4/5
Zo had ik moeite met de overgang van lethargie naar actie van Bruce Wayne. Waarom komt hij nu ineens wel in beweging? De rol van de agent Blake – die wel erg bijdehand is, te makkelijk de stap maakt naar detective en ook nog eens op alle juiste plekken is – is mij wat te ver gezocht. Ook vond ik het jammer hoezeer Gotham hier direct geïdentificeerd wordt met New York. Die analogie is uiteraard duidelijk maar ik had er de voorkeur aan gegeven als Gotham die mythische fictieve stad uit de comics was gebleven. Grootste minpunt is toch het personage van Bane. Hoewel Tom Hardy fysiek indrukwekkend is weet hij mij nergens echt te raken. Zijn dreiging wordt niet voelbaar. Dat komt vooral door het masker, maar het had ook geholpen als de man wat (cynische) humor had gehad. De Joker wordt hier toch node gemist.
Bane ontketent een gewelddadige golf van burgerlijke ongehoorzaamheid, appellerend aan de algemene verontwaardiging tegen de bankwereld en andere gezichtsloze machtsinstituten. Maar tegelijk wil hij Gotham en diezelfde inwoners naar de verdoemenis helpen met een kernkop waarmee Wayne eigenlijk een goedaardig energie-experiment op het oog had en zeker geen massavernietiging. Twee tactieken die tegen elkaar indruisen in één strategie? Raar.
Tegenover deze onlogische stukken staat echter ook heel veel moois. The Dark Knight Rises weet de vele eindjes redelijk goed aan mekaar te breien en ook nog eens kritiek uit te oefenen op de (financiele) waanzin van deze tijd waarin de have-nots (de 99%) het afleggen tegen de haves. Nolan is een meester in zowel de actiescenes als de acteursregie en weet werkelijk te toveren met beelden. Sublieme cinema, met een enorme bravoure gebracht maar met wat narratieve foutjes die de film afhouden van de status van zijn voorganger.