3/5 

Komende week gaat The Avengers in premiere, een spectaculaire actiefilm waarin de Avengers uit de comicbookserie voor het eerst samen in een film zitten. Producent Marvel had de markt eerst afgetast en voorbereid door Ironman (2 keer), Hulk, Thor en Captain America een eigen film te geven. Daarbij hebben ze ook gastrollen in elkaars films, zodat je al went aan het idee dat ze ooit samen een team gaan vormen.

De eerste Ironman is de beste van de serie, vooral door de kwaliteiten van Robert Downey Jr. The Incredible Hulk was aardig, al vond ik de versie van Ang Lee beter. Edward Norton bedankte overigens voor de eer om vaker de groene man te spelen. Hij is vervangen door Mark Ruffalo. Thor vond ik tegenvallen, zowel qua plot als personages. Captain America is wat beter, en dat komt vooral door de periode waarin het verhaal speelt: WOII. Steve Rogers is een schriel mannetje dat graag mee wil vechten maar telkens geweigerd wordt omdat hij te klein en te fragiel is. Maar dan wordt hij uitgekozen om als guinea pig te dienen voor een geheim overheidsexperiment om supersoldaten te kweken. Dat slaagt (grotendeels) en Steve krijgt enorme spierbundels. Hij wordt ingezet als propagandavehikel om fondsen te werven, waarbij hij een leuk stars en stripes pakje aantrekt en zich Captain America noemt. Steve is een succes maar hij is niet tevreden met zijn rol. Hij wil echte oorlogsactie.

Vanaf daar loopt de film wat uit de bocht omdat de oorlog nooit echt tot leven komt en Steve er in zijn outfit vooral belachelijk bij loopt. De Nazi’s hebben ondertussen een eigen experimentele unit die onder leiding staat van Johan Schmidt, een aan grootheidswaan lijdend figuur dat een eigen rijk wil stichten waarbij hij de Führer niet nodig heeft. Hugo Weaving leeft zich lekker uit in die rol. Captain America: The First Avenger is een redelijk geslaagde actiefilm met leuke periodedetails en kostuums (het heeft nogal wat weg van de Indiana Jonescyclus), maar een beetje light als het op verhaal, logica en held aankomt. Ik denk dat Rogers beter tot z’n recht komt als onderdeel van het Avengersteam.