ticket voor de slotfilm en het slotfeest voor het team. We Are The Best maakte het debacle van Ping…
  • We Live in Public 28 mei 2011 Bij het bekijken van deze documentaire dringt de vraag zich steeds af of Josh Harris, de hoofdpersoon, wel echt heeft bestaan. Zo groot is de invloed van al die mockumentaries die ik voorbij heb zien komen dat de avonturen van deze supernerd wel verzonnen mòeten zijn. Maar dat is niet…
  • We need to talk about Kevin 16 februari 2012 Ik heb het boek gelezen waarop de film is gebaseerd dus ik kijk met andere ogen naar wat Kevin allemaal uitvreet en hoe zijn moeder daarop reageert. Des te indrukwekkender is het dat ik me van begin tot eind mee laat slepen in Eva's nachtmerrie. Fantastisch. Alles valt samen in…
  • Welt am Draht 8 juli 2010 Het is verleidelijk om Rainer Werner Fassbinders Welt am Draht (1971) als een lang verloren gewaand sci-fi-meesterwerk te zien. Het komt immers niet vaak voor dat een film van een erkend meesterfilmer die jaren niet gezien is, wordt gerestaureerd. Als het dan ook nog eens om een buitenbeentje in het…
  • Werk ohne Autor 5 februari 2019 Twaalf jaar na Das Leben der Anderen maakt de Duitse regisseur Florian Henckel von Donnersmarck opnieuw een film over zijn vaderlandse geschiedenis. De jonge kunstenaar Kurt Barnert die in Werk ohne Autor zijn weg zoekt is geïnspireerd op het levensverhaal van de Duitse kunstschilder Gerhard Richter maar voegt daar een…
  • Westworld 23 mei 2014 Na het zien van The Andromeda Strain kreeg ik direct zin om nog een andere Michael Crichton verfilming te bekijken. Westworld regisseerde hij zelf en het resultaat mag er zijn. Deze 'science-fiction-western-thriller' heeft een zeer duidelijke focus die toewerkt naar een lange eindscène waarin het centrale idee (robots die het heft in eigen handen…
  • Wham! 10 juli 2023 Net als A-ha, waarover ik vorig jaar een docu zag, is Wham! een band die onlosmakelijk met mijn middelbare-schooltijd is verbonden. Meer nog dan A-ha vormde Wham! in 1985 de soundtrack van mijn leven in de 3e klas. In de schoolgangen werd hard meegezongen met Wake me up before you…
  • Where The Wild Things Are 11 maart 2011 Ik kende het prentenboek van Maurice Sendak wel maar heb het nooit ingekeken. Hoeft ook niet. De tekeningen van Max en zijn monsters zijn zo iconisch dat ze sinds  de verschijning in 1963 overal in de wereld opduiken. Een jongen die in een wolvenpak rondloopt, ontsnapt in zijn fantasie en…
  • Whiplash 7 februari 2015 Je hoeft geen liefhebber van jazz te zijn om van Whiplash te kunnen genieten. Een beetje drumkennis helpt maar als leek heb je ook wel door wat een waanzinnige performance de jonge Andrew Neiman (Miles Teller) in zijn eindsolo geeft. Het is een catharsis waarin hij alle frustratie van zich…
  • White Dog 10 september 2010 Samuel Fuller was al in de nadagen van zijn carrière toen hij er nog een laatste tour de force uitperste. Controversieel waren zijn films vrijwel altijd, en bij White Dog is dat niet anders. Een jonge actrice rijdt op een avond een hond aan. Ze laat hem oplappen bij de…
  • White Lightnin’ 6 juli 2011 Gebaseerd op het leven van 'mountain dancer' en lijmsnuiffenomeen Jesco White. Bijzondere film die een inkijkje biedt in het white trash leven in de Amerikaanse Appalachen, waar mensen weinig andere mogelijkheden lijken te hebben dan zich te bezatten, aan de drugs te gaan en een feesje bouwen met de weinige…
  • Widows 6 december 2018 Een publieksfilm van Steve McQueen. Althans, zo wordt ie wel genoemd. 12 Years a Slave won 3 Oscars dus eigenlijk was hij al een publieksfilmer, maar toch zijn er duidelijk verschillen. De misdaad als basismotief, inclusief de bijbehorende actiescenes maken Widows meer een publieksfilm. Ook is er ruimte voor seks…
