“I made a terrible mistake.”
“Who did you assign to the case?”
“Clouseau.”
“Oh, my God.”

Gekeken als eerbetoon aan de onlangs overleden Blake Edwards. De regisseur heeft evenzoveel missers als rake klappen gemaakt, maar het fenomeen Inspector Clouseau dat hij met Peter Sellers creëerde, blijft staan tot in de eeuwigheid. A Shot in the Dark is de tweede film met de inspecteur en hier is Clouseau vooral een hele lieve en onhandige man. Dat komt vooral omdat hij direct verliefd wordt op de hoofdverdachte in de moordzaak die hij onderzoekt.

De film heeft een vrij strakke plot, in tegenstelling tot de andere Pink Pantherfilms, maar bestaat toch vooral uit een aaneenschakeling van gags en gekke locaties (hier onder andere een nudistenkamp). Het superieure acteren van Sellers, de muziek van Henry Mancini en de lange takes die Edwards gebruikt om die kunsten te vertonen, vormen hoogtepunten in wat toch wel de sterkste uit de serie genoemd mag worden.

De openingsscène is erg bijzonder. Edwards filmt een serie mannen en vrouwen die in door maanlicht beschenen kasteel om elkaar heen draaien, tot uiteindelijk het schot valt. Zonder dialogen maar met het mooie The Shadows of Paris van Mancini als begeleiding. De zangeres is Elsie Bianchi.