3.5/5 

Deze film is vrijwel de hele lengte bezig met wachten op het leeglaten der darmen. Dat klinkt niet al te boeiend maar dat is het wel.

Melbourne 1983. De niet al te snuggere Ray Jenkins draaft al jaren braaf mee in zijn footballteam, maar weet weinig potten te breken. Toch mag hij zich dit jaar player of the year noemen, op voorspraak van clubbaas en louche zakenman Pat Shepherd. Die Shepherd ziet in Ray een ideaal vehikel voor een drugssmokkelavontuur als het gehele team naar Thailand gaat voor de jaarlijkse trip. Ray’s ‘vriend’ Gavin praat op hem in om toch vooral dit makkelijke klusje op te pakken. Ray voorziet zelf al dat hij er niet goed in is. Dat blijkt ook. Bij terugkomst in Melbourne wordt hij opgepakt en vastgezet in een motelkamer. Omdat hij geen x-ray wil is het vanaf dat moment wachten tot Ray zijn darmen leegt. Naarmate de dagen vorderen wordt Ray steeds wanhopiger en zijn antagonisten steeds driester.

Hoewel Ray een fout heeft gemaakt is The Mule toch vooral een film over zijn strijd als underdog tegen de krachten die hem willen vernietigen. Die komen zowel van de criminele bende rond Shepherd als van de al even foute politie. Met voorop Hugo Weaving als de heerlijke schmierende detective Croft, een male chauvinist pig zoals je ze zelden ziet. Op de achtergrond is steeds de bloedstollende finale van The America’s Cup tussen de VS en Australie zichtbaar. Een toffe mix van crime, zwarte komedie en period piece.