  • Wild 27 april 2015 Ik wilde Wild vooral zien omdat tijdens onze laatste USA-reis een aantal keer die bordjes van de Pacific Crest Trail tegen kwam en wij ook over de Bridge of the Gods zijn gegaan. Respect dat Cheryl Strayed de PCT alleen gelopen heeft,  zeker als je naar haar voorbereiding en achtergrond kijkt. In het…
  • Wild Tales 22 februari 2016 Mensen die gedwarsboomd worden of gefrustreerd raken, doen soms rare dingen. Maar zover als het in Wild Tales gaat? Maar juist in die overdrijving zit de lol van deze serie zes korte verhalen. In de anthology film wordt vaak een terugkerend verhalend element of een personage ingezet, maar hier hebben…
  • Wilde Aardbeien 6 december 2011 Ofwel: Smultronstället. Ik  moet bekennen dat ik nauwelijks bekend ben met de films van Ingmar Bergman. Wel met veel van de titels, die vormen nou eenmaal een substantieel deel van de wereldwijde filmcanon, maar van het daadwerkelijk kijken komt het bij mij nauwelijks. Dat zal toch te maken hebben met het vooroordeel…
  • Wind River 8 januari 2021 Taylor Sheridan, scenarist van Sicario en Hell or High Water, maakt met Wind River zijn regiedebuut. Toen enkele leiders van de Shoshone indianenstam hem vertelden dat er op een populatie van slechts zesduizend mensen twaalf onopgeloste moorden op jonge vrouwen waren in het reservaat, wist hij dat hij een verhaal…
  • Winter Sleep 11 oktober 2014 De nieuwe film van Nuri Bilge Ceylan is uitputtend lang en ik heb meerdere malen de neiging om de regisseur een zetje te geven, maar door de ijzersterke dialogen en zijn genadeloze maar liefdevolle kijk op zijn personages weet hij me toch telkens weer te grijpen. Aydin is een gepensioneerd acteur…
  • Winter’s Bone 13 maart 2013 Het filmkijken schiet er nogal bij in de laatste tijd. Hopelijk is het van korte duur. Winter's Bone is ook zo'n film waar ik al veel goeds over gehoord had maar die tot nu toe aan de aandacht is ontsnapt. De 17-jarige Ree woont met haar moeder en jongere broer…
  • Wise Blood 15 maart 2009 Wise Blood (1979) is gebaseerd op de gelijknamige roman van Flannery O'Connor. Regisseur John Huston was duidelijk begaan met zijn bronmateriaal, maar de resulterende film is nogal onevenwichtig. Door de intense vertolking van Brad Dourif en de ambitie waarmee Huston zich op het project heeft geworpen is Wise Blood toch een fascinerende ervaring.…
  • Wolf 20 september 2013 Jim Taihuttu weet hoe zich te profileren. In interviews spreekt hij zich uit voor zelfredzaamheid in de Nederlandse filmwereld. Niet je hand ophouden maar er zelf keihard voor gaan, soms tegen de klippen op. En met de films die hij (vooralsnog) maakt zorgt hij er nadrukkelijk voor zich niet in…
  • Wolf Creek 16 november 2009 Geïnspireerd door de genrefilms in Not Quite Hollywood besluit ik eens een moderne Australische horrorfilm te kijken. Wolf Creek gaat over een drie jongeren (twee jonge Britse toeristes en hun Australische vriend) die een roadtrip maken naar het natuurreservaat Wolf Creek. Op die plek is ooit een meteoriet ingeslagen die een…
  • Wolfen 19 februari 2019 Ecohorror. Zoiets. Het heeft weinig met echte horror te maken en ook weinig met films als American werewolf in London en The Howling die ook in 1981 uit kwamen. De wolven zijn hier weliswaar ook predators maar vooral zoogdieren die al duizenden jaren in een symbiotische relatie met hun omgeving…
  • Wonder Woman 27 januari 2018 In een sterk staaltje typecasting speelt de presidentsvrouw en president uit House of Cards, Robin Wright, in Wonder Woman de vrijwel onoverwinnelijke generaal Antiope. Eigenlijk is zij het feministische boegbeeld dat velen zagen in de heldin. Het is wat mij betreft sowieso wat vreemd om Wonder Woman als zodanig te…
