4/5 

De Vikingen op het eiland Berk hebben het best goed voor mekaar, ware het niet dat ze voortdurend belaagd worden door draken die er met hun voedsel vandoor gaan en slachtoffers maken onder de bevolking. Daar staat tegenover dat de Vikingen nix liever doen dan lekker vechten met deze vliegende tegenstanders. Ze trainen er voortdurend op en er is altijd wel een spannend verhaal te vertellen tijdens de lange avonden.

Alleen de jonge Hiccup heeft moeite met de stand van zaken. Hij past niet zo in de groep, smalletjes gebouwd, gevoelig en slim. In alles anders dan de krachtpatsers om hem heen. Als zoon van de hoofdman heeft hij echter te maken met de verwachtingen die daarbij horen. Als hij op eigen houtje een draak probeert te doden begint hij aan een avontuur waarvan de afloop de toekomst van Berk en haar bewoners zal bepalen.

How To Train Your Dragon, uit de koker van DreamWorks, is een leuke animatiefilm die volop speelt met de clichés rond het Vikingleven. De kern van de film is de moeizame vader-zoonrelatie tussen Hiccup en zijn overdonderende vader (met eenzelfde enthousiasme door Gerard Butler ingesproken als bij zijn rol in 300) en die tussen Hiccup en zijn nieuwe vriend: de gevaarlijkste draak van allemaal, volgens de mythe.

Met veel vaart wordt het verhaal verteld, waarbij de makers een juiste balans weten te houden tussen dialogen en actie. Sterk geanimeerd ook, waarbij het designteam zich heeft uitgeleefd op de vele varianten waarin de draken voorkomen.