Sinds hij besloot de verdediging van Lalo Salamanca op zich te nemen, maakt Saul Goodman steeds vaker kennis met de gevolgen daarvan. Hij krijgt steeds meer cliënten die het allemaal niet zo nauw nemen met de wet en met de moraal. Maar ook van het geweld dat erbij hoort, krijgt Saul meer te zien. In seizoen 5 kregen hij en Mike Ehrmantraut het zwaar te verduren in de woestijn tijdens het vervoer van het geld waarmee de Mexicaan zou worden vrijgekocht. Lalo heeft het steeds meer op hem gemunt en, na tussenkomst van Kim Wexler, ook op haar. Hij laat daarbij zien dat hij niet alleen charmant is, maar ook meedogenloos en geraffineerd slim. Nacho Varga zit intussen gevangen tussen Lalo en zijn kartel en Gus Fring. Die laatste ziet het gevaar voor Saul en Kim en vraagt Mike een oogje in het zeil te houden. Het duo is intussen bezig om Howard te saboteren, om zo hun cliënten in de Sandpiper-zaak een goede deal te kunnen geven. Daarbij gaan ze zo ver, vooral ook door de vastberadenheid van Kim, dat ik zowaar medelijden krijg met de toch altijd wat irritante Howard. Overigens heeft dit ondermijnen van Howard en het besef dat ze nu samen aan de verkeerde kant van de wet dreigen te belanden, grote gevolgen voor Saul en Kim. Hun liefde is sterk maar is die bestand tegen de gevolgen van hun acties?

Het is in dit seizoen dat de wereld van Better Call Saul voorgoed botst met die van Breaking Bad. Walter White en Jesse Pinkman zijn beiden ook kort te zien. Maar de botsing tussen de personages, de verhaallijnen en de thema’s heeft uiteindelijk vooral gevolgen voor de relatie van de twee hoofdpersonages. Zeker het moment dat de gescheiden werelden, waarin ze beiden hun rol vervullen, ineens bij elkaar komen met de ontmoeting tussen Lalo en Howard. Die botsing is ook het begin van het einde van Saul/Jimmy en Kim.

Hoe het ze vervolgens vergaat, is te zien in de laatste afleveringen. In de vorige vijf seizoenen waren er al korte scènes in zwart-wit te zien, waarin ik Saul zag werken als een manager van een Cinnabon vestiging in Omaha (Nebraska). Nu is de volledige storyline te zien, in zwart-wit, van hoe het leven van Saul Goodman is nadat hij erin geslaagd is te ontsnappen. De grote vraag was of Kim het er levend vanaf zou brengen na diep betrokken te zijn geraakt bij Jimmy’s problemen. Ja dus, maar de vraag is wel wat er van haar is overgebleven. Jimmy daarentegen is niet echt veranderd, hij is nog even slippy als altijd. Ook daar gaat hij door met manipulatie en misleiding maar ook met berovingen. Het is een levenspad dat een logisch gevolg is van de voorgeschiedenis en waar hij niet van af kan of wil wijken. Financieel heeft het hem echter weinig gebracht en het wordt steeds moeilijker om zijn straf te ontlopen.

Het laatste seizoen van Better Call Saul eindigt in mineur, net als het laatste van Breaking Bad dat deed. De geweldige dialogen, het schitterende camerawerk (de groothoeklens maakt heel veel scenes tot een prachtig plaatje) en de boeiende personages maken dat BCS naast BB op de troon mag zitten als een van de beste series ooit.