Ik bleek twee verkeerde aannames bij deze serie te hebben: ik dacht aan een miniserie van 5 afleveringen en ook dat het een eenmalige serie was. Maar The Terror bestaat uit 10 afleveringen en er is zelfs een tweede seizoen. Dat ik in die verwarring verkeerde, is niet zo vreemd. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dan Simmons en bij een boekverfilming lijkt een miniserie logischer en verwacht je ook geen tweede seizoen.

Boek en serie gaan over de zoektocht naar de Northwest Passage, de zeeroute van de Atlantische naar de Stille Oceaan in de Poolcirkel boven Canada. Die doorgang moest gevonden worden door een gigantisch doolhof van eilandjes en ijsbergen en vaarwegen daartussendoor. Het grote gevaar van die zoektocht was dat er heel veel trial en error bij kwam kijken. Die pogingen kosten veel tijd waardoor de schepen menigmaal vast kwamen te zitten in het oprukkende ijs. Kapitein en bemanning moesten er rekening mee houden dat ze moesten overwinteren in een enorme ijsvlakte.

Die doorgang werd al in vijftiende eeuw gezocht maar het zou duren tot 1906 voordat de Noor Roald Amundsen de eerste succesvolle poging op zijn naam schreef. The Terror gaat over de meest dramatisch verlopen poging, door twee schepen van de Britse Marine in 1845: HMS Erebus en HMS Terror. De twee schepen zijn nooit meer gezien en ook van de 128 bemanningsleden werd niets meer vernomen. Dan Simmons doet in zijn boek een poging te achterhalen wat er is gebeurd. In de serie wordt dat gevisualiseerd.

The Terror is traag, bedachtzaam, claustrofobisch en ook mystiek. Langzaam wordt je als kijker in dit drama gezogen. De hiërarchische minimaatschappij op het schip, waar rang heilig is, wordt langzaam uit elkaar getrokken. De kapiteins hebben respect voor elkaar maar er is ook vijandigheid en onbegrip. Dat trekt zich door naar de bemanning. Iedereen gaat steeds verder achteruit in dit niemandsland waar de kalme Britten niet voor gemaakt zijn. Ze worden bedreigd door een enorme bloeddorstige ijsbeer die het op ze voorzien heeft en door problemen met het blikvoedsel worden ze ook van binnen aangevallen. Maar de grootste vijand is toch de mens zelf. De spanning die er op de groep komt te staan, leidt tot een onderlinge strijd waarin geen winnaars zijn.

De tagline zou kunnen zijn: Master and Commander meets Lord of the Flies en The Thing. Het deed me denken aan de gruwelijkheden in Batavia’s Graveyard, het boek van Mike Dash over een schipbreuk en de afdaling in de hel die daarop volgt als de overlevers een leefgemeenschap creëren op een eiland. The Terror is een trage maar verwurgende serie die je voortdurend doet afvragen wat deze explorers bezielde.
northwest-passage

François Etienne Musin (1820-1888) – HMS ‘Erebus’ in the Ice, 1846 – BHC3325 – Royal Museums Greenwich. François Musin, Public domain, via Wikimedia Commons