4/5 

Based on true story staat er tijdens de opening titles. Dat is net zoiets als de tagline This is a true story bij Fargo. American Made vertelt zo’n bizar verhaal dat er wel delen verzonnen moeten zijn. Maar het meeste niet denk ik. De periode die in de film aan bod komt, 1978-1986, vormde een dieptepunt in de Amerikaanse rol in Midden- en Zuid-Amerika en de drugsexplosie die mede daardoor het gevolg was. De CIA had bedacht dat de Sandinistas in Nicaragua gestopt moesten worden, dat waren immers communisten. Dus steunden ze de Contra’s, een samengesteld zootje huurlingen die tegen de Sandinistas vochten. Ook steunden ze de corrupte generaal Noriega die in Panama een buffer moest opwerpen tegen de invasie van de commie’s. Intussen was een drietal jonge maar zeer brutale drugslords in Colombia bezig met een flinke expansie van hun cocaïnehandel.

De drie zouden uitgroeien tot wat het Medellin kartel genoemd zou worden. De meest notoire, Pablo Escobar, staat centraal in Narcos. Daartussenin opereerde de held van dit verhaal; voormalig TWA-piloot Barry Seal. Deze Seal werd benaderd door CIA-man Monty Schafer om spionagevluchten voor ze uit te voeren boven Midden-Amerika en als koerier te dienen tussen de CIA en Noriega. Zonder er al teveel over na te denken deed deze Seal dat. En meer. Toen werd hij benaderd door de Medellin heren, die ook gezien hadden hoe deze Seal vrijwel onopgemerkt heen en weer vloog. Of Barry niet wat handel mee terug kon nemen?

Binnen de kortste keren liep dit volledig uit de hand en Seal werd schathemeltjerijk. Dat werd oogluikend toegestaan door de CIA, die hun flyboy nodig hadden voor hun missies. Uiteindelijk ging het toch mis voor Seal omdat de CIA de handen van hem aftrok. Om straf te ontlopen sloot hij een deal met het Witte Huis  (!) die hem foto’s lieten maken van de overdracht van drugs tussen het Medellin kartel en de Sandinistas. Reagan was er namelijk van overtuigd dat de Sandistas drugs exporteerden naar de VS. De publicatie van de foto’s bezegelde het lot van Seal. In februari 1986 werd hij vermoord.

American Made is een leuke mix van fact en fiction gebracht met veel bravoure. Cruise is erg sterk als de kwajongen Barry Seal die met een glimlach zijn bizarre leven vol moet zien te houden.