5/5 

In de conceptreeks ‘films die op een of andere manier te maken hebben met onze laatste USA-reis’ vandaag: North by Northwest.
Voor wie de film kent is dit een inkoppertje, maar voor sommigen zal het een raadsel zijn waarom deze Hitchcockthriller over een zakenman die aangezien wordt voor een CIA-agent met alle gevolgen van dien voor zijn gemoedsrust en gezondheid, aan onze vakantie is gerelateerd.

Het duurt ook een hele tijd voordat dit duidelijk wordt. Ergens halverwege is er een hint als Kaplan, de man die de bad guys denken dat Roger Thornhill (Cary Grant) is, een reisschema blijkt te hebben dat eindigt in Rapid City, South-Dakota. Daar zijn we geweest, dus er is al een verband.
Maar het wordt pas echt mooi een half uurtje voor het einde. De intrige waarom alles draaide komt tot een climax bij en bovenop Mount Rushmore. De achtervolging op het monument dat wij alleen vanaf het officiele panoramadek hebben gezien, is een bloedstollende en waardige afsluiting van deze heerlijke thriller. Een van Hitchcocks beste en na ruim 50 jaar nog steeds spannend. Ik heb ‘m al vaak gezien maar voor Annemet was het de eerste keer. En ze kan dat (na de eerste schrik: ‘oh nee, die is uit 1959!’) alleen maar beamen.