4/5 

Ik had me grondig voorbereid op The Avengers. Eerder zag ik namelijk beide Ironman films, The Incredible Hulk, Thor en Captain America. Maar uiteindelijk blijkt dat allemaal weinig uit te maken. De Aarde wordt bedreigd en dit groepje superhelden moet haar redden. Klaar.

Black Widow en Hawkeye zijn de nieuwelingen in dit door Nick Field bij elkaar gebracht Champions League team. Maar een team is het nog niet echt. Wat verwacht je ook als je van die superego’s bij elkaar zet. Dat ze ineens gaan samenwerken en zichzelf wegcijferen voor het hoger doel? Uiteindelijk gebeurt dat toch, al blijft het vreemd om Hulk ineens commando’s op te zien volgen. Het verhaal is zoals dat hoort lekker over the top, met een buitenaards ras dat in samenwerking met de naar het Kwaad afgedwaalde Loki (de broer van Thor) de aarde wil vernietigen. Het belangrijkste element aan The Avengers zijn de vechtscenes tussen de wrekers en hun tegenstanders, en die zijn spectaculair. Alles gaat aan gort en het ene gevecht is nog indrukwekkender dan het andere. De balans in de film is ook uitstekend: ondanks al dat vechten krijgt elk personage genoeg personal screentime om tot leven te komen en een eigen kant van het verhaal te vertellen. Fantastisch werk van regisseur Joss Whedon, die al eerder bewees een actie- of SF-film te kunnen maken waarin ook ruimte is voor karakterontwikkeling en de nodige dosis humor.

Ik had wel wat moeite met Robert Downey JR. Hij is een uitstekend acteur, de beste van de film zelfs, maar zijn Ironman is zo ‘eigen’, zo ironisch en bijdehand dat het steeds lijkt of hij in zijn eigen film zit. De andere helden steken er wat humorloos bij af.
Mindless fun zolang het duurt en zeker leuk om nog eens terug te zien, maar ik ben het ook direct weer vergeten als de credits lopen.

De vraag is wat producent Marvel hierna moet. Als je al die superheroes ineens laat opdraven kun je eigenlijk niet meer terug naar een film waarin er maar eentje zit. Ze zijn naar het schijnt bezig met vervolgen op Thor, The Hulk, Ironman, Captain America en ook (verrassing) op deze. Melken die geldkoe 🙂