Aan het begin van de laatste aflevering van seizoen 3 spelen een aantal van de Roys en hun aanhang Monopoly. Het is een licht moment als start van de grote gruwelijke finale. Maar zoals alles in Succession zit die scene er niet zomaar in. Tom Wambsgans gooit en hij komt wederom op Chance/Kans. Hij blijkt een get out of jail free card te hebben. Zijn tweede al. Het is een mooie link met zijn eigen angst om daadwerkelijk in de gevangenis te belanden omdat er nu eenmaal iemand de schuld op zich moest nemen van het debakel met de cruiselines. Een angst die hij deels kon bezweren omdat Logan Roy zijn zelfopoffering wel kon waarderen. Aan het slot zet hij de kaart in, weddend op het juiste paard. Het paard dat altijd wint.

Tom heeft een plan en dat legt hij uit in een gesprek met zijn bondgenoot Greg. Tom begint over keizer Nero en Sporus. Nadat Nero zijn vrouw had doodgeslagen, trouwde hij met Sporus. Een jonge slaaf die een grote gelijkenis met haar vertoonde. Tom vraagt aan Greg: Will you be my Sporus? Will you make a deal with the devil? Beiden lachen het weg, maar Tom is bloedserieus en Greg weet heel goed hij voor zichzelf moet zorgen. Hij kiest voortdurend positie in het midden en wisselt soepel van kant als de situatie erom vraagt. Succession gaat over macht, allianties en loyaliteit. Dat geldt voor alle zakelijke contacten maar ook voor persoonlijke. Nou ja, persoonlijke. Liefde bestaat niet echt en elke band bestaat alleen maar om er voordeel uit te halen. Succession gaat daarom vooral ook over winnen. Winst op je concurrenten, winst op je familie.

Shakespeare en Machiavelli zouden trots geweest zijn op de makers van deze topserie. King Lear meets Il principe. Logan Roy is een heerser die er alles aan doet om zijn macht te behouden maar hij lijkt ook bereid om die macht over te dragen aan een van zijn kinderen. Maar omdat geen van hen het eigenlijk verdient om hem op te volgen, moet hij wel blijven zitten. Kendall lijkt diegene te zijn die het gaat lukken aan het begin van seizoen drie. Maar hij treft een gesloten kamp Roy tegenover zich omdat ook Shiv en Roman hem de macht niet gunnen. Kendall heeft zeker zakelijke skills, misschien nog wel de beste van de drie, maar hij is ook labiel en hij mist de killersmentaliteit die nodig is. Roman is geslepen maar ook labiel, zij het op een andere manier. Hij heeft wel goede ideeën, maar heeft totaal geen managerskwaliteiten. Shiv is eigenlijk de logische middenweg maar ze is krampachtig en ze lijkt naarmate de tijd vordert steeds meer gedreven door rancune. Daarbij houdt ze Tom gevangen in een huwelijk dat volledig strategisch is. Ten lange leste trekt die zijn eigen plan. Uiteindelijk komen Kendall, Roman en Shiv bij elkaar maar dan is het al te laat.

Ik had aanvankelijk wat moeite met de verhaallijn rond Kendall versus de rest van zijn familie. De situatie werkte verlammend, alsof iedereen zit te wachten op verlossing. Maar als duidelijk wordt dat Kendall zichzelf aan het voorbijrennen is en hij de grip verliest, beginnen de tektonische platen te schuiven. Er ontstaat een vernietigend spel om aandacht van Logan en het van je afslaan van concurrenten. Wat de kinderen en pa elkaar hier aan doen tart alles. In dit geweld komt Tom langzaam bovendrijven, met Greg in zijn slipstream. Maar de kaarten zijn zeker nog niet geschud en de gevechtsposities zijn ingenomen voor seizoen 4. In een constellatie die niemand had durven voorspellen.