De wereld van de toprestaurants leent zich natuurlijk uitstekend voor satire en zwarte humor. Een wereld waarin gerechten bewierookt worden in de mooiste woorden, eten nooit zomaar eten is en waarin een meergangendiner een levensveranderende ervaring is. Het restaurant in The Menu slaat daarin alles, met een menuprijs van 1200 dollar, een locatie op een eiland, personeel dat je het idee geeft dat je het eigenlijk niet waardig bent om daar te dineren en een chef die het spektakel met harde hand bestuurt. Niemand had echter gerekend op Margot (Anya Taylor-Joy, The Witch,The Queen’s Gambit en The Northman), de gast die niet op de gastenlijst stond. De perfecte avond van chef Slowik dreigt verstoord te worden door een vrouw die eigenlijk liever een cheeseburger eet.

Regisseur Mark Mylod werkte voorheen vooral voor tv, met oa 15 episodes van Succession en 6 van Game of Thrones op zijn naam. Dat zijn flinke producties met heel veel acteurs en ellenlange scripts. The Menu is heel overzichtelijk. Dat leidt in dit geval tot een toch wel mislukt resultaat. Al ligt dat niet aan hem denk ik. Het ging al mis met het script. Als je een thriller/horrorfilm wil maken op een afgelegen locatie dan is het van groot belang dat het je iets interesseert wat de personages overkomt. Dat is hier niet het geval. Ook moet je ervoor zorgen dat de spanningen onderling minstens net zo groot zijn als de dreiging van buitenaf. Ook dat gebeurt niet. Wat er hier gebeurt, voelt volslagen willekeurig. Het geweld komt volledig uit de lucht vallen, tot aan de climax toe. Ik ben benieuwd wat Ari Aster met dit materiaal gedaan zou hebben. Slowik weet overigens wel een geslaagde cheeseburger te serveren.