Ik was benieuwd wat de voorgeschiedenis was van Kieran Culkin, de sardonische jongste zoon Roman in de superrijke Roy-familie in Succession. Igby Goes Down is zijn eerste ‘volwassen’ rol na zijn kindacteurfilms in de jaren 90. Igby Slocumb blijkt net zo rebels en sardonisch als Roman. Deze zeventienjarige tiener probeert zich te ontworstelen aan zijn rijke, maar overheersende moeder. Hij weet niet wat hij moet met z’n leven en is dus vooral opstandig en irrationeel. Alles zit hem in principe mee, maar dat wil niet zeggen dat hij braaf het pad moet volgen dat voor hem is uitgestippeld.

Het is een soort personage dat heel veel terugkeert in film en literatuur en waarvan Holden Caulfield in Catcher in The Rye het archetype is. Maar Igby is wel een eigenzinnige variant. Hij is niet alleen die onaangepaste tiener met de verbale vaardigheden van een oplichter, maar ook een gewonde overlevende van een familie die hem emotioneel heeft beschadigd. In een van de ontroerende scènes van de film bezoekt hij zijn vader in het psychiatrisch ziekenhuis, waar die is opgesloten. Een ander slachtoffer van deze vreemde familie.

Interessant om deze Igby te zien met Claire Danes, die ook een adolescent speelde in My So-Called Life. Igby Goes Down is wat je noemt een quirky film die soms nogal gedateerd is en de personages zijn ook al te bijdehand. Maar door de sterke cast wordt je er toch in meegesleept. Naast Culkin en Danes zijn ook Jeff Goldblum (oa Thor Ragnarok), Susan Sarandon, Amanda Peet, Ryan Phillippe, Bill Pullman (The Sinner) en Jared Harris (oa Mad Men, The Terror, Chernobyl) te zien. Dat maakt dit vooral een acteursfeest die dan ook alle ruimte krijgen. En ook toen al ging Kieran er met de beste lines vandoor.