100% Op de vraag wat mijn favoriete film is heb ik altijd een standaard antwoord: Lawrence of Arabia. Deels om er vanaf te zijn, maar toch ook wel omdat het gewoon waar is. Ik heb m zeker 10 keer gezien. Uiteenlopend van een pan&scan versie op de tv van mijn ouders, 25 jaar geleden, tot de in 1988 gerestaureerde dvd-versie in glorious widescreen op mijn eigen beamer. Maar in de bioscoop zag ik de film nog nooit. Dus nu EYE de  film (na opnieuw een restauratie) op het grote scherm en in 4K vertoont, greep ik mijn kans.

En wat was het mooi. Overweldigend, schitterend, woorden schieten te kort, etc. LOA is een cinefiele ervaring zoals er maar weinig zijn. EPIC is toch wel de term die hier bij hoort. Visueel overdondert de film nog steeds, maar visuele pracht only gets you so far. Aan de basis staat het verhaal van de fascinerende T.E. Lawrence, die zowel iets wereldvreemds en halfwitted heeft, als een hang naar megalomanie en narcisme.

lawrence-of-arabia

Die zoektocht naar de kern, wie ben ik en wat doe ik op deze wereld, maakt Lawrence of Arabia tot een film voor alle tijden. Om steeds opnieuw te herontdekken. En te genieten van de fantastische muziek, het ingenieuze script en de beeldenpracht van cameraman Freddie Young.
lawrence of arabia posters