4/5 

Piper Chapman, lief en blond en de aanstaande bruid van de al even lieve Larry, blijkt toch iets minder braaf dan gedacht. Ze wordt ingehaald door het verleden als ze, jaren na het voorval, alsnog de gevangenis in moet door drugssmokkel. Verloofde Larry kan er niet bij. En hij heeft het al zo moeilijk om haar lesbische voorgeschiedenis te vergeten.

Dat klinkt allemaal als een vreemde premisse, maar het werkt wonderwel. Het is ook allemaal echt gebeurd. OITNB volgt Piper op haar eerste voorzichtige stappen in de vrouwengevangenis. In flashbacks wordt gedurende het seizoen haar voorgeschiedenis en die van haar lotgenoten uit de doeken gedaan. Naarmate de tijd vordert raakt Piper steeds minder geshockeerd door wat er om haar heen gebeurt en ze leert op eigen benen staan. En van zich afbijten. In die zin zijn er wel parallellen te trekken met Un prophete, waar de maagdelijke Malik steeds geharder wordt en uiteindelijk de grote baas is als hij vrij komt. Zover is het met Piper nog niet. Maar wie weet.
Larry denk er ondertussen het zijne van.

OITNB heeft een aanstekelijk mengsel van drama, suspense, reality tv en comedy waardoor de serie een heel verfrissende toon heeft. Die weten de makers, de eerste eigen serie van Netflix, goed vol te houden.