De schorsing van Top Gear-presentator Jeremy Clarkson en het vroegtijdig stoppen van het lopende seizoen kan de BBC miljoenen gaan kosten. Top Gear wordt in ruim 170 landen uitgezonden en door het wegvallen van het programma ontstaan gaten in de programmering van buitenlandse omroepen. Die eisen nu mogelijk een schadevergoeding of zelfs het openbreken van bestaande contracten. De faam van Clarkson lijkt ondertussen alleen maar te groeien.

‘Jezza’ Clarkson heeft een lange traditie van beledigingen achter zich. Daarbij maakte hij nauwelijks onderscheid tussen zijn slachtoffers. Dat ging van Aziaten, Mexicanen en Nederlanders tot vrachtwagenchauffeurs, homoseksuelen en geestelijk gehandicapten. Hij schok zelfs niet terug voor ‘nigger’. De BBC hield hem lang de hand boven het hoofd maar het laatste incident bleek voor de omroep toch de druppel. Clarkson wordt ervan verdacht zijn producent Oisin Tymon te hebben geslagen, nadat hij na een dag filmen geen steak zou hebben gekregen maar een bord met koude vleeswaren en kaas.

Ter compensatie voor het afbreken van het huidige seizoen heeft de BBC oude afleveringen aangeboden die in een bepaald land nog niet eerder zijn uitgezonden. Ook mogen zenders een greep doen in de kast met alternatieve BBC-producties. Maar volgens diverse Britse kranten gaan sommige buitenlandse tv-zenders hier niet mee akkoord en dreigen ze met stappen.

Jeremy Clarkson is een enfant terrible maar hij is ook de grote melkkoe van de BBC. De man zelf wordt rijk van zijn programma maar de Britse zender ook. Top Gear is niet alleen een kijkcijferkanon maar het programma heeft ook een uitgebreide lijn aan merchandise, een eigen tijdschrift, dvd’s, en live-evenementen. De presentator was lang ‘too big to fail’. Hij vormt het hart van het programma en de BBC kon niet overzien wat zijn wegvallen voor problemen zou gaan veroorzaken. Maar nu heeft de opeenstapeling van incidenten toch tot een schorsingsbesluit geleid.

De Britten scharen zich sinds de schorsing massaal achter Clarkson. Zijn politieke incorrectheid maakte hem al immens populair en die faam lijkt alleen maar te groeien. Op Twitter is <a href=”https://twitter.com/search?f=realtime&amp;q=%23BringBackClarkson”>#BringBackClarkson</a> (ook BBC) al dagen trending en een petitie op <a href=”https://www.change.org/p/bbc-reinstate-jeremy-clarkson”>Change.org</a> om de presentator terug te brengen heeft in 3 dagen bijna 1 miljoen ondertekenaars opgeleverd. Volgens een onderzoek door uSurv steunt 55% van de bevolking boven de 18 hem. Dat groeit naar 70% onder kijkers van het programma.