4/5 

Ik zag m de avond voor de Oscaruitreiking, dus ik wist niet dat Brad Pitt voor deze film zijn eerste producersbeeldje zou ophalen. Het is verdiend. Maar zo verpletterend als Hunger en Shame is dit waargebeurde verhaal toch niet.

Ik zal wel teveel films gezien heb, ook films over slavernij, maar 12 Years A Slave wist me niet zo te raken als ik verwacht had. Die 12 jaren werden voor mij ook niet voelbaar. Het was eigenlijk ineens voorbij allemaal. De film is sterk geacteerd, heeft een interessant verhaal, zit vol sterke scenes en heeft het hart duidelijk op de goede plaats. Maar het greep me niet heel erg aan en ik heb niet gevoel dat ik nu de definitieve slavernijfilm heb gezien. Dat hoeft ook helemaal niet maar het was wel het plan van de maker. Steve McQueen heeft een aanklacht tegen het beeld ervan in de moderne maatschappij willen maken, maar uiteindelijk vind ik het toch teveel een pamflet. Geen film die met een enorm gevoel van persoonlijke noodzaak gemaakt is. Niettemin. Het is wel een sterke film die voor een groot publiek de juiste knoppen weet te raken. En daar win je dus Oscars mee.