Erik Kersten

mail@erikkersten.nl
0619200114

Alle lange recensies

  • 3:10 to Yuma 21 september 2008 3:10 to Yuma, James Mangolds verfilming van de psychologische krachtmeting tussen de charismatische outlaw Ben Wade (Russell Crowe) en de naar respect zoekende familieman Dan Evans (Christian Bale), is een uitstekende remake van een al even sterke western uit 1957 over mannelijkheid, vaderschap en eer. De onfortuinlijke rancher Dan Evans bezit een stuk land…
  • Across the Universe 18 april 2008 Engelse jongen trekt naar de VS, ontmoet Amerikaans meisje, ze worden verliefd, meisje radicaliseert in de studentenprotesten rondom Vietnam, jongen raakt vervreemd van haar, jongen keert terug naar Liverpool, jongen komt niet over haar heen en gaat terug, ze ontmoeten elkaar weer bij een dakconcert, jongen zingt "All You Need…
  • Alien 7 maart 2023 Het is eigenlijk nauwelijks te bevatten dat Alien pas de tweede film van Ridley Scott was. Een letterlijke en figuurlijke monsterproductie met een complexe voorgeschiedenis, in een genre waar de meeste filmliefhebbers vooral op neerkeken, met een team waarop constant enorme spanning stond vanwege die voorgeschiedenis en de verwachtingen van…
  • Amer 9 mei 2011 Amer is pure giallo-magie, een uitzinnige film vol seksueel geladen beelden die vraagt om meerdere kijkbeurten en zijn kijkers tot het uiterste tergt met een bombardement voor de zintuigen. Gruwelijk mooi. Direct vanaf de uiterst stijlvolle split-screentitelsequentie, voorzien van Bruno Nicolais hypnotiserende muziek uit La coda dello scorpione (1971), is…
  • Appaloosa 7 mei 2009 Het sterkste beeld in Appaloosa: een poema die vanaf een bergkam neerkijkt op een wegrijdende stoomtrein. Het oerbeest dat het zijne denkt van de mens en diens industriële creaties. Deze botsing is ook illustratief voor de kloof die er zit tussen vrijwel elk element in Ed Harris' bewerking van Robert B. Parkers…
  • Ashes of Time Redux 6 december 2009 Ashes of Time, voor het eerst uitgebracht in 1994, is een zeer losse bewerking van de wuxia-roman The Legend of the Condor Heroes van Louis Cha (aka Jin Jong). Regisseur Kar-wai Wong gaat uit van de twee hoofdpersonages uit het boek, maar creëert daar een geheel eigen verhaal omheen. De…
  • Camera Japan 2008 23 september 2008 Het derde Camera Japan-festival geeft een goede indruk van de culturele ontwikkelingen in Japan. Ook deze keer vormde film de hoofdmoot van het programma. Daarnaast kwamen ook dans, muziek, kunst, architectuur en literatuur aan bod. De exposities in museum Boijmans van Beuningen en galerie Roodkapje lopen nog, en er volgen…
  • Camera Japan 2009 25 september 2009 Verslag van het Camera Japan festival in Lanteren Venster. Ik heb er verslag van gedaan voor 8W. Dag 1 Shinjuku Mad Zoals elk jaar heeft het festival een retrospectief rond een regisseur. Dit jaar is dat Wakamatsu Kōji. Zoals zoveel Japanse filmmakers is ook hij begonnen in het Pinku genre, maar in…
  • Camera Japan 2010 18 oktober 2010 Camera Japan bestaat vijf jaar en lijkt zich met de groeiende bezoekersstroom een plaats te hebben verworven in het Nederlandse filmfestivalaanbod. Maar aan die groei zit ook een natuurlijke grens. Een duik in het festivalprogramma vereist een open geest en interesse in een cultuur die op veel vlakken mijlenver verwijderd…
  • Cargo 200 28 november 2008 Hoewel er meer gegadigden zijn voor de beste Russische film van 2007, lijkt de nieuwe film van Alexei Balabanov nauwelijks concurrentie hebben voor meest controversiële. Cargo 200 is een nietsontziend pamflet over de dood van de Sovjet-Unie, en biedt een rauw tegenwicht aan de nostalgische gevoelens jegens communistische regimes die nu, twintig jaar…
