4/5 

Heerlijke, excentrieke thriller waarin Don Siegel overtuigend laat zien dat hij meer in zijn mars heeft dan als mentor voor Clint Eastwood te fungeren. Walter Matthau is vooral bekend als de immer droef kijkende komediant maar hier is hij ineens een berekenende crimineel. Hij en zijn partners beroven een bank maar stuiten op veel meer cash dan gehoopt. Charley voelt nattigheid. Terecht. Het geld is eigendom van de maffia en die sturen een hitman achter de dieven aan. Deze Molly (Joe Don Baker, in topvorm) is een sarcastische berg van een man die van geen wijken weet.

Charley Varrick was een cropduster maar in het vliegend rondstrooien van bestrijdingsmiddelen zit weinig toekomst. Dan zit er maar een ding op. De 750.000 dollar die ze scoren in een woestijnstadje is echter wat te groot voor ze. Al vindt partner Harman (Andrew Robinson) van niet. Robinson was de tegenstander in Dirty Harry en daar was hij al net zo hyper en aan waanzinnigheid grenzend. Charley blijkt echter zo koel als een kikker, ook als Molly steeds dichterbij komt.

Charley Varrick is een nihilistische film. Het is zoeken naar een sprankje hoop of goedheid in deze door geld beheerste wereld. Charley is de protagonist maar hij aarzelt niet om tegenstand uit de weg te ruimen. Maar door het acteerwerk, de locatie-opnames, een paar lekkere actie-scenes en een script dat vol zit met sardonische grappen is het genieten van begin tot eind.