4/5 

Het is niet helemaal eerlijk maar na het zien van Blade Runner 2049 gisteren voelt Star Wars: The Last Jedi als een wat kinderachtige film die van climax naar climax rent. Maar Star Wars films leven in een eigen universum waarin Dark Forces, Evil Empires en First Orders voortdurend de macht dreigen te grijpen in The Universe, maar daar steeds op het laatste moment niet in slagen door tegenwerking van een handvol Rebels en Jedi’s, cq de Resistance. Zoals een goed gezegde luidt; laat alle logica los, schakel je denkvermogens uit en duik diep in The Force. Star Wars: The Last Jedi is dan een genot om te zien.

Zoals altijd zijn er een paar onbesuisde rebels die het in hun eentje opnemen tegen de Dark Side en daar nog succes mee halen ook. Zij het niet zonder een standje van de baas. Bevolkt door bizarre namen als Dreadnought, Starkiller, Kylo Ren, Poe Dameron, BB8, Captain Phasma, Ahch-To en Supreme Leader Snoke dendert deze space opera over je heen. Bij beide partijen heeft de hardware het zwaar te verduren, het ene na het andere spaceship gaat verloren, maar op wonderbaarlijke wijze is er zo weer een nieuwe vloot gevonden.

Dramatisch heeft de film een opvallende overeenkomst met The Empire Strikes Back, het andere 2e deel uit de trilogie: de held is een groot deel van de tijd afgezonderd van zijn kompanen om op een afgelegen plek te leren over de Ways of the Jedi. In Empire werd Luke door Yoda getraind en hier moet Rey diezelfde Luke weer uit retraite zien te krijgen. Maar Luke heeft er weinig zin meer in. De Jedi en hun dikke boek vol Force-wetenswaardigheden hebben afgedaan. De boodschap van The Last Jedi is er een van afscheid; alles moet weg zodat alles opnieuw kan beginnen. De weg wordt vrijgemaakt voor een nieuwe generatie. Leia is dood, Han Solo is dood, Snoke is dood, Luke is dood. Binnenkort volgt Solo: A Star Wars Story nog, een prequel over de jonge jaren van Han Solo, maar ik durf te wedden dat het voor deel IX uit de cyclus weinig uit maakt wie er dood is. De trein dendert toch wel door. Gelukkig maar. Deze trilogie heeft al 2 leuke films opgeleverd en dat zal met IX niet anders zijn.