Adriaan van Dis (68) heeft met het autobiografische Ik kom terug de Libris Literatuur Prijs 2015 gewonnen. In het boek staat de verhouding tussen de schrijver en zijn moeder centraal. In het Amstel Hotel in Amsterdam overhandigde juryvoorzitter Wim Pijbes Van Dis een bronzen legpenning en een cheque van 50.000 euro. De bekendmaking was maandagavond live te volgen in Nieuwsuur.

In Ik kom terug krijgt de schrijver een voorstel van zijn 98-jarige moeder. Zij vertelt hem haar levensverhaal en in ruil daarvoor wil zij pillen die haar een zachte dood garanderen. Van Dis bezocht zijn moeder vele malen om haar verhalen op te schrijven. Hij trok zelfs enige tijd bij haar in. Inmiddels is ze overleden. De jury noemt Ik kom terug een “uitzonderlijke roman die op tragikomische wijze naar de kern van het mens-zijn graaft.”

Naast Van Dis waren ook schrijvers Esther Gerritsen (Roxy) Kees ‘t Hart (Teatro Olimpico), Gustaaf Peek (Godin, held), Peter Terrin (Monte Carlo) en Niña Weijers (De consequenties) genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Voor die nominatie ontvingen zij eerder al een bedrag van 2.500 euro.

Vorig jaar ging de Libris Literatuur Prijs naar Ilja Leonard Pfeijffer voor zijn roman La Superba. Van Dis was al twee keer eerder genomineerd, met Tikkop (2010) en Indische duinen (1994). Met dat boek won hij in 1995 wel de Gouden Uil, de belangrijkste Belgische literatuurprijs. In 2009 kreeg hij de Gouden Ganzenveer voor zijn complete oeuvre.