5/5 

Een zwijgende science fictionfilm uit 1927 op de pleinbios. Ben benieuwd hoeveel mensen hier op afkomen en hoe lang ze het volhouden. Maar het was druk en er waren weinig weglopers. Nu is Metropolis ook een van de onbetwiste meesterwerken uit de filmgeschiedenis, vol met memorabele scenes en een bombastische plot dat 80 jaar later nog doet verbazen. Fritz Lang had binnen de UFA zoveel macht dat hij als een ware dictator honderden figuranten rond kon commanderen en complete sets onder water kon zetten. Megalomaan zeker en op dat moment de duurste film ooit, maar het resultaat is er dan ook naar.

Adolf Hitler was zo onder de indruk van de film dat hij Lang een aantal jaren later vroeg zijn propaganda filmmaker te worden. Lang bedankte echter voor de eer en vertrok met gezwinde spoed, eerst naar Parijs maar later helemaal naar Hollywood. Daar maakte hij nog jaren films maar hij zou nooit meer de budgetten en creatieve vrijheid hebben die hij met Metropolis had.

Ik heb de film al vaker gezien, ook met live muziekbegeleiding, maar nog niet deze onlangs gerestaureerde volledige versie. Schitterend.