  • Das Cabinet des Dr. Caligari 15 september 2009 Das Cabinet des Dr. Caligari is een van de eerste Duitse expressionistische films, maar staat toch vooral op zichzelf als een van de meest unieke kunstwerken uit de geschiedenis. Bijna negentig jaar na zijn première weet de film nog steeds de harten en geesten van liefhebbers te beroeren, en roept ook nu nog…
  • De geboorte van een meester: Kar-wai Wong op dvd 14 juni 2009 De eerste twee speelfilms van regisseur Kar-wai Wong werden onlangs voor het eerst in Nederland op dvd uitgebracht. Zijn debuut is een illustratie van de toenmalige lokale cinematografische tijdgeest, de opvolger vormde een blauwdruk voor de stijl waar hij nog steeds beroemd om is. Kar-wai Wong is zowel een filmmaker…
  • District 9 8 oktober 2009 Als actiespektakel met een twist start District 9 veelbelovend. De vele plotgaten, het extreme geweld en het loslaten van de visie uit het begin beroven de veelgehypte film echter van een status als klassieker. Meer dan twintig jaar geleden verscheen er een gigantisch ruimteschip boven Johannesburg. De bewoners bleken op sterven na…
  • Elizabeth 24 januari 2008 Tien jaar geleden werd een samenwerking gesmeed tussen een relatief onbekende regisseur, een relatief onbekende actrice en een hele serie grote namen om een film te maken over het bewind van Elizabeth de Eerste van Engeland. De film sleepte zeven Oscarnominaties in de wacht, waaronder die van 'beste film' en…
  • Encounters at the end of the world 17 december 2009 Werner Herzog houdt het al ruim veertig jaar vol als beroepsscepticus, zonder iets te verliezen van zijn verwondering over de gekte van de mens en de wereld waarin we leven. In zijn zoektocht zoekt hij altijd grenzen op en overschrijdt ze ook met regelmaat. Ditmaal echter gaat hij waar hij…
  • Estomago. A Gastronomic Story 4 september 2008 Op een dag kreeg regisseur Marcos Jorge van schrijver Lusa Silvestre enkele van diens ongepubliceerde korte verhalen toegezonden, die allemaal rond eten draaiden. Het verhaal getiteld Presos pelo estômago, (Gevangen door de maag) over een man die in de gevangenis het respect van zijn celgenoten verdient door voor hen te koken, beviel…
  • Fantastic Mr. Fox 29 april 2010 Het tijdrovende proces dat stop-motion animatie heet, doet het in deze door CGI gedomineerde wereld nog steeds goed. Veel filmmakers erkennen de bijzondere kwaliteiten ervan en weten dat het handwerk dat erin gestopt wordt, zich uitbetaalt. Dat Wes Anderson er zich nu op werpt, is gezien zijn eerdere films eigenlijk…
  • Genrefilmer bij uitstek: Hideo Gosha 26 februari 2009 Akira Kurosawa's Seven Samurai (1954) is voor velen het archetype van de samuraifilm. Ook zijn andere chambara-films behoren tot de canon van dit Japanse genre. Voor veel Westerse kijkers is Kurosawa zelfs de enige naam waarmee ze bekend zijn. En dat terwijl hij slechts een van de vele regisseurs was…
  • Gloria 6 september 2009 Gloria is gemaakt onder studiodruk en, volgens Cassavetes' eigen zeggen, alleen voor het geld. Toch mag het resultaat er zijn, al blijft het een rare mix van genres en stijlen. Gloria Swenson (Gena Rowlands) neemt de zesjarige Phil Dawn (John Adames) op sleeptouw nadat diens familie is vermoord door de maffia,…
  • Good Night, and Good Luck 3 februari 2015 Journalistiek is in de VS een vak van uitersten. Dat gaat van nieuwsorganisaties als Fox News, die de naam hebben een verlengstuk van rechtse politieke partijen te zijn, tot media die de politiek het vuur aan de schenen leggen en optreden als waakhonden van de democratie. George Clooney maakte een…
