Eén dag, daar blijft het bij. Slechts 2 films maar ik was wel de hele dag in Rotterdam om de sfeer te proeven. Ook naar Het Nieuwe Instituut geweest (mijn oude werkplek) en naar Ai Weiwei in de Kunsthal. Ik heb How to Have Sex en Confidenza gezien. Niet de meest avontuurlijke keuzes, ik weet het.

How to Have Sex

Confidenza

Het gaat op internet vooral over de filmscore omdat die van Thom Yorke is. Maar Confidenza heeft meer te bieden. Docent Pietro Vella is geliefd bij alle leerlingen op een middelbare school in Rome. Ook de slimme Teresa is helemaal weg van hem, maar haar liefde gaat verder dan die van haar klasgenoten. De twee krijgen een relatie en delen daarin op haar vezoek hun diepste geheimen om zo een band voor het leven te krijgen. Maar zodra Pietro zich echt openstelt, eindigt de relatie. Jaren later komen ze elkaar weer tegen en Pietro, die inmiddels is getrouwd en een dochter heeft, is als de dood dat Teresa zijn geheim zal onthullen.
Regisseur Daniele Luchetti (bekend van Mio fratello è figlio unico en Anni felici) maakt hier een interessante mix van drama en thriller. Het drama zit in de zoekende Pietro en Teresa en de manier waarop hun levens en verlangens zich ontwikkelen. De spanning komt voort uit het geheim dat al dan niet bekend zal worden. Als drama werkt Confidenza beter dan als thriller. Luchetti schetst een mooi beeld van het leven van Pietro Vella en hoe Teresa daarin eerst een actieve en later een passieve maar wel voortdurend aanwezige rol heeft. Hij weet extra spanning op te roepen door Pietro gruwelen te laten beleven of te doen die voor de kijker zichtbaar zijn maar voortkomen uit zijn fantasie. Maar dat is niet helemaal genoeg om het echt spannend te maken, ook omdat het geheim onduidelijk blijft en daarom weinig impact heeft. Ik moest denken aan Incendies (die ik op IFFR 2011 zag), waarin ook een familie verscheurd wordt door een geheim. Daar kwam dat hard binnen maar in Confidenza niet.