4/5 

Tijdens mijn werk bij Escher in Het Paleis kom ik regelmatig in aanraking met de twee Alice boeken van Lewis Carroll. Escher had groot respect voor de auteur en in zijn werk zijn veel overeenkomsten te vinden met Alice in Wonderland en Through the Looking Glass. Maar eigenlijk zijn er ook sterke overeenkomsten met deze nieuwe film van Alex Garland.

Ook hier stapt een meisje een wonderlijke wereld binnen. Weliswaar niet door een spiegel maar in deze Shimmer is net als bij Carroll alles anders dan in de echte wereld. De man van deze Lena is eerder het gebied in gegaan en is daar na maanden ook weer uit gekomen. Heel anders dan hij was. Hij heet Kane en daarmee is een link gelegd met Alien waarin ook een Kane een vreemd gebied in ging. Annihilation is een soort mix tussen de boeken van Lewis Caroll (en de verfilmingen) en Ridley Scott’s SF-klassieker. Dat lijkt me een prima aanbeveling.

De film is gebaseerd op de Southern Reach-trilogie van Jeff Vandermeer. Een van de eerste literaire werken over het Antropoceen, het geologische ‘tijdperk van de mens’ waarin de invloed van ons gedrag op de ecologie en atmosfeer voor het eerst onomkeerbaar is geworden. Wetenschappers die in de Shimmer op expeditie gaan, ervaren een overweldigend gevoel van melancholie wanneer ze zich realiseren dat de mensheid haar traditionele plaats in het ecosysteem aan het kwijtraken is. ‘Natuur’ is overal, maar in een gemuteerde vorm. Ook mensen, niets meer dan het resultaat van celdeling, kunnen ingrijpend veranderen.  Een fantasy/sf/horror allegorie die heel onderhoudend is maar ook aanzet tot nadenken.