In de VS is de anchor een autoriteit, een super-professional. Dé gids die je voor het nieuws bij de hand neemt, maar zeker ook de celebrity en tegelijk huisvriend van de tv-kijker. Aan die twee laatstgenoemde aspecten wordt nu ook in Hilversum meer belang gehecht. Het prototype van de degelijke, afstandelijke nieuwslezer is ingeruild voor presentatoren met ‘star quality’.

Een van die sterren is Rik van de Westelaken. Als deelnemer aan Wie is de Mol? maakt hij veel los: op sociale media regent het liefdesverklaringen. Zijn optreden is exemplarisch voor het nieuwe elan waarmee nieuwslezers zich presenteren.

De benoeming van Annechien Steenhuizen tot frontvrouw van het NOS Journaal was voorpaginanieuws. Ze beviel in november van haar tweede kind en deelde glamourfoto’s van zichzelf en haar zoontje met de Linda. Dat RTL-anchor Rick Nieman en Sacha de Boer, voormalig nieuwslezer bij de NOS, getrouwd zijn is algemeen bekend. Nieman heeft ook meerdere boeken geschreven. Nieuwsuur-presentator Twan Huys profileert zich al jaren als mediapersoonlijkheid door zijn eigen programma College Tour en door met enige regelmaat een boek te publiceren.

Volgens Bernadette Kester, assistent-professor Media en Communicatie aan de EUR, is het een logische beweging. Maar is er een grens, kan iemand te ver gaan? ‘Nee, dit is iets dat zich voegt naar een maatschappelijke tendens, daar komen geen regels voor.’ De neutraliteit en de geloofwaardigheid van de anchor lijden er volgens haar niet onder. ‘Alles is al veel emotioneler, persoonlijker geworden; privacy heeft niet de hoogste prioriteit. Een nieuwslezer wordt eerder menselijker en geloofwaardiger door deze publieke uitingen’. Dat een anchor hiermee deelnemer aan het nieuws wordt kan natuurlijk altijd. ‘Het is wachten op de eventuele uitglijders van onze anchor nummer één Twan Huys’.

Als een olievlek spreidt de nieuwe zichtbaarheid zich uit. RTL-nieuwslezer Roelof Hemmen schrijft zeer persoonlijke columns over zijn privéleven die voor iedereen te lezen zijn. Eva Jinek, voormalig nieuwslezer en nu te zien als host van een eigen talkshow, spant wat zichtbaarheid betreft de kroon. Na ‘boobie-gate’ mocht het publiek getuige zijn van zowel haar relatieperikelen met Bram Moszkowicz als die met bioloog Freek Vonk.

Na Philip Freriks grijpen de anchors van nu een voor een hun kans. Kijkers willen niet alleen het dagelijkse nieuws van ze weten maar ook alles van henzélf. Dat hun bazen in Hilversum de ontwikkeling toejuichen zegt veel. Het Journaal is niet langer die nieuwsmachine die vanaf een kansel het publiek toespreekt maar is een onderdeel van dat publiek geworden.