  • Hadewijch 25 maart 2010 Het basisidee van Hadewijch is sterk: creëer een moderne versie van de gelijknamige middeleeuwse dichteres en mystica, waarin het personage haar liefde voor God wil uiten in een wereld die daar geen ruimte voor biedt. Studente theologie Céline wordt uit het klooster gezet omdat haar gehechtheid aan Hem alle redelijke grenzen te…
  • Harakiri 14 oktober 2008 Na het uiteenvallen van zijn clan arriveert de ronin Hanshiro Tsugumo bij het landhuis van daimyo Lyi. Hij smeekt zijn clanhoofd Saito om op de binnenplaats seppuku (rituele zelfmoord) te mogen plegen, maar deze verdenkt hem ervan op zoek te zijn naar liefdadigheid. Tsugomo lijkt echter vastbesloten, maar wil eerst zijn levensverhaal vertellen. Masaki Kobayashi's Harakiri (1962) is een keiharde…
  • Heat Wave 3 november 2009 De Japanse cinema is er een van archetypen en terugkerende motieven. Variërend van de eenarmige zwaardvechter en de mythe van de 47 ronin tot de hardwerkende salarymen en het naïeve schoolmeisje. Een minder bekend archetype is dat van de nomadische gokker. Een nobel figuur dat in zijn reizen betrokken raakte bij vetes tussen yakuzaclans,…
  • Heimatklänge 22 maart 2008 Jodelen? Het woord heeft niet bepaald een positieve connotatie, maar deze documentaire weet dat beeld totaal op z’n kop te zetten. De drie muzikanten die we in Heimatklänge leren kennen zijn weliswaar jodelaars, maar ze doen zulke speciale dingen met deze traditionele Zwitserse volkskunst dat je wel van ze moet gaan houden.…
  • Het archetype van de anti-held: Humphrey Bogart op dvd 27 februari 2008 Onlangs verschenen bij distributeur Living Colour drie films met Humphrey Bogart op dvd. Bogart was op het witte doek het oertype van de harde jongen: de stoere vent die niet werd gehinderd door emoties, altijd alles onder controle leek te hebben en nergens voor terugdeinsde, maar af en toe toch…
  • Howards End 16 april 2021 Het getuigt van een zekere ironie dat films als The Bostonians, A Room with a View en Howards End zijn geregisseerd door een Amerikaan (James Ivory), zijn geschreven door een Duits-Poolse joodse vrouw die was getrouwd met een Indiër (Ruth Prawer Jhabvala) en zijn geproduceerd door de Indiër Ismael Merchant.…
  • Ich brauche Liebe! Retrospectief Klaus Kinski 7 maart 2010 Van woensdag 10 tot en met zondag 4 april besteden Melkweg Cinema en Melkweg Galerie, via een retrospectief van 21 films en twee exposities, uitgebreid aandacht aan aan een van de meest excentrieke en kleurrijke persoonlijkheden in de filmgeschiedenis: Klaus Kinski (1926-1991). Toen Klaus Kinski zijn autobiografie in 1988 publiceerde,…
  • IDFA 2012, dag 1+2 18 november 2012 Vrijdag en zaterdag was ik voor 8WEEKLY op het IDFA. Ik heb voor het eerst een perskaart van het documentairefestival, dus waar het meestal bij 1 of 2 films blijft zal ik nu ver over de 10 gaan schat ik. Al zal het wat beperkter zijn dan het IFFR omdat…
  • IDFA 2012, dag 3+4 25 november 2012 Voor de tweede sessie heb ik veel in EYE gezeten, op vrijdag zelfs de hele dag. Het was een soort bivakkeren, met 4 films in zaal 1. Ook zaterdag waren de eerste 2 in EYE dus ik heb mijn portie in het mooie gebouw voorlopig wel weer gehad. IDFA 2012…
  • IFFR 2008 5 februari 2008 Een overzicht van mijn stukken voor 8WEEKLY, de eerste keer dat ik met een perspas op het festival was. Hiervoor kocht ik gewoon kaartjes. Daardoor bleef het aantal beperkt tot zo'n 15 a 20 films. Nu ga ik daar flink overheen. Uiteindelijk zijn daar de onderstaande 11 stukken uitgekomen. El…
