3.5/5 

En ik zit zowaar nog een Stallonefilm te kijken. First Blood is de eerste Rambofilm van wat uit zouden groeien tot een megalomane tetralogie. Het script van deze is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Morrell. Morrell verkocht de filmrechten van zijn boek al in 1972, maar het zou 10 jaar en vele regisseurs, acteurs en producenten duren voordat de filmversie eindelijk gemaakt werd.

Dat lag vooral aan Stallone. Die had sinds Rocky geen hit meer gehad (behalve het vervolg daarop) en hij zag in dit verhaal van de getraumatiseerde Vietnamveteraan John Rambo een mogelijkheid weer aan de top terug te keren. Maar dan moest Rambo wel wat sympathieker worden dan in het boek. Vooral door zijn toedoen veranderde de zwijgzame oorlogsveteraan in een eenling die strijdt tegen een bekrompen lokale politiemacht die hem verkeerd begrijpt. First Blood de film is daardoor wat simplistischer geworden dan het boek maar het is wel een van de beste Stallonefilms. Uitstekende supportcast ook, met voorop Brian Dennehy (net nog gezien in The Next Three Days).

Op mij maakte de film grote indruk toen ik m rond m’n 14e voor het eerst zag. Ik wilde perse zo’n groot mes als Rambo. Heb daar ook een tijd mee gespeeld maar echt praktisch bleek het toch niet. En hoewel ik weliswaar met regelmaat snijwonden opliep tijdens mijn speelacties heb ik nooit mijn eigen wonden hoeven hechten. Helaas.