4/5 

Ik heb horror, fantasy, religie en thriller als tags bij The Wailing gezet. Dit verhaal van mysterieuze gebeurtenissen in een Koreaans dorp overschrijdt genres en is zeldzaam intens. Toch heb ik er wat gemengde gevoelens over.

Regisseur Na Hong-jin maakte eerder twee sterke films: The Chaser en The Yellow Sea. Ook die waren zeer intens maar met The Wailing zet hij nog een tandje bij. Wat de film zo aantrekkelijk maar ook enigszins frustrerend maakt, is de voortdurend schuivende focus. Nooit heb je als kijker het idee dat je begrijpt waar het heen gaat of hoe het nou echt zit. Het verhaal draait om een dorp waarvan de bewoners langzaam bezeten raken door de duivel. Een zeldzaam onhandige politieman gaat voorop in het onderzoek, vooral omdat zijn eigen dochter het slachtoffer wordt. De belangrijkste verdachte is een oudere Japanse man die alleen in de bossen woont. Hij zou een geest zijn die het dorp over wil nemen.

The Wailing schiet op een neer tussen suspense, thriller, actie, horror en slapstick en weet die vreemde mix goed vol te houden. Er wordt superintens geacteerd, met voorop de zeer schattige maar ook angstaanjagende dochter. Linda Blair is er niets bij.  Toch had het voor mij ook iets afmattends. Ik was bijna afgehaakt totdat ik door de mega-enge slotscene toch weer bij het nekvel werd gepakt.