4/5 

Deze film moet je alleen kijken of met iemand die heel goed stil kan zijn. Dit verdraagt geen enkel geluid van buiten. In een niet te noemen plaatsje ergens op het platteland probeert een familie in stilte te overleven terwijl ze bedreigd worden door mysterieuze wezens. Die kunnen niet zien maar wel angstaanjagend goed horen.

Het zal zijn dat ik zelf vader ben van twee jonge kinderen, maar deze kwam nogal binnen. In de kern gaat de film over de angst en het verantwoordelijkheidsgevoel die komen kijken bij het opvoeden van een kind in een wereld die steeds vijandiger aanvoelt. De wezens zijn daar een letterlijke manifestatie van maar eigenlijk zijn ze maar bijzaak. De stilte en het zwijgende contact tussen ouders en kinderen maken deze film. Omdat de oudste dochter doof is, vormt haar niet-horen nog een extra spanningslaag.

Regisseur John Krasinski speelt zelf de vader en Emily Blunt de moeder; de twee zijn ook in het echt getrouwd en hebben samen twee kinderen. A Quiet Place voelt mede daardoor heel natuurlijk aan, ondanks de bizarre werkelijkheid waarmee het gezin moet dealen.