Sinds 2004 houdt Google bij wat er gezocht wordt. Met Google Trends kun je daar inzicht in krijgen, door bijvoorbeeld de populariteit van zoektermen in kaart te brengen of zoektrends te identificeren. Vergelijk zoektermen met elkaar, op basis van regio of periode, of ontdek nieuwe zoekwoorden waar je nog niet aan gedacht had. Ik heb een onderzoek gedaan naar filmgenres door comedies, drama, horror, actie, science-fiction, thrillers, westerns, oorlogsfilms en avonturenfilms met elkaar te vergelijken.

Afgaand op de populariteit van zoektermen zijn comedies de populairste films. Tussen 2004 en nu staat het genre vrijwel voortdurend bovenaan. Ze worden gevolgd door drama- en horrorfilms. Elk jaar in oktober piekt horror even maar dat heeft een reden: Halloween. Comedies doen het vooral goed in januari. De grootste filmliefhebbers volgens Google zijn de Vietnamezen. Ze zoeken massaal op horror, actie en science-fiction en draaien ook hun hand niet om voor comedies en oorlogsfilms.

Drama is vooral populair in Pakistan. Bollywoodfilms worden onder dat genre gerangschikt, al zou je er als westerse kijker ook een musical of komedie in kunnen zien. Het is wel opvallend dat India hier dan niet bij staat. Comedies doen het erg goed in Thailand en in Oekraïne. In Kazachstan en Rusland hebben zoekers een voorkeur voor thrillers. Een andere opvallende trend is de populariteit van actiefilms in het Midden-Oosten en Soedan. Blijkbaar zoeken landen in oorlog hun uitvlucht in dit genre. Westerns doen het goed in de VS, Canada en Australie. Dat genre bestaat eigenlijk alleen daar, dus vreemd is dat niet. Daarom is het des te vreemder dat westerns ook populair zijn in Barbados, Trinidad & Tobago en Jamaica. In Kazachstan en Wit-Rusland wordt veel gezocht naar oorlogsfilms en in Tsjechoslowakije en Rusland doet science-fiction het erg goed. Tot slot de avonturenfilms: in Oekraïne lopen ze ermee weg.

De grafieken zijn een vertaling van het aantal zoekopdrachten naar een bepaalde term, in verhouding tot het totale aantal zoekopdrachten dat Google sinds 2004 heeft geregistreerd. De gegevens zijn genormaliseerd en worden weergegeven op een schaal van 0 tot 100.