3/5 

Het schijnt dat Le Mans vooral gemaakt is omdat Steve McQueen zo graag een film wilde waarin hij zijn racing skills kon laten zien. En om racen gaat het in inderdaad. Als film, met een plot, spanningsboog, dialogen, karakakterontwikkeling en acteerwerk is Le Mans compleet mislukt. Maar als verbeelding van de manier waarop het er in 1970 aan toe ging rond de legendarische race is het een grandioos succes.

Een film als deze zou nu nooit meer gemaakt kunnen worden. Veel racescenes zouden via CGI realisme en spektakel toegevoegd krijgen, terwijl ik hier gewoon naar de real deal kijk. Le Mans is meer een documentaire, en als je niet van autoraces houdt ook nog een heel saaie. Maar de gevechten tussen de racemonsters zijn werkelijk spectaculair in beeld gebracht en dat zal ook de grootste scepticus toe moeten geven.

Overigens namen de makers wel wat vrijheden bij het maken. De belangrijkste was de gelijkopgaande strijd tussen de Porsche 917′s en de Ferrari 512′s in de film. In werkelijkheid waren de 917’s in die jaren oppermachtig en wonnen alles wat er te winnen viel. Tot de regels veranderd werden en dit type daar niet meer aan kon voldoen.