  • IFFR 2009 5 februari 2009 Een overzicht van de films die ik gerecenseerd heb. Dus niet alles wat ik gezien heb. Dat aantal zal rond de 30 liggen. The Storm (Bahoz) Kazim Öz • Turkije, 2009 Als Cemal zijn toegangsexamen voor de universiteit heeft behaald, begint hij aan een lange reis van zijn afgelegen geboortedorp Tunceli…
  • IFFR 2010 5 februari 2010 Een overzicht van alles wat ik gezien heb. Soms met een lange, soms met een korte recensie. Die zijn geschreven voor 8W. De anderen zijn soms voorzien van korte feedback, en in een aantal gevallen blijf ik blanco. Dat zegt nix over de film maar ben er gewoon niet aan…
  • Import Export 3 april 2008 "Der Mensch ist ein Wolf." Deze levensfilosofie van regisseur Ulrich Seidl wordt zeer consequent en meesterlijk naar voren gebracht in Import Export, een film waarin twee jonge mensen op zoek zijn naar zichzelf en daarvoor door een grote berg rotzooi moeten waden. Tegelijk schetst Seidl een portret van een Europa dat op…
  • Klute 27 juni 2022 Het gezin van de rijke industrieel Tom Gruneman zit bijeen en ze hebben het goed, ergens in Pennsylvania. In het midden zit een zwijgzaam man die dit alles met een glimlach aanschouwt. Deze John Klute (Donald Sutherland) is geen familie maar het voelt bijna wel zo. Hij is Grunemans beste…
  • La Notte 19 september 2011 Met La notte maakte Michelangelo Antonioni het ultieme portret van moderne verveling en apathie. Dat is ook de grootste valkuil van de film: ben je als kijker bereid je in deze leegte te storten en mee te gaan in een wereldbeeld dat ook nu, veertig jaar later, nog steeds confronterend…
  • Life During Wartime 27 mei 2010 De nieuwe film van Todd Solondz is een vervolg op Happiness (1998), een unieke film met een humor die zo zwart is dat je je als kijker voortdurend afvraagt of je wel mag lachen. De suburbs waarin het verhaal zich afspeelt, zijn als de hedendaagse krochten van de hel, vol egoïsme, verraad, angst en…
  • Lourdes 11 maart 2010 Volgens de overlevering verscheen de Maagd Maria in 1858 achttien keer aan de veertienjarige Bernadette Soubirous, in een grot nabij Lourdes. Sindsdien is het stadje uitgegroeid tot een bedevaartsoord waar elk jaar miljoenen rooms-katholieke pelgrims naar toe trekken, in de hoop verlossing van hun ongemakken te vinden of een wonder…
  • Mad Max is een feminist 18 mei 2015 Mad Max: Fury Road is met groot enthousiasme onthaald door critici en publiek, in binnen- en buitenland. Regisseur George Miller triomfeert, 36 jaar na de eerste film. Maar dat doet er allemaal niet toe. Millers film moet namelijk zo snel mogelijk de zalen uit. Hij blijkt namelijk een paard van…
  • Mad Max trilogie 1 oktober 2013 De meeste grote filmsterren hebben een ding gemeen: hun doorbraak hebben ze te danken aan één film. Dit geldt ook voor Mel Gibson, al is het eigenlijk een trilogie. De saga van de road warrior is het verhaal van een man met een missie die zich nergens door laat afstoppen.   Onder…
  • Michelangelo Antonioni 1912-2007 9 augustus 2007 De films van Michelangelo Antonioni zijn esthetisch complex, bevatten een schat aan filmtheoretisch discussiemateriaal, maar ontsnappen tegelijkertijd vaak aan betekenisgeving. Zijn films stellen complexe vragen, zonder daarvoor eenduidige antwoorden te geven. Antonioni had weinig respect voor de klassieke narratieve logica, en richtte zich meer op een abstracte vorm waarbij expressie…
  • Minnie and Moskowitz 4 september 2009 John Cassavetes maakte met deze moderne screwball comedy een veel lichtere film dan zijn publiek tot dan toe van hem gewend was. Het resulteert in een weliswaar grappige en soms pijnlijke film, maar met zijn liefdespaar maakt de regisseur een te grote inbreuk op de geloofwaardigheid. Minnie (Gena Rowlands) en Moskowitz (Seymour…
