3/5 

Een spookhuisthriller maar dan met een hotelkamer in plaats van een landhuis, met veel echo’s van Poltergeist. John Cusack is Mike Enslin, een schrijver van boeken over paranormale activiteiten en door geesten bezochte plekken. Zijn nieuwe boek gaat over hotelkamers en zijn nieuwsgierigheid is gewekt als iemand hem probeert te weerhouden om een nacht in kamer 1408 van het New Yorkse Dolphin Hotel door te brengen.

Natuurlijk doet hij dat toch, ondanks de vele pogingen door hotelmanager Gerard Olin (Samuel Jackson) om hem tegen te houden, en uiteraard gaat het helemaal mis. 1408 is een bewerking van een kort verhaal van Stephen King, en zoals met de meeste Kingverfilmingen hapert er hier ook nogal wat. Dat komt vooral omdat zijn korte verhalen (ik zou zeggen, uiteraard) een compacte opzet hebben die zich niet leent voor een lange speelfilm. De enige uitzondering is de verfilming van The Mist, door Frank Darabont, die wijselijk koos voor het uitwerken van de rol van de geloofsfanaticus.

Het uitgangspunt is dan goed, maar vervolgens wordt er teveel bijgehaald waardoor het alsnog mis gaat. Een ander probleem, voor  mij persoonlijk dan, is John Cusack. Hoezeer ik ook van hem kan genieten, in veel opzichten is hij voor mij (althans in zijn jongere jaren) een soort moderne Cary Grant. Een acteur die zo smooth en likeable is dat hij overal mee weg kan komen.
Maar naarmate hij ouder wordt pakt dat steeds minder goed uit. Dat is de tragiek van acteurs die vooral scoren omdat ze zo ontwapenend zijn, een kracht die vanzelf wegvalt als de jaren gaan tellen. Cusack is (pas of al) 43, maar hij gaat al ruim 25 jaar mee als acteur. Ergens in de afgelopen jaren is hij het punt gepasseerd waarop hij niet meer die jonge (maar intelligente) hond is, maar iets anders. Wat precies weet ik nog niet.

Ik denk dat High Fidelity de laatste film was waar hij dat imago nog geloofwaardig neer kon zettten. Zelf zoekt hij ook naar een nieuwe invulling, een volwassener uitstraling, maar hij heeft ‘m nog niet gevonden. In 1408 zie ik die strijd steeds voor me. Acteren kan hij als de beste (en zolang er nog geen geesten zijn is er wat dat betreft nix op aan te merken), maar hij vecht in zijn hotelkamer niet alleen tegen binnendringende geesten.