Even wat van me afzeiken. Het kan zijn dat ik last had van te hoge verwachtingen maar ik vond Argo toch iets tegenvallen. Het is een Oscarwaardige, moedige en zeer vaardig gemaakte thriller met sterk spel en een foutloos gevoel voor de periode. Ook zijn alle scènes in Teheran voortdurend zwanger van spanning en blijft het de vraag (ondanks dat ik weet hoe het afloopt) of de 6 gegijzelden en hun redder wel heelhuids weg weten te komen.

Maar ik vond m niet helemaal in balans en ook de ontsnapping is wel erg cliffhangerig en to good to be true. Het einde zelf is dan weer veel te Hollywood feel good. Die misbalans komt vooral door de humoristische kant van de film. Hoewel ik geregeld hard moest lachen om John Goodman en (vooral) Alan Arkin vind ik deze scènes erg uit de pas lopen met de rest van de film. Je zou het als tegenwicht voor de ellende in Iran kunnen zien, maar juist daarom wringt het. Affleck geeft de sterke acteurs Bryan Cranston (Breaking Bad) en Kyle Chandler (Friday Night Lights) ook weinig te doen. Het kan zijn dat ik voor Cranston overgevoelig ben omdat ik midden in seizoen 4 van BB zit.

Belangrijkste vraag blijft voor mij: hoe hebben de Iraniërs er in hemelsnaam ooit in kunnen geloven dat er een science-fictionfilm opgenomen zou worden in Iran? Omdat het echt gebeurd is hoeft Ben Affleck zich niet om deze vraag te bekommeren, maar ik blijf er toch mee zitten.