4.5/5 

Sterke documentaire (waaraan 12 jaar is gewerkt) over het fenomeen Lenny Bruce. Begonnen als een bescheiden stand-up comedian die vooral aan impersonations deed groeide hij eind jaren 50 uit tot de schrik der natie met zijn onverbloemde en vaak meedogenloze taalgebruik.

Hij slaagde erin om vrijwel alle bevolkingsgroepen te beledigen in een tijd dat het comedy circuit beheerst werd door beschaafde grappenmakers die altijd aan de veilige kant bleven. Aanvankelijk wisten zaalexploitanten, lokale politici en de politie niet wat ze met hem aan moesten. Maar na een paar jaar draaide dat om en werd er een complete hetze gecreëerd tegen Bruce.

De freedom of speech die zo mooi in de grondwet stond bleek ineens zeer betrekkelijk. Bruce werd om de haverklap gearresteerd en kon op een vraag die door een student tijdens een meeting werd gesteld over het aantal keren dat hij in het gevang zat antwoorden: ‘depends in which state.’

Uiteindelijk werd hij veroordeeld voor obsceen taalgebruik. De twee jaren daarna bleef hij strijden tegen die veroordeling, maar hij kreeg het steeds moeilijker en hij raakte in een diepe crisis. Op 3 Augustus 1966 overleed hij na een overdosis morfine.

Als je hem in deze video ziet waarin hij te gast is in de Steve Allen show lijkt het allemaal nog zo onschuldig.

En hij kon ook zingen.