3.5/5 

Wat is er toch met Ben Affleck gebeurd? Ik vond m altijd maar een oninteressante sidekick van Matt Damon die vooral geïnteresseerd was in roem en geld en wiens carrière op z’n zachtst gezegd nogal in het slop was geraakt, maar sinds hij het regisseren heeft ontdekt lijkt hij herboren. Zijn debuut Gone Baby Gone (met broer Casey in de lead en hij was zo slim om zich te concentreren op de regie) was prachtig en ook van The Town heb ik genoten. Zelfs van zijn eigen hoofdrol.

Al was zijn partner in crime Jeremy Renner sterker. Jon Hamm als FBI agent deed z’n best maar ik zit toch steeds naar Don Draper uit Mad Men te kijken. Het beste spel was overigens van Blake Lively. Als ex van Affleck (en van een hoop meer) zet ze ijzersterk de rol neer van getergde vrouw die wegkwijnt in een wijk waar ze met haar kind nooit meer uit zal komen omdat ze er teveel geschiedenis heeft.

Het is overigens wel opvallend hoeveel The Town op momenten op Michael Mann’s Heat lijkt. De verschillen zijn er ook, maar kijk eens naar het kat-en muissspel tussen Affleck (Doug MacRay) en FBI agent Frawley (Jon Hamm), de relatie van MacRay met Claire Keesey, hoe die door de omstandigheden onder druk komt te staan en het feit dat MacRay met haar een nieuw leven wil beginnen en de bankovervalscene die nogal uit de hand loopt met een shootout scene middenin de stad.

En zo zijn er nog wel meer overeenkomsten. The Town is ook op andere punten geen originele film maar wel goed gedaan.