  • Mongol 14 augustus 2008 Kazachstan moest wat doen. De natie voelde zich gekleineerd en voor gek gezet door Sacha Baron Cohen met zijn Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. En wie is er beter geschikt om de grootsheid van het land te benadrukken dan haar beroemdste zoon, Genghis Khan?…
  • Rio Bravo 23 juli 2007 Howard Hawks was een kameleon. Na een ingenieursstudie leerde hij tijdens de Eerste Wereldoorlog vliegen bij de U.S. Army Air Service, waarna hij diverse baantjes had in de vliegtuigindustrie. In 1924 trok hij naar Hollywood om te werken als productieassistent. Langzaam werkte hij zich op tot producent en scenarist, en…
  • Scandal 4 januari 2010 Akira Kurosawa was een begenadigd schilder, maar dat is niet de enige reden dat hij zich zal hebben geïdentificeerd met zijn hoofdpersoon in Scandal (1950). Deze felle aanklacht tegen de Japanse roddelpers moet gevoed zijn door persoonlijke ervaringen. Kunstschilder Ichiro Aoye (Toshiro Mifune) en zangeres Miyako Saijo ontmoeten elkaar bij toeval…
  • SherryBaby 12 september 2008 Het interieur van een bus, de troosteloze buitenwijken van New Jersey, kringelende sigarettenrook en gestaag vallende regen. Het wrange realisme van de openingsscenes zet de toon voor het verhaal dat volgt. Sherry Swanson (Maggie Gyllenhaal) komt net uit de gevangenis na drie jaar vastgezeten te hebben. Ze is een voormalig…
  • Skoonheid 1 februari 2012 Het kabbelende bestaan van een in de apartheidsperiode opgegroeide blanke Zuid-Afrikaan slaat op hol als hij verliefd wordt op de zoon van een oude vriend. Een indrukwekkend portret van een op leugens gebaseerd leven met een fantastische hoofdrol. François van Heerden (Deon Lotz) heeft het als blanke, conservatieve Zuid-Afrikaan goed voor…
  • Slumming 24 november 2007 Slumming betekent zoveel als het doelloos ronddolen van rijke jongelui door die delen van de stad die beneden hun sociale bereik liggen, en waarbij ze zonder schroom de ingeving van het moment volgen. In de gelijknamige film maken Alex en Sebastian afspraakjes met internetdates wiens kruis ze vanonder tafel fotograferen,…
  • Spellbound 25 oktober 2023 Alfred Hitchcock was een van de eerste regisseurs die psychoanalyse en de theorieen van Freud in zijn films verwerkte. Issues die diep in de mens verborgen zaten en er alleen via therapie uit konden komen, vormden voor Hitch een onweerstaanbaar onderwerp. Spellbound is daar het eerste echte voorbeeld van. De…
  • Spetters 12 mei 2012 Dat Paul Verhoeven zowel succes in Nederland als in de VS gehad heeft, is alom bekend. Maar dat zijn oversteek naar Hollywood niet geheel vrijwillig gebeurde niet. De regisseur had begin jaren tachtig genoeg van alle kritiek op zijn thematiek en stijl. De ontvangst van Spetters vormde daarin het dieptepunt.…
  • Splendor in the Grass 30 januari 2008 Een van de sterkste themas in de Coming-of-Agefilm is het verhaal van de eerste liefde. Splendor in the Grass (1961) gaat over dat thema, maar kiest voor een veel donkerder aanpak dan gebruikelijk. De film toont op een realistische (zij het wat melodramatische) en soms heftige manier hoe pijnlijk die…
  • Staking 22 september 2009 Staking is het debuut van Sergei Eisenstein, het filmisch icoon van de bolsjewistische revolutie en van de experimentele montagetechnieken die toen werden geïntroduceerd. Elke filmmaker is sindsdien schatplichtig aan het baanbrekende werk van hem en zijn collega's.  Eisenstein was opgeleid als architect en technicus, maar hij hervond zichzelf toen hij bij het Proletkult (volks)theater verzeild raakte.…
