3/5 

Lek is een aardige politiethriller die ik al eerder gezien heb en waarbij het terugzien vooral een nostalgische trip wordt. Met rollen voor Cas Jansen, Gijs Scholten van Aschat, Victor Löw, Ricky Koole, Thomas Acda, Jacob Derwig en Ton Kas is het een sport om te constateren dat het de een sindsdien beter is vergaan dan de ander.

Zo heb ik van Cas nauwelijks meer iets gehoord (of althans gezien), heeft Victor ook niet zoveel in film gedaan maar wel in theater, zijn zowel Gijs als Jacob, Ricky en Ton zowel in films als theater verder gegroeid, en is Thomas voor mij nog steeds vooral een zanger die iets probeert. Sterkste punten van Lek zijn het volledige over de top spelende Victor en Jacob en vooral de immer karaoke zingende Ton Kas die zonder te spreken enorm veel dreiging uitstraalt.
Voor de rest lijdt Lek onder hetzelfde euvel dat zoveel Nederlandse politiefilms en thrillers kenmerkt: een zekere knulligheid en voorzichtigheid in het neerzetten van achtervolgings- en actiescenes. De makers durven gewoon niet ver genoeg te gaan waardoor scenes grappig en voorspelbaar worden waar ze dat niet zouden moeten zijn.