4/5 

Jon, beginnend muzikant met aspiraties, ziet op een dag een man opgepakt worden door de politie. Hij dreigt zichzelf te verzuipen in de zee. De man blijkt toetsenist van de band Soronprfbs. De andere leden staan te kijken naar het gespartel van hun verwarde collega. Achteloos laat Jon vallen dat hij ook wel overweg kan met het apparaat. Voor hij het weet is hij aangenomen en is hij lid van de vreemdste band die hij ooit gezien.

Soronprfbs maakt muziek die zich op de rand van het voorstelbare begeeft. Ofwel, zo a-commerciëel als maar mogelijk is. De band staat onder leiding van de excentrieke leadzanger Frank (Michael Fassbender, die zelfs met masker op herkenbaar is). Die heeft altijd een groot papier-maché hoofd op, ook als hij slaapt. Niemand heeft hem ooit gezien zonder. Frank blijkt een melancholisch maar uiterst knuffelbaar man te zijn met veel talenten. Maar hij heeft geen idee wat hij met zijn muziek moet jegens een mogelijk publiek. Hij maakt muziek zoals hij denkt dat het moet, of iemand daar van geniet of niet. Maggie Gyllenhaal is thereminspeelster Clara, al net zo out there als Frank. Maar in tegenstelling tot Frank en bandlid Don moeten zij en de andere leden niets hebben van Jon. Diens muzikale ideeën, wat commerciëler dan wat ze nu doen, vallen niet in goede aarde.

Frank is een bij vlagen hilarische maar ook melancholische film over contact, identiteit, groepsvorming en de hang naar commercieel succes versus de drang om oprechte muziek te maken. Hij deed me denken aan (untitled) maar ook aan gekte van Ex-Drummer, de poppenfantasie rond The Carpenters in Superstar en de mockumentary Spinal Tap. Iets te lang is hij wel. Zeker in het middenstuk bij de repetities in Ierland had er wel wat meer vaart in gemogen. Maar wat vooral bijblijft is de oprechtheid en warmte die de film weet te bereiken met personages en muziek die niet bepaald toegankelijk zijn.

Het openingslied, dat helaas in schoonheid eindigt, geeft een beeld van Frank’s wereld:

In the soup
ginger crouton
cover him in grease
raw limby sausage
bobbing poulet
salted joints
tuna in brine
deep dark swel anoints

undertow the broken ford
back to garage help him, LORD
eels are jellied,
bloated belly scallops seared,
wrinkled skin
comb the cockles from his beard
notify the next of kin
push the baby,
cut the cord
spread the feast upon the board
coming out, emerging

beat the swelling
camel watch

 

En je weet het. I love you all!