  • Stanley Kubrick: The Exhibition + retrospectief 22 juni 2012 Tussen 21 juni en 9 september besteedt EYE aandacht aan de legendarische regisseur Stanley Kubrick in de vorm van een unieke tentoonstelling en een uitgebreid retrospectief. Ik kijk terug op de carrière van een man die net zo boeiend is door wat hij niet heeft gemaakt als wat wel. 'If I had my…
  • Stellet Licht 14 februari 2008 Stellet Licht begint met een hypnotiserend openingsshot van de zonsopkomst boven Chihuahua. Een fenomenaal begin, maar ook een illustratie van de technische bravoure waarmee regisseur Carlos Reygadas te werk gaat. Een illustratie van het ritme van de natuur waaraan de personages onderworpen zijn, en een directe verwijzing naar de bijbelse eerste…
  • Swoon 10 juli 2009 Swoon, de debuutfilm van Tom Kalin, werd bij uitbreng in 1992 al snel in het hokje 'queer cinema' gestopt. Een hok waarin ook de rond die tijd uitgekomen films van Gregg Araki (The Living End) en Todd Haynes (Poison) belandden. Ook uit commerciëlere films uit dezelfde periode, zoals My Own Private Idaho en The Crying…
  • Tár 14 maart 2023 Regisseur Todd Field begint zijn film waar de meeste anderen eindigen: bij de aftiteling. Vaak loopt het publiek al weg tijdens die aftiteling, maar nu moet het wel kijken naar die lange lijst namen. Daarmee vraagt Field aandacht voor het feit dat het maken van een film een groepsproces is.…
  • Taxi Driver 21 december 2007 Travis Bickle is ziek. Omdat hij niet kan slapen brengt hij zijn nachten door als taxichauffeur in de door criminaliteit, geweld, drugs en prostitutie geteisterde buurten van New York. Overdag zit hij in pornobioscopen, eet junkfood en schrijft in zijn dagboek. Langzaamaan groeien zijn paranoia en de weerzin tegen alles…
  • Taxidermia 5 november 2007 In 2002 verraste Hongaarse regisseur Györy Pálfi het internationale filmpubliek met zijn eerste film Hukkle. Een fijnzinnige en woordenloze film met inventief en gedurfd camerawerk, en een steeds verglijdende maar subtiele sfeer. De opvolger Taxidermia is van een geheel andere orde. Taxidermia is een film in drie aktes (gebaseerd op…
  • Tellen de oude Franse meesters nog mee? 30 mei 2008 Claude Chabrol (1930) en Bertrand Blier (1939) gaan al lang mee en het is veilig om te stellen dat hun beste werk achter ze ligt. Maar ondanks de afnemende relevantie van hun films lijkt het te vroeg om ze daadwerkelijk met pensioen te sturen. Thematisch blijven ze zichzelf trouw en…
  • Terugblik op het IFFR 2016 13 februari 2016 De 45e editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam zit er weer op. Zo'n 500 films, events en voorstellingen, waarvan bijna 200 lange speelfilms, namen bezit van een hongerig filmpubliek. Samen met Paul Caspers was ik er voor 8WEEKLY. In dit verslag kijk ik terug op een festival dat zoals…
  • The 39 Steps 16 december 2009 The 39 Steps is een fascinerende vroege film van Alfred Hitchcock uit 1935, vijf jaar voordat hij de sprong naar Hollywood zou maken. Gebaseerd op het gelijknamige boek van John Buchan is de verfilming een speelse en ongedwongen thriller met plotfouten en een onevenwichtig tempo. Desondanks is het een meesterwerk,…
  • The Assassin 2 november 2008 De aankomst van vier Amerikaanse fregatten voor de kust van Japan in juli 1853 was een cruciaal moment in de Japanse geschiedenis. Admiraal Matthew Perry bracht een brief van de Amerikaanse president, die Japan met klem verzocht zich open te stellen voor buitenlandse handel na drie eeuwen vreedzame afzondering van…
