4.5/5 

Ik ben fan van Tom Cruise. Altijd al geweest, sinds Risky Business zeg maar. Daarmee begeef ik me op gevaarlijk terrein. ‘Echte’ filmliefhebbers kijken toch wat neer op deze pretty boy die alleen maar aan zijn bankrekening zou denken en het serieuze acteerwerk aan anderen overlaat. Maar ik heb hem juist altijd gezien als iemand die risico’s neemt, leeft voor zijn vak en tegelijk ook zijn beperkingen kent. Ethan Hunt is een alter ego dat hem als een handschoen zit, al meer dan 20 jaar.

Cruise is inmiddels 56 maar daar is weinig van te merken in dit zesde deel van de MI- cyclus. Hij vliegt er weer als een dolle in, alsof de tijd geen grip op hem heeft en zijn lichaam nog steeds onbreekbaar is. Hij raakte geblesseerd aan zijn voet tijdens op de opnames, dus niet onbreekbaar, maar het is het gevolg van zijn ‘ik-kan-nog-steeds-alles-al-heb-ik-niet-meer-dat-lichaam-van-toen’ aanpak. Die aanpak valt alleen maar te prijzen. Ondanks de vaak bizarre stunts en het onwaarschijnlijke plot blijven de MI-films iets aaibaars houden. Dat komt door de opstelling van Cruise/Hunt en zijn team die elkaar bijstaan in moeilijke tijden en het gedoe op moeten zien te lossen. Hoe? ‘We’re working on it‘.

De MI-formule heeft vooralsnog weinig last van slijtage. Sterker nog, de films worden alleen maar beter. Dit deel bevat weer een aantal uiterst spectaculaire en superslick gefilmde en gemonteerde actiescènes die door de herkenbare locaties (oa Parijs en Londen) nog in kracht toenemen. Als kijker denk je ‘Ha, daar was ik ook!’ Maar niet zoals Cruise het doet. Zeker, zelfs op Tom Cruise zit een houdbaarheidsdatum. Dat geldt nog meer voor Ving Rhames, die maar 3 jaar ouder is dan Cruise maar fysiek eigenlijk al afgeschreven is voor actiefilms. Het maakt niet uit, Luther doet zijn ding en blijft vooral heel rustig. Het team rond Ethan Hawke is in de loop der jaren wel veranderd, maar met Rhames en Simon Pegg zit het hart er nog steeds in. Het is een mooi trio dat aangevuld wordt door Hunt’s eega Michelle Monaghan en een terugkerende vrouwelijke collega van Hunt; Rebecca Ferguson als MI6 agent Ilsa Faust. Door de variaties op een plot (de wereld wordt bedreigd door een gevaarlijke megalomane gek) en terugkerende personages creëert de serie zowel een sterk gevoel van herkenbaarheid als een gevoel van verwachting. Dat werkt hier wonderwel. Daar staan een paar kleine minpuntjes tegenover; MIF had best iets korter mogen zijn (de film is in een paar scenes echt te traag) en Henry Cavill is een niet bepaald overtuigende bad guy.