  • World War Z 19 juli 2013 En zo zit ik zowaar weer met een 3D-bril op in Cinerama. Je probeert eens wat met zo'n Cineville pas. En ik was toch ook wel nieuwsgierig wat Brad en consorten ervan gebrouwen hebben. Dat viel uiteindelijk best mee, al blijft de vraag waarom deze film überhaupt gemaakt is. Het…
  • Wristcutters: A Love Story 19 april 2008 De melancholieke Zia (Patrick Fugit, Almost Famous) maakt zijn apartement grondig schoon. Niet omdat hij iemand verwacht, maar zijn zelfmoordplek moet netjes zijn. Hij snijdt zijn polsen door omdat hij teveel verdriet heeft over zijn ex. Na zijn dood blijkt Zia bij Kamikaze Pizza te werken, hij hangt rond in kroegen,…
  • X-Men: Days of Future Past 2 november 2014 In het meest recente avontuur uit de X-Men saga gaan we terug in de tijd. Niet op dezelfde manier als in First Class (dat ging om de jonge jaren van professor Xavier, antagonist Magneto en Raven/Mystique) maar meer in de lijn van Back to the Future. De X-Men dreigen het onderspit te…
  • X-Men: First Class 3 december 2011 Verrassend leuke prequel waarin uit de doeken gedaan wordt hoe het allemaal zo gekomen is met Dr. Xavier en zijn X-Men school. Waarom zit ie in een rolstoel, waarom is Magneto zijn aartsvijand maar heeft hij ook een sterke band met de metaalman en hoe zit het eigenlijk met de…
  • You were never really here 12 december 2018 Inhoudelijk is de laatste film van Lynne Ramsay niet zo spannend maar dat wordt meer dan goed gemaakt door de rol van Joaquin Phoenix als Joe. De plot heeft wat weg van de Taken-franchise maar de combi van Phoenix' spel, de flashbacks waarin een militair verleden doorsijpelt, de spannende muziek van Jonny…
  • You Will Meet a Tall Dark Stranger 12 januari 2011 De nieuwe Woody Allen, in Cinerama. Altijd fijn. Ik was met Arman en die zei na afloop dat de film zo heerlijk weg keek. En dat klopt ook. Allen weeft wederom een web van personages die allemaal hun existentiële twijfels hebben, die allemaal op een of andere manier met elkaar te maken…
  • Young Mr. Lincoln 25 oktober 2011 De films van John Ford hebben altijd iets nostalgisch en sentimenteels en hij heeft de neiging zijn personages nogal te idealiseren. Hij was een patriot in hart en nieren en dat zie je terug in zijn werk. In Young Mr. Lincoln schetst hij een portret van de jongeman die later…
  • Youth 18 december 2015 Op alle fronten is Youth een stukje minder dan La grande bellezza. Maar dat wil niet zeggen dat het geen fijne film is. Paolo Sorrentino weet hoe hij zijn kijkers moet behagen met prachtig camerawerk, oogstrelende locaties en intrigerende personages. De heren die zich in een Zwitsers kuuroord wentelen in…
  • Zero Dark Thirty 1 augustus 2013 Eigenlijk was de ontknoping van de jarenlange zoektocht naar Osama Bin Laden meer een anticlimax dan een euforisch moment. Kathryn Bigelow voelt dat goed aan als ze Maya, nadat die het lijk geïdentificeerd heeft, de tent op de compound laat verlaten om haar even alleen na te laten denken over…
  • Ziek 20 juni 2011 Ik heb vrijdag, zaterdag, zondag en maandag wat ziekjes op de bank gehangen. En lag mn internetverbinding er ook nog eens uit. Dat werd dus films en series kijken. Heb het volgende gezien: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford: al eerder gezien maar het is zeer…
  • Zulu 28 december 2016 Nooit eerder gezien, deze classic over een regiment van circa honderd Britse soldaten dat in de Zoeloe-oorlog van 1879 vecht tegen een aanvalsmacht van 4.000 Zoeloekrijgers. De belegering werd bekend als de Slag om Rorke's Drift. De film is gemaakt in een tijd dat de neergang van het Britse empire al…
  • Zwartboek 5 mei 2010 5 Mei. Een oorlogsfilm dus. En dan liefst eentje over WOII. En als het even kan ook een Nederlandse. Ik dacht nog even aan Het meisje met het rode haar, Als twee druppels water of De aanslag, maar het is toch gewoon Zwartboek geworden. Het is nu de derde keer…

Geef een reactie