  • The Autobiography of Nicolae Ceausescu 23 januari 2011 In deze essayistische tour de force word je als kijker drie uur lang ondergedompeld in het wereldbeeld van een totaalheerser die langzaam de weg kwijtraakt. Monumentaal en uniek. In het Roemenië onder Nicolae Ceausescu gold slechts één visie en werd naar één man geluisterd. Hoewel het tijdens zijn vijfentwintig jaar…
  • The Birds 20 oktober 2022 James Brown wordt The Hardest Working Man In Show Business genoemd, maar Alfred Hitchcock kon er ook wat van. Vanaf zijn eerste dagen als regisseur van stomme films in 1925 en zijn mijlpaal Psycho in 1960 bracht de regisseur gemiddeld één film per jaar uit. Een razend tempo naar hedendaagse…
  • The Caine Mutiny 7 mei 2008 The Caine Mutiny is een film met veel gezichten. Oorlogsfilm, rechtbankdrama, politiek pamflet en liefdesgeschiedenis. Deze samenwerking tussen Stanley Kramer en Edward Dmytryk, naar de Pulitzer-prijswinnende roman van Herman Wouk, overtuigt op bijna alle fronten. De jonge en onervaren marine-officier Willis Keith (Robert Francis) wordt op de Caine gestationeerd, een aftandse…
  • The day the earth stood still 22 maart 2000 Een heerlijke lentedag in Washington, D.C. We schrijven het jaar 1951, en er zijn wel een aantal misstanden in de wereld waar de gemiddelde godvrezende all american liever niet bij stil staat. Opnieuw is er een oorlog waar de USA als scheidsrechter en vredestichter in verzeild is geraakt. In het…
  • The Game 30 december 2022 Het is wel toepasselijk om deze film te kijken rond Kerstmis. The Game is namelijk een variant op A Christmas Carol, de allegorie over de vrek Ebenezer Scrooge die in de nacht voor Kerstmis een aantal dromen heeft en daardoor tot inkeer komt. Hier is de vrek investeringsbankier Nicholas Van…
  • The Human Condition 10 april 2008 "Het is niet mijn fout dat ik een Japanner ben – en tegelijkertijd is juist dat mijn grootste fout." Het zijn de woorden van Kaji, protagonist in Masaki Kobayashi's The Human Condition (Ningen no joken). Maar het citaat zou ook uit de mond van de regisseur kunnen komen. The Human Condition duurt in totaal…
  • The Idiot 13 januari 2008 Akira Kurosawa was een groot bewonderaar van Russische literatuur, met name van Fjodor Dostojevski. Toen hij in 1950 begon met de verfilming van diens roman The Idiot, wilde Kurosawa dan ook zo trouw mogelijk blijven aan die bron. Dit in tegenstelling tot zijn normale werkwijze, waarbij hij een team van…
  • The Scent of Green Papaya 2 januari 2011 Deze week gaat Norwegian Wood in première, de verfilming van het beroemde boek van Haruki Murakami door de Vietnamese regisseur Anh Hung Tran. Tran's eerste drie films (The Scent of Green Papaya, Cyclo en The Vertical Ray of the Sun waren prachtige, mystieke en ook heftige (Cyclo) films, en het was…
  • The sixth sense 15 januari 2000 De invloed van Kevin Williamson, scenarist van onder meer Scream, Scream 2, Scream 3 (!), The Faculty, Teaching Mrs. Tingle, en I know what you did last summer, heeft ertoe geleid dat het zo traditionele genre van de 'teenage horror' weer volle zalen trekt. Het grote verschil met de films…
  • The Wild Bunch 5 april 2016 Niemand maakte films zoals Sam Peckinpah dat deed. Spijkerhard, compromisloos, nihilistisch, extreem gewelddadig en vol zwarte humor. Hij was niet bang de donkere kanten van de mens te laten zien, zonder overigens de romantische kant van zijn personages en hun omgeving te vergeten. The Wild Bunch is de film waarin…
  • Thirteen Conversations About One Thing 2 april 2009 Toeval bestaat niet. Kleine gebeurtenissen kunnen onvoorziene en dramatische gevolgen hebben. Tijd is geen rechte lijn, maar een moeras van onzekerheden waarin het makkelijk verdwalen is. Voorbijgangers op straat zijn met elkaar verbonden zonder dat ze het door hebben, als atomen in een scheikundig experiment. Dit soort inzichten vormen een…
