4/5 

Ik heb een ‘dystopisch’ tag bij deze film gezet. Beetje vreemd wellicht want het gaat om verveelde jongeren in suburbia, maar toch ook weer niet. Want Over the Edge toont wel een utopie waar het ergens enorm mis is gegaan.

New Granada is een nieuw aangelegde community in de buurt van Denver, Colorado. Volop ruimte en schone lucht, mooie huizen en vers aangelegde straten en parken. De droom van elk gezin. Maar het blijkt toch vooral de droom van de ouders. Er is werkelijk niets te doen voor de jeugd. Oh ja, toch wel. Er is een golfplaten dagopvang met tafeltennis- en pooltafels en wat banken. Maar als die gesloten dreigt te worden, slaan er wat stoppen door.

Het is jammer dat de film op het eind flink uit bocht vliegt met ontploffingen en geweld. Tot dat moment is Over the Edge een topfilm over de hel van een new town waarin voor jongeren geen plaats is. Ze zijn vooral een last en de grownups willen ze het liefst zoveel mogelijk uit beeld hebben.

Wat m zo sterk maakt is niet het verhaal maar het portret dat de film toont van een generatie. De camera lijkt het gelanterfant, de stoere praat, de onbeholpenheid, de ontluikende hormonen en de vrijheidsdrang van deze 12-, 13-, 14-, 15- en 16jarigen gewoon te registreren. Ook komt New Granada overtuigend over, als een stad die is neergeplant in een niemandsland. Het deed me denken aan De Noorderlingen, al is dat een heel ander soort film.

Over the Edge is de debuutfilm van Matt Dillon, die hier met een enorme bos haar achteloos cool en kwetsbaar tegelijk is. Maar de hele cast is prima. En overtuigend jong, wat wel eens mis gaat als te oude acteurs voor dit soort rollen gecast worden.

De film zou een mooie triple bill vormen met 2 andere probleemjongerenfilms: Breaking Away en Suburbia.

In de trailer ligt de nadruk op het escaleren van de situatie en op het feit dat er echt iets vreemd aan de hand is hier. Maar juist de gewoonheid van deze zoekende jeugd maakt de film sterk. Er zijn duizenden van dit soort plaatsjes waarin een hangplek het enige vertier in de verre omgeving is.