3.5/5 

Don Siegel heeft zich in zijn carrière van allerlei soorten genres bediend, maar een springt er echt bovenuit: de politiethriller. De strijd tussen goed en kwaad die hier zo op de voorgrond treedt fascineerde hem mateloos en hij wist er vele sterke films over te maken. Vooral omdat de scheidslijn bij hem nooit eenduidig was. Agenten moesten zich vaak van dezelfde tactieken bedienen als hun tegenstanders om een kans te hebben en de politie vocht in alle rangen en standen een strijd uit om aan de goede kant van wet te blijven. Vaak lukte dat niet.

Madigan gaat over agenten Madigan en Bonaro die een routine-aanhouding doen op een vrijdagochtend. Ze kwamen er toch langs dus rekenen ze seriecrimineel Barney Benesch maar even in. Maar die blijkt erg gewiekst en zet zijn naakte bedgenote in om de rollen om te draaien. Hij gaat er vandoor en neemt de pistolen van de 2 mee. Benesch blijkt veel meer op z’n geweten te hebben dan ze weten en blijkt een regelrechte psychopaat. Madigan en Bonaro krijgen 72 uur om hem te pakken te krijgen.

Een script waarin een deadline wordt gezet op een opdracht werkt natuurlijk uitstekend. Elke handeling die binnen die periode wordt uitgevoerd krijgt extra lading omdat je als kijker steeds meegaat in het proces en jezelf afvraagt waarom ze A kiezen en niet B of C. Siegel zet de achtervolging af tegen de privélevens van de twee en hij haalt ook de eeuwige strijd op het thuisfront aan die agenten voeren: hun partners zitten elke dag in angst omdat ze niet weten of hun man de avond haalt. Hij houdt echter teveel van de spanning om ermee op te houden.

Een tweede lijn volgt corruptie binnen de organisatie op een hoger niveau als de rechtschapen commissaris (Henry Fonda) erachter komt dat zijn jarenlang vriend en collega een scheve schaats heeft gereden. Hijzelf lijkt brandschoon, maar door de minnares die hij er op na houdt beseft hij dat de zwartwitwereld die hij voor zich ziet niet bestaat.
Hoewel het script wat sterker had gekund en de nuance soms ver te zoeken is, is Madigan toch een aanrader. De cast is uitstekend en de locatieopnames in New York zijn erg de moeite waard.