  • Tracked 12 oktober 2009 Het carrièrepad van de Japanse regisseur Hideo Gosha verliep in tegengestelde richting van dat van veel van zijn contemporaine collega's. Waar die zich op latere leeftijd vaak moesten schikken naar investeerders of commerciële motieven, kwam Gosha juist tot bloei. Twee van zijn latere films, onlangs uitgebracht in de reeks Japanse filmklassiekers van distributeur…
  • Tragedy of Japan 13 januari 2010 Keisuke Kinoshita en Akira Kurosawa maakten allebei hun eerste film in 1943. Ze waren tijdgenoten en droegen beiden in hoge mate bij aan de wederopstanding van de Japanse cinema na de Tweede Wereldoorlog. Ook reflecteerden zowel Kinoshita als Kurosawa in hun werk op de rol van Japan in die oorlog…
  • Under the Silver Lake 14 augustus 2018 Een cultfilm in de dop. Zo kun je Under the Silver Lake toch wel samenvatten. Of het zo zal gaan als bij The Big Lebowski, die andere Los Angeles dwaalfilm met personages die geen echt doel in het leven hebben en waar dingen gewoon 'gebeuren', is de vraag. Maar de…
  • Veronica Guerin en Charlie Hebdo 8 januari 2015 Jerry Bruckheimer en Joel Schumacher hijsen de vermoorde journaliste Veronica Guerin op een schild. Daarvoor zijn ze te prijzen, maar het is jammer dat dit op een weinig subtiele manier is gebeurd. Hun verfilming van haar strijd tegen Ierse drugshandelaren mist nuance en loopt over van sentiment. Toch is het…
  • Vertigo 11 oktober 2022 Ik weet niet waarom ze het doen, maar ik kan er alleen maar blij om zijn. Dit najaar toont Pathé een serie hoogtepunten van Alfred Hitchcock. De eerste is Vertigo. Of het zijn beste film is, is een vraag die niet te beantwoorden is. Maar het is waarschijnlijk wel zijn…
  • Voleurs de chevaux 3 juli 2008 In een onbestemd gebied, ergens in Oost-Europa, wordt een jongen ingesmeerd met modder door zijn oudere broer. Het jaar is 1856. Ze sluipen richting rivier, waar twee jonge mannen naakt aan het stoeien zijn. Hun paarden staan langs de stroom; de broers lokken deze niet zonder moeite mee. De daad wordt te laat opgemerkt…
  • Waar gehakt wordt vallen spaanders: The Dirty Harry Collection 22 juli 2008 Met de release van Dirty Harry in 1971 werd ook een van de meest memorabele karakters uit de filmgeschiedenis gelanceerd. Deze Harry Callahan, gewapend met zijn trouwe .44 Magnum, was het filmische antwoord op een veranderende samenleving die geteisterd werd door stijgende criminaliteit. Clint Eastwoods vertolking van de zwijgende Callahan,…
  • Welt am Draht 8 juli 2010 Het is verleidelijk om Rainer Werner Fassbinders Welt am Draht (1971) als een lang verloren gewaand sci-fi-meesterwerk te zien. Het komt immers niet vaak voor dat een film van een erkend meesterfilmer die jaren niet gezien is, wordt gerestaureerd. Als het dan ook nog eens om een buitenbeentje in het…
  • Wise Blood 15 maart 2009 Wise Blood (1979) is gebaseerd op de gelijknamige roman van Flannery O'Connor. Regisseur John Huston was duidelijk begaan met zijn bronmateriaal, maar de resulterende film is nogal onevenwichtig. Door de intense vertolking van Brad Dourif en de ambitie waarmee Huston zich op het project heeft geworpen is Wise Blood toch een fascinerende ervaring.…
  • Wristcutters: A Love Story 19 april 2008 De melancholieke Zia (Patrick Fugit, Almost Famous) maakt zijn apartement grondig schoon. Niet omdat hij iemand verwacht, maar zijn zelfmoordplek moet netjes zijn. Hij snijdt zijn polsen door omdat hij teveel verdriet heeft over zijn ex. Na zijn dood blijkt Zia bij Kamikaze Pizza te werken, hij hangt rond in kroegen,…