Clint Eastwood als universitair kunstdocent met een verleden als bergbeklimmer en huurmoordenaar voor de CIA (of iets schimmigs dat erop lijkt). Dat kan niet mis gaan toch? Jawel dus. The Eiger Sanction is een clichematige actiethriller over een man die nog eenmaal een klus moet doen zoals hij die vroeger deed. Zo’n film dus. De plot is rommelig: iets met een Russische geheim agent die zijn partner heeft vermoord en zich verbergt in een bergbeklimmersteam. Een team dat de gevaarlijke noordwand van de Eiger wil beklimmen. Clint gaat mee, overtuigd van de noodzaak door de leider van de Amerikaanse veiligheidsdienst die het daglicht niet kan verdragen. Letterlijk.

Als voorbereiding gaat Clint op trainingskamp in Monument Valley. Silly, dat zeker, maar het levert wel spectaculaire shots op. Die locatieopnames, ook in Zion National Park en bij de Eiger zelf, vormen dan ook het hoogtepunt van deze film. The Eiger Sanction bevat adembenemende shots van de natuur, de bergen en een rennende Eastwood. Verder is het zoals gezegd rommelig en ook nog seksistisch in de manier waarop Clint met vrouwen bezig is en ze met regelmaat de kleren van het lijf trekt. De film begint er al mee als een studente hem probeert te verleiden in de jacht op betere cijfers en wij als kijker mee moeten leven met die arme Clint die die studentes maar van zich af moet slaan. In dit geval letterlijk omdat hij haar een tik op de billen geeft. Een superongemakkelijke scene waar niemand destijds blijkbaar problemen mee had.

PS; door de noordwand van de Eiger liep tot 2016 een spoortunnel met daarin twee stops vanwaar die bij station Eigerwand een tunnel heeft die naar een deur leidt. Als je die open doet dan kom je midden op die noordwand uit. Een bizar gegeven dat ik al eerder tegen kwam in die andere film over het beklimmen van dit stijle staaltje bergwand.