4.5/5 

Indrukwekkende gothic horror over een diepgelovig gezin dat getergd wordt door een demon. The Witch scoorde hoog in allerlei griezellijstjes vorig jaar en het is wel te begrijpen waarom. Al is het de vraag of dit eigenlijk wel horror is. Echte schrikmomenten zijn er maar weinig. Het is vooral een erg goed gemaakt mood piece waarin je in een tijd en een religieuze devotie wordt ondergedompeld die immens ver van je bed staat.

De film speelt zich af in het 17e eeuwse New England, waarin een man en zijn gezin uit hun puriteinse gemeenschap worden gestoten, vanwege een conflict over de interpretatie van het Nieuwe Testament, en zich terugtrekken in een blokhut ver van de bewoonde wereld. Daar overkomt ze een aantal onverklaarbare ervaringen waar een heks achter lijkt te zitten.

Wat de film zo sterk maakt is de combinatie van een trage maar wurgende opbouw, de oud-Engelse dialogen die de film een overtuigende authenticiteit geven, de totale devotie van het gezin aan God en de dreigende natuur op de achtergrond. Soms wordt er iets teveel gesuggereerd en blijf je als kijker wat zoekende, maar meestal overtuigt The Witch. Erg bijzonder.