4/5 

Gore Verbinski en Johnny Depp kunnen wel erg goed met elkaar opschieten. Na de 3 samenwerkingen in Pirates of the Caribbean maakten ze deze animatiefilm, en de volgende zit al weer in de pijplijn: The Lone Ranger. Ga zo door zou ik zeggen,  die samenwerking werpt vruchten af. De 3 (de 4e is niet door Verbinski geregisseerd) POTC films hebben hun zwaktes maar ze zijn zichtbaar met plezier gemaakt. Dat geldt nog sterker voor Rango.

Depp is helemaal op z’n plaats als de held met een klein hartje in deze animatiefilm over een beschermd levende kameleon die ineens in het echte leven gegooid wordt als hij tijdens een autorit door de woestijn van Nevada uit de auto dondert. Hij komt terecht in het stadje Dirt dat bevolkt wordt door een ongereld zooitje woestijndieren. Van een ratelslang tot een hagedis, van een gordeldier tot een woestijnmuis en allerlei andere ongedefinieerde knaagdieren. Rango werpt zich op als sheriff als blijkt dat de rest te timide is om iets te doen aan het probleem dat Dirt teistert: het gebrek aan water en de controle van de burgemeester en zijn vazallen.

Rango is een kruising tussen Blazing Saddles en de films van Clint Eastwood en een variant op al die films waarin een vreemdeling orde op zaken komt stellen in een plaatsje dat al tijden getirannisseerd wordt door een sterke tegenstander. De makers zijn duidelijk groot fan van westerns, en de film zit vol leuke verwijzingen naar die films en de mythes daaruit. Ik heb dan ook de grootste lol die verwijzingen te spotten. Met sterke animaties, een goed script, de vele satirische grappen en een enorm tempo is dit een van de beste animatiefilms van de laatste jaren.