Wat ik eerder zei over The Leftovers geldt in nog sterkere mate voor deze serie: hij is fantastisch maar vrijwel niemand heeft m gezien. Dat zal voor een deel liggen aan de niet bepaald catchy titel. Halt and Catch Fire is het fenomeen dat een computer ‘bevriest’ en niets meer wil doen. Die brand is een onwaarschijnlijk bij-effect. In  vier seizoenen schets de serie de opkomst en ondergang van een serie innovaties in de techwereld van Texas en Silicon Valley, grofweg tussen de eerste MS Word in 1983 en Windows 95.

Seizoen 1 gaat over de ontwikkeling van de allereerste laptop, seizoen 2 over een startup die de eerste chatrooms en een oerversie van Marktplaats ontwikkelt, seizoen 3 over de opkomst van Silicon Valley, venture capitalists en de allereerste privé beveiligingssoftware en seizoen 4 over start van het internet en de eerste zoekmachines.

Alles is fictief maar de parallellen met de werkelijkheid zijn duidelijk. Hoofdpersonage Joe MacMillan is een soort Steve Jobs; briljant in zijn ideeën maar ook bot, tactloos, impulsief en vooral ook onzeker. Hij krijgt tegengas van een aantal echte nerds, mensen die wel briljant kunnen programmeren maar zijn ambitie of marketing skills missen. Echtpaar Gordon en Donna die twee kinderen opvoeden maar vooral ook veel bezig willen zijn met hun werk. En übernerd Cameron die de werkelijke visionair is maar er zakelijk weinig van bakt.

Wat Halt and Catch Fire zo boeiend maakt is dat het over creëren gaat. Over ideeën. Deze mensen bedenken iets dat nog niet bestaat en dat is ontzettend moeilijk. Het briljante aan de serie, en ook de reden dat hij wellicht niet zo aansloeg, is dat veel van hun pogingen mislukken. Er gaat veel mis en geregeld botsen de personages hard met elkaar. Er wordt wat uitgescholden en uitgeschreeuwd. Daarnaast is het natuurlijk heerlijk om die periodisering te zien. De huizen, het interieur, de auto’s, de hotels en bars. Maar ook de computers, game consoles, telefoons, floppy disks en andere archaische apparatuur dompelen je onder in een voor computerbegrippen prehistorische tijd.

In elk seizoen staan twee bedrijven tegenover elkaar die beiden op hun manier briljant zijn. En in elk seizoen zijn de vier leads verdeeld over deze kampen. Meestal is het de vrouwen tegen de mannen, maar die kunnen ook onderling enorm tegen elkaar tekeer gaan. Maar omdat ze elkaar ook respecteren is de verwijdering nooit definitief. Omdat de personages ook veranderen, ze worden ouder en ontwikkelen zich, verandert ook hun onderlinge dynamiek. Joe wordt milder, Gordon en Donna worden zakelijker en Cameron raakt steeds meer onthecht van de wereld. De onderlinge relaties, van huwelijken en liefdesverhoudingen tot vriendschappen of juist enorme karakterbotsingen staan in die ontwikkeling centraal. Joe, Cameron, Gordon, Donna en al die andere nerds die de wereld beter willen maken, blijven je echt bij na 4 seizoenen van deze schitterende serie.