Mooie film over een straatmuzikant annex stofzuigerreparateur (jaja) met liefdesverdriet. Dan leert hij een Tsjechisch meisje kennen dat ook muzikale talenten heeft, maar nog te bescheiden is er iets mee te doen. Glen Hansard speelt de muzikant en omdat hij zelf een populair artiest is in Ierland als zanger van The Frames, komt dat spel heel natuurlijk over. Markéta Irglová is het meisje, en de twee hebben voor de soundtrack diverse songs geschreven en uitgevoerd.

Naturel gespeeld en gefilmd voelt Once af en toe als een real life soap, als de twee om elkaar heen draaien maar hun wederzijdse aantrekkingskracht niet in daden omzetten. Daardoor ligt de focus op hun muzikale samenwerking, en dat komt de film ten goede. Once is wel erg ‘feel good’ overigens: waar vrijwel elke film wel wat dramatische dieptepunten heeft worden die hier nooit bereikt. Verder doet de sluimerende romance erg denken aan die tussen Ethan Hawke en Julie Delpy in Before Sunrise en Before Sunset, zij het dat de toenadering hier vooral via de muziek plaatsvindt.
Volgens het wiki artikel over Once hebben de twee in het echt wel een relatie gekregen, wat voor te stellen is als je ze samen op het scherm ziet. Het zijn muzikanten en geen acteurs, en daardoor sijpelt er wel iets door van hun echte gevoelens.

Reblog this post [with Zemanta]