Zelfde recept als vorig jaar; 1 dag met films en in dit geval nog een extra zaterdagavond erbij. Dit heb ik gezien.

The Movie Orgy

4 uur durend spektakel van beeldfragmenten, als een enorme stroom over je heen gestort. Het is digitale versie van de live orgies die regisseur Joe Dante in de 60s op de Amerikaanse universiteiten organiseerde. Hij zette een projector neer en vertoonde daarmee fragmenten van oude Hollywoodfilms, commercials, voorlichtingsfilms en propagandamateriaal. Elke avond was anders, ook omdat het materiaal enorm slijtte door het vele wisselen. Deze versie op het IFFR is een vast formaat waarbij geen gewissel nodig is maar het effect is hetzelfde. Mindblowing.

Bloody Mary

De tweede film van De Wederopstanding van een Klootzak regisseur Guido van Driel, ook gebaseerd op een graphic novel. De ooit succesvolle striptekenares Marie Wankelmut woont midden op de Amsterdamse wallen en gaat haar inspiratiegebrek te lijf met drank en nachtelijke dwaaltochten.

Ash is purest white

De nieuwe film van succesvol IFFR-ganger Jia Zhangke, een epos over een man en een vrouw wiens relatie door veranderende omstandigheden en persoonlijkheden flinke hoogte- en dieptepunten kent. Persoonlijk en klein maar door de lange tijdsspanne en door China verspreide locaties krijg je ook een goed beeld van de veranderende samenleving in dit enorme en zich razendsnel ontwikkelende land.

Vox Lux

Verhaal in 2 delen over het ontstaan van het 14-jarig popfenomeen Celeste en haar oudere, zeer succesvolle maar ook zeer egocentrische zelf. Getriggerd door een highschool shooting in 1999 en het rouwnummer dat Celeste erover schrijft, ontstaat er een zangcarrière die haar leven zal gaan beheersen. De film voelt soms wat schizofreen aan door de combinatie van grote tragedies en iets frivools als popmuziek maar Natalie Portman bindt alles in een fenomenale acteerprestatie samen. Haar Celeste is een door de wol geverfde ster die gewend is dat iedereen in haar dienst staat en die zich met plat New Yorks accent door alles heen slaat. Maar ze is ook kwetsbaar en alleen en het constante doelwit van paparazzi, fans, en journalisten.

Spione

Nooit eerder gezien, deze klassieke spionnenfilm van Fritz Lang. Jaren vooruitlopend op Hitchcock classics als The 39 Steps, Notorious en North by Northwest zet Lang hier al de toon. Intrige, moord, verraad, het meesterbrein, de fatale vrouw, de ingenieuze ontsnapping, de liefde tussen twee vijandelijke kampen.