4/5 

Roger Corman is vooral bekend als producent (met op dit moment 401! credits achter zijn naam volgens de IMDB) en mentor van vele, later beroemd geworden, filmregisseurs. Waaronder Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Jonathan Demme, James Cameron, Peter Bogdanovich en Joe Dante. Maar hij heeft ook 56 films geregisseerd. Kenmerk van al zijn producties: snel gemaakt, tegen lage kosten en vaak inspelend op de jongerencultuur. Tussen die enorme productie-aantallen zit veel pulp, maar er is ook genoeg te vinden dat wel de moeite waard is.

A Bucket of Blood is een van zijn beste vroege films, waarin Corman zijn talent toont in het mengen van comedy en horror. Iets dat hij een jaar later zou perfectioneren met The Little Shop of Horrors. Door de mengeling creëert hij een vorm van satire die tijdloos is. Dat komt vooral omdat er nauwelijks gelachen wordt. Alle acteurs zijn bloedserieus waardoor juist de grappige momenten ontstaan. Walter werkt als glazenophaler in een artistieke kroeg, waarin de op dat moment zeer hippe beatniks hun kunsten vertonen. Corman begint zijn film met een heerlijke parodie op de raadselachtige poëzie van het icoon van de beweging: Allen Ginsberg. Walter is een timide man die moeite heeft om voor zichzelf op te komen. Maar ook hij wil artiest worden, net als de mensen waartussen hij werkt. Door een bizar toeval heeft hij een ineens een dode kat in zijn appartement en hij besluit het lijk te gebruiken om een realistisch beeld te maken. Simpelweg door de kat te overdekken met klei. Dat is het begin van een carrière die uiteraard alleen maar mis kan lopen.

De combinatie van de timide en talentloze Walter die ineens beroemd wordt en zich artistieke allures aanmeet werkt zeer aanstekelijk. Corman combineert dat met een aantal ijzingwekkende scènes waarin Walter tot een nieuw kunstwerk komt of zijn liefde voor de mooie Carla probeert te uiten. De film werkt eigenlijk maar met twee locaties (het cafe en Walters appartement) maar Corman weet daar het maximale uit te halen. Een film die doet denken aan de morbide humor van Alfred Hitchcock, zeker de serie die hij voor tv maakte met afleveringen van 25 minuten: Alfred Hitchcock Presents.