5/5 

Vijf sterren. Het is een eenvoudige film maar Alexander Payne levert misschien wel zijn beste af met dit meesterlijke avontuur van een gedesillusioneerd man die achter een pot met goud aan gaat, naar een regenboog die moet eindigen in Lincoln, Nebraska. Of all places. Ik zou echt niet weten wat hier nog aan te verbeteren valt.

Payne weet als geen ander drama en komedie te mengen, een mix waarmee je niet snel Oscars wint maar die uiterst moeilijk is om te maken. Payne lijkt het achteloos te doen en maakt een roadmovie waarin een vader en zoon elkaar hervinden. Ondertussen komen de menselijke neiging om problemen uit de weg te gaan en communicatiestoornissen tussen al die stakkers, hard naar voren. In dit weidse land (Montana, Wyoming, South-Dakota en Nebraska) is het moeizaam overleven, zo wordt keer op keer duidelijk, maar het is geen excuus om familie of vrienden te veronachtzamen. Daar komt iedereen langzaam achter in een soms pijnlijke film, die op onverwachte momenten echter ook zeer grappig is.

Ik kan in gedachten een eind met de twee meereizen omdat ik 2010 ook in Wyoming en South-Dakota. Al was mijn houding ten opzichte van  Mount Rushmore een heel andere dan die van Woody. ‘Why? It’s just an bunch of rocks..