4.5/5 

De nieuwe film van Nuri Bilge Ceylan is uitputtend lang en ik heb meerdere malen de neiging om de regisseur een zetje te geven, maar door de ijzersterke dialogen en zijn genadeloze maar liefdevolle kijk op zijn personages weet hij me toch telkens weer te grijpen.

Aydin is een gepensioneerd acteur die zich met zijn jonge vrouw en zus heeft teruggetrokken in zijn in een rots uitgehouwen hotel, diep in de binnenlanden van Turkije. Dit is Cappadocië, de wonderbaarlijke streek vol geërodeerd natuurschoon waar de mens zich niettemin naar voren duwt door nederzettingen te bouwen en overal rotzooi achter te laten. Aydin voelt zich er thuis, als de rijke patriarch van een minigemeenschap die tegen hem opkijkt en van hem afhankelijk is. Hij is gewend zijn zin en respect te krijgen en loopt niet bepaald over van zelfreflectie. Zijn vrouw Nihal heeft zich min of meer geschikt in haar rol als jachttrofee en probeert haar leven nog enigszins invulling te geven door geld in te zamelen voor een plaatselijke school. Maar als Aydin haar de duimschroeven aan zet, met een glimlach op zijn gezicht, breekt ze langzaamaan in twee. Zus Necla is een stuk cynischer maar kan ook niet ontsnappen aan de wurgende grip van de gouden kooi waarin ze zit. Ondertussen heeft Aydin een slepend conflict met een van zijn huurders, al doet hij er alles aan de schijn op te houden dat hij een en al beminnelijkheid en rede is in deze zaak. De rancune die de ruimtes in het hotel vult doet je verlangen naar de ontsnapping van de buitenlucht. Ontsnapping die niet komt omdat de sneeuw een mooie maar verstikkende deken over al deze conflicten legt.

Winter Sleep komt langzaam op gang en blijft eigenlijk ook langzaam. Maar net als zijn vrouw en zus wordt je als kijker steeds meer opgenomen in de greep van de ijdele Aydin en raak je gebiologeerd door de menselijke verhoudingen en de vernietigende gesprekken tussen de personages. Een majestueuze film die tegelijk liefdevol en genadeloos is maar ook uitputtend. Ik ben wel toe aan wat escapisme na dit Anatolische avontuur.