Tijdens onze VS reis hebben we met eigen ogen gezien dat het daar heel normaal is om in een caravan of trailerhome te wonen. Sowieso heb ik het idee dat een woning daar een minder duurzaam concept is dan hier. In Frozen River woont Ray Eddy met haar 2 zonen in zo’n trailer. De vader van de kinderen is er vandoor gegaan met Ray’s spaargeld en ze heeft nog een paar dagen om aan het geld bij elkaar te krijgen dat ze nog nodig heeft om een nieuwe trailer af te betalen.

Per toeval komt ze in contact met Lila Littlewolf, een vrouw die met mensensmokkel over de St. Lawrence rivier tussen Canada en de VS wat bijverdient. Lila woont in het Mohawk reservaat, een gebied dat zich uitstrekt over beide landen en waar de politie geen jurisdictie heeft. Als Lila dat gebied verlaat wordt dat echter anders. Door Ray als chauffeur te gebruiken dalen de kansen dat ze aangehouden wordt. Als blanke vrouw is die minder verdacht. Ray aarzelt maar ze heeft geld nodig.

Frozen River is een typische independent film. Ideaal voor filmfestivals, met als onderwerp een heikele kwestie, zich afspelend in een ‘arm’ milieu en gefilmd in een ongedwongen stijl. De VS zijn het land van de onbegrensde mogelijkheden, maar dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is laat een film als deze goed zien.

Reblog this